ANKETNI ODBOR ZA UTVRĐIVANJE OKOLNOSTI KOJE SU DOVELE DO MASOVNIH UBISTAVA U RIBNIKARU I MLADENOVCU POČEO SA RADOM

18.07.2023.

...

U Skupštini Srbije danas je održana prva sednica Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i na teritoriji Smedereva i Mladenovca. Do početka sednice je određeno ukupno 27 članova i zamenika članova Anketnog odbora, sednici je prisustvovalo 23, a za predsednicu Anketnog odbora izabrana Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe „Ujedinjeni“.

 

Za Tepić je glasalo 16 poslanika, uz dva glasa protiv i dva uzdržana. Nakon izbora predsednice, prešlo se na drugu tačku dnevnog reda i izbor zamenika predsednice.

Prema odluci o obrazovanju odbora, to mesto pripalo je najvećoj poslaničkoj grupi, pa je Aleksandar Marković ispred grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ predložio poslanicu Biljanu Pantić Pilju. Za nju je glasalo 17 poslanika, a ostali se nisu izjašnjavali.

Kako je navedeno na sednici, Anketni odbor ima za cilj da tokom mesec dana radi na utvrđivanju propusta u vršenju nadležnosti i preuzimanju odgovarajućih radnji nakon dva masovna ubistva 3. i 4. maja, kao i na utvrđivanju odgovornosti nadležnih lica i predlaganju mera.

Sednicu su pratile opstrukcije od strane pojedinih poslanika, među kojima su se istakli poslanik Dveri Boško Obradović, samostalni poslanik Dejan Bulatović, kao i poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić.

Suprotno odluci o obrazovanju Anketnog odbora, kojom se nalaže da se predsednik odbora bira iz redova najveće opozicione poslaničke grupe, Obradović je za ovu poziciju kandidovao poslanika poslaničke grupe NADA Ljubinka Đurkovića.

Pri raspravama baziranim na targetiranju političkih protivnika, kroz koje su poslanici Obradović i Bulatović kritikovali Mariniku Tepić, drugi poslanici, među kojima su Robert Kozma (Zeleno-levi klub), Miroslav Aleksić (Narodna stranka) i Pavle Grbović (Ujedinjeni) pozivali su na poštovanje dnevnog reda i razmatranje tema zbog kojih je Anketni odbor i formiran.

Sednicu je završnim govorom zatvorila predsednica Marinika Tepić, koja je pozvala da se u radu Anketnog odbora zanemare sve „političke boje“ i da se političke razmirice ostave za plenum. Ona je najavila da će rad Anketnog odbora biti transparentan, te da će medijima i civilnom društvu biti upućen poziv da prisustvuju sednicama, kao i da će na skupštinskom sajtu biti napravljen poseban deo posvećen Odboru.

Tepić je istakla i da je iz konsultacija između poslanika, proistekao i predlog da Anketni odbor zaseda u danima kada nema plenuma, odnosno da se sednice Odbora ne podudaraju sa redovnim sednicama u Narodnoj skupštini.

 

Poslednji put ažurirano: 18.07.2023, 17:23