TEPIĆ: VLAST ZLOUPOTREBILA MOLBU RODITELJA I SUSPENDOVALA RAD ANKETNOG ODBORA

24.07.2023.

...

Nakon što je Skupština Srbije nepotpisanim saopštenjem prekinula rad Anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Ribnikaru i okolini Mladenovca i Smedereva, članovi odbora iz redova opozicije, umesto nastavka druge sednice, danas su održali konferenciju ispred Skupštine Srbije.

Predsednica Anketnog odbora Marinika Tepić rekla je da Anketni odbor nemaju pravo da ukidaju ni Vladimir Orlić ni Aleksandar Vučić i da je potpuno jasno da je vlast, krijući se iza molbe roditelja žrtava iz Ribnikara, htela da sakrije sopstvene greške. Naglasila je, ipak, da opozicioni poslanici neće ići protiv volje roditelja ubijene dece. 

Ona je objasnila da je druga sednica odbora blokirana i da nema uslova za rad, nakon što su u petak dobili usmeno tumačenje da su poslanici većine obavestili predsednika Narodne skupštine da neće učestvovati u radu odbora. U formalno-pravnom smislu, međutim, sednica je i dalje otvorena, a Anketni odbor nije ugašen, budući da predsednik Narodne skupštine ni po Poslovniku ni po zakonima nema pravo da donese odluku o prekidu rada Anketnog odbora.

“Ne može ga ugasiti ni Orlić, ni Vučić, niti bilo ko. On može biti ugašen isključivo novom odlukom Narodne skupštine, a ovo je očigledno bio manevar da se suspenduje ukupan rad Anketnog odbora, ne samo za ono što su roditelji molili, što smo uvažili i uvek bismo uvažili i nije bilo ni govora da bismo zadirali u procesne stvari oko Ribnikara, već političkih i društvenih okolnosti i propusta koje su dovele do svega toga”, rekla je Tepić.

Sa predsednikom Narodne skupštine, kaže, nisu razgovarali, a na njega je adresirala pitanje novinara da li bi Anketni odbor mogao da nastavi rad nakon završetka sudskog procesa, što je bila molba roditelja iz Ribnikara. Na pitanje da li se razmišljalo da Anketni odbor ipak nastavi rad, makar u krnjem sastavu, Tepić je rekla:

“Ne mislim da na nasilje treba i mi da odgovaramo nasiljem, jer da nasilna suspenzija kompletnog rada Anketnog odbora ima za odgovor nasilni pokušaj da se pošto-poto sedne u tu salu, ja ne smatram dobrim. Naročito, kažem, što uvažavamo i zahtev roditelja da se Anketni odbor ne meša u procesni deo i to nije bila namera.”

Na današnjoj sednici, po njenim rečima, javnost je trebalo da sazna ko je sve iz institucija trebalo da se pojavi pred odborom i objasni svoje činjenje, odnosno nečinjenje i propuste u radu, kako bi se utvrdila društvena i politička odgovornost za tragedije i kako bi se na kraju donele preporuke za Narodnu skupštinu i celo društvo.

“Umesto toga, oni su tabloidima želeli da zamene Anketni odbor, a Orlić je pravnim nasiljem u petak, na osnovu obaveštenja neke grupe poslanika, pretpostavljam većine, odlučio da blokira rad Anketnog odbora. I tako su molbu roditelja iz Osnovne škole ‘Vladislav Ribnikar’, koji su tražili da se odbor ne bavi onim čime se bavi sudski proces, grubo zloupotrebili da bi suspendovali kompletan rad Anketnog odbora”, rekla je Tepić.

Osim što bi se bavio drugim okolnostima i propustima u vezi sa slučajem “Ribnikar”, Anketni odbor je trebalo da se bavi i masovnim ubistvom kod Mladenovca za koje, kako je kazala, “već postoje činjenice koje ukazuju, pa i dokazuju, da je bilo propusta u sistemu i da sistem jeste zakazao”.

“I sada je ključno pitanje čega su se uplašili, kako se dogodilo da su pre nekoliko dana svi glasali ‘za’, a sada pričaju da je ovo zloupotreba tragedije. Šta se to u međuvremenu dogodilo? Šta se dogodilo, pa su sada shvatili, pretpostavljam, da neće moći lažima i uvredama da pokriju sva nezgodna pitanja koje su članovi Anketnog odbora želeli da postave ovde, sav nerad i nesposobnost vrha ljudi u sistemu policije i bezbednosti u našoj zemlji, da će se razotkriti koliki je stepen vršnjačkog nasilja i tako dalje. I onda su odluku za koju su svi glasali ‘za’ odlučili da blokiraju”, istekla je Tepić.

Ocenila je i da je odluka o obustavljanju rada Anketnog odbora pokušaj da se obesmisle protesti “Srbija protiv nasilja”.

“Vlast je svesna da bi se protesti rasplamsali posle saznanja do kojih bi došli radom Anketnog odbora. Zato protesti moraju biti još snažniji i jači”, rekla je Tepić.

Pred Anketnim odborom, između ostalih, trebalo je da se pojavi tužiteljka Nataša Dubak iz Višeg javnog tužlaštva, kojoj bi bilo postavljeno pitanje kako se dogodilo da ubica iz Mladenovca bude nekažnjen 2020. Načelnik beogradske policije Vesko Milić trebalo je da odgovori ko mu je iz tužilaštva dao saglasnost da objavi spisak dece za likvidaciju u Ribnikaru, dok bi sada bivša direktorka te škole trebalo da kaže čija je odluka bila da se samo nekoliko dana posle tragedije objavi da se nastavlja nastava. Anketni odbor bi zahtevao odgovor i od Višeg suda u Beogradu o tome kako je moguće da je 2015. doneo odluku da Kristijan Golubović ne ode u zatvor iako je osuđen za trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja i to “samo zato što ima ugovornu obavezu prema televiziji Pink i rijalitiju Farma, kazala je Tepić. Potvrdila je da su neki članovi predložili da Anketni odbor pozove i predsednika države Aleksandra Vučića.

Poslednji put ažurirano: 24.07.2023, 17:45