PRVA GODINA 13. SAZIVA NARODNE SKUPŠTINE U BROJEVIMA

01.08.2023.

...

Na današnji dan, pre godinu dana, konstituisan je aktuelni saziv Narodne skupštine Republike Srbije, 13. saziv od obnove višestranačja u Srbiji. Kako prva godina 13. saziva izgleda u brojevima?

 

Za godinu dana, održano je zbirno 15 plenumskih sednica i zasedanja, tokom 65 radnih dana. Plenumski radni dan je trajao prosečno 9,3 sati, a prosečno trajanje sednica i zasedanja bilo je 4,3 radna dana. Prosečan broj tačaka dnevnog reda je 14. Zasedanje koje je najduže trajalo - 17 radnih dana - je Treće vanredno zasedanje, koje je započelo u maju i trajalo do jula..

Prvih pet poslanika po broju ukupnom broju obraćanja u plenumu su Milenko Jovanov (690), Srđan Milivojević (266), Miodrag Gavrilović (255), Radomir Lazović (245) i Ivana Parlić (238). Milenko Jovanov prvi je i po broju obraćanja po osnovu replike, od ukupno 690 njegovih obraćanja, 511 je bilo u okviru replika. Srđan Milivojević prvi je po broju obraćanja o amandmanima, od ukupno 266 njegovih obraćanja, 169 je bilo o amandmanima. Radomir Lazović prvi je po broju obraćanja o aktima, od ukupno 245 njegovih obraćanja, 93 su bila o aktima. Takođe, Lazović je prvi i po broju postavljanja poslaničkih pitanja, jedini je koji je sva tri puta postavljao pitanja. Ivana Parlić prva je po broju prijava povreda Poslovnika. Od ukupno 238 njenih obraćanja, 124 ih je bilo u okviru prijava povreda Poslovnika. Prvi po broju traženja obaveštanja i objašnjenja je poslanik Milija Miletić, ukupno ih je tražio deset puta.

Poslanici su su za prvih godinu dana saziva tri puta imali priliku da postavljaju poslanička pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu - u aprilu, maju i junu. Ministar koji je najviše govorio tokom poslaničkih pitanja je Aleksandar Martinović - dva sata i deset minuta. Jedini ministar koji se nijednom nije pojavio na postavljanju poslaničkih pitanja je Nikola Selaković.

Poslanici su samo jednom imali priliku da predlažu dopunu dnevnog reda, jer su sve ostale sednice redovnih zasedanja bile zakazane tačno 24 časa pred početak sednice. Nijedna sednica, niti zasedanje, nije sazvano u regularnom roku, najmanje 7 dana pred početak.

Poslanici su imali ukupno više od 200 glasanja o aktima u plenumu. Poslanik Šaip Kamberi nijednom se nije pojavio na glasanju za godinu dana. Sa druge strane 89 poslanika nijednom nije odsustvovalo sa glasanja o aktima.

Za godinu dana, usvojeno je 120 zakona, od čega su 20 bili novi zakoni, 38 izmene i dopune postojećih zakona, a 62 međunarodni sporazumi. Od usvojenih zakona, samo jedan nije predložila Vlada Srbije, i to je zakon o ministarstvima koji se usvaja pre formiranja Vlade. Drugim rečima, od formiranja Vlade Srbije, ona je predlagač svih zakona usvojenih u Narodnoj skupštini u ovom sazivu. Po hitnom postuku usvojeno je ukupno 16 zakona. 

Na usvojene zakone podneto je zbirno više od dve i po hiljade amandmana, od čega je na glasanju prihvaćeno tri amandmana.

Skupštinski odbori održani su za godinu dana 245 sednica, i organizovali 6 javnih slušanja.

Šest poslanika dobilo je novčane kazne na osnovu izrečenih mera održavanja reda. Svih šest su iz redova opozicije, i svima su kazne izrečene u okviru jedne sednice odbora.

 
 

Poslednji put ažurirano: 01.08.2023, 12:02