STROFA REFREN REPLIKA: 3 EPIZODA

25.10.2019.

...

trećoj epizodi audio izveštaja Strofa Refren Replika, poslušajte kako su poslanici birali nove sudije i predsednike sudova na Trećoj redovnoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2019. godini.

Dvadeset jednog sudiju koji se prvi put bira na sudijsku funkciju i trideset četiri predsednika sudova izabrali su narodni poslanici na Trećoj redovnoj sednici jesenjeg zasedanja, a da se u skupštinskoj raspravi nije čula skoro ni jedna reč o profesionalnim karijerama ili kvalitetima kandidata. 

Predstavnici Visokog saveta sudstva u ime predlagača pročitali su imena kandidata, naglasili da su se oni odlično pokazali u razgovorima i pozvali poslanike da ih podrže.

Iz materijala koji su dobili poslanici i novinari se vidi da su skoro svi kandidati fakultete završili u roku, da je među kandidatima za predsednike sudova nešto više muškaraca nego žena ili da je prosek godina kandidata za sudije tačno 38, ali se zato od prošle godine izostavlja podatak o prosečnoj oceni na studijama jer je bilo mnogo primedbi na kandidate čiji je prosek jedva prebacivao šesticu.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da sumnja u kriterijume predlagača, i kao primer navela kandidatkinju za predsednicu smederevskog suda.

„Ta žena sudija je sudila u aferi „Indeks“ krila predmete i držala ih u fioci dok ne nastupi zastarelost. I takav neko je za vas kredibilan?“

Predsednica smederevskog suda jeste izabrana, ali nije kandidat za predsednika privrednog suda u Nišu kao ni kandidatkinja za sudiju u Trsteniku, jer je njihove kandidature jednom rečenicom osporila poslanica SNS-a Jelena Žarić Kovačević. Iako nije rekla ni reč o razlozima za takav zahtev i mada su članovi Visokog saveta sudstva ostali pri stavu da su kandidati ispunili sve uslove, vladajuća većina je odbila da im u danu za glasanje pruži poverenje.

O ostalim kandidatima za sudije i predsednike sudova do kraja dana nije se mnogo čulo, ali su zato poslanici vladajuće većine ime sudije apelacionog suda Miodraga Majića pomenula najmanje 35 puta, u negativnom kontekstu.

„Miodrag Majić, aktuelni sudija Apelacionog suda. Njegovu karijeru obeležila je sramna presuda kojom je jedanaest članova zločinačke grupe OVK pušteno na slobodu“.

„Taj gospodin Miodrag Majić je sudija apelacionog suda. Sudija, bloger, TV zvezda, kritičar vlasti, vlade, predsednika, on koji treba da bude nezavistan, jel?“

„O tome koliko pristrasnosti i duplih standarda pokazuju sada aktuelne sudije ilustruje izjava sudije Majića koji je u intervjuu za N1 nedavno izjavio, citiram- Verujem da sudije plaše“.

„Pominjalo se danas više puta ime sudije Majića, iz više razloga naravno. Inicijalno je zabolela činjenica da je taj čovek sebi dao za pravo da on određuje šta narodni poslanici mogu da rade, kažu, kako da glasaju i kako da se postave kad je reč o zakonskim predlozima“.

„Ja sam od onih koji nije za ustavne amandmane, da se ovakvom pravosuđu dozvoli da budu potpuno nezavisni od nas. I ovako su previše nezavisni. Navešću primer, sudija Majić!“

Za Otvoreni parlament, Mirjana Nikolić.

Celu epizodu poslušajte ovde.

Poslednji put ažurirano: 25.10.2019, 10:58