BILTEN "PARLAMENT POD LUPOM" / 3. BROJ, DECEMBAR 2018

16.01.2019.

...
U trećem broju biltena vam predstavljamo kako je izgledao mesec decembar 2018. godine u Parlamentu, ali želimo da vas podsetimo na to kako je izgledala čitava parlamentarna godina za nama.

Kršenje parlamentarnih procedura i zloupotrebe Poslovnika obeležili su 2018. godinu u kojoj su poslanici izglasali 218 zakona od čega 103 po hitnom postupku.

Amandmani “sa posebnim osvrtom” i objedinjavanje rasprave u načelu za veliki broj tačaka dnevnog reda koji nisu međusobno povezane i po oblasti slične postali su sastavni deo svake sednice. Na taj način je vreme za raspravu o zakonima svedeno na minimum.

Početak godine obeležili su izbori u Beogradu, a među poslanicima se povela polemika zašto nema skupštinskih zasedanja. Dok je potpredsednik Narodne skupštine i poslanik SNS-a Veroljub Arsić isticao da zasedanja nema jer niko nije podneo zahtev da se vanredna sednica održi, poslanici opozicionih partija su upozoravali da na taj način vladajuća stranka sprečava da se u javnosti govori o “neugodnim pitanjima” u predizbornoj kampanji.

Prva sednica u 2018. godini održana je na početku redovnog zasedanja – u martu. Tad su poslanici usvojili i preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da se razreši generalna sekretarka Svetislava Bulajić zbog zloupotrebe službene dužnosti. Novi generalni sekretar koji bi zamenio Svetislavu Bulajić, do kraja godine, nije imenovan.

Sukobi među poslanicima kulminirali su napadima radikala na poslanicu DS-a Aleksandru Jerkov, jer je na sednici pitala kad će biti oduzet mandat Vojislavu Šešelju zato što je osuđeni ratni zločinac. Podsetimo da je Mehanizam za međunarodne krivične sudove pravnosnažno osudio Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora.

S obzirom na to da je tada aktuelni ministar finansija Dušan Vujović podneo ostavku, poslanci su u maju izabrali Sinišu Malog za novog ministra finansija. Iako su poslanici, ali i mnoge javne ličnosti ukazivali na sve afere u kojima je Siniša Mali uključen, to nije bila prepreka za postavljanje Malog za ministra.

Nepoštovanje procedura i zloupotreba Poslovnika nastavljeno je i tokom vanrednih sednica. Iako je usvojen veliki broj zakona, poslanici su više vremena proveli hvaleći Vladu i predsednika, raspravljajući o Mehi Omeroviću i međusobnim vređanjima.

Drugo redovno zasedanje nije bilo ništa drugačije. Poslanici su na brzinu usvojili nekoliko važnih zakona, kao što su Zakon o lobiranju, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti... Stručna javnost i nevladine organizacije upozoravali su na to da su neka od predloženih rešenja loša, ali o ovim zakonima nije vođena rasprava u pojedinostima. Sveobuhvatna rasprava nije vođena čak ni o najvažnijem zakonu u državi – Zakonu o budžetu za 2019. godinu.

Ako posmatramo 2018. godinu, jasno je da Narodna skupština ne vrši nijedno od svojih zaduženja i da dalji trend narušavanja pravila i procedura nije ni moguć.

(Ovaj op-ed je prvi put objavljen u dnevnom listu Danas, 1. januara 2019)
Poslednji put ažurirano: 16.01.2019, 20:30