MAJA GOJKOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Maja Gojković do sada je bila narodna poslanica u tri saziva. Prvi put je izabran za narodnu poslanicu u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika bila od 2012. godine do 2020. godne.

U devetom sazivu bila je članica Odbora za spoljne poslove i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U desetom sazivu bila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora za prava deteta, kao i i šefica stalnih delegacija u Interparlamentarnoj uniji i Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

U 11. sazivu ponovo je izabrana za predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije. Bila je i predsednica Odbora za kulturu i informisanje, Odbora za prava deteta i Odbora za zaštitu životne sredine.

BIOGRAFIJA

Rođena je 22.05.1963.godine. Diplomirala na Pravnom fakultetu na Univerzitetu u Novom Sadu 1987. godine. Pravosudni ispit položila nakon dve godine pripravničog staža u advokatskoj kancelariji Mite Gojkovića.

Od 1989. godine radila je kao advokatica u porodičnoj advokatskoj kancelariji u Novom Sadu.

Bila je narodna poslanica u parlamentima Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 1992. godine.

Obavljala je funkciju ministarke bez portfelja u Vladi Republike Srbije u periodu od 1998. do 1999. godine, a nakon toga i funkciju potpredsednice Vlade Savezne Republike Jugoslavije, od 1999. do 2000. godine.

Od 1996. do 2000. godine bila je poslanica u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na neposrednim izborima u septembru 2004. godine izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada, i na toj funkciji ostala je do 2008. godine.

Bila je odbornica u Skupštini grada Novog Sada u periodu 2008. do 2012. godine.

Za potpredsednicu Vlade Republike Srbije i ministarku kulture i informisanja izabrana je 2020. godine.

Ponovo je za potpredsednicu Vlade Republike Srbije i ministarku kulture izabrana 26. oktobra 2022. godine.

Na prvim parlamentarnim izborima bila je članica Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, koja se potom utopila u Srpsku radikalnu stranku, u kojoj je obavljala istaknute partijske dužnosti - od sekretarke stranke do potpredsednice.

Zbog unutrašnjih sukoba u Srpskoj radikalnoj stranci, 2006. godine je dala ostavku na mesto potpredsednice, a 2007. je napustila stranku. Iz stranke je zvanično isključena početkom marta 2008.

Nakon raskola u Srpskoj radikalnoj stranci, i stvaranja Srpske napredne stranke, očekivalo se da će joj se ona pridružiti. Međutim, ona je osnovala novu stranku, pod imenom Narodna partija. Na Skupštini Narodne partije koja je održana 14. novembra 2009. godine u Novom Sadu, izabrana je zvanično za predsednicu Narodne partije.

Narodna partija pristupila je Ujedinjenim regionima Srbije pre izbora 2012. godine, ali je odmah nakon izbora partija isključena iz članstva, jer je pregovarala sa Demokratskom strankom o formiranju Vlade Srbije bez znanja ostalih članica Ujedinjenih regiona Srbije.

Krajem 2012. postala je članica Predsedništva Srpske napredne stranke, nakon što se Narodna partija pripojila Srpskoj naprednoj stranc.

Članica je Predsedništva Srpske napredne stranke.

Osnovne informacije

  • Novi Sad
  • Novi Sad
  • 22.05.1963.
  • pravnik
    • Ministarka kulture
Poslednji put ažurirano: 25.02.2023, 10:45