VLADETA JANKOVIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladeta Janković do sada je bio poslanik u jednom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao sedmi na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

Predsedavao je konstitutivnom sednicom 13. saziva kao najstariji među poslanicima. U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Narodna stranka.

BIOGRAFIJA

Vladeta Janković je rođen 1940. godine u Beogradu. Završio je Klasičnu gimnaziju i Odsek za opštu književnost sa teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta, na kojem je zatim prešao put od asistenta-pripravnika do redovnog profesora antičke književnosti i uporedne istorije drame.

Objavljivao je oglede, studije, književnu i pozorišnu kritiku.

Javnosti je postao poznat sredinom sedamdesetih godina kada je radio kao saradnik TV serije "Dvogled“. Deset godina je proveo u kreiranju beogradskog Program za decu.

Bio je ambasador u Velikoj Britaniji, od 2001. do 2004, i Vatikanu od 2008. do 2012.

Bio je savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade Srbije.

Na izborima 2022. izabran je za odbornika u Skupštini grada Beograda, ali je na tu funkciju odmah podneo ostavku.

Politikom je počeo da se bavi početkom devedesetih godina prošlog veka najpre kao član Demokratske stranke, i njenog Glavnog odbora. 1992. godine bio je jedan od osnivača, a zatim dugi niz godina i potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Demokratsku stranku Srbije napustio je nakon povlačenja Vojislava Koštunice i od tada nije bio politički aktivan do 2022. godine.Osnovne informacije

  • Beograd
  • 01.09.1940.
  • profesor univerziteta
Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:39