ANA BRNABIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Ana Brnabić birana je za narodnu poslanicu jednom do sada, u 13. skupštinskom sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu je izabrana za narodnu poslanicu kao 14. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve. Mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine, ali je već narednog dana podnela ostavku, čime je njen poslanički mandat završen.

U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao druga na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Northwood u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj

Članica je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspertkinja na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine, gde je bila je članica, a potom i predsednica Upravnog odbora.

Od 2011. radila je u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. bila je i njena direktorka.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade 2017. godine.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije. Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je po treći put izabrana za predsednicu Vlade Srbije.

Članica Srpske napredne stranke postala je 2019. godine, a 2021. izabrana je najpre za poverenicu Gradskog odbora Beograda Srpske napredne stranke, a zatim i za potpredsednicu stranke.

Potpredsednica je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Osnovne informacije

  • Beograd
  • Beograd
  • 28.09.1975.
  • master menadžment/marketing
    • Predsednica Narodne skupštine
Poslednji put ažurirano: 23.04.2024, 07:41