ANĐELKA ATANASKOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođena je 1958. godine u Trsteniku, gde je završila osnovnu i srednju tehničku školu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine.

Odmah potom je zasnovala radni odnos u tada Osnovnoj organizaciji udruženog rada - Namenska proizvodnja, kao elitnoj organizacionoj jedinici nekadašnjeg giganta Prve petoletke, iz koje je nakon svojinskih transformacija, početkom 90-ih godina prošlog veka, nastalo sadašnje Privredno društvo za proizvodnju namenskih proizvoda PPT- Namenska AD.

Karijeru mašinskog inženjera započela je kao tehnolog-stručni saradnik, da bi ubrzo bila unapređena u samostalnog projektanta tehnologije za proizvodnju najznačajnijih proizvoda namenske industrije, počev od delova i sklopova koji su ugrađivani u borbena sredstva kopnene vojske, pa do komponenti za potrebe vazduhoplovnog vojnog i civilnog programa.

Početkom 2001. godine postaje upravnik tehnologije i intenzivno radi na organizovanju izrade tehnološke dokumentacije i procedura vezanih za proizvodnju delova i komponenti NVO. Godinu dana kasnije imenovana je za direktora Sektora kontrole kvaliteta, sa zadatkom da kreira politiku kvaliteta, imajući u vidu nove zahteve tržišta.

Sa mesta direktora Sektora kontrole kvaliteta 2012. godine odlazi na poslove zamenika direktora PPT- Namenska AD, a dve godine kasnije postaje najpre pomoćnik izvršnog direktora, a zatim i generalni direktor PPT- Namenska AD.

Dolaskom na čelo ovog privrednog društva, u relativno kratkom periodu uspela je da od fabrike sa brojnim problemima stvori modernu, tržišno orijentisanu kompaniju, koja iz godine u godinu beleži rast proizvodnje.

Pored profesionalnog rada u PPT- Namenskoj, počev od 2017. godine, kao predsednik Parlamenta privrednika Rasinskog okruga Privredne komore Srbije, aktivno učestvuje u kreiranju privredne aktivnosti Rasinskog okruga.

Zbog doprinosa razvoju privrede pomenutog okruga dobila je nekoliko nagrada, od kojih su najznačajnije nagrada Privredne komore Srbije za poslovnog lidera (2017), nagrada Asocijacije komora za najmenadžera Jugoistočne Evrope (2017), kao i nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ kompaniji „PPT- Namenska“ Trstenik ove godine za najbolju kompaniju u Rasinskom okrugu.

Pružila je doprinos i procesu oživljavanja proizvodnje u fabrici delova u Leposaviću, zbog čega je dobila Oktobarsko priznanje Opštine Leposavić.

Briga za širu društvenu zajednicu, izražena kroz pokretanje privredne aktivnosti, pomoć lokalnoj samoupravi i učešće u brojnim humanitarnim akcijama, nominovali su je za nagradu počasnog građanina Opštine Trstenik u 2018. godini.

Udata je, majka dvoje dece.

Osnovne informacije

  • 1958
    • Ministarka privrede
Poslednji put ažurirano: 02.12.2020, 13:40