DRAGAN TODOROVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 25. januara 1953. godine u Gornjem Milanovcu.

Još u detinjstvu porodica mu se doselila u Beograd gde je završio srednju mašinsku školu. Prvo zaposlenje bilo mu je u parketarskoj radnji da bi kasnije otvorio i sopstvenu radionicu u kojoj je radio do 1984. godine. Zatim je osnovao transportno preduzeća koje i danas postoji.
U međuvremenu, Todorović je završio Fakultet organizacionih nauka.

Krajem osamdesetih godina priključio se Srpskom slobodarskom pokretu Vojislava Šešelja. Stranka se potom transformisala u Srpski četnički pokret, pa onda u Srpsku radikalnu stranku, a Todorović je samo pratio njen razvoj. Uvek je bio u vrhu stranke, ali je posle cepanja SRS i u odsustvu Šešelja, Todorović dobio predsednička ovlašćenja. Novembra 2012. godine osnovao je udruženje Istočna alternativa, čiji je cilj, kako sam Todorović kaže, "zaštita srpskih nacionalnih interesa i interesa svih građana Srbije". Demantovao je da je tim potezom napustio SRS.

U drugoj Vladi Mirka Marjanovića, od 1998-2000. vršio je funkciju ministra za saobraćaj i veze. Bio je narodni poslanik u više navrata u skupštini SRJ i SCG. U sazivu od 2008. do 2012. godine bio je šef radikalske poslaničke grupe, kao i predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije do marta 2012. godine. Nakon izbornog debakla SRS 2012. godine, osniva udruženje građana Istočna alternativa, dok se u SRS povukao sa svih funkcija.

Osnovne informacije

  • Gornji Milanovac
  • 25.01.1953.
Poslednji put ažurirano: 09.02.2017, 09:09