DIANA DRAGUTINOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođena je 1958. u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju i muzičku školu. Upisala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, ali je na nagovor porodice rešila da ipak studira ekonomiju gde je diplomirala, magistrirala i doktorirala, a kasnije je i predavala u istoj instituciji. Usavršavala se u prestižnim školama i univerzitetima Engleske i SAD, Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Član je srpskog ekspertskog tima za nacionalnu politiku zapošljavanja, a bila je i specijalni savetnik u Ministarstvu finansija i ekonomije od 2001. do 2002. godine, zatim je do 2004. godine radila kao specijalni savetnik Međunarodnog monetarnog fonda, da bi 2004. godine postavljena na mesto viceguvernera Narodne banke Srbije. Od jula 2008. godine obavljala je funkciju ministarke finansija. Sa tog mesta je razrešena početkom marta 2011. godine.

Profesionalnu karijeru započela je u nekadašnjem Institutu za ekonomiku industrije u Beogradu, potom u Centru za ekonomske studije CES MECON, odakle 2000. godine prelazi na Ekonomski fakultet sa zvanjem docenta na predmetu Društveno planiranje, a u kasnijem periodu i na predmetu Teorija i planiranje privrednog razvoja.

Autor je desetak monografija, udžbenika i više od pedeset studija od kojih mnoge za Svetsku banku, MMF i međunarodne institucije.

Udata je i majka dvoje dece.

Osnovne informacije

  • 01.01.1901.
Poslednji put ažurirano: 20.02.2022, 12:29