JORGOVANKA TABAKOVIĆ

Srpska napredna stranka

Ekonomski fakultet u Prištini završila 1981. godine je kao najbolja studentkinja. Na tom fakultetu je i magistrirala 1999. godine. Doktorirala je 2011. godine u Novom Sadu.

Karijeru je započela u prištinskoj gimnaziji. Nakon toga se zaposlila kao finansijski direktor u trgovinskom preduzeću "Grmija", odakle je prešla na funkciju pomoćnika direktora Prištinske banke. Pošto nije htela da napusti mesto nosioca liste Srpske radikalne stranke (SRS), dobila je otkaz 1994. godine.

Iz "bankarskog" perioda najdraže joj je poznanstvo sa Borkom Vučić. U Srpsku radikalnu stranku se uključila 1992. godine. Bila je član predsedničkog kolegijuma kao i član Centralne otadžbinske uprave. U više navrata birana je za narodnu poslanicu te partije, kako u saveznom, tako i u republičkom parlamentu. U drugoj Vladi Mirka Marjanovića 1998. godine (SPS-JUL-SRS) bila je na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju.

Septembra 2008. napustila je poslaničku grupu Srpske radikalne stranke i prešla u grupu Napred Srbijo. U novoformiranoj Srpskoj naprednoj stranci je član Predsedništva i Izvršnog odbora.

Radila je u Telekomu, u Novom Sadu, gde obavljala dužnost šefa sektora za logistiku.

Na funkciju guvernera Narodne banke Srbije izabrana je 6. avgusta 2012. godine a, 29. avgusta 2012. godine prestao joj je poslanički mandat.

Majka je dve ćerke i sina. Živi u Novom Sadu.

Osnovne informacije

  • Novi Sad
  • Vučitrn
  • 21.03.1960.
Poslednji put ažurirano: 08.02.2017, 14:53