BRANKO RUŽIĆ

Socijalistička partija Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Branko Ružić je do sada pet puta bio narodni poslanik. Prvi put je izabran za poslanika u petom sazivu, od 2001. godine. Sledeći put je izabran u osmom sazivu, 2008. godine, kao i u devetom sazivu, 2012. godine, desetom sazivu, 2014. godine, i 11. sazivu, 2016. godine.

U osmom sazivu bio je predsednik poslaničke grupe SPS-JS, kao i član stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je bio član Političkog komiteta i član Komiteta za ljudska prava.

U devetom sazivu takođe je bio predsednik poslaničke grupe SPS-JS, podneo je ostavku pre kraja saziva zbog preuzimanja ministarske funkcije, poslanički mandat mu je prestao 29. avgusta 2013.

U 11. sazivu takođe je bio predsednik poslaničke grupe SPS-JS, i podneo je ostavku pre kraja saziva zbog preuzimanja ministarske funkcije..


BIOGRAFIJA

Rođen je 14. 12.1975. godine u Zemunu. Išao je u Osnovnu školu Bora Stanković na Banjici. Završio je XII beogradsku gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smer Međunarodni odnosi, gde je obavljao i funkciju prodekana studenta četiri godine.

Od 2004. do 2006. godine bio je poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora. U tom sazivu je bio i član Odbora za evropske integracije Skupštine Državne zajednice Srbija i Crna Gora kao i član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

U reformisanoj Vladi, septembra 2013. godine, postavljen je na mesto ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije.

Obavljao je funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije od 29. juna 2017. godine do 28. oktobra 2020. godine, kada je izabran za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na funkciju ministra prosvete u Vladi Republike Srbije izabran je 26. oktobra 2022. godine.

Član je Socijalističke partije Srbije, gde je obavljao funkcije predsednika omladine, potpredsednika Glavnog odbora i predsednika Izvršnog odbora stranke, kao i portparola stranke.

Potpredsednik je Socijalističke partije Srbije.Osnovne informacije

  • Beograd
  • Zemun
  • 14.12.1975.
  • politikolog
    • Ministar prosvete
Poslednji put ažurirano: 25.02.2023, 10:54