ZORAN NIKOLIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 12. juna 1967. godine. Diplomirani inženjer šumarstva.

Član Glavnog odbora DSS i Gradskog odbora DSS u
Poslednji put ažurirano: 19.02.2022, 19:42

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

DRUGA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 08.11.2011.

Poštovane kolege narodni poslanici, predsedavajuća, poštovani građani Srbije, želeo bih da obavestim i ovaj parlament, ako je neko zaboravio, ali naročito građane da je danas pet godina od usvajanja Ustava Republike Srbije. Još jednom koristim priliku da čestitam građanima što su glasali za taj Ustav.
Ko što znate Ustav je najviši pravni akt jedne države i on je obavezujući za sve građane. Naročito za one koji predstavljaju građane, odnosno političare, pa i narodne poslanike koji sede u ovoj sali. U preambuli Ustava jasno i nedvosmisleno piše da je KiM sastavni deo Republike Srbije i time stvorilo je svima nama obavezu da se za suverenitet i teritorijalni integritet zemlje borimo.
Pre dve nedelje sam postavio jedno vrlo jasno pitanje Vladi Republike Srbije i izrazio nadu da će Vlada ispoštovati Poslovnik Narodne skupštine i odgovoriti u obaveznom roku od dve nedelje na to moje poslaničko pitanje. Ono je glasilo – da li u momentu kada budu raspisani parlamentarni i naročito, naglasak je na lokalni, izbori, da li će biti kao i u prethodnom periodu raspisani na KiM? Kao što rekoh pitanje je vrlo jasno i mislim da zaslužuje jedan vrlo jasan i jednostavan odgovor, a u skladu sa zakonima ove države, i kao što rekoh Ustavom Republike Srbije. Dve nedelje odgovora od Vlade nema i to za mene jeste zabrinjavajući znak. Ne želim da verujem da Vlada Republike Srbije se odlučila na ćutanje, a da zapravo ima nameru da ne raspiše parlamentarne i lokalne izbore na KiM.
Opet ponavljam to isto pitanje i očekujem vrlo brzo odgovor od Vlade Republike Srbije. Svima je sada već apsolutno jasno da su pregovori koje vodi ova vlada doživeli apsolutni slom, da politika i Evropa i KiM apsolutno se pokazala kao politika ćorsokaka, odnosno politika koja vodi ovu državu i nas kao građane u pogrešnom smeru. Situacija na KiM nije bolja, ona je gora. U pregovore se pod pokroviteljstvom Euleksa, što je velika greška ove vlade i ove skupštinske većine, ušlo kako bi se olakšao život građana na KiM, bar je tako to rečeno. Sa čime se građani suočavaju na KiM, sa implementacijom sporazuma o slobodi kretanja, koja podrazumeva sledeće stvari - da naši državljani, naši građani bivaju primoravani da uzimaju lične karte lažne države Kosovo, saobraćajne dozvole, vozačke dozvole, koje su navodno neutralne? To je to veliko dostignuće ove vlade, predsednika Republike i ovlašćenog pregovarača gospodina Borka Stefanovića.
Pitanje Vladi je - da li će smeniti Borka Stefanovića? To je takođe jedno od pitanja koje postavljam, ali ono pitanje koje je najvažnije za Vladu Republike Srbije jeste – da li je Vlada spremna da se suoči sa realnošću da prizna da svi sporazumi koji su postignuti su zapravo sporazumi koji, sad smo došli do te tačke, idu u pravcu priznavanja institucija nezavisnog Kosova? Da li je Vlada spremna da prekine u ovom momentu pregovore sa Prištinom pod okriljem Euleksa i da se vrati pod okrilje UN, odnosno da otpočnemo nove pregovore poštujući sopstveni Ustav, poštujući Rezoluciju 1244, poštujući instituciju UN, odnosno Saveta bezbednosti i da upravo pod okriljem te institucije otpočnemo ponovo pregovore sa Prištinom?
Ovako, Vlada Republike Srbije, kršeći Ustav, tera svoje građane, primorava ih da uzimaju…
(Predsednik: Molim vas, privedite kraju.)
… lične karte lažne države Kosova i sve ostale dokumente. To jedna država sebi ne sme da dozvoli. To je velika sramota i ljaga na licu ove vlade.

DRUGA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 27.10.2011.

Poštovane kolege narodni poslanici i poštovani građani Srbije, dozvolite mi da, pre nego što postavim pitanje Vladi Republike Srbije, svim građanima koji danas slave Svetu Petku čestitam slavu, a to činim iz razloga što znam da je to veoma česta slava upravo na KiM i posebno čestitam svim našim Srbima koji danas proslavljaju Svetu Petku.
Naravno, postaviću pitanje Vladi Republike Srbije, ali ću to učiniti na kraju mog izlaganja i ono se tiče KiM. Sva pitanja i sve rasprave o KiM su posledica neodgovornog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u kampanji 2008. godine.
Želim da podsetim građane Srbije da je upravo te godine, 2008. godine, Vojislav Koštunica vratio mandat građanima Srbije, jer tada, u tom momentu je postalo jasno da nemamo jedinstvenu politiku prema KiM. Tada je vladajuća koalicija građanima obećala i Evropu i evropske integracije i Kosovo i Metohiju. Sada se suočavamo sa pogubnim posledicama jedne takve politike i zapravo svedoci smo da ta politika doživljava svoj potop u svim svojim segmentima.
Ono što je Vlada Republike Srbije u protekle četiri godine uradila jeste prihvatanje misije Euleksa bez saglasnosti Skupštine. Ona je tu saglasnost dobila naknadno Rezolucijom, ali u momentu kada je to dozvolila nije imala saglasnost ove skupštine, a jasno je da misija Euleksa ima mandat da uspostavi institucije nezavisne države Kosova. To je ova vlada učinila.
Drugo, Vlada je krenula u razgovore, po preporuci EU, sa Prištinom, o pitanjima od životnog značaja i Vlada je sklopila niz sporazuma. Podsetiću, Sporazum o slobodi kretanja, Sporazum o vraćanju matičnih knjiga, što za posledicu, direktnu posledicu, ima da su sada Srbi suočeni sa pritiscima da prihvate kosovske registarske tablice, kosovska dokumenta, dakle, ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu, vozačku dozvolu, što, naravno, Srbi ne žele.
Ova Vlada i Kabinet predsednika Borisa Tadića je sklopila i Sporazum o carinskim pečatima, naivno verujući i bez ikakvih garancija da zapravo Euleks, ali i ta lažna kosovska vlada, to neće protumačiti kao fakat da time stiču pravo i da na granicu dovedu carinike i kosovsku policiju. Zato sada imamo ovo teško stanje na KiM. Ova vlada je pod ucenama i pritiscima popustila.
Najrečitija je bila nemačka kancelarka, gospođa Angela Merkel, koja je Srbiji lupila takav šamar koji nismo decenijama primili, a iz izjava velikog broja zvaničnika i EU, ali i iz najznačajnijih država EU, kao što je recimo Velika Britanija, vidimo da ti pritisci i dalje postoje. Vlada Republike Srbije, Kabinet predsednika Republike tvrdi da se neće povući srpske institucije, institucije ove države sa KiM, ali zapravo pravo pitanje, u skladu sa Poslovnikom očekujem da Vlada odgovori u roku od 15 dana. Pravo pitanje jeste sledeće.
U momentu kada država Srbija raspiše parlamentarne izbore za Narodnu skupštinu Republike Srbije, ali i izbore, što posebno naglašavam, za organe lokalne samouprave, da li će Vlada pod tim podrazumevati da će ti izbori, i parlamentarni i izbori za lokalnu samoupravu, biti održani i na KiM? Od tog odgovora zavisi mnogo toga. Tada ćemo konačno videti da je ova vlada na putu bez povratka u procesu puzajućeg priznavanja nezavisnosti KiM, a verujem da upravo tada, kada budu raspisani izbori, će narod, građani, u skladu sa svojim moralom koji još uvek, kao narod, posedujemo, ovoj vlasti, a pre svega DS i predsedniku Borisu Tadiću, reći konačno doviđenja.

PRVA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 18.10.2011.

Poštovane kolege narodni poslanici, gospodine predsedavajući, poštovani građani Srbije, siguran sam da svi dobronamerni građani pa i mi u ovoj sali, strepimo šta će se danas dogoditi na KiM.
Naime, kao što javnost i građani znaju, a i mi ovde u sali, KFOR je za danas najavio da će svim sredstvima verovatno i nasilnim sredstvima, nedaj Bože, ukinuti barikade koje su Srbi postavili posle 25. jula kada je KFOR jednostrano, ali i nedvosmisleno izašao iz svog mandata i stao na stranu, učestvovao u uspostavljanju carine na prelazima Brnjak i Jarinje.
Zabrinjavajuće je što država ćuti. Zabrinjavajuće je još više, kad država progovori o tom pitanju. Samo ću se osvrnuti na jučerašnju izjavu predsednika Tadića, koji je rekao da Srbija neće odustati od legitimnih interesa srpskog naroda i države na Kosovu, i da u kontekstu današnjih događaja, on kao predsednik Republike ima direktnu komunikacija sa našim građanima na Kosovu i ima način da im uputi poruku.
Želim da podsetim predsednika, ovaj parlament, građane da na KiM imamo legitimne predstavnike srpskog naroda, odnosno legitimne institucije, kao što su lokalne samouprave, kao što je načelnik okruga i sve ostale institucije, kao i u drugim delovima Srbije.
Ozbiljna država i ozbiljan predsednik komunicira preko institucija, a ne šalje poruke građanima, na način na koji to niko ne može da provali na koji način, zapravo, predsednik Republike šalje poruke i kome. To je zapravo nedopustivo i govori o neozbiljnosti i predsednika Republike, Vlade Republike Srbije prema delu teritorije, odnosno prema KiM.
Pitanje koje želim da postavim, postavljam premijeru, gospodinu Cvetkoviću. Želim da dobijem odgovor, a ne da se ponavlja situacija, da kada postavljam ovo pitanje i kada Vlada, nadležni organi, premijer imaju obavezu da odgovore narodnim poslanicima, to ne čine. Nadam se da će sada premijer udostojiti poslaničku grupu DSS i dati odgovor na sledeće pitanje. Ono je kratko.
Zašto nije izvršen popis na KiM? Šta je to sprečilo državne organe, a u kontekstu izjave predsednika Republike da ćemo braniti, odnosno da nećemo odustati od svojih legitimnih državnih interesa, šta je to sprečilo institucije Republike Srbije da obave popis na KiM?
Priča ima svoje konkretne posledice i pre objavljivanja zvaničnih rezultata. Direktor Republičkog zavoda za statistiku, gospodin Dragan Vukmirović danas kaže, da je orijentacioni rezultat ono što se očekivalo, oko 7,4 miliona popisanih građana. On kaže da je to u skladu sa procenama Republičkog zavoda za statistiku.
Podsetiću javnost, ovaj parlament, da je 2002. godine izvršen popis na KiM i da je tamo popisano oko 120 hiljada Srba. Sada postavljam pitanje - kakve su to procene i kakvu je to procenu vršio Republički zavod za statistiku, ako nije ukalkulisao i Srbe na KiM? To je katastrofalna izjava od strane direktora Republičkog zavoda za statistiku. Još, direktor Republičkog zavoda za statistiku kaže da je popis uspešno obavljen. Iz tih reči direktora Republičkog zavoda za statistiku, vidimo kako je država odustala, ali on to sigurno nije uradio na svoju ruku, već je uradio zato što mu je dozvoljeno od strane Vlade Republike Srbije, da donese odluku da ne uradimo popis na KiM.
Svi znamo koliko je popis važan i svi znamo koje su posledice kada se popis ne obavi. Zbog toga još jednom postavljam konkretno pitanje premijeru Cvetkoviću, da decidno navede razloge na osnovu kog zakona, na osnovu kojih činilaca je Vlada Republike Srbije odustala od popisa na Kosovu i Metohiji? Zahvaljujem.