Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice <a href="https://otvoreniparlament.rs/poslanik/6973">Marina Raguš</a>

Marina Raguš

Srpska napredna stranka

Govori

Dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad sednice Prvog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Četrnaestom sazivu.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatujem da sednici prisustvuje 97 narodnih poslanika.
Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim vas da ubacite svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema za glasanje, utvrđeno da je u sali prisutno ukupno 109 narodnih poslanika, odnosno da su prisutna najmanje 84 narodna poslanika i da postoje uslovi za rad Narodne skupštine.
Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju sledeći narodni poslanici: gospodin Uglješa Marković, gospodin Radomir Lazović i doc. dr Rastislav Dinić.
Nastavljamo pretres u pojedinostima o četvrtoj tački dnevnog reda - Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama.
Na član 5. amandman su zajedno podneli narodni poslanici dr Zoran Lutovac, Filip Tatalović, dr Nenad Mitrović, Dragana Rašić, dr Ksenija Marković i Nebojša Novaković.
Primili ste izveštaje nadležnih odbora i mišljenje Narodne banke Srbije o podnetim amandmanima.
Da li neko želi reč?
Gospodin Žarko Ristić. Izvolite.
Juče je pročitan taj amandman u 17.43 časova.
Reč ima gospodin Aleksandar Ivanović. Izvolite.
Gospođo Tabaković, želite li da odgovorite sada ili kasnije?
Izvolite.
Molim vas samo da taj primer sledite svi.
Danas radimo po dnevnom redu.
Na član 5. amandman su zajedno podneli narodni poslanici Borislav Novaković, Slavica Radovanović, Đorđe Stanković, Ana Eraković, Žarko Ristić, prof. dr Snežana Rakić, Aleksandar Ivanović, dr Ana Jakovljević, Uroš Đokić i Ivana Rokvić.
Primili ste izveštaje nadležnih odbora, mišljenje Narodne banke Srbije o podnetim amandmanima.
Jedan od podnosioca, gospođa Radovanović ima reč. Izvolite.
Gospođo Radovanović, amandman glasi – u članu 5. reč može zamenjuje je se rečcom „će“. Trebalo juče da reagujete odmah.
Molim vas, možete da govorite isključivo o amandmanu, ukoliko želite da nastavite, samo o amandmanu. Ne možemo istovremeno vi i ja. Dozvolite da vam dam objašnjenje. Možete da govorite isključivo o amandmanu, povežite to sa amandmanom. Evo daću vam reč.
Gospođo Radovanović, prekidam svakoga, čak i poslanicima vladajuće koalicije juče nisam davala mogućnost da se javljaju po Poslovniku i nisu imali osnova za repliku. To meni ne možete da spočitate. Ali, vidim da ste svi pomalo podjednako nezadovoljni, opet vas, vraćam, imam određene rokove, dajte da se držimo dnevnog reda i svi ćete dobiti reč kada budete imali osnov. Vi sada govorite o amandmanu , izvolite.
Na član 6. amandman je podneo narodni poslanik Marijan Rističević.

Primili ste izveštaje nadležnih odbora, kao i mišljenje Narodne banke Srbije o podnetim amandmanima.

Reč ima podnosilac amandmana, Marijan Rističević.

(Slavica Radovanović prilazi govorniku Marijanu Rističeviću, i dok mu je uključen mikrofon, umesto njega govori: Ne može da se obrati, dok se ne izvini ovim policijskim službenicima, zato što se ovde policijski službenici nazivaju polukovnice koje samo lepo izgledaju. Ja ne mogu, prema tome, dugujete jedno izvinjenje, polukovnice koje samo lepo zvuče, to je narativ SNS, za sve i evo ovde kolege koji vas čuva, čuvaju i vaše visoke funkcionere. Prema tome, dokle god mi se ne izvinete za to što ste rekli da sam samoprozvana, nećete nastaviti da pričate ovde ni o čemu. Možete da sednete na vaš traktor i da se vratite i da obrađujete zemlju.)

Gospođo Radovanović, prvo niste smeli da priđete po Poslovniku na koji se često pozivate kolegi koji govori. Vi možete samo meni da se obraćate, nema direktnog obraćanja. Možete samo da govorite o amandmanu, a verujem da je taj zagrljaj gospodina Rističevića bio jedno veliko izvini.

Možemo sada da nastavimo, hvala.

Molim vas gospodine Rističeviću, prijavite se.
Gospođo Radovanović, morate da se vratite na svoje mesto. Meni je mnogo drago, vi ste se svi lepo ispričali.
(Slavica Radovanović: Gospodin nije rekao lepo izvinjenje.)
Hajte, samo vratite se u klupu i verujem da ćete imati pravo na repliku.
(Slavica Radovanović: Mora da se izvini i zbog svih policijskih službenika.)
Dobro, razumeli smo. Hajte, molim vas, sada nam dopustite da nastavimo da radimo.
Gospođo Radovanović, žao mi je, ali stalno me pozivate i opominjete sa Poslovnikom, na osnovu člana 109. izričem opomenu gospođi Radovanović, zato što sprečava govornika u izlaganju. I tako možemo da nastavimo, opomenu za opomenom, jel to želite ili želite da govorite? Vi i dalje onemogućavate poslanika da govori.
( Slavica Radovanović: Mora da se izvini, šta nije u redu, vo neka gospođa Ana Brnabić reši problem, molim vas da povučete opomenu.)
Po amandmanu, jel tako?
Gospođa Slađana Miletić.
Izvolite.
Ministar Tončev.
Izvolite.
Član 3. Na član 3. amandman su zajedno podneli narodni poslanici Borislav Novaković, Slavica Radovanović, Đorđe Stanković, Uroš Đokić, dr Ana Jakovljević, Ivana Rokvić, Ana Eraković, prof. dr Snežana Rakić, Aleksandar Ivanović, Žarko Ristić, Miloš Parandilović i Dragan Ninković.
Primili ste izveštaje nadležnih odbora i mišljenje Vlade o podnetim amandmanima.
Prijavila se gospođa Marina Mijatović. Nemate vreme. Sad mi kažu. Izvinite, niste u sistemu. Hoćete po amandmanu? Nemate vreme.
Gospodin Parandilović, jedan od podnosilaca.
Izvolite.
Potrošeno je vreme vaše grupe.
Replika, direktno pomenut gospodin Vladimir Đukanović.
Izvolite.
Gospodin Milenko Jovanov u ime grupe.
Izvolite.
Gospodine Parandiloviću po kom osnovu?
(Miloš Parandilović: Prepoznao sam se.)
Prepoznali ste se u ovom delu – Parandilo na magarcu?
Gospodin Parandilović, izvolite.