Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Predrag Stošić

Govori

Dame i gospodo narodni poslanici, najnovije izjave koje dolaze od visokih zvaničnika iz Evropske unije i Amerike povodom rešavanja konačnog statusa srpske pokrajine Kosovo i Metohija, a sve u cilju opipavanja pulsa srpskom narodu, dovele su nas u situaciju da danas moramo jasno i glasno izreći svoj stav o otvorenim ucenama i pretnjama koje nam se upućuju. O tome da ne smemo ni po koju cenu pristati na otcepljenje bilo kojeg dela naše teritorije, više ne treba govoriti, jer da je to jedini normalan, prirodni odgovor svim neprijateljima Srbije, to je jasno svima, sem pojedincima koji brane interese upravo onih koji nam danas otimaju Kosovo i Metohiju.
Danas samo želim da znam gde je kraj cepanju Srbije. Želimo da znamo da li ste svesni poruka svoje novije istorije, počevši od okupacije Republike Srpske Krajine, konstantnog gušenja Republike Srpske, otcepljenja bratske Crne Gore? Danas dolazi na red pokušaj amputiranja Kosova i Metohije. I to od strane naših tobožnjih prijatelja iz Evropske unije, ka čijem članstvu toliko težimo, i Amerike, čiju demokratiju oberučke prihvatamo. Gde je kraj otimanju i gde je kraj strpljenju srpskog naroda? Da li to znači da kada nam sutra budu tražili jug centralne Srbije, Rašku oblast ili Vojvodinu, zarad učešća u toj istoj međunarodnoj instituciji, takođe, moramo pognuti glavu? A to nam već najavljuju.
Albanski politički lideri u Bujanovcu i Preševu iz dana u dan pozivaju na povlačenje naših jedinica sa teritorije "istočnog Kosova", kako oni sami nazivaju ovaj region, i stacioniranje NATO trupa radi očuvanja navodnog "mira i stabilnosti" koji upravo oni narušavaju, svojim političkim izjavama i postupcima. A to, kako NATO trupe čuvaju mir i stabilnost mogli smo da osetimo za vreme bombardovanja 1999. godine i kosovskog pogroma 17. marta 2004. godine.
Govore da se strpimo dok ne uđemo u Evropsku uniju. A svi napori naših vajnih petooktobarskih demokrata od 2000. pa nadalje, usmereni ka evropskim integracijama, danas se nagrađuju time što nam se otima Kosovo i Metohija. Da li to znači da su zvaničnici iz Evrope shvatili kakve poslušnike (poltrone) od saradnika imaju u Srbiji, pa da su se nakon svih probnih zahteva (preko isporučenja Srba Hagu, rasprodaje preduzeća) usudili da zatraže ono zbog čega su nas i bombardovali, kako reče jedan bivši američki zvaničnik (Vilijam Montgomeri). Svakom razumnom čoveku bi trebalo da bude jasno da sa onima koji su nam nasilno oduzimali deo teritorije ne možemo imati nikakvih dogovora.
Isto tako je jasno da postoje i oni koji su protiv porobljavanja bilo koje države, deo pravdoljubivog sveta, sveta koji ne zatvara oči pred onim što se dešava od strane Amerike i njihovih prijatelja u Evropi. Na čelu tog slobodoljubivog sveta danas stoji bratska Rusija, koja je svesnija značaja kosovskog pitanja više nego pojedine političke strukture u Srbiji, koja nam u svakoj prilici pruža ruku pomoći, bilo u ekonomskom, bilo u političkom smislu.
Rusija sa slobodnim svetom, sa jedne strane, ili Amerika sa imperijalistima, sa druge strane? Kosovo u Srbiji ili Kosovo u Albaniji? Dostojanstvo ili poltronstvo? Kraj cepanja države ili još jedna stepenica ka Beogradskom pašaluku?
Sve su ovo pitanja na koje razuman čovek zna odgovor istog trenutka. A to pitanje ne postavljamo mi, već nam ga drugi svojim postupcima nameću.
Zato danas moramo misliti svojom glavom ukoliko želimo da sačuvamo KiM, srce svoje države. Danas moramo reći da li želimo nastavak uspavanog stanja u kome se danas nalazi politički vrh Srbije ili želimo promene koje će jasno pružiti ruku prijateljima i zatvoriti vrata neprijateljima. Izbor je jasan – svim srcem za Srbiju. Aplauz.)
Dame i gospodo narodni poslanici, javljam se po članu 225. i 226. i tražim obaveštenje od Vlade Republike Srbije, takođe i od predsednika Skupštine Dulića, ako mogu da omoguće uvid u rad Koordinacionog centra za prošlu godinu, pošto na inicijativu SRS zahtevano je da se ... gospođo Kolundžija, da li mogu da govorim od vas?
Znači, tražim izveštaj o radu Koordinacionog centra za opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac za prošlu godinu. Na inicijativu SRS zahtevano je da Odbor za međunacionalne odnose održi jedan sastanak u Bujanovcu zbog problematičnih međunacionalnih odnosa. Međutim, do dan-danas, iako je zahtevano još po formiranju Odbora za međunacionalne odnose, nismo dobili izveštaj Koordinacionog centra.
Usput bih se osvrnuo i na izlaganje gospodina Rize Halimija, koji priča o nerazvijenosti juga Srbije, pa bih da ga podsetim da je najnerazvijenija opština Trgovište, a ne Preševo. Takođe, i Bosilegrad je jedna od nerazvijenijih opština.
Što se tiče krize koju spominjete na jugu Srbije, da li mislite na slučaj koji se desio 29. novembra kada su albanski srednjoškolci pretukli dva srpska mladića, takođe srednjoškolca, od kojih je jedan, zove se Zafirović Stefan, učenik 4. razreda srednje škole, dobio prelom ruke, dok je drugi Nakić Aleksandar, učenik 2. razreda srednje škole, dobio posekotinu glave. Da li mislite na te probleme?
Dame i gospodo narodni poslanici, gospodine Riza Halimi, sami ste rekli, znači ti vaši podaci što se tiče Preševa su iz 2006. godine. Pričao sam o zadnjim podacima i tu ne bih da ulazim u neku raspravu s vama.
Ono što je očigledno i sa čime se slažemo, to je da Vlada Republike Srbije, kao i određeni predstavnici političkih partija, juga centralne Srbije se sete samo pred izbore. Ovde smo mogli da čujemo juče gospodina Đelića kako je rekao bravo za Vojvodinu, bravo za Beograd, gde je porasla stopa zaposlenosti, dok Srbija ispod Niša za njih odavno ne postoji. Oni su se odrekli juga centralne Srbije i to očigledno.
Ono gde se mi ne slažemo, to je po pitanju krize. Vi govorite o nekakvoj krizi dole. Pa vas pozivam, pošto po meni dole nikakva kriza ne postoji, pozivam vas da li vi uporno želite da predstavite da dole postoji neka kriza, kako bi podržali vaše političke prijatelje koji se zalažu za izmeštanje vojske i policije odozdo i dolazak NATO snaga, pa vas pozivam da ovde izađete za govornicu i da kažete da li je to i vaš zahtev i da li vi podržavate nezavisnost Kosova i Metohije? Da li je vaš zahtev dolazak međunarodnih, tj. NATO snaga na jug centralne Srbije? Izađite, pa kažite.
Dame i gospodo narodni poslanici, gospodine Riza Halimi, ni jednog moneta u svom izlaganju nisam spominjao preševsku dolinu. Takav pojam za mene ne postoji i to nijednog trenutka nisam spominjao.
Ono zbog čega sam vam dao osnov za repliku, to su konkretna pitanja, da li podržavate nezavisnost Kosova i Metohije i da li se zalažete za otcepljenje te vaše tzv. preševske doline koja sadrži Preševo, Medveđu i Bujanovac. To izađite pa kažite.
Što se tiče prisustva vojske, normalno je kada imate takve zahteve da želite da otuđite deo teritorije Srbije, normalno je da vojska treba da bude u većem prisustvu. Da li se zalažete za otcepljenje i nezavisnost Kosova, za otcepljenje Kosova iz sastava Srbije i da li ste za otcepljenje takođe te tri opštine čiju rezoluciju ste i donosili? Vi ste učestvovali u donošenju rezolucije i otcepljenju te tri opštine. Izađite pa kažite to.
Dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je upućeno MUP-u. Nema nikog prisutnog, ali ću ipak svoje pitanje pročitati.
Verovatno ste obavešteni o 28. novembru, kao i o značaju koji taj datum, kao Dan zastave Albanije, ima za albansku nacionalnu manjinu na Kosovu i Metohiji i jugu centralne Srbije. Takođe ste dužni da imate i saznanje o incidentima koji su se prošle godine pomenutog datuma dogodili u Preševu i u Bujanovcu.
U Preševu je sa zgrade opštine skinuta državna zastava Srbije, koja je potom bačena i gažena od grupe Šiptara. Umesto srpske, postavljene su tri albanske zastave. Takođe, u Bujanovcu je velika grupa Šiptara upala u zgradu SO i brutalno pretukla portira Pavla Nikolića, koji radi na obezbeđenju zgrade opštine. Nakon toga je ta ista grupa, na drugom spratu zgrade, ušla u prostorije jednog opštinskog načelnika, razvalila vrata na balkonu, sa koga je istaknuta albanska zastava, a državna srpska zastava je pocepana i uklonjena.
I to nije sve. Grad Bujanovac je tog dana bio paralisan vandalizmom mase i ljudima koji su otvoreno vređali državu Srbiju i pominjali nekakvu veliku Albaniju. Posle toga, u Opštinski sud u Preševu ništa nije stiglo u vezi sa incidentom iako za to postoji više osnova, dok je policija u Bujanovcu dostavila svoj izveštaj i prijave protiv nepoznatih izvršilaca. Građani Preševa i Bujanovca koji poštuju svoju državu Srbiju očekuju da budu zaštićeni od ovakvih pojava.
Zato pitam vas iz MUP-a: Šta ćete preduzeti da se repriza ovog incidenta ne ponovi 28. novembra ove godine? To je za manje od nedelju dana. Da li ćete ponovo, kao i prošle godine, odobriti ovaj antidržavni i antiustavni skup i na taj način perfidno podržati šiptarski terorizam na jugu Srbije? Da li ćete opet nemo i neobavešteno, kao što to umete, prećutati nove incidente ili ćete zaštiti svoju državu i narod od nasilja?
Upozoravam vas da je vaša dužnost da štitite poštovanje Ustava Srbije. Zato od vas zahtevam da učinite sve kako bi se građani Bujanovca i Preševa osećali sigurnim. Dosadašnjim vašim neodgovornim ponašanjem samo i dalje podstičete iseljavanje Srba sa prostora juga centralne Srbije. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, javljam se po članu 226. i tražim obaveštenje od ministra Petrovića i od ministra policije Jočića.
Što se tiče Petrovića, ponovio bih pitanje koje mu je postavio Nemanja Šarović i da li ćemo čuti usmeni odgovor po pitanju tog predmeta, pošto imamo pravo da čujemo i usmeni odgovor. I za ministra policije pitanje o pojavi vehabija na prostoru Bujanovca.
Znači, pošto sam sa tih prostora i često boravim u opštini Bujanovac, lično sam se uverio u prisustvo vehabija na tim prostorima i oni stvaraju zabrinutost kako kod srpskog stanovništva, tako i kod stanovnika albanske nacionalnosti.
Svi su uznemireni njihovom pojavom. Pitanje je - ko ih finansira? Pošto su prisutni od pre par meseci, pošto znamo da su vehabije povezane i ustanovljena je njihova povezanost sa Al Kaidom i da je to teroristička organizacija, pitam se zbog čega su prisutni na tim prostorima dole, u kojim organizacijama će da sprovode svoje delovanje? To bih zahtevao da ministar policije odgovori. Hvala.
Samo sam repliku tražio, spomenuto je moje izlaganje. Gospodine Riza, ne znam koliko vi boravite na području opštine Bujanovac, pozivam vas da krenemo zajedno, pa ću da vam pokažem prisustvo vehabija na tim prostorima. Uznemireni su, napominjem, i Albanci i Srbi na tim prostorima. Što se tiče integracije, povedite računa o integrisanju Srba u opštini Bujanovac. Zalažite se podjednako kako za vas, tako i za Srbe. Toliko u vezi toga.
Što se vehabija tiče, imamo i slike, čak smo čuli da su jednu džamiju uzeli pod svoje i da tamo vrše određene instrukcije za dalje delovanje, da ih plaćaju od 400 do 450 evra, a da ne rade nigde. Ko? Ne znam, to će valjda BIA da ustanovi i ispita.
Pozivam vas da krenemo zajedno. Usput bih da pozdravim vašu volju i vašu usmenu podršku da se suđenje dr Vojislava Šešelja prenosi javno. Hvala.
Narodni poslanici, donošenje Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i njegovo sprovođenje, što u Srbiji nije čest slučaj kada su zakoni u pitanju, i nije rešenje problema.
Naime, ova vlada pokušava da se bavi posledicama, a nedolično ponašanje pojedinih navijača na sportskim priredbama proizilazi iz lošeg odnosa države prema mladima. Rešenje problema nije kažnjavanje navijača, već bavljenje države suštinskim problemima koji dovode do takvog ponašanja. Nedolično ponašanje pojedinih navijača predstavlja izduvni ventil mladih, koji u masovnim okupljanjima ispoljavaju svoju agresivnost. Jedan od glavnih uzroka tih problema je porast alkoholizma i narkomanije kod mladih, koji je sve prisutniji u poslednjih nekoliko godina.
Glavni krivac za ovu situaciju je pored države i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koji ne preduzimaju ništa u cilju sprečavanja datih problema. Narko-dileri se ne hapse već slobodno šetaju, a neki od njih rade kao saradnici policijskih službi i prikupljaju informacije o glavnim dilerima. Ne pamti se kada je izvršena veća zaplena opojnih sredstava i kada je priveden neko od krupnih dilera u Srbiji.
Pri tome, ne mislim na granične prelaze, jer je ta zaplenjena droga uglavnom u tranzitu kroz našu zemlju. To ukazuje da glavni narko-dileri uživaju zaštitu određenih struktura vlasti, što dovodi do toga, da se do doping sredstava dolazi na lak način.
Još jedan, ne manje značajan, problem je alkoholizam kod mladih i kada pogledate istraživanja videćete koliko je smanjena starosna granica kod dece koja koriste alkohol, a zakonom je zabranjeno da se deci mlađoj od 18 godina prodaju alkohol i cigarete.
Međutim, i o ovome država i nadležni organi ne vode računa, niti bilo ko snosi odgovornost zbog toga. Prateći ove primere možemo samo da zamislimo kako će država sprovoditi ovaj zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Prema tome, krajnje je vreme da se počne baviti odgovornim uzrocima problema u Srbiji, a ne njihovim posledicama. Ako ovako nastavite, bojim se da će problemi samo dobijati šire razmere.
Na kraju, prihvatanjem ovog amandmana Nebojše Stefanovića, kao i ostalih koji su došli iz redova SRS svakako će to mnogo poboljšati ovaj zakon koji je pred nama. Hvala vam.
Dame i gospodo narodni poslanici, Vlada Republike Srbije sklapanjem ovog sporazuma nastavlja razaranje i onako posrnule srpske ekonomije. Potpisivanje sporazuma o slobodnoj zoni trgovine trebalo bi da doprinese povećanju obima tržišta i privlačenju novih investicija u svim zemljama potpisnicama. Takođe, ujedinjenje tržišta i oslobađanje drugih carinskih dažbina na uvoz robe daje mogućnost izbora investitorima.
U takvoj tržišnoj utakmici, gde Srbija zbog posledica tranzicije i vaše loše vlasti još uvek nema jak proizvodni kapacitet, sa slabom infrastrukturom i lošom ponudom pratećih usluga, uz zakonodavstvo koje ne može da podrži ovakvu vrstu međunarodnog sporazuma, logično se nameće zaključak da će investitori za ulaganje birati zemlje iz okruženja, koristeći ovaj sporazum isključivo za plasman svojih proizvoda na naše tržište.
Ovo oslobađanje tržišta Srbije prema zemljama u regionu ugroziće i tržište duvanske industrije, čime će dovesti u pitanje i poštovanje ugovora sa stranim kompanijama "Filip Moris" i BAP, što automatski daje lošu preporuku Srbije kod drugih investitora.
Ove firme se nalaze na jugu centralne Srbije, gde je stopa nezaposlenosti najveća, a one zapošljavaju veliki broj ljudi. Ovim sporazumom širom se otvaraju vrata hrvatskoj duvanskoj industriji, pre svega iz Rovinja, što će predstavljati veliku konkurenciju pomenutim firmama i sigurno dovesti do otpuštanja određenog broja radnika, a negativno će se odraziti i na poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom duvana.
Prema tome, CEFTA sporazum na našu ekonomiju, kao i privredu, može imati isključivo negativan uticaj, jer ne možemo da prećutimo činjenicu da u zemlji kakva je naša, sa ovakvom ekonomijom i malom privredom bez razvoja, sa visokom stopom korupcije, velikim birokratskim aparatom, moraju postojati mehanizmi za zaštitu od konkurencije.
Činjenica je da konkurencija na zdravom tržištu predstavlja osnov napretka, ali ovakav vid konkurencije pogubno će uticati na privredu Srbije.
Samim tim, potpisivanje CEFTA sporazuma za Srbiju predstavlja stavljanje omče oko vrata već posrnuloj proizvodnoj industriji i dalje propadanje ekonomskog sistema, uz gubitak radnih mesta i pada standarda građana. Od ovog sporazuma profitiraće isključivo Hrvatska i Slovenija, koja nije članica Sporazuma, a već su prezastupljene na srpskom tržištu.
S obzirom na činjenicu da su one unapred iznele svoj stav po pitanju rešenja statusa Kosova i Metohije, sa njima ne bi trebalo uspostavljati nikakvu saradnju. Ali, kako smo svedoci da u ovoj zemlji niko ne brine o njenoj budućnosti i ekonomiji, ovo će biti dodatno ekonomsko rasturanje Republike Srbije od strane ove nesposobne vlade. Hvala.
Poštovani poslanici, dame i gospodo narodni poslanici, što se tiče isticanja albanskih zastava na jugu Srbije, one, gospodine Čedomiru Jovanoviću, prate veličanje.
226.
Uz isticanje albanskih zastava, veličaju albanske teroriste koji su ubijali srpske policajce. Uz te zastave se tamo narušavaju pravoslavni hramovi i sve to deluje ne iseljavanje Srba sa tih prostora, da ne pričam da je prilikom otvaranja škole u Bujanovcu, uz isticanje albanske zastave, intonirana i albanska himna uz američki zastavu, bez isticanja srpske zastave.
Imam i pitanje, ne pitanje, nego da izvestim ministra policije, pošto sam dobio od njega odgovor na poslaničko pitanje koje se ticalo okupljanja u organizaciji tzv. veterana UČPMB, terorističke organizacije, održanog nedavno u Preševu, za koje me je izvestio da je dao dozvolu. Na tom okupljanju su iznošeni zahtevi za dolazak NATO snaga na te prostore i izdvajanje opština Preševo, Medveđa i Bujanovac iz sastava Srbije u slučaju proglašavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.
Upozoravam vas, ministre, da ste prekršili Ustav Republike Srbije, član 8. i član 54, pa ću da vam pročitam. Član 54. kaže: ''Sloboda okupljanja može se zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.''
Zahtevi koji su iznošeni direktno ugrožavaju suverenitet Republike Srbije i podstiču iseljavanje Srba sa ovih prostora i celog juga centralne Srbije i narušavaju međunacionalne odnose.
Ovo je direktno kršenje člana 8, koji kaže: ''Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava.''
Ovom vašom dozvolom, da se iznose ovakvi stavovi, vi ste direktno učestvovali u narušavanju ovih članova.
Hvala vam.
Dame i gospodo narodni poslanici, javljam se po članu 226, pošto je tu prisutan ministar policije, hteo bih jedno obaveštenje. Naime, radi se o članu 54. – Sloboda okupljanja, pa se kaže – "Mirno okupljanje građana je slobodno. Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju ni prijavljivanju. Zborovi, demonstracije i druga okupljanja građana na otvorenom prostoru prijavljuju se državnom organu u skladu sa zakonom, tj. policiji".
Hteo bih da pitam ministra da li je upoznat sa okupljanjima građana na jugu Srbije, pošto se na tom okupljanju tražilo dolazak NATO snaga i izdvajanje opština Preševo, Medveđa i Bujanovac iz sastava Srbije. Da li ste upoznati sa tim i da li je policija odobrila tu vrstu okupljanja, pošto se na tim okupljanjima veličaju albanski teroristi koji su znate šta sve radili sa našom policijom u proteklom vremenu, kada je bilo sukoba.
Konkretno pitanje – da li je policija upoznata sa tim okupljanjem i da li je dala dozvolu za tu vrstu okupljanja? Hvala.
Javljam se po članu 226.
Poštovani poslanici, samo bih u vezi izlaganja gospodina Rizi Halimi i njegovog izlaganja za međunacionalne odnose. Hteo bih da ga obavestim da je pre dve nedelje bio održan savet za međunacionalne odnose u opštini Preševo i tamo jedino nije bilo predstavnika vaše stranke.
Tu je baš trebalo da se raspravlja o međunacionalnim odnosima i o onom skupu koji su organizovali pripadnici Albanaca, koji su zahtevali dolazak NATO snaga u opštine Preševo - Bujanovac - Medveđa, i koji su zahtevali otcepljenje te tri opštine. Zašto vaši i predstavnici vaše stranke nisu došli na taj Savet za međunacionalne odnose?
Znam da ste vi osudili to okupljanje, ali je trebalo da pošaljete predstavnike da daju svoje mišljenje i o tome. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, u članu 5. razdeo 3. u glavi 3.9 naslov "Služba Koordinacionog tela Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa" menja se i glasi: "Fond za razvoj Republike Srbije".
Obrazloženje: dosadašnja politika Vlade Republike Srbije nije dala očekivane rezultate i poboljšala uslova života i smanjila međunacionalnu netrpeljivost. Jedan od razloga za to je i što su predsednici opština trošili novac dat od Republike ne poštujući ravnomernost razvoja opština. Jedini kriterijum je bio, pri trošenju tih sredstava, broj birača koji su glasali za njih. Bolje je usmeriti ova sredstva u Fond za razvoj Republike Srbije, imajući u vidu sadašnje stanje u privredi.
Kada je reč o radu Koordinacionog tela, kao i njihovog predstavnika Sime Gazikalovića, ističem da rezultata na jugu Srbije nema.
Znači, ovaj Sima Gazikalović se pojavio prvi put u javnosti tek na ovoj vanrednoj sednici Skupštine u Bujanovcu, gde nije rekao nijednu reč. Znači, u javnosti ga uopšte nema. Na početku, kada je bilo formirano ovo telo, bilo je reči da će oni non-stop izlaziti u javnost i pokušavati da reše određenu problematiku na jugu Srbije. Znači, formiranje ovog tela je bilo uslovljeno smirivanjem sukoba podstaknutih od grupa pojedinih Albanaca koji su želeli da prikažu da su u neravnopravnom položaju. To, svakako, nije bilo istina. Podaci ovog tela danas nisu dostupni javnosti, niti se njihovi predstavnici pojavljuju u medijima kako bi nas informisali o svom radu. S pravom se postavlja pitanje da li ih neko uopšte kontroliše i kome polažu račune.
Pošto su njihovi rezultati na jugu Srbije nikakvi, SRS ovim amandmanom predlaže da se sredstva koja su se do sada ulagala u ovo telo preusmere u Fond za razvoj Republike Srbije, koji će ih, nadamo se, uložiti u ravnomerni privredni razvoj svih opština na jugu Srbije, koje su trenutno, prema svim pokazateljima, najsiromašnije u Srbiji. Napominjem da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 27 posto, a na jugu Srbije u Pčinjskom regionu 63 posto.
Podsećam stranke vladajuće većine na njihova predizborna obećanja o izdvajanju većih sredstava za brži privredni razvoj ovog dela Srbije, pošto su se do sada toga sećali samo u vreme izbora. Evo vam prilike da usvajanjem ovog amandmana konkretno nešto uradite, pozitivno, za stanovništvo opština juga Srbije. U protivnom, opet ćete svima pokazati da za vas ne postoji Srbija ispod Grdeličke klisure.
Dame i gospodo narodni poslanici, kada sam iznosio obrazloženje ovog amandmana, ja sam nagovestio da je formiranje ovog tela nastalo u vreme sukoba 2001. godine, dakle, onih koji su bili inscenirani da skrenu pažnju međunarodnoj javnosti kako dole Albanci ne uživaju ista prava kao i Srbi. To, međutim, nije bilo tačno. Jeste da su oni imali neke rezultate, i to se odnosilo na infrastrukturu i to uglavnom na mestima gde je većinsko stanovništvo albanske nacionalnosti. Od tada pa do sada, neka me demantuje Riza Halimi, neka izađe i neka kaže šta je Koordinaciono telo uradilo, šta je podnelo, a šta je to što je urađeno na jugu Srbije od strane Koordinacionog tela, i kada su se poslednji put obratili javnosti.
Znači, nema potrebe, a ja mislim da se i vi slažete sa tim ... Meni je drago što ste vi osudili onaj protest u Preševu gde su vaše pojedine kolege tražile prisustvo NATO snaga na jugu Srbije i da se ove opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac pripoje Kosovu. Meni je veoma drago što ste vi to osudili kao predstavnik Albanaca sa tih prostora.
Kada je reč o ovom koordinacionom telu, stvarno nema nikakvu funkciju dole i neopravdano troši sredstva građana Srbije. Toliko.