MARINA RAGUŠ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Marina Raguš bila је narodna poslanica u dva saziva do sada. Prvi put izabrana je za poslanicu u osmom sazivu, od 2008. do 2012. godine, i drugi put u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12. sazivu bila članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja kao i zamenica člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Takođe, bila je članica Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju. Na početku 12. saziva bila je i predsednica poslaničke grupe SPAS, sve dok ova grupa nije prestala da postoji jer se Srpski patriotski savez - SPAS ujedinio sa Srpskom naprednom strankom.

Tokom 12. saziva u plenumu se obratila ukupno 10 puta, u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije je učestvovala jednom, a u traženju obaveštenja i objašnjenja nijednom. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 228 sati, i učestvovala u glasanju o 326 akta, od čega je za 325 glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 86. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenica je predsednika poslaničke grupe „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE", zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove, i zamenica člana Odbora za evropske integracija.


BIOGRAFIJA

Rođena je 1969. godine u Beogradu. Završila je Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a zatim i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Radila je kao novinarka, voditeljka i autorka u nekoliko redakcija beogradskih novina i radio-televizijskih stanica.

Bila je angažovana kao savetnica u nevladinoj organizaciji pod imenom Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Bila je i članica i funkcionerka Srpske radikalne stranke, na čijoj listi je osvojila svoj prvi poslanički mandat. Od 2008. bila je i u komitetu za odbranu Vojislava Šešelja. U julu 2012. objavila je da nije više članica Srpske radikalne stranke.

Po osnivanju Srpskog patriotskog saveza - SPAS 2018. godine postala je njihova članica, i to je bila sve dok ovaj savez nije prestao da postoji usled spajanja sa Srpskom naprednom strankom. Od 2021. godine članica je Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 16:27

Osnovne informacije

  • Srpska radikalna stranka
  • Beograd
  • Beograd
  • 08.07.1969.
  • politikolog

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Trebalo bi svi da znamo za sram.

Dete je ušlo u osnovnu školu, dete od 13 godina, i pobilo decu.

Niste sačekali da roditelji ožale svoju decu, krenuli ste u nešto. Kada sve ovo prođe, shvatićete koliko ste se delegitimisali kao političari, a proći će.

U politici je jako važan princip kada ulazite u nešto što se zove kritika ili preporuka.

Ovde je jedan kolega kolegi Jovanovu srednjem prstom oponašao felacio dok je on govorio. Kad sam ja govorila, gurao je celu šaku u usta. I sve dok je to oponašao, ja sam govorila – sram vas bilo. Niko od vas ga nije osudio. Nisu ni vaši novinari, ni vaši mediji. Ja sam postala predlog nečega u nekoj emisiji, a taj kolega, starac, čiji je libido očigledno pobegao u teoriju, je postao zvezda. Toliko, drage kolege, o principu.

Ja nikoga ovde nikada nisam uvredila, a sad ću citirati nešto čega se gadim, ali moram, a u vašim je redovima: „Baš me briga što je Ana Brnabić fikus premijer lezbejka, i to nikad nisam komentarisao, ali što tako zla, podmukla neznalica, član, predsednik, staje na stranu narkomančine i ubice“, pa tako dalje. „E pa, draga fikus premijerko, želim ti da te jednom taj isti Mitrović zatvori u „Zadrugu“, u četiri zida, bez ključa, sa jednim obdarenim Afroamerikancem, tek puštenim iz zatvora, i da taj šou narod gleda jedno par meseci, pa da vidim da li bi posle toga branila najgori ovozemaljski šljam“.

Gde ste, kolege?

Taj kolega je poslanik. Zove se Željko Veselinović. Kako je moguće da taj čovek koji ovako napiše za jednu ženu, na prvom mestu, bude poslanik?

Gde ste, kolege? Gde je sram? Šta spuštate glave? Jel ovo u redu? Jel ovo u redu zato što je reč o Ani Brnabić? Zar ovo nije poziv direktan na nasilje, najgore vrste?

Kolege, gde ste? Ovo je u redu? Ovo je princip u politici? Ovo je moral u politici? O čemu mi pričamo?

Sve će ovo proći jednog dana i sve će se ovo slegnuti jednog dana, a onda ćete u odrazu ogledala videti zaista šta ste ovih dana u Beogradu i Srbiji radili kad je Srbiju zadesio nezapamćeni masakr.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2023.

Puno toga ste rekli, ali ste zaboravili da kažete da vi niste mogli da prisustvujete tom sastanku jer nije se radilo o sednici Odbora za spoljne poslove. Taj format su činili članovi i zamenici članova Odbora za spoljne poslove. Vi ste došli na prepad. Predsednik Odbora za spoljne poslove nije imao mogućnost u maloj sali da vam oduzme reč ili da pravi bilo kakvu vrstu incidenta.

Vi ste govorili na engleskom, a ne na matičnom srpskom jeziku iako je postojao simultan prevod. Vidim da ste zbunjeni, ali to je odnos i prema državi i to određeni oblik patriotizma.

S druge strane, vi ste tada izgovorili gomilu neistina. Kada je reč o sankcijama prema Ruskoj Federaciji podjednako kao što je to bila tema Odbora za spoljne poslove, zaboravili ste da kažete da sam ja morala da intervenišem. Rezoluciju koju je podneo predsednik Odbora za spoljne poslove, Odbor za spoljne poslove nije bio uopšte nadležan da razmatra, zato što je reč o opštem pravnom aktu. I put rezolucija, preporuka i svih ostalih pravnih akata se zna. To je put zakona.

Mi smo morali da objašnjavamo članovima Saveta EU za proširenje zbog vas i zbog sramote koju ste napravili, da je reč o državnoj politici, da je reč o interesu građana Republike Srbije, da je reč o zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost, Vlada ga je usvojila, ako ne znate Vlada definiše i provodi sa predsednikom Republike spoljnu politiku. Vi ste obmanuli te ljude koji su došli.

Vrhunac svega, vi ste službenicima, reč je o službenicima koji su bili prisutni onda iskoristili priliku da svima pojedinačno podelite svoju vizit kartu.

Mi smo imali previše razumevanja za vas danas i predsedniku Odbora za spoljne poslove je sada jasno stavljeno do znanja da svaki sledeći put pripadnici vladajuće koalicije činiće isto, jer vi niste imali osnova da budete prisutni na tom formatu.

Građana radi, svaki sledeći put kada budete pričali o ovome, ja ću biti tu da vas demantujem. I to što je gospodin kolega Komlenski rekao, verujte da je u nekom delu čak i bio vrlo blag prema vama. Ono je zaista bila sramota za državu Srbiju.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2023.

Ukoliko dozvolite ja bih takođe po amandmanu, zato što će mi trebati malo više vremena, ovo zaslužuje…

Prvo vanredno zasedanje , 28.01.2021.

Dobro, hvala vam.

Ja ću onda samo da imam samo jedan krug pitanja da bi ostale kolege došle na red, a pitanja će se odnositi na jednog čoveka. Njegovo ime i prezime je Đorđe Joksimović. Njemu su deca oduzeta 2015. godine. Šest godina se čovek bori da vrati svoje tri kćerke. Znam da ovo nisu prijatna pitanja i znam da se u javnosti stvorio određeni utisak. Čak mislim da je javnost negde i presudila posle filma koji je inspirisan dramom ovog čoveka iz okoline Kragujevca bio prikazan na nacionalnoj frekvenciji. Reč je o filmu "Otac".

Prema onome što gospodin Joksimović tvrdi, on je uputio više od 130 zahteva. Šest godina se borio, obraćao svim državnim organima, institucijama. Nekoliko puta je peške išao od Kragujevca, pardon, okoline Kragujevca do Beograda, ne bi li skrenuo pažnju na problem sa kojim nije mogao da se izbori.

Gospodine ministre, gospodine Mitroviću, ovo je jako osetljiva tema koja bi trebala da se zasniva na činjenicama, ali se bojim da je utisak u poslednje vreme prevazišao činjenice o kojima bi smo mi želeli da čujemo ovde u plenumu pred očima javnosti.

Ja sam svesna da vi znate kako su reagovale društvene mreže, kako su reagovali određeni mediji. Ono što nas ovde zanima, šta se zaista dešava sa slučajem gospodina Joksimovića i da li postoji šansa da se gospodinu Joksimoviću vrate deca? To je prvo pitanje.

Drugo pitanje, izvinjavam se što malo prekoračujem, ali neću koristiti ostalo vreme, odnosi se naravno na uticaj korone na demografiju u Republici Srbiji s obzirom da, pričali smo o tome više puta, u Evropi se rade ozbiljne analize za prvih nekoliko meseci kako je situacija sa pandemijom uticala na određena geografska područja u Evropi, kakve su tendencije i kakve posledice mogu sve pojedinačne evropske zemlje da očekuju? Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 137086.00 RSD 01.08.2022 -