ZORAN BOJANIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1959. godine. u Kraljevu.

Po obrazovanju ekonomista, zaposlen u “Telekom Srbija a.d. – Direkcija za komercijalne poslove” na radnom mestu koordinatora za podršku prodaje.

Član SNS od osnivanja. Obavljao je funkciju poverenika gradskog odbora. Izabran je za predsednika Gradskog odbora SNS u Kraljevu, sve do podnošenja ostavke u junu 2014. godine.

Za narodnog poslanika izabran je na izborima 2012. godine. Mandat mu je potvrđen i na izborima 2014. i 2016. godine i na izborima održanim 21. juna 2020. godine.
Poslednji put ažurirano: 05.08.2020, 13:40

Osnovne informacije

  • Srpska napredna stranka
  • Kraljevo
  • Kraljevo
  • 26.02.1959.
  • ekonomista

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deveto vanredno zasedanje , 22.07.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Koleginice i kolege, dosta toga je rečeno o Savetu REM i o kandidatima za Savet REM-a. Pre svega, koleginica Sandra Božić, kao predsednik Odbora rekla je sve o dva kvalitetna kandidata i o samom načinu rada REM-a.

Nadovezao bih se na prethodnu diskusiju, diskusiju mog uvaženog kolege Adama, i plaši me, i čini mi se, da pored današnjeg medijskog, vrlo ružnog saopštenja i obraćanja predsedniku Republike Aleksandru Vučiću od strane „Junajted medija grupe“, da će napadi biti na njega lično i na SNS sve žešći.

Mislim da je najzad jedna jaka kompanija, državna, u državnom vlasništvu, koju su davno svi pokušavali da je prodaju, da je utope za 800 hiljada, ili 800 miliona evra, ispod svake cene, kompanija koja je godinama, što se tiče medijskih sadržaja i tog dela svog razvoja uništavana. Uništavana na jedan divan način, znači, lep pljačkaški, kako je to trebalo biti, nekada davno, „Arena sport“ prenosio je premijer ligu, i špansku ligu, i italijansku ligu, i nemačku ligu. Naprasno, prvo smo izgubili pravo, mislim na „Telekom“, pravo na špansku ligu, pa je prešlo na „Sport klub“, nakon toga sledeće godine prelazi i Premijer liga itd.

Ono što je van pameti, i van svih zakona, to je da se na nacionalnim emiterima ne emituju prenosi nacionalnih selekcija, ne samo u fudbalu, ljudi, nego i u košarci, 90% Srbije ne može da gleda, ne samo oni koji ne koriste kablovske emitere, nego i oni koji ne koriste i kabal, u ruralnim delovima.

Zahvaljujući tome što su gospoda Šolak i Đilas na vreme obezbedili, preko one prethodne vlasti, i ne samo na ćutanje i žmurenje REM-a, nego pre svega RATEL-a. Svi zaboravljamo RATEL. Sećam se lepo 2012. godine, kada smo došli ovde, mojih diskusija sa tim istim RATEL-om, na sastancima Odbora za telekomunikacije, i dok nije izguran SBB, onda se tako i zvao, ne „Junajted medija grupa“, da bude prvi u Srbiji, da pokriva 70% tržišta. Nije se dozvolilo ni onom „Telekomu“ koji je gigant, koji je i dan danas gigant u odnosu na SBB i „Junajted medija grupu“, i ako oni danas u saopštenju kažu da su oni vrhunska firma koja pokriva, ne znam koliko zemalja na Balkanu, itd, itd. Da, ali odavde koristi bakar „Telekoma Srbije“, kablovsku kanalizaciju „Telekoma Srbije“, i plaća neku mizernu cenu od 15 dinara mesečno. Znači, većini gradski, govorim sad o gradskim kablovskim linijama, ono što je u vlasništvu gradova i opština, ne plaćaju ništa, tu su na divlje.

Mislim da je sa ovi preuzimanjem i opet je fudbal u pitanju, u ovom trenutku fudbal, preuzimanjem premijer lige zadat jedan strahovit udarac i ne zaboravimo da smo prošle godine ovde imali diskusije kako, eto, „Telekom“ neće sa njima da sarađuje. Da je bilo sreće i pameti od njih, ali izgleda da nemaju ni pameti, sreće su imali, nisu hteli da sarađuju sa „Telekomom“, da „Telekom“ lepo otkupi prava emitovanja „Sport kluba“, pa i „N1“, pa i „Nove S“, no insistirali su samo „Telekom“ može da sarađuje samo sa nama ako uzme za dva, tri, četiri miliona itd, „Novu S“ i „N1“.

Gospodo draga, ja bih ovde završio, da ostavim makar pet minuta nekom mom mladom kolegi da poentira i da završi na ovoj temi.

U danu za glasanje, a to će biti za par minuta, sigurno ćemo glasati za kandidata koji će dobiti većinu. Hvala vam.

Četvrto vanredno zasedanje , 10.06.2021.

Zahvaljujem.

Uvaženi predsedavajući, koleginice i kolege, upravo tema koja se danas nalazi u raspravi govori da je Srbija na pravom putu i da Srbija ima cilj. Kada ovo kažem, mislim da upravo ova regulatorna tela i ove komisije i izveštaji koje su oni dali pre svega Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava govore da stremimo onome što je nekad davno neko zapisao, ali to nije moglo da se učini do onog trenutka dok vlast u našoj državi nije preuzela Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić. Lagano, ali krupnim koracima idemo prema zacrtanom cilju, prema cilju ekonomske i finansijske stabilnosti, prema cilju maksimalnog zapošljavanja i prema cilju da naša deca ostanu u našoj zemlji i da rade za dobrobit i interes ove države.

Da radimo dobro pomenuću i ponoviću nešto malo od onoga što je rekla gospođa Aleksandra Tomić, predsednik Odbora za finansije i republički budžet. Radimo dobro, radimo sa ovim regulatornim telima. Trideset i tri sednice ima ovaj odbor u ovom sazivu samo. Šta to govori? Govori da ova Skupština i Ministarstvo finansija, kao jedno od vodećih u segmentu u kome mi radimo kao Odbor, radi na oporavku privrede, na oporavku finansija, na ispunjavanju zadatih ciljeva i približavanju Evropskoj uniji. U čemu? U onim bitnim stvarima, u poboljšanju kvaliteta života i finansijske konsolidacije naše privrede.

Evo danas imamo primer, danas je otvorena nova fabrika u Jagodini i svi oni dežurni „tviter“ opozicionari koji pokušavaju da obesmisle sve ono što radi ova država, i ponoviću ponovo, na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Zašto ponavljam? Obično ja to ne ponovim više puta, ja to kažem jednom, jer svi umni ljudi znaju ko stoji ispred i iza svega šta se radi za ovu državu. Govorim zbog toga što u nemanju, neznanju, nemoći, nedavanju novih ideja, šta radi ovaj deo opozicije koji predvodi Dragan Đilas? Piše neke nazovi kolumne, kao neki tamo Draža, koji pokušava da obesmisli, da ismejava sve ono što rade Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka i svi mi koji njega pomenemo.

Pomenuću ga još jedanput – Aleksandar Vučić je zaslužan za sve ovo što ima u ovom trenutku Republika Srbija. Daće Bog, dugo ćemo biti na vlasti, ne zato što smo željni vlasti i što želimo vlast, nego zbog toga što ova skupštinska većina, što ova Vlada, što ovaj predsednik imaju cilj. Imaju cilj – bolja Srbija, jaka Srbija, Srbija na koju niko ne može da utiče, Srbija koja sama o sebi odlučuje, Srbija koja je za mir, koja je za, ponoviću ono što kažu naše komšije, suživot. Da, ima mesta za sve nas i svi treba da dobro živimo i da se ne sećamo. Znači, samo ćemo spominjati današnji dan kao nešto iz istorije i slavićemo sve one ljude koji su dali i svoje živote i sve da bismo mi mogli danas ovde da ovako govorimo i da pričamo o budućnosti, da se nikada više ne vraćamo na neke ratne teme.

Mnogo smo bili hrabri, decenijama, stolećima, uvek je bilo ono srpstvo i bilo je nešto kod nas, čojstvo i junaštvo. Da, treba da budemo i mudri. A mislim da smo zadnjih devet godina sigurno, od 2012. godine, baš mudri, i da idemo tamo gde treba i da stremimo, da je nekad davno Srbija bila još pod Nemanjićima. Da, to je istina. Pogledajte puteve koji su izgrađeni. Ja sam nekad kao mlad čovek razmišljao o nekoj Jadranskoj magistrali, tada je to bila neka Jadranska magistrala, odnosno jadranski budući koridor, to je upravo ovaj deo auto-puta „Miloša Velikog“. Doživeo sam to. Doživeću da i kroz moje Kraljevo za godinu-dve prođe auto-put, što nije niko ni razmišljao pre 30-ak godina, 40. Za nas je bila ona Ibarska magistrala nešto maksimalno. Sada imamo auto-puteve bolje nego pola Evrope i svi mi učestvujemo u tome, pa i ove komisije, jer kontrolišu šta se radi. E, to je ono najvažnije. U onom prethodnom režimu nije bilo kontrole. Sada je sve transparentno, sve je vidljivo i zna se ko za šta odgovara i ko šta treba da radi.

Ponoviću nešto što sam, čini mi se, i pre neki dan u jednom od svojih izlaganja rekao – drago mi je da najzad lokalne samouprave mogu da polovinom godine, kao što će i moja lokalna samouprava uraditi za neki dan, odrade rebalanse budžeta, ali ne rebalanse budžeta svojih lokalnih skupština na niže, nego na više. Zašto? Pa zato što je Aleksandar Vučić doveo u svaki grad makar po jednu fabriku i zato što se sada primaju plate, primaju se zarade, a na osnovu tih zarada, na osnovu tih plata ubiraju se neki prihodi, ubiraju se porezi i doprinosi, uvećavaju se gradski budžeti i gradovi, opštine mogu da planiraju, mogu da povećavaju i da rade u interesu svojih sugrađana, da asfaltiraju, da prave mostove, da otvaraju nova obdaništa, da renoviraju škole.

Pomenuo sam školu. Da, u gradu Kraljevu, iz koga dolazim i ja, pre 60 godina je urađena škola koja se sada zove „Sveti Sava“, tada je to bio „29. novembar“, koja je bila privremena. Ona je bila privremena 60 godina, sve do onog trenutka dok Srpska napredna stranka nije došla na vlast i biću ponosan i srećan za mesec dana kada u tu školu dođu neki novi đaci u jedan super moderan objekat.

Da ne bih dužio, pošto će sada i pauza, a i kolege iza mene treba da govore, u danu za glasanje, sasvim normalno, glasaću za ovaj predlog. Hvala vam.

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Gospodine ministre, koleginice i kolege, danas su pred nama dva Predloga izmena i dopuna zakona.

Kada govorimo o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti reći ću samo da je to jedna od izmena i dopuna zakona gde želimo da omogućimo građanima da što lakše dođu do određenih benefita, znači, da ne čekaju više u redovima i kad govorim o ličnoj karti, pre svega usklađivanje sa eUpravom. Mislim da je to jedan od krucijalnih razloga.

Kada je u pitanju Zakon o akcizama radi se o homogenizaciji sa propisima EU. Ovde bih želeo da naglasim i da pozovem građane da održe finansijsku disciplinu koju imamo u ovom trenutku, koju sprovodimo na kraju krajeve i kroz određene nagradne igre, kao što je sada opet „Uzmi račun i pobedi 2021“ i da kažemo da upravo dobra naplata akciza, dobra naplata poreza na promet daje nam ono što imamo sada da možemo da investiramo, da možemo da ulažemo.

Pre svega bih naglasio da ono što donosi dosta prihoda u državni budžet jesu porezi na zarade. Porezi na zarade, jer dugo nismo ni imali zarade.

Radom ove Vlade, pre svega predsednika Republike Aleksandra Vučića, pa i naših, doživeli smo bum, doživeli smo privredni oporavak nešto što nismo imali dugo, nešto što je bio aksiom u zadnjih dvadeset i nešto godina. Sada smo u mogućnosti da u ovim uslovima pandemije proizvodimo, radimo, zapošljavamo i upravo taj rad nam se vraća, i državna, a i one lokalne kase su sada punije.

Većina od gradova kad je planirala svoje budžete za ovu tekuću budžetsku godinu nije računala na tolike prihode od zarada koje se vraćaju u lokalni budžet, pa čak, ubeđen sam i grad iz koga ja dolazim, Kraljevo, da su dve velike kompanije otvorile svoje fabrike i da su zaposlili veliki broj radnika i ubeđen sam da uskoro u gradu neće ni imati nezaposlenih. Upravo ti porezi od zarada su doprineli povećanju gradskog budžeta koji je negde oko četiri milijarde, što odavno nije bilo.

Sada grad može da investira, može da ulaže, može da popravlja mostove, ulice i sokake i da planira budućnost. I, ono što je najvažnije, na taj način zaustavljamo odliv mladih ljudi, jer zadnjih 20, a i nešto više godina cilj je bio samo jedan, završiti fakultet i ostati u Beogradu ako ne odete u inostranstvo.

Znači, sada živi Srbija, živi jug, živi sever, živi centralna Srbija. Koliko ulažemo samo u puteve, koliko smo uložili, a mnogi su danas ovde rekli koliko smo uložili i u tri kovid bolnice, i treba naglasiti da smo uložili mnogo u zdravlje našeg naroda i sprečili smo da se desi onaj najgori scenario koji su doživeli Italija, Španija, SAD, mnoge zemlje koje su mnogo ekonomski jače od nas.

Ono što posebno treba istaći, a danas je počeo ekonomski „Kopaonik biznis forum“ i već prve ocene i prvi komentari su bili, pa i od gospodina iz MMF-a i Svetske banke, a da ne govorim o našem ministru i o guverneru Narodne banke Srbije, kakvi su rezultati i čime se diči i ponosi Srbija. Znači, kada su svi imali katastrofalan pad mi smo imali jedan blagi, mislim da je to 1,2% u prvom polugodištu prošle godine, a iza toga rast koji je bio mnogo veći nego što je iko od nas planirao, čak i mi ovde i gospoda i ministar u Vladi Republike Srbije.

Znači, i ove godine biće preko 7%. To je ona pokretačka snaga. Zato treba, pre svega, poštovati finansijsku disciplinu. Znači, ako ne naplatimo ono šta je državno ne možemo ništa ni da finansiramo. Znamo svi dobro kako se finansira i zdravstvo, školstvo, vojska i policija i da ne pričam dalje.

Ponovo, ovde bi naglasio nešto što se opet tiče mog grada. Prošle nedelje je uspešno obavljena privatizacija dve banje u okolini Kraljeva. To su Mataruška i Bogutovačka Banja. Posle dve decenije nadam se da su tačni ljudi, kad kažem tačni ljudi koji imaju ideje, koji imaju viziju, koji misle onako kako i mislimo mi u ovoj Narodnoj skupštini, odnosno većina u ovoj Narodnoj skupštini, kako misli Vlada i predsednik Republike misli o budućnosti, misli o razvoju i siguran sam da će u toku sledeće godine većina od nas biti u mogućnosti da pored Vrnjačke Banje, koja je nekih 20 kilometara od Kraljeva poseti i tu Matarušku, u koju niko dugo godina nije prišao, ni došao i Bogutovačku Banju i da će to biti perionice našeg turizma i da ćemo sa aerodromom „Morava“ koji se nalazi pored Kraljeva privući dosta stranih turista, pre svega onih ljudi koji žele da se leče u našoj zemlji, da razvijamo taj zdravstveni turizam.

Sada u ovo doba pandemije pokazali smo da smo sposobni i moćni, moćniji od mnogo jačih od nas, da lečimo na pravi i jedini način kako treba.

Ne bih dužio, pošto iza mene ima dosta kolega koji bi rekli neku reč.

Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Kraljevo, 25.01.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član Skupštine Akcionarsko drušvo Železnice Srbije, Beograd Republika mesečno 42620.00 RSD 23.12.2013 - 08.01.2015.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Paušal) Republika mesečno 28400.00 RSD 17.06.2012 -
- Telekom Srbija A.D., Beograd (Stalni rad) Javni mesečno 97400.00 RSD 01.03.2000 -