DRAGAN D. (D) MARKOVIĆ

Jedinstvena Srbija

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragan Marković je funkciju narodnog poslanika obavljao sedam puta do sada. Prvi put je izabran za narodnog poslanika u petom sazivu, od 2001. do 2004. Nakon pauze od jednog saziva ponovo je izabran za poslanika u sedmom sazivu od 2007. godine, kao i u pet narednih saziva, tako da je na funkciji poslanika od 2007. godine do danas.

U 12. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe Jedinstvena Srbija.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 143 sata, 75 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja učestvovao je četiri puta, a u traženju obaveštenja i objašnjenja tri puta. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 145 puta, od čega je za 144 akta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 2. na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma.

BIOGRAFIJA

Rođen je 2. maja 1960. godine u Končarevu. Po završetku osnovne škole, upisao je i završio Školu učenika u privredi u Jagodini.

Privatni je preduzetnik i vlasnik kompanije u čijem sastavu, osim televizije Palma plus posluje i preduzeće za transport i trgovinu.

Obavljao je dužnost predsednika opštine Jagodina od 2004. godine, a u svom drugom mandatu, pošto je Jagodina dobila status grada, odlukom Skupštine grada 28. maja 2008. godine izabran je za prvog gradonačelnika Jagodine. Na mestu gradonačelnika ostao je do 2011. godine, kada je podneo ostavku.

Predsednik je Skupštine grada Jagodina od 2012. godine do danas.

U politički život uključio se 1993. godine, kada sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Borislavom Pelevićem osnovao Stranku srpskog jedinstva. 1998. postao je i njen potpredsednik. U ovoj stranci ostao je do 2003. godine.

2004. godine osnovao je stranku Jedinstvena Srbija, čiji je predsednik do danas.
Poslednji put ažurirano: 03.02.2023, 09:53

Osnovne informacije

  • Jedinstvena Srbija
  • Jagodina
  • Končarevo
  • 02.05.1960.
  • privatni preduzetnik

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća posebna sednica , 03.02.2023.

Gospodine predsedniče, poštovane dame narodni poslanici i gospodo, nažalost i drugi dan rasprave o izveštaju je protekao onako kako priželjkuju oni koji kroje kapu Srbiji već godinama, mislim na lidere nekih velikih država.

Ako mi danas i juče nismo mogli da se složimo oko izveštaja gde je decidno rekao predsednik Aleksandar Vučić i svako od nas, da neće prihvatiti da Kosovo uđe u UN i da nećemo priznati nezavisno Kosovo, to su prve rečenice kolege i kolega iz opozicije i da spočitavaju da će neko dati Kosovo ili prihvatiti da Kosovo uđe u UN.

Samo ću da vas podsetim da ima nekoliko tačaka gde ovaj nemačko-francuski plan Makron i Šolc ne treba uopšte da nas pitaju, jer nemamo poluge da zaustavimo da se te tačke realizuju, kao što nismo mogli da zaustavimo da Euleks dođe na Kosovo i Metohiju.

Vi znate da samo jedna partija je tada glasala u parlamentu ali bili ste i vi predsedniče i ja tada, bili su zato da Euleks uđe na KiM, a svi smo mi bili protiv. I ko nas je poslušao? Niko.

Rezolucija, deklaracija ništa ne znače.

Traži se od vas da se vi izjasnite, neću reći i da pominjem liniju, već da se izjasnite šta ćete to da ponudite.

A rekli ste ono što nikad niko, nijedan predsednik države Srbije ili predsednik Vlade, nije govorio šta se dešavalo na sastancima i u Briselu i u drugim državama, koje su organizovale takve sastanke sa istom temom dnevnog reda.

Ja se bojim da će da zaustavi ova diskusija, gde ne postoji jedinstvo oko nacionalnog pitanja, da će da zaustavi dolazak investitora i da ćemo mi stati i ekonomski tu gde se trenutno nalazimo, jer ja to mogu da kažem, jer sam doveo 12 investitora za razliku od nekih koji „jao, jao, jao“ ne znam šta jauču, i za razliku od nekih koji ne znaju šta je rat.

Niko od nas nikada nije rekao da se ratuje, vaša treća ili druga rečenica uvek je bila da nećete da vraćate decu u kovčegu Srbima, i da ne želimo da ratujemo, da bolje da pregovaramo i da to pregovori ne traju dugo, ali da ishod bude nešto što se zove interes Srbije. Mi moramo da vodimo računa o ekonomiji što je veoma važno.

Da je danas rasprava o ceni rada, pa ja da razumem, neko je za veću cenu…

Treća posebna sednica , 03.02.2023.

Završavam. Ako je Edi Rama promenio retoriku svoju prema Srbiji i prihvatio da se napravi jedna kopča privredna između Albanije, Makedonije i Srbije, on je zadržao da je za nezavisno Kosovo. Ali, Edi Rama, Mađari kakav su oni stav imali pre 10 godina.

Ja molim kolege iz opozicije, ovo je izveštaj, da glasamo o izveštaju i da pokažemo celom svetu da smo oko nečega jedinstveni. Hvala.

Treća posebna sednica , 02.02.2023.

Gospodine predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, Jedinstvena Srbija će podržati Izveštaj koji je danas obrazložio predsednik Aleksandar Vučić. Međutim, na početku želim da kažem da današnja rasprava me je iznenadila. Ako je to nacionalno pitanje, patrijarhalno pitanje, da bar oko nečega budemo jedinstveni.

Mi nismo danas bili jedinstveni kada je u pitanju zajednica srpskih opština i da svi zajednički osudimo zašto se ne realizuje Briselski sporazum i sve ono što je dogovoreno kada je u pitanju zajednica srpskih opština.

Danas niko nije pomenuo, a to su patriotski nacionalne verske partije dve ili tri rušenje nadgrobnih spomenika u kontinuitetu, a posebno na dan kada su bile Zadušnice pre dve-tri nedelje.

Gospodine predsedniče, niko nije rekao da u selu Dren kod Leposavića Albanci otimaju imovinu Srbima i prave policijsku stanicu gde su prisutni vojnici sa dugim cevima i da mi koji sedimo ovde i levo i desno oko nečeg budemo jedinstveni.

Vi niste danas predsedniče predložili deklaraciju ili rezoluciju i da kažete „stavljam na glasanje“. Vi ste danas dali Izveštaj onog što se dešavalo od poslednje sednice Skupštine Republike Srbije. Znači, ja to ne razumem. Izveštaj, ako je ovakva diskusija na izveštaju, šta onda mi da očekujemo u budućnosti kada treba stvarno da donesemo neku veoma važnu odluku i kada je u pitanju i Srbija i Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji.

Danas smo poslali veoma ružnu sliku u svet, pa čak i Amerikancima, gde smo uspeli da bar 10% promenimo stav Amerikanaca koji pritiskaju sada Albance da prihvate zajednicu srpskih opština. Kada oni to budu gledali i ceo svet, onda će Kurti dobiti vetar u leđa i ponašati se mnogo gore nego što se ponašao do sada.

Danas nismo zajednički svi rekli - evo, slažemo se, i mi i vi, neću da nazivam ni desne ni leve, sve nas koji prisustvujemo ovde, da je pucano u srpsku decu i da zajedno kažemo – evo, predlažemo predsedniku i parlamentu da to uđe u zapisnik, osuđujemo svi i tražimo da se po tom pitanju izjasni međunarodna zajednica. To su teme od vitalnog značaja za građane Srbije.

Videli smo da je pokušaj izazivanja tuča ili tučnjave, ne znam šta, ovo nije ni ring, ovo je parlament i ako to treba da nam bude nešto što će da nas rukovodi, onda stvarno mi smo zalutali u ovaj parlament. Ako je nekom stalo do tuče, ja imam kikboks klub, neka dođe i tamo ću srazmerno kategoriji njegovoj da mu odredim neku devojku sa kojom će da sparinguje i da istrese malo svoju glavu i da kaže sebi - ljudi, ovo je mnogo ozbiljno pitanje, a ne da mi sat vremena se guramo na, neću reći bini, već na podijumu ispred predsednika Srbije, predsednika parlamenta itd, kako bi ostvarili neka prava koja nisu ugrožena. U redu Poslovnik, ali ne mogu po Poslovniku da se iz jedne grupe javljaju njih petorica ili petoro. Ja sam u parlamentu dugo, nikada to tako nije moglo.

Dalje, predsedniče, samo jednu stvar vam zameram, što ste rekli - mi smo mali. Mi smo bili mali pre deset godina. Teritorijalno smo ostali isti, ali smo ekonomski i vojno mnogo ojačali.

Na nas više ne gledaju kao što su gledali pre 10 godina svetski moćnici, na Srbiju, i da mi zavisimo da nam oni daju socijalnu pomoć i da nam prave puteve, mostove, vrtiće, itd.

U Srbiji postoji politička stabilnost. Zar bi toliko investitora došlo u Srbiju da ne postoji politička stabilnost i sigurnost? Ako nema te stabilnosti i ne postoji sigurnost, niko neće da donese pare, da ulaže i da pravi fabrike i da stvara nova radna mesta.

Vi na svakom narednom sastanku treba da objašnjavate današnji događaj, zašto i zbog čega se desio incident, kada je najvažnije pitanje na dnevnom redu.

Da vam kažem, Kurti može da izgubi jedino ako vi uvedete 5%, da neke partije ne budu u parlamentu. Ne kažem ja da bi te partije glasale za Kurtija, ali Kurti i međunarodna zajednica će današnji dan iskoristiti, onu uku, buku i guranje na podijumu ispred predsednika Skupštine, svi svetski mediji će objaviti. Ali, neće oni da objave istinu. Oni će da naprave spin, puta deset, kao što su uradili svetski mediji. Zbog toga je Srbija i bombardovana, jer nisu dali onakvu sliku kakva je bila, imamo konkretno Račak i da se ne vraćamo u neku istoriju koja nije tako davna i šta nam se desilo posle toga.

Ja stvarno molim sve poslanike koji su u parlamentu da se mi uozbiljimo i da sebi kažemo da je stvarno ovo trenutak pre početka trećeg svetskog rata. Ljudi, jel pratite vi šta se dešava? A mi smo kuća na putu svakom.

Dalje, ovde se vodi računa domaćinski. Sve unapred imamo za dve-tri godine. Sećam se, bio sam isto u parlamentu, bila je restrikcija struje, pa se vozilo par-nepar, pa je bilo da ne govorim šta sve, da se ne vraćam unazad. Danas mi ne brinemo za naredne dve godine za grejanje. Imamo struju, imamo dovoljne količine goriva, marketi su nam puni.

Evo, pre par dana vodio sam 12 poslanika u bečki parlament. I da vam kažem, mi se samo oko jednog pitanja ne slažemo, Austrija i Srbija, i to da oni neće da povuku priznanje o nezavisnosti Kosova i Metohije, ali su nas priznali kao ekonomskog moćnika, mogu slobodno to da kažem, jer vrlo dobro znaju kakvi smo bili pre 10 godina, 12, 13, itd.

U Austriji je sve skuplje najmanje za 50% nego što su cene u Srbiji. Počeli su naši ljudi koji rade u dijaspori da dolaze, da se vraćaju, da otvaraju fabrike i da se zapošljavaju u našim fabrikama.

Nije demagogija kad se kaže da je bila plata 330 evra, sada je 700 i nešto, za dve godine biće i hiljadu. U Beču 1.200 evra ne vrede ništa. Znači, ne vrede ništa. Konobar prima 1.200 evra, a treba mu 1.450 da preživi. Toliko kada je u pitanju ekonomsko poređenje naše države i neke razvijene države u Evropi.

Kad vas priznaju komšije, ne da se mi hvalimo, čak ta dama narodni poslanik, šef Grupe prijateljstva Austrije, videli smo se i pre tri meseca, rekla je – vi ste mala Švajcarska na Balkanu. To su njene reči. Nije ona to izmislila. Tamo na tom sastanku bilo je 12 poslanika iz svih partija. Ja sam im rekao, na pitanje jesmo mi za Rusiju ili Ukrajinu, ne, mi smo da prestane rat sad i odmah. Mi nismo za rat. Mi znamo vrlo dobro šta donosi rat i koliko žrtava je imala Srbija, itd, da vas sad ne davim sa tom temom.

Rekao sam im, predsedniče, da znate, da rat jedino može da prestane kada Ukrajinci polože oružje i kažu – nećemo više da ginemo. Bili su i vaši poslanici u delegaciji.

Drugi razlog zbog čega može da prestane rat ili će prestati, a već su počeli građani EU da izlaze na ulice, neće svojim parama koje odlaze u budžet tih država da finansiraju Ukrajinu ili već ne znam koga, da ne budem pogrešno protumačen. Jednostavno, to će se desiti u EU. Ja sam to njima rekao u njihovom parlamentu. Mislite da su komentarisali nešto? Nisu. Osim da nas je hvalio posebno poslanik koji se zalaže da je Kosovo sastavni deo Srbije iz Slobodarske partije.

Tako da gde god odete, vi ste primljeni na najvišem nivou, zbog Srbije, zbog pasoša koji mi nosimo, jer znaju da Srbija nikog ne dira. Mi ne osvajamo tuđe teritorije. Kosovo je sastavni deo Republike Srbije. Nikada nije predsednik rekao – mi ćemo dati Kosovo a oni će nam dati to i to. Rekao je na početku da smo vojno neutralni i bićemo vojno neutralni. Pa, oko čega se mi svađamo ovde? Zbog političkog publiciteta? Pa, to će da nas košta, sve građane u Srbiji, politički publicitet, a posebno sam iznenađen kad jedan čovek koji izaziva tuču i isporuči njegova partija Slobodana Miloševića na Vidovdan, a ova vlast isporuči Hašima Tačija Haškom tribunalu. Znate koja je to razlika? Mislite da je Hašim Tači otišao sam u Haški tribunal? Ne, čak mu je bila i devojka, Madlen Olbrajt, kako se zove ona baba-devojka, i ona ga je štitila. Ali, zahvaljujući politici koja je iskrena, politici sa materijalnim dokazima, sada se Hašim Tači nalazi u Hagu.

Neću da pričam koje tu sve razlike postoje, ne želim na današnji dan da ličim na njih, ali ih molim da se bijemo u grudi da smo nacionalisti, patriote i da sam ja veći Srbin, ne znam, od Snežane, a Snežana od mene itd.

Danas, ako nas podržava mađarska partija, pa nas podržali Bošnjaci, ljudi, a mi Srbi se svađamo, zašto to? Da sa druge strane u onom papiru ništa ne piše što se zove Izveštaj, da ćemo mi sada nešto da prihvatimo ili ne znam šta. Zamislite da nije bilo Izveštaja, svakog dana preko medija bi bilo kako predsednik eto nešto dogovorio na štetu Srbije i građana Srbije itd.

Ova država, Republika Srbija poštuje sve građane ma kojoj oni naciji pripadali i veri i imaju sva prava i ne može nijedna država da se uporedi sa Srbijom. Zato ja molim poslanike koji su u parlamentu, jer pazite programi stranački su slični. Nestala je ideologija politička, a mi da se ne svađamo oko nečega što se zove naša pomoćna zgrada. Imaš kuću, a Kosovo ti je pomoćna zgrada i da ne dozvolimo da to neko iskoristi da nam uzme zarad svađa koje smo mi danas imali ovde u parlamentu. I da dođe se potuku poslanici i šta je to? Demonstracija sile. Ja ih molim sve, nisu izazivači niti ovi sa leve strane, niti mi koji smo u vlasti, već pojedinci iz opozicije i to su skočili kao u onom kavezu MMA, tri metra. Nisam video ni onog, kako se zvaše Žiko, Mek Gregor. Ovo je znači Mek Gregor, samo ne znam da li ima tetovažu po telu. Zašto to? Zašto?

Tako da, predsedniče, vi imate podršku građana Srbije. Građani Srbije su mogli da vide danas. Vi niste ništa uradili. Ništa niste potpisali, što ne treba da potpišete.

Niste vi izmislili fusnotu. Šta je fusnota? Šta je bila fusnota? Pa, u preambuli stoji Kosovo je sastavni deo Srbije. Šta je to? Ja nisam pravnik, a teško sebi mogu da objasnim, a mogu da kažem za sebe da se malo razumem u politiku.

Tako da će Jedinstvena Srbija glasati za ovaj izveštaj koji smo danas čuli i očekujem da u narednom vremenskom periodu oni koji su odlučivali o Srbiji godinama promene svoj stav i počnu da poštuju sve te sporazume koji su oni sastavljali od Briselskog sporazuma pa nadalje. Hvala.

Deseto vanredno zasedanje , 29.07.2021.

Poštovana predsednice Vlade, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, izgleda da su ovi iz opozicije uspeli da nam nametnu temu i da se mi bavimo temom koja ništa dobro ne donosi građanima Srbije, ali pre nego što budem govorio o njima, želim samo da pitam ministra Aleksandra Vulina da li on zna ili ne zna da sada možda svaki 15-ti automobil može da prođe tehnički pregled. Znači, kolaps jer se primenjuju neki standardi koji nisu primereni u Srbiji, imamo vozila koja su stara dve, tri godine a da im se traži nešto i ta vozila ne mogu da imaju dogradnju, jer građani u Srbiji voze vozila gde je prosek starosti, mislim, između 10 i 15 godina, pa da vidimo kako taj problem da rešimo, a posebno autoprevoznici. Oni koji imaju kamione, oni nemaju šanse da registruju nijedno vozilo. To da znate.

Znači, kolaps je. Šestomesečni tehnički pregled za prevoznike, kako za putničke, tako i za teretni saobraćaj ne može niko da prođe. To je pitanje za vas.

Pitanje za Dmitrovića - zašto niste reagovali ili možda se reagovali, a organi i tužilaštvo ili sudstvo nije preduzelo ništa da se na osnovu krivične prijave Ive Đilas da je pretukao njen bivši suprug Dragan Đilas i tasta, evo, juče, prekjuče vidimo i dadilju i moramo da se borimo, tu je i ministarka pravde, da se uvede neki zakon, nešto što nikada ne zastareva. Ovo nije lustracija, ovo je krivično delo koje je izvršeno i potpisano od strane lica koje je doživelo fizički napad od strane svog bivšeg supruga i sve institucije u Srbiji treba time da se bave, a ne samo kad je u pitanju ovaj lažov, prevarant i siledžija i upravo ti lažovi, prevaranti, siledžije zloupotrebljavaju nešto što se zove laž svedoka. Svedoci mogu da lažu, ministre i ministarka pravde. Oni mogu da lažu, mogu da lažu i advokati, ali ta laž ne može da se prenosi preko političkih konferencija za štampu, a da se kasnije ispostavi, a ne kasnije, već sada, niko u Srbiji ne veruje u tu priču. Ali, oni zloupotrebljavaju tu temu, pa je šalju u one zemlje koje ne vole Srbiju, mogu slobodno da kažem tako, i mi tome moramo da stanemo na put, jer ćemo sve vreme.

Evo, danas, poštovana premijerko, već dva sata i 15 minuta vi ste svi skupa pričali o nečemu što je laž, o nečemu što niko ni lud u Srbiji ne može da prihvati da je to istina to što su pričali ti kriminalci i ubice u zatvoru. Sada, njima je najlakše uzmu dve kamere stave stativ na asfalt i drže konferenciju i objavljuju ih mediji, pa onda preuzimaju neki strani mediji te njihove priče i Srbija se kriminalizuje na način, a da ne postoji ni jedna istina u toj priči.

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Poštovana predsednice Vlade, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanja će biti vezana za sadašnje probleme.

Pitanje koje je vama poznato, a to je da se javio problem kod proizvođača mleka. Da država ne određuje cenu mleka to veliki broj poljoprivrednih proizvođača ne zna, da najveću korist od toga imaju nakupci i prerađivači mleka i da je šest poslednjih godina ista cena mleka kakva je bila i pre šest godina, a da su imputi porasli nekoliko puta.

Sa druge strane, ti koji govore kako država nije ništa uradila, zaboravljaju da nikada većih subvencija nije bilo za poljoprivredne proizvođače nego što je poslednjih godina.

Isto tako, problem cene žita. Cenu žita određuje berza, a ne Vlada i država. Šta je savet poljoprivrednim proizvođačima, pošto je žetva počela šta da rade sa žitaricama koje trenutno treba da uberu sa svojih njiva, a nemaju skladišne kapacitete i svoje silose da mogu da smeste svu to količinu?

Pitanje za ministra zdravlja. Poznato je da vakcine koje su primili građani pre šest meseci, rečeno je da šest meseci deluju te vakcine, posle šest meseci treba ponovo građani da se vakcinišu. Od kada će to početi i da li će zavisiti od antitela tih građana koji su već primili vakcinu ili šta će biti kriterijum?

To je veoma važno iz razloga ako bi se desilo da oni koji su primili vakcinu se ponovo zaraze, onda nisu ugrozili samo sebe, već i svoje porodice, kolege na radnim mestima, itd.

Pitanje za ministarku kulture - da mi organizujemo i posvetimo malo veću pažnju srpskom kolu. Samo se govori o „Egzitu“. I ja volim „Egzit“, ali šta je sa srpskim kolom koje je priznato kod UNESKO-a kao međunarodna nematerijalna baština? Pa, da se organizuju takmičenja po okruzima, pa republičko takmičenje, pa da mi kao država čuvamo tu tradiciju, da tu učestvuju i Bošnjaci i Mađari sa svojim koreografijama, itd.

Mislim da je to neophodno u ovom trenutku da Srbija ono što je njen identitet čuva i nikada ne sme da ga izgubi, ne da nam se nameću samo neke nove vrednosti, a ono od čega smo mi nastali i na čemu počivamo da se zaboravi.

Pitanje imam i za ministarku za rad i socijalna pitanja. Sve veći broj maloletnih lica čini krivična dela. Zakon ne prepoznaje sankcije za maloletna lica koja čine krivična dela. Borite se, i cela Vlada i predsednica Vlade da mi vratimo nekada popravno-vaspitne domove, jer ta maloletna lica, možda 5%, 10% sama čine ta krivična dela. Imaju svoje gazde za koje rade i znaju da ako ih sutra neko uhvate da oni neće biti procesuirani, odnosno ta deca ili ta maloletna lica.

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Poštovana ministarko Majo, mi se nismo razumeli. Ja poštujem i „Egzit“ i „Guču“, ali samo da znate da kada nam dođu strane delegacije mi nemamo koreografiju brejkdens, nego „Igrale se delije na sred zemlje Srbije“. Razumete? I, ne trebaju pare za to, već samo da ih neko uvaži, da se napravi neki kalendar takmičenja i da kažu – evo, prvo ste vi imali takmičenje u vašem okrugu, pet najboljih folklornih društava, takmičiće se u Beogradu itd.

Znate šta? Na selu uveče u 22.00, kada se smrkne, u 21.00 staje život do ujutru, dok ne svane. Ja sam napravio 42 doma kulture i imam 40 kulturno-umetničkih društava. Ima i u drugim gradovima, ne samo u Jagodini. Mi treba da uvažimo te momke, devojke, da se pojave na nekoj televiziji da se takmiče itd.

Kada sam rekao za mađarsku koreografiju i koreografiju Bošnjaka itd, da ne bude da se mi tu sada nešto šalimo, ozbiljno mislio. Dakle, da poštujemo sve, ali i ono što se zove srpsko kolo, srpski opanak, srpsku narodnu nošnju i da mlade ljude preusmerimo. Ako smo stvorili uslove da se nešto radi, zašto da ih ne promovišemo, da kažemo – evo, vi idete tri puta nedeljno na probu itd? To je vezano za to.

Imam još jedno pitanje, odnosno predlog za ministarku pravde i premijerku. Da li vi vidite pretnju jedne političke ludačke organizacije, koja se zove Sloboda i pravda, da će da padne krv na ulice Beograda, da će oni da seku glave? To je izrekla ona Marinika Tepić.

Da će da odrubi glavu je termin Dragana Đilasa koji je pretio svojoj supruzi kada je upao u stan gde je ona živela sa decom, majkom i ocem. Znate šta, postoji krivično delo koje se zove podstrekivanje u pravu. Sada treba da ćutimo? Svakog dana oni neka govore, da počnemo da se ubijamo zbog laži i politike koja samo šteti građanima Srbije, a ništa ne doprinosi.

Ko je prvi rekao da srpski parlament i Srbi treba da kažu da je bio genocid u Srebrenici? Upravo ta politička grupacija, onaj koji je primao pare, Vuk Jeremić, sa nekih adresa bez otpremnice, bez profakture, bez fakture. Vi to znate, pravnik ste i predsednica Vlade i ostali ministri. Kako može neko da ti prebaci tolike pare i ništa? Šta si ti odradio za njega?

Mi ne smemo da dozvolimo, neka taj ima imunitet, ako poziva na krvoproliće, da seku glave i da ćutimo, da kažemo to je u žaru političke borbe, jer šta će da nam kaže EU. Koja bre EU? Zapamtite, mi nećemo da dočekamo da uđemo u EU zato što izmišljaju svakoga dana nešto, da Srbija nije odradila, ono obećanje koje je dala nije ispoštovala. Sve je to laž. Sve što je Srbija trebala da uradi prema EU, mi smo uradili - doneli evropske zakone, isporučili su oni pre nas sve one koji su bili optuženi na listi Haškog tribunala. Šta to više treba da odradimo?

Mogu slobodno da kažem da se u politici javio politički terorizam u Srbiji. Nije to samo ratni terorizam, nego politički terorizam mora da se kazni, a ne hajde pustite ih, oni lupaju. Tako puštamo isto muževe koji prete ženama i u poslednjih 20 dana četiri žene su ubijene od strane muževa i deca. Imamo isto jednog muža koji je tukao tasta i ženu. Ko je? Dragan Đilas. Iva Đilas je to potpisala, nije to napisao ministar Lončar, Dragan Marković Palma ili Života Starčević, i dala prijavu i po službenoj dužnosti mora da se procesuira neko ko vrši nasilje u porodici.

Drugo vanredno zasedanje , 11.02.2021.

Poštovani predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, u utorak je jedan narodni poslanik govorio na svom jeziku. Inače, on je pripadnik nacionalne manjine i to niko ne spori. Njegovo je pravo, po Ustavu, da može da govori na svom jeziku, ali niko od nas nije razumeo šta je taj poslanik govorio.

On je napao sve vladare u Srbiji zbog jedne sudske odluke i moje pitanje se odnosi na Vladu. Želim da mi Vlada odgovori i ministar Vulin, zato što sud nije osudio Vulina što je koristio termin „Šiptari“.

Lično sam čuo Edi Ramu koji je nazvao Albance Šiptarima, pa poručujem da tuže Edi Ramu.

Kolega poslanik možda treba da pita kako je to 1.300 terorista pušteno iz srpskih zatvora za vreme kada je bio Koštunica premijer? Naravno, naređeno mu je, nije on to svojom voljom uradio. Na čelu te organizovane grupe i bande bila je Flora Brovina. Kao, oni su trgovali cigarama, nisu teroristi. Veliki broj tih koji su tada pušteni iz srpskih zatvora viđeni su u uniformi UČK.

Kad ćete jednom da prestanete, kao što Srbi to ne rade, da stalno napadaju Srbiju i građane Srbije i da u izbornoj kampanji to bude jedina tema? Srpskim partijama nikada nije bila tema izbori na jugu Srbije, kada su u pitanju opštine i gradovi gde žive Albanci, već smo pričali o programu, da korisnici programa budu sve nacije koje žive u Srbiji, a posebno na jugu Srbije.

Govorio je kako je etničko čišćenje, itd. Kakvo etničko čišćenje, pa etničko čišćenje su doživeli Srbi i genocid. Koliko danas Srba živi u Prištini a koliko je živelo pre? Koliko u Đakovici danas živi Srba a koliko su živeli pre rata? Koliko Albanaca danas na popisu ima na KiM a koliko je imalo ne za vreme rata nego pre rata? Mnogo više. Znači, Srbe su proterali a naselili Albance, koji nikada nisu živeli na KiM.

Jeste to pravo poslanika da govori, ali mi ne možemo da ćutimo, jer poslanik je u svom govoru govorio i o Angeli Merkel i o Makronu, prozvao je i njih, kako je nepravda u srpskim sudovima.

Tražim da mi Vlada odgovori i da obiđu Trnovac, najveće leglo droge i narko dilera. Trnovac nije zabranjen, da se uđe u Trnovac i da vidimo koliko njih u Trnovcu se bavi distribucijom droge. Siguran sam da to naša policija ima i da to ne toleriše više. Neka daju izveštaj što pre. Evo, ja tražim, u ime Poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije i mojih koalicionih partnera SPS i da mi ne zamere ostale partije, da se i u vaše ime pozovem, da policija odradi Trnovac i da da izveštaj Narodnoj skupštini ili Odboru za bezbednost šta su pronašli u Trnovcu.

Kada su u pitanju izbori na KiM gde su Albanci, Srpska lista ne napada Albance, već se samo brani kad ih Albanci napadnu. A tamo je takmičenje između albanskih lidera, predsednika partija, ko će više da napadne Srbe jer će mu to dati veći broj glasova. Šaljem poruku Albancima na KiM – nekada ste sarađivali sa Srbijom, hajte da se vratite da sarađujete ekonomski sa Srbijom, ne traži niko da vi zaboravite nešto što ste utripovali u vašim glavama i mi Srbi koji smo bili žrtva agresora NATO pakta da počnemo da sarađujemo. Kad bi se takva anketa pravila na KiM, garantujem da bi svi kosovski lideri izgubili.

Šta ćete vi to da uradite? Da dovedete strane investitore, kao što Srbija radi? Koliko ste vakcinisali građana? Šta da vam pomognemo?

Ja sam siguran da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić i Ivica Dačić spremni da pomognemo i kosovskim Albancima kada su u pitanju i vakcine itd, ali njihovi lideri prave takvu retoriku i šalju militantne poruke, ratne, lažne, kako bi udaljili albanski narod od Srbije.

Srbija želi da sarađuje sa svima, kao što sarađuje sa svim nacijama koje žive u Republici Srbiji, ali isto tako tražimo da se poštuje Ustav.

Može svako da priča za ovom govornicom i štiti ga imunitet, ali ako laže, mi ne možemo da ćutimo. Taj gospodin je govorio neistinu.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je za predlagača tačke dnevnog reda koja se zove kodeks ponašanja. Sada kodeks ponašanja za nas koji smo u parlamentu, a šta ćemo sa onima koji nas napadaju, a nisu u parlamentu? Kada im parlament odgovori, onda pojedini mediji tako napadaju svakog pojedinca, kako eto, zloupotreba narodnog poslanika u parlamentu odgovora onom koga je napao, a da nije parlamentarna stranka ili pojedinac. Da vidimo kako da zabranimo, u stvari mi to ne možemo da zabranimo, ali šta su mere za neke koji napadaju porodicu visokih funkcionera?

Srbija je postala, mogu slobodno reći, najgora u nepoštovanju zakona. Dokle ćemo mi da tolerišemo onima koji lažu, koji napadaju i danas može svako da formira partiju i da kažemo – evo, on je predsednik partije koja se zove ne znam kako, ima pravo za dijalog. Koji dijalog? Dijalog treba da vrše oni koji su reprezentativni uzorak, kao što je sindikat u firmi? Imate npr. deset sindikata, dva, tri nisu reprezentativna. Oni se zovu sindikatima, ali ništa ne znači to što oni govore i oni nisu reprezentativni.

Veliki broj partija je izašao na izbore, nisu prešli cenzus. Oni drugi nisu izašli na izbore, jer su znali da ne mogu da pređu cenzus, pa je izgovor, ne znam, da su mediji zatvoreni i već ne znam šta.

Dame i gospodo, mi moramo ili da dorađujemo zakone koji se tiču onih koji ugrožavaju bezbednost političara, visokih funkcionera ove države ili da primenjujemo postojeće zakone.

Šta ovaj kodeks znači? Da vidi EU kako smo mi, kao nešto, tu civilizovani, hoće oni da nas civilizuju u 21. veku. Hajde jednom da se bavimo istinom i onim što se dešava u Srbiji i da svaki predlog zakona, koji dođe u ovaj parlament, neko od toga ima koristi, da li da se poštuje zakon ili da se poštuju neki koji kažu da su ugrožena ljudska prava, a oni mogu sa motornom testerom da uđu u RTS. Koje su tu bile kaznene mere? Nikakve. Šta mi dolazimo? Da mlatimo praznu slamu u parlamentu? Ne smemo njima da odgovorimo. Pazi Boga ti.

Molim vas, kada predlažemo zakone, pogotovo ovaj kodeks, pa nećemo mi sada u ovom kodeksu da gledamo da li je neko pustio brkove ili nije ili već ne znam šta.

Zna se šta je kodeks, hvala Bogu, svako od nas ko sedi ovde ni jednom od poslanika nisam mogao da zamerim da nisu se lepo obukli ili da, ne znam, su rekli nešto što ne priliči u ovom parlamentu.

Postoji nešto što se zove i afekat. U afektu kad te neko napadne, blati, laže, a gde će da mu odgovori narodni poslanik nego u parlamentu? Narodni poslanici su predstavnici političkih stranaka.

Narod je poslao narodne poslanike u parlament i imaju pravo i za to pravo oni imaju imunitet i taj neko ako smatra da narodni poslanik laže o njemu, a nikada niko od poslanika nije prvi napao nekog iz opozicije osim da mu je odgovorio na nešto, čak se i ne pozivaju poslanici na imunitet kada ih ti takvi tuže i odu na sud, pa čak ne dođe ni na suđenje, na ročište ne dolaze zato što je istina na ovoj drugoj strani.

Molim i vas predsedniče kao predsednika parlamenta i šefove poslaničkih grupa da svi mi reagujemo, a ne samo eto mi da radimo, sutra će biti ta tačka dnevnog reda da neko ocenjuje naš rad itd. Pa, oni da su ocenjivali naš rad, pošteno, bez da primenjuje dvostruke aršine, mi bi do sada bili u EU, ali kao takvi mi bi im smetali zato što ekonomski razvoj Srbije se razlikuje od najrazvijenijih država u Evropi, da ne govorim i ne spominjem imena. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.11.2020.

Gospodine predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, ja imam jedno pitanje i jedan predlog.

Pitanje je za ministra poljoprivrede – kako da zaustavimo da poljoprivredni proizvođači večito rade za nakupce i trgovce? Nikada tovna junad nije bila jeftinija nego poslednjih meseci. Ako jedno tele košta 600 evra i mora poljoprivredni proizvođač da ga čuva od devet do 12 meseci, nekad je tovna junad bila pre par meseci 2,2 evra, a danas je 1,7, a da je cena u kasapnicama ostala ista. Gde te pare idu? Znači dupla šteta i za poljoprivrednog proizvođača i za kupce, sve one koji odlaze u prodavnice, kasapnice da kupuju, ono što se zove potrošačka korpa.

Imajući u vidu da poljoprivredni proizvođač jednom godišnje prima platu, jednom godišnje dolazi do para, koji ima 10 junadi u štali, on na ovaj način gubi između 3.000 i 4.000 evra godišnje. Ne kažem da je kriv za to ministar poljoprivrede, ali moraće da se uključi i inspekcija, da vidimo gde ta razlika u ceni odlazi, da se dešava kao sada, da oni koji se bave preradom mesa i prodaju sveže meso u kasapnicama zarađuju i po dva puta više nego što je cena nabavka.

Drugi moj predlog je da se Veljko Odalović, sekretar Skupštine, imenuje da ide da obiđe kovid ambulante, da obiđe narodne poslanike, da vidi u kakvom su zdravstvenom stanju i da da izveštaj parlamentu, i to već danas da krene da radi, imajući u vidu da on ima imunitet, da se ne plaši, da najbolje neko ko nema veze sa zdravstvom, a nema virus, nema ni simptome, on je u ovom trenutku zdrav čovek, a nema ni neki veliki posao u parlamentu, da to bude njegov zadatak. Siguran sam da svi ti pacijenti koji se tamo nalaze imaju maksimalnu uslugu, ali isto tako da dobijamo i savet kada je u pitanju preventiva i od nekog ko nije zdravstveni radnik ili lekar.

Da se zahvalimo i zdravstvenim radnicima i lekarima. Iz dana u dan dobijamo informaciju da je neko od naših prijatelja dobio virus, ali ono što je najgore, siguran sam da preko 20% građana u Srbiji ima virus, a nema simptome. Sada kad se kaže - bio sam na nekom skupu, niko nije imao temperaturu, a posle tri, četiri ili pet dana neko lice se zarazilo ili dobilo koronu.

Dame i gospodo, još jednom da apelujem da smanjimo malo, neću reći propagandu, nije to propaganda, ali malo manje medijske poruke, da svakoga dana mi slušamo kako će sutra da umre ovoliko, prekosutra onoliko. Moramo da radimo i da nosimo taj virus, kao da je to običan grip, da rade fabrike, da nam deca idu u škole. Evo, neki gradovi su uveli, ovo je pitanje za ministra prosvete, neki gradovi sami su uveli i doneli odluku da đaci ne idu u škole. Ne može grad da ima takvu autonomiju. Autonomiju nad decom imaju roditelji i roditelj ako da saglasnost da mu dete ide u školu, to dete treba da ide u školu ili u vrtić.

Tako da, molim vas, predsedniče Skupštine, da izvršite konsultaciju sa Veljkom, pošto on nema pravo da diskutuje, da li prihvata ovaj moj predlog. Ne mogu da predložim da se stavi na glasanje, ali on stvarno treba da ode i da obiđe sve pacijente. Ne znam u ovom trenutku koliko je zaraženih narodnih poslanika. Ono što je meni poznato, jeste da ih je više od četiri. Mi trebamo da radimo i ne sme korona da nas uplaši, nas narodne poslanike, mi koji nemamo virus, a nemamo ni simptome. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 10.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik skupštine Grada Skupština grada Jagodine Grad Mesečno 0.00 RSD 28.05.2012 - 20.05.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 0.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Predsednik skupštine Grada Skupština grada Jagodine Grad Mesečno 0.00 RSD 20.05.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 0.00 RSD 03.06.2016 -