ČEDOMIR PROTIĆ

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda

Čedomir Protić rođen je 4. februara 1936. godine.

Živi u Lučanima, penzioner je.

Narodni poslanik u sazivu 2012 - 2014. godine.
Poslednji put ažurirano: 17.02.2017, 10:06

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja, 04.11.2013.

Gospodine potpredsedniče, gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici, pred nama je jedan zakon, kao i svi drugi, vrlo važan zakon, koji rešava probleme u jednoj vrlo važnoj oblasti.
Malo više ću se zadržati na jednom problemu u koji sam lično upućen, a takvih problema ima i u drugim sredinama i u drugim područjima.
Opština Lučani je nekada imala sreski sud, pa opštinski sud, pa sudsku jedinicu. Ovim predlogom zakona se predlaže da nema ni sudsku jedinicu.
Opština Lučani ima 22 hiljade stanovnika, 36 mesnih zajednica, 454 kvadratna kilometra.
Ovim predlogom zakona predlaže se da Osnovni sud opštine Lučani bude u Ivanjici. Bolje je rešenje da je bilo u Čačku, ali smo shvatili zbog čega je to određeno da bude u Ivanjici.
Praktično, dovedeni smo u jednu situaciju da građani ove opštine neće moći u puno slučajeva, u puno prilika da se odazovu sudu, jer je od Guče do Ivanjice 70 kilometara, gde se moraju promeniti tri prevoza. Građanin iz gornjeg dela Dragačeva mora doći u Lučane, iz Lučana da sedne na autobus za Požegu, iz Požege da čeka autobus za Ivanjicu.
Male su šanse da građanin koji je otišao da se odazove pozivu suda u Ivanjici da može obdana da se vrati. Izuzev ako ne ide svojim kolima. Da ne govorim o troškovima tog čoveka, građanina koji su tri puta povećani, nego da je Osnovni sud u Čačku, odnosno zanemarljivi troškovi ako bi sudska jedinica bila u Guči, za šta smatram da će ministar imati puno razumevanja i sagledati taj problem.
Govorili smo nešto o tradiciji. Opština Lučani ima tradiciju i zgradu suda 1949. i 1950. godine su napravili građani, jer nisu imali sud. Prethodni je za vreme rata bio porušen, pa smo bili opredeljeni na Čačak. Ako bi se sudska jedinica u Guči ukinula, ona ima 18 službenika koji bi morali biti premešteni u druge sudove. Samim tim povećavaju se troškovi države.
Ako bi putovali u Čačak ti troškovi za 11 meseci iznose 2.200.000, ako bi putovali u Ivanjicu 2.500.000. Kao poslaniku bilo bi mi mnogo lakše da objasnim i da mogu da kažem ukidanjem sudske jedinice u Guči, država u ovoj situaciji kakva je štedi 10.000.000 dinara. To bi mi bilo lakše da kažem da je to razlog zbog čega se ukida sudska jedinica. Međutim ne vidim da je to razlog, jer samim tim što će ti službenici putovati, imaće povećane troškove.
Tačno je da je zgrada suda u Guči pristojna zgrada, koja je 2003. godine objavljena i dovedena u jedno pristojno stanje. Građani su mi rekli da nismo 1949. i 1950. godine pravili zgradu za nešto drugo, nego za sud. Da li sam pogrešio ili ne, ne znam, rekao sam – neće ona biti prazna, tu će biti sudska akademija. Gospodine poslaniče, naši očevi nisu pravili tu zgradu za akademiju, nego za sud. Sud je sa sedištem u Guči, što je otprilike neki centar naše opštine, pa građani za koje smatram da imaju jednaka prava sa ostalima da traže zaštitu na sudu, mogu doći i peške, a oni dalji traktorom. U Ivanjicu ne mogu tako da idu.
Drugo, ako bi se desilo da se ta sudska jedinica ukine, bojimo se gospodine ministre da pojedini građani ne uzmu sud u svoje ruke. Pošto nemaju sud u Guči, oni će probleme rešavati sami, da li bio problem međa, da li ovo ili ono. To ne bi bilo dobro i svrsishodno.
Verovatno ste imali neku viziju kada ste smatrali da treba ukinuti i tu sudsku jedinicu u Guči, jer nama je nepoznat pravi razlog. Dobro sam vas čuo, možda čak i sa tog mesta ste rekli da ćemo urediti sudstvo da bude u službi naroda. Možda sam malo neskroman, ali sam čak očekivao da će u svakoj opštini ostati sudska jedinica, imala ona 22.000 stanovnika kao Opština Lučani, ili imala 12. Verovatno ste našli neki razlog, po vama opravdan, pa to nije ostvareno. Možda bi tu bili neki troškovi, za mene isti, možda manji, ne mogu da ulazim u to, ali mogu da vam kažem da smo mi jako nezadovoljni sa ovim predlogom, jer smatramo da jedna tolika teritorija opštine treba da poseduje tu, barem sudsku jedinicu.
Kolika je razuđenost Opštine Lučani, jedan deo Opštine Lučani pripojen je Požegi, a jedan deo je pripojen Kraljevu, baš zbog te razuđenosti. Još jednom ponavljam i odgovorno tvrdim da građani neće moći da se odazovu na poziv suda u Ivanjici. Ne zato što oni to neće hteti, nego zato što menjaju tri prevoza. Prevoz je toliko redak, obično ide ujutru iz gornjeg dela Dragačeva ka Lučanima i popodne se vraćaju. To je uglavnom zbog radnika. Sud kada poziva građanina na sud, on gleda svoj raspored i svoju satnicu kada će ga pozvati. Veliki broj građana neće moći za dana da ode i da se vrati u Ivanjicu.
Sudska jedinica u Guči ima 6000 predmeta koji su u izvršnom postupku i u postupku. Ne mogu da procenim da li je slabost sudija što je ovoliki broj predmeta, ali i to dokazuje da sudska jedinica u Guči treba da ostane. Zamislite kada taj broj predmeta unesemo nekome u neki drugi sud. Sud u Ivanjici baš i ne raspolaže nekim kapacitetom prostorija.
Lično smatram i drago mi je što sam razgovarao i sa drugim poslanicima koji su me podržali i smatraju ono što smo mi pregledali, da je ovo sigurno jedan od opravdanijih razloga da Vlada odnosno ministar, na predlog ministra, donese rešenje da sudska jedinica ostane u Guči.
Još jednom molim da se sagledaju ovi podaci i da prihvatite amandman koji sam podneo, da bi građani bili zadovoljni. Ja ću glasati za ove zakone o sudijama i tužiocima. Ali, moram sačekati, da bih se opredelio, odluku Vlade odnosno resornog ministra kada je u pitanju raspored suda i sudija. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja, 04.11.2013.

Ja raspolažem podatkom da su predmeti u izvršenju i sudski podatak koji sam rekao. Mi ne stavljamo, gospodine ministre, neku primedbu što je nama osnovni sud u Ivanjici, jer smo shvatili da je Čačak preopterećen, a da Ivanjica možda nije, pa ste to iznivelisali. To jednostavno prihvatamo. Ali, ne može jedna opština od 22.000 stanovnika, tako razuđena, sa ovakvim saobraćajnim vezama kao što je u našoj opštini, vi ste našli da je nege od Guče do Ivanjice 30 kilometara, ali je od Guče do Lučana 20, pa dole do Jelendola još osam, pa je to drugačije. Iz Guče, u redu, ali ne idu na sud u Ivanjicu samo iz Guče, nego idu i oni odozdo, od Morave, u tome se ne slažemo.
Nemam nikakvu nameru da nešto obmanem, i ovaj podatak koji ja imam za predmete, to sam skinuo iz suda, ali da nisam samo pogrešio, to su u izvršenju i u postupku, ukupno toliko. Izvinjavam se, jer ne volim da dam neki podatak koji mi nije tačan. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 27.05.2013.

Gospodine ministre, teško je prihvatiti ovakva objašnjenja. Poučeni onim što je na terenu, vi imate dobru ideju, da o tome odlučuju opštine. Međutim, mislim da to nije dobro.
Ja sam pre tri godine plaćao porez na moju kuću 3.500, sada plaćam 12.000. Vi ste ukinuli jednim zakonom ili uredbom ekološku taksu na registraciju automobila. Dobio sam 3.000 da plaćam ekološku taksu na stan. Šta ste vi mene oslobodili? Ništa. Ne rade to opštine, govorim o mojoj opštini, što ona mene mrzi ili građane, siromašne opštine sve će tako raditi.
Drugo, procena moje imovine je vrlo bitna. Ko je izvršio procenu moje kuće, gde imam stan na spratu od 60 kvadrata i lokal u prizemlju od 50 kvadrata? Jesu me pitali – ima li parket, imaju li pločice, ja sam sve rekao šta ima. Moja kuća je procenjena na 150.000 evra. Ja je prodajem njima za 100.000 evra. Što je ona procenjena na 150.000 evra? Radi većeg poreza. Da je to jedno stručno telo, ono bi dalo neku realnu vrednost. Da je ovo tačno što ja govorim, u mojoj opštini se prodaje trosoban stan koji nije stariji od dvadesetak, 30 godina, za 28.000 evra. Nije to privatniku privatnika, pa da kažemo – on je smanjio cenu radi plaćanja nekog poreza. Sve te stanove su kupile ustanove, nisu mogle da utaje porez.
Ono što vi ne precizirate ovim zakonom, nemojte se nadati u opštine. Moja opština, vi znate ranije je bilo povećanje do 60%. Neka opština, video sam, pročitao sam, povećala je 10, neka 30, moja 60, za svaki slučaj. Znači, kada bi to malo bolje, preciznije odavde krenulo, siguran sam da bi nama građanima na terenu svima bilo lakše. Hvala.