MIROSLAV MARKIĆEVIĆ

Nova Srbija

Rođen je 1958. godine u Čačku. Živi u Čačku.

Po zanimanju je mašinski tehničar.

U politiku je ušao 1990.godine kao jedan od osnivača Srpskog pokreta obnove u Čačku, iz kojeg je kasnije nastala Nova Srbija.

Poslanik u Narodnoj skupštini u poslednjih pet mandata. Predsednik je Izvršnog odbora Nove Srbije. U prethodnom sazivu obavljao je funkciju šefa poslaničke grupe Nove Srbije.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika. Nakon što se poslanička grupa Nova Srbija rasformirala, postaje samostalni poslanik. 3. februara 2017. godine se priključio novoformiranom poslaničkom klubu "Za spas Srbije".

Otac je Vladimira i Aleksandre.
Poslednji put ažurirano: 07.10.2019, 10:20

Osnovne informacije

  • Nova Srbija
  • Čačak
  • Čačak
  • 18.03.1958.
  • drugo

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje, 05.02.2016.

Poštovani predsedavajući, poštovani gospodine predsedniče Vlade, poštovani gospodine, ne znam da li da kažem bivši ministre odbrane, veoma poštujemo što ste danas došli. Želim da iskoristim 30 sekundi da kažem ono što mi je na srcu.
Naravno, poslanici NS neće učestvovati u daljem radu zbog argumenata, ne bih da ih ponavljam koji su prethodne kolege dali. Dakle, za ovu raspravu je potrebno minimum dostojanstva i poštovanja ljudi, a u ovom slučaju vidimo pre svega jedne žene. Moram da naglasim, gospodine predsedniče Vlade, možda vam se ovo neće svideti, veoma poštuje ministra odbrane, da li da kažemo bivšeg ili na nekoj budućoj funkciji, jer slučajno, pod znacima navoda, znam da je bio veoma dobar ministar odbrane. Vi ste presekli, kako ste presekli. Uveli nove principe, održali reč i znam da je vama posebno teško, jer i sam sam u stranci i svi smo u stranci i znamo šta znače i privatni i ljudski odnosi, ali ste pokazali da je u ovom trenutku Srbija iznad svega, pa i iznad stranačkih prijateljstava i poštovanja.
Mi poslanici NS smo danas došli sa uverenjem, sa gorkim ukusom u ustima da ćemo glasati da jedan čovek ne bude ministar, za koga inače mislimo da je bio veoma dobar ministar, možda i najbolji, izvinjavam se vama gospodine predsedniče, vi ste bili ministar odbrane, u zadnjih nekoliko godina.
Došli smo da saslušamo argumente kolega i iz vladajuće koalicije i kolega iz opozicije i da svi zajedno naučimo nešto, da što je bilo je bilo. Gospodine predsednik Vlade po mom skromnom mišljenju je uveo jedan princip koji će, mislim, za dugo godina, bez obzira ko bio na vlasti važiti, u smislu šta se sme i šta se ne sme i šta se može i šta se ne može.
Na naš principijelan stav kako poslanika Nove Srbije, tako i vladajuće koalicije odgovoreno je uvredama i zbog dostojanstva koje ovaj parlament i dom treba da ima, mi nismo u mogućnosti, odnosno nećemo da nastavimo dalji rad pri ovakvoj situaciji. Hvala.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 17.11.2015.

Poštovana predsednice, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije koji gledate ovaj prenos, ja tražim obaveštenje, odnosno imam pitanje za rukovodstvo Javnog servisa „Radio televizije Srbije“.
Dakle, pitanje je upućeno direktoru i upravnom odboru. Pošto mislim da je dovoljno vremena prošlo od kada je novi direktor stupio na dužnost, mislio sam da će on to sam da uradi, a pošto nije i pošto Javni servis kaže da je on vlasništvo svih građana Srbije, ja kao jedan od građana Srbije i kao narodni predstavnik koji zastupa građane Srbije, pitam – koliko ima zaposlenih na Javnom servisu, dakle na „Radio-televiziji Srbije“? Bilo bi malo besmisleno da mi kao vlasnici ne znamo koliko ima zaposlenih u svojoj firmi, tako da kažem.
Kolike su plate na „Radio-televiziji Srbije“, ono narodski što se kaže od portira pa do direktora? I svedoci smo da se ovih dana jedan spot emituje na „Radio-televiziji Srbije“, nepotpisan, u kome se implicira i promovišu se političke vrednosti da građani Srbije treba da biraju svoje predstavnike, a ne partijske predstavnike, misleći na nas poštovane kolege, na nas narodne poslanike koji ovde sedimo.
Da se odmah razumemo, vrednosti koje se promovišu u tom spotu zastupa Nova Srbija i ja lično i rukovodstvo Nove Srbije. Taj svoj stav smo iskazali na komisiji ili radnoj grupi koja je formirana u ovoj Skupštini, a nije se sastala odavno, ne znam zašto, za izmene i dopune, odnosno za reformu političkog sistema. Nova Srbija se zalagala da se odbornici i narodni poslanici biraju većinski, odnosno da građani znaju po imenu i prezimenu koga glasaju u mesnoj zajednici, u gradu ili u selu, ili u okrugu.
Utoliko nam je važnije i zanimljivije da znamo ko emituje spot na Javnom servisu, koji je vlasnik svih građana Srbije, koji je nepotpisan. Dakle, ništa nemamo protiv poruka iz tog spota, jer to su i stavovi politički Nove Srbije, samo bi voleli da znamo ko zastupa te stavove, da li je taj spot plaćen i kako to već ide i da li se on tretira kao što se neke stranke optužuju da vrše političku propagandu i reklamu van predizborne kampanje.
Dakle, ova pitanja koja su prosto jednostavna, koja mogu da se odgovore, da dobijemo odgovore u roku od 48 sati. Zamolio bih direktora i Upravni odbor da vlasnicima firme u kojoj oni rade, građanima Srbije u najbržem mogućem roku odgovore na ova pitanja.
Od brzine ovih odgovora zavisiće i moja reakcija i naše poslaničke grupe u narednom periodu u radu ove Skupštine. Hvala lepo.

Petnaesto vanredno zasedanje, 24.07.2015.

Poštovani predsedavajući, u ime poslaničkog kluba NS zahvalan sam na iscrpnosti predloga koji je obrazložen. Ali, mi se pozivamo na član 201. Poslovnika Narodne skupštine i osporavamo predlog za izbor Ivanović Ivane pod rednim brojem tri za sudiju Prekršajnog suda u Beogradu.
Ne bih mnogo o tome pričao. Naša saznanja govore da u ovom trenutku predložena kandidatkinja ne bi mogla adekvatno da obavlja funkciju na koju je predložena. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 22.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 106000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 106000.00 RSD 03.06.2016 -