BRANISLAV KREKIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je1983. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Apsolvent je Fakulteta političkih nauka na smeru međunarodne politike.

Narodni poslanik u sazivu 2012 - 2014. godine.
Poslednji put ažurirano: 17.02.2017, 11:14

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja, 02.10.2013.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, predloženi zakon o legalizaciji jedan je u nizu zakona kojima gospodin Velimir Ilić unosi konfuziju u ovu oblast, da stvar bude gora i otežava.       
Šestog juna ove godine, istekao je rok kada je zakon o legalizaciji trebalo da bude usvojen. Pitam vas, gospodine ministre, ako vi ne poštujete institucije ove zemlje, kako to očekujete od građana? Juče ste apelovali ovde da građani treba da poštuju inspektore iz vašeg Ministarstva, jer su oni institucija na terenu. Lično, to pozdravljam. Ali, vaše ponašanje gospodine ministre, ne daje takav primer. Umesto, da Predlogom zakona olakšate proces legalizacije, vi ga otežavate.
Najočigledniji primer za to je da član 3, da budem precizniji, član 3. stav 1. tačka 5. za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole. Ne može se naknadno izdati građevinska dozvola ako je objekat izgrađen, odnosno rekonstruisan u pogledu namene i spratnosti objekta, kao i udaljenja od susednih objekata protivno uslovima propisanim planskim dokumentima i odredbama Pravilnika o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju.
Poštovani ministre, da li vi stvarno mislite da je većina nelegalnih objekata građena u skladu sa planskim propisima sa odredbama o spratnosti, o susetskim pravima i o nameni. Da je tako, nama zakon o legalizaciji ne bi bio potreban, jer bi svi oni koji su gradili mogli da dobiju lako građevinsku dozvolu, još pre početka građenja.
Nažalost, istina je potpuno drugačija. Istina je da većina nelegalnih objekata nije izgrađena u skladu sa planskim propisima, pogotovo ne uz poštovanje susedskih prava. Ako ova odredba u ovakvom zakonu ostane i bude usvojen zakon, ne samo da ćete usporiti, već ćete onemogućiti legalizaciju najvećeg broja nelegalnih objekata.
Zato vas ministre pitam, ako je to tako, šta je vaš cilj ovim predlogom zakona? Ako vam je cilj da rešite pitanje nelegalnih objekata, mogu da vam kažem da ste na pogrešnom putu. Hvala.