SRĐAN MILIVOJEVIĆ

Demokratska stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Srđan Milivojević je do sada bio narodni poslanik tri puta. Prvi put je izabran za poslanika u sedmom sazivu, od 2007. do 2008, zatim u osmom sazivu, od 2008. do 2012, a i na kraju u devetom sazivu, od 2012. do 2014. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 21. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Demokratska stranka - DS. Član je Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Takođe, član je Delegacije u Interparlamentarnoj uniji.

BIOGRAFIJA

Rođen je 2. avgusta 1965. godine u Kruševcu. Završio je Poljoprivredni fakultet u Zemunu. Po zanimanju je diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo.

Po završetku studija bavio se stočarstvom. Imao je zatim marketinšku agenciju, a bavio se i ugostiteljstvom.

Bio je aktivista „Otpora“ i hapšen 42 puta. Član je Demokratske stranke od 2004. godine.

Predsednik je Izvršnog odbora Demokratske stranke.
Poslednji put ažurirano: 17.11.2022, 08:45

Osnovne informacije

  • Demokratska stranka
  • Kruševac
  • Kruševac
  • 02.08.1965.
  • diplomirani inženjer poljoprivrede

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Poštovani građani Srbije, mi smo, kada je reč o nazivu zakona – Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, tražili da se promeni naziv ovog zakona i da glasi zakon o izmenama i dopunama Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Zašto je to važno za nas? Za nas je to važno zato što smo mi posvećeni izgradnji pravne države. Mi imamo situaciju da ovoga trenutka svedočimo slomu pravne države. Možda građani Srbije znate, možda ne znate, ali tu su predstavnici opozicije da to čujete iz naših usta. Ovoga trenutka u velikoj policijskoj akciji uhapšeni su ljudi bliski vrhu SNS iz firme „Bauvazen“. Tužiteljke koje su pohapsile ove kriminalce – Bojana Savović i Jasmina Paunović su ekspresno smenjene, predmet im je oduzet i dat je tužiocima koji nisu godinu dana radili ovaj posao.

Mi smo, kažem, posvećeni izgradnji pravne države. U ime slobode, u ime prava na pobunu, u ime demokratskog uređenja ove zemlje priključujem se pozivu koji su uputili tužioci, advokati, profesori pravnog fakulteta, građani koji žele da i Srbija ima svoju Lauru Koveši, tužioca. Sada je trenutak da pokažemo solidarnost sa tim ženama. Sad je trenutak da kažemo da smo spremni da se borimo protiv kriminala i korupcije. Sad je trenutak da kažemo ne naprednoj mafiji.

Pozivam sve građane 2. marta u 15.00 sati ispred Vlade Republike Srbije, ugao Kneza Miloša i Nemanjine, da odbranimo zakon i ovaj zakon danas. Evo ga jedan poslanik riče i kaže da nije to tema. To je tema gospodine, to je tema. Nemojte da ste nervozni. Razumem strah i treba da budete uplašeni.

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Koristim vreme ovlašćenog predlagača.

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Hvala vam što pokušavate da uzmete pravo opoziciji da govori. Nećete uspeti, gospodine Orliću. Ne damo. Ne damo tužioce, shvatite. Ne damo vam Srbiju. Ne damo! Ne damo ove tužiteljke! Ne damo! Srbijo, ne daj svoje hrabre ljude koji se bore protiv napredne mafije i kriminala! Ne dam!

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Poštovani građani Srbije, imam pitanje za predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića, koji je, videvši da će biti tema poslaničkih pitanja opozicije, pobegao iz sale. To je slika i prilika Vladimira Orlića i Srpske napredne stranke. Oni će sada da kažu da je on imao neka neodložna i hitna posla, da je morao sa nekim da se vidi. On je pobegao iz sale demonstrirajući politički kukavičluk Srpske napredne stranke.

Srpska napredna stranka je stranka političkih kukavica koja ne sme da dozvoli da na dnevni red dođe formiranje anketnog odbora o ubistvu Olivera Ivanovića. Kad god kažem – Oliver Ivanović, oni gledaju u pod.

Ja sam mislio da je Vladimir Orlić, kao rezervni starešina Vojske Srbije, jedan hrabar čovek. Međutim, on je pobegao iz sale, a ja bih ga pitao – kako glasi poslanička zakletva koju je položio Vladimir Orlić, da će po najboljem umeću braniti Ustav i ovaj Poslovnik i zakone. Da li je to najbolje umeće? Da li to najbolje što znate? Da li je ovo slika i prilika vašeg umeća?

Žalosno je što Vladimir Orlić ne sme da razgovara sa opozicijom. Kad sazove Kolegijum, on ga sazove pola sata pre početka sednice, kad zna da imamo konferenciju za novinare da ne bi morao da odgovara na pitanja, da ne bi mogao da se izlaže neprijatnostima. Ovo što danas sluša o sebi, to je lično njegovo maslo. On je to želeo. On je želeo da bude gori predsednik Skupštine od Maje Gojković. Mi ćemo mu to omogućiti, ako to želi. Mi ćemo mu to omogući.

Pitanje za Vladimira Orlića – zašto želi da bude najgori predsednik Skupštine u istoriji Srbije? Zašto krši Poslovnik? Zašto poslanike opozicije sprečava u obavljanju svog zakonodavnog posla, da predlažu zakone? Zašto se plašite anketnih odbora o ubistvu Olivera Ivanovića, o „Jovanjici“, o prisluškivanju predsednika Srbije?

Zašto je pustio Jovanu Jeremić, službenicu partijskog glasila tabloidnog karaktera pod nazivom „Pink“ da uđe u Skupštinu i snima spot? Onu Jovanu Jeremić koja je juče rekla da su kriminalci iz devedesetih gospoda. Jesu li gospoda oni kriminalci iz Pohorske koji su ubili dete 1993. godine pucajući mu u jetru, jer tako najviše boli? Jel tu gospodu nam nudite? Jel to gospodstvo nam nudi SNS? Kako vas nije sramota? Jel to vaše gospodstvo? Taj kriminal? Malo je Belivuk, sad mora gospoda da budu oni koljači i ubice iz devedesetih. Ja ne znam kako vi mirno spavate. Ja se užasavam u šta vi pretvarate Skupštinu.

Onda nam juče dođe logorejčina premijerka i krene da priča ovde o neofašizmu i optužuje poslanike opozicije za neofašizam. Ona koja je sledbenik politike i političara – ubite jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana. Ona koja reč nije rekla kada su Hrvati iz Zemuna izbacivali iz stanova. Reč nije rekla. Reč progovorila nije. Ona nam spočitava neofašizam, nekome iz opozicije. To je besramno licemerje.

Pitam predsednika Skupštine – zašto je zabranjeno replicirati Ani Brnabić? Što se plašite? Dajte nam reč. Što se plašite reči opozicije? Što se plašite glasa naroda? Zašto ne puštate narod u Narodnu skupštinu? Jel Vladimir Orlić u imovinskoj karti predao zdanje na Trgu Nikole Pašića broj 13 kao njegovo vlasništvo? Jel mu ovo dedovina, očevina? Pa, nije. Ovo je dom svih narodnih poslanika. Zašto onda tako vodite Narodnu skupštinu? Čemu panika kad ste toliko moćni i jaki? Čega se plašite? Što je pobegao sad? Pobegao da ne čuje šta će da ga pita i Miroslav Aleksić i Marinika Tepić.

Hteli smo da predupredimo ovo, da vam kažemo na Kolegiju – dajte da se dogovorimo. Pustite opoziciju da govori. Pustite opoziciju da radi svoj posao, da predlaže zakone i kontroliše vlast. Ne, u ovom zdanju je zabranjeno pomenuti Aleksandra Vučića.

Kaže – imate Poslovnik koji ste vi doneli. Gde piše u tom Poslovniku da vi imate pravo da radite šta hoćete? Pa, nigde. Gde piše u tom Poslovniku da Vladimir Orlić može da radi šta mu padne na pamet? Pa, nigde.Znajte, imate 220 članova Poslovnika. Zbog ovakvog ponašanja predsednika Orlića, ako se ovo nastavi…

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2022.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, posle jučerašnjeg šokantnog svedočenja Veljka Belivuka, istaknutog člana SNS, o zastrašujućim i šokantnim vezama ovog kriminalnog klana sa vrhom režima Aleksandra Vučića, pitam predsednika SNS Aleksandra Vučića kada će podneti ostavku i zašto još uvek nije podneo ostavku?

Evo, prošlo je 24 sata od ovog šokantnog svedočenja i nema nikakve reakcije. Nemojte samo da nam govorite da je ovo svedočenje jednog opakog kriminalca koji ima prava da se brani onako kako želi. Isti član tog kriminalnog klana, Ivan Lalić je dobio status svedoka saradnika, odnosno svedoka okrivljenog u nagodbu za 18 godina zatvora. Nemojte iz Tužilaštva da nam odgovaraju da je pravo okrivljenog da se brani kako želi, jer kada je Predrag Koluvija upro prst u dvojcu hrabrih policajaca Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića po tri puta su te policajce zvali na poligraf i prihvatili svedočenje. Zato pitam i Tužilaštvo kada će razmotriti svedočenje Veljka Belivuka juče pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal?

Ovo frapantno svedočenje još jedanput pokazuje neophodnost, zašto je važno da se formira anketni odbor. Pitam sve poslanike Narodne skupštine, da li ćete podržati zahtev za formiranje anketnog odbora koji je podnela Demokratska stranka, koji će istražiti pozadinu, političku pozadinu kriminalnog delovanja klana Veljka Belivuka, istaknutog člana SNS?

Ovo svedočenje u kome je Veljko Belivuk pomenuo najviše državne funkcionere pokazuje jasnu spregu organizovanog kriminala i vrha režima. Pomenuti su i Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS, pomenut je i Aleksandar Vulin, ministar policije, kao i sam Aleksandar Vučić koga oslovljava sa šefe.

Posebno je važno da Tužilaštvo pomogne da se rasvetli uloga ovog mafijaškog klana u razbijanju opozicionih demonstracija, da se utvrdi uloga učešća klana Veljka Belivuka u zastrašivanju birača na lokalnim izborima, u događajima u Savamali. Jer, evo šta kaže Veljko Belivuk – Ja sam srušio Savamalu. Ovo je njegovo svedočenje.

Važno je da se vidi šta Veljko Belivuk zna o nasilju na inauguraciji Aleksandra Vučića 2017. godine, a posebno šta zna o nasilju nad demonstrantima od 7. do 9. jula 2020. godine.

Posebno insistiram da Tužilaštvo sasluša Veljka Belivuka za sve okolnosti o ubistvu Olivera Ivanovića, jer on je kazao da zna dosta o tome.

Mi nećemo odustati od pitanja, ko je ubio Olivera Ivanovića? Koliko god da je vama to neprijatno i gledali u pod, jednom ćete morati da pogledate istini u oči.

Imam pitanje i za gospodina Muamera Bačevca, predsednika skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kada će sazvati sednicu Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova kako bismo videli šta je sa uhapšenim aktivistima, u Majdanpeku, koji se nalaze u Negotinskom zatvoru? Moramo obići Vladimira Božića, Ivana Đorđevića, Mladena Mladića i Nikolu Dragošanovića, videti ko su ti policajci koji su ih pretukli, da utvrdimo da li je tu bilo torture.

Insistiram da Odbor i predsednik Odbora i svi, mi članovi Odbora, podnesemo krivične prijave protiv inspektora Bojana Nikolića i Aleksandra Dokića, iz Majdanpeka, koji su pribegli torturi i inspektora, iz Kladova, Zorana Filipovića i Nenada Kostića, kao i NN inspektora koji je repetirao pištolj, prema glavi Nikole Dragošanovića i pretio da će mu odseći noge i da neće videti svoje nerođeno dete. To je zastrašujući primer torture, u režiji ovoga režima.

Na kraju pitam, kada ćete decu, iz Pećinaca, da vratite u vrtić? Kada ćete vratiti decu, iz Pećinaca u vrtić i pokazati da je ovo slobodna zemlja, gde se deca ne dele na decu DS i svu našu, vašu decu?

Imovinska karta

(Kruševac, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 127000.00 RSD 01.08.2022 -