BORKO STEFANOVIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Borko Stefanović je funkciju narodnog poslanika obavljao 2 puta. Prvi put je izabran za narodnog poslanika u devetom sazivu, od 2012. do 2014, a drugi put u narednom desetom sazivu, od 2014. do 2016. godine.

U desetom sazivu bio je šef poslaničke grupe Demokratske stranke.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao četvrti na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022.

BIOGRAFIJA

Rođen 1974. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na novosadskom Pravnom fakultetu.

Od 1999. do 2002. bio je zaposlen u advokatskoj kancelariji Fedora Kolesara u Novom Sadu.

U Ministarstvu spoljnih poslova počeo je da radi 2001. godine. Kao treći sekretar 2003. godine otišao je u ambasadu Srbije u Vašingtonu, gde je napredovao do mesta zamenika ambasadora. U Ambasadi u Vašingtonu bio je do 2007. godine. Dok je službovao u SAD učestvovao je u formiranju srpskog kokusa u američkom Kongresu.

Od 2007. godine bio je na poziciji šefa kabineta ministra spoljnih poslova i političkog direktora Ministarstva. Krajem 2010. godine imenovan je za šefa državnog tima Srbije za dijalog sa Prištinom.

Bio je portparol Pokrajinskog odbora Građanskog saveza Srbije za Vojvodinu. U Demokratskoj stranci bio je od 2003. godine, bio je sekretar Predsedništva Demokratske stranke i član Glavnog odbora. Demokratsku stranku napustio je 2015. godine.

Na samom kraju 2015. osnovao je Levicu Srbije, a 2018. bio jedan od osnivača Saveza za Srbiju.

Po osnivanju Stranke slobode i pravde postao je njen potpredsednik i zamenik predsednika.
Poslednji put ažurirano: 02.08.2022, 07:29

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Gospodine predsedavajući, vi ste povredili član 27, a u neku ruku i član 104. Zašto? Zato što smo mi ovde svi izgoreli da čujemo repliku ispred PUPS-a na ono što je rečeno, a oni su koristili samo povredu Poslovnika.

Dakle, trebali ste da podučite poslanika da treba da uzme repliku i odgovori na ono što smo čuli, a što je bilo direktno spominjanje njihove organizacije, koja u svom nazivu ima izvanrednu reč „proleter“. Hvala vam puno.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Gospodine predsedavajući, član 108. red, red, red sednice Skupštine.

Morate se uključiti, gospodine Stevanoviću. Vi ste sada dozvolili da poslanica SNS govori tri minuta. Ja vas sada čisto obaveštavam. Vi ste uveli pravilo očigledno mimo Poslovnika da se govori tri minuta, mimo bilo kakvih konsultacija.

Druga stvar, jel vi vidite upravo se pred vašim očima dešava da ljudi koriste povrede Poslovnika za replike i vi to dozvoljavate najnormalnije. Morate prekinuti tu praksu. Inače, nećemo doći do onoga da uradimo što treba da uradimo. Zamislite sada svi da krenu da koriste povrede Poslovnika od tri minuta za replike? To zaista ne liči ni na šta i morate intervenisati.

Koristite to što vodite sednice Skupštine i pokažite nepristrasnost i prema vlasti i prema opoziciji. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 05.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97000.00 RSD 31.05.2012 - 03.06.2016.