BILJANA SAVOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1960. godine.

Po zanimanju je diplomirana pravnica.

Predsednica Skupštine opštine Sečanj. Bila je narodna poslanica u X. sazivu, a na tom mestu ostala je do kraja saziva 03. juna 2016. godine.
Poslednji put ažurirano: 01.12.2016, 09:51

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Sedmo vanredno zasedanje, 18.02.2015.

Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, poštovani ministre i saradnici, dame i gospodo narodni poslanici, na današnjem dnevnom redu su i tri predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o otvaranju međunarodnih graničnih prelaza na srpsko-rumunskoj državnoj granici.
U svom izlaganju ću se fokusirati na Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Jaša Tomić-Fenj.
Naime, Jaša Tomić se nalazi u opštini Sečanj i u opštini iz koje ja dolazim. Svakako da je jedan ovakav korak veoma značajan ako za mesto Jaša Tomić tako i za opštinu Sečanj i Srednjebanatski okrug. Doprineće još boljoj saradnji i dodatno će ojačati ekonomski, kulturne i ostale vidove saradnje sa susedima.
Ovaj međunarodni prelaz omogućiće znatno skraćenje drumskog puta do Temišvara, što će, uz uštedu u vremenu, energentima znatno doprineti rasterećenju ostalih graničnih prelaza.
Takođe, bićemo i bolje povezani sa tridesetak hiljada Srba koji žive na rumunskoj teritoriji. Prelaz će biti otvoren svakog dana od 7,00 do 19,00 časova za saobraćaj lica i robe ukupne mase do 3,5 tone.
U planu su i projekti za pripremu infrastrukture kako bi ovaj prelaz mogao u dogledno vreme da funkcioniše svih 24 časa.
Normalno, iza ovako jednog velikog projekta iz ove oblasti postoji dugogodišnja aktivnost lokalne samouprave Sečanj, sinhronizacija rada brojnih instanci sa obe strane granice. Takođe, izražavam veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije na podršci. Uloženi napor lokalne samouprave Sečanj, koordinirane aktivnosti sa našim susedom Rumunijom i podrška Vlade dali su jedan ovakav rezultat koji je veoma značajan za ceo naš okrug. Stoga ću u danu određenom za glasanje podržati ovaj i ostale sporazume, što predlažem ne samo poslanicima SNS, već i svim poslanicima ovog visokog doma. Zahvaljujem.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 29.10.2014.

Uvaženi predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, amandman se odnosi na član 3, a po članu 3. Predloga zakona vrši se usklađivanje Zakona o javnom tužilaštvu sa Zakonom o uređenju sudova, a sve u cilju izjednačavanja položaja tužilačkih i sudijskih pripravnika koji su položili pravosudni ispit sa najvišom ocenom, odnosno sa odlikom. Da li je radno iskustvo u određenom trajanju od tri godine stečeno u sudu ili u tužilaštvu irelevantno je. Razlika je u nijansama, jer i jedni i drugi moraju upoznati i vladati kompletnim zakonodavstvom i pravnim sistemom ove države, tako da je ovo filtriranje suvišno. Zbog toga neću podržati ovaj amandman, što predlažem i ostalim poslanicima SNS. Hvala.