Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Katarina Šušnjar

Katarina Šušnjar

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovane kolege, dame i gospodo narodni poslanici, iz seta zakona koji su tema današnje rasprave, ja bih pre svega izdvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje razvoja sistema za navodnjavanje.
Koliki je značaj ovog zakona govore nam i poražavajući podaci koje smo mogli da čujemo od mojih kolega koji su se prethodno javili za reč, tako da se neću mnogo osvrtati na te podatke.
U svetu je trend razvijanja sistema za navodnjavanje počeo da se razvija još sredinom prošlog veka, što nažalost nije slučaj i sa našom zemljom. Došli smo do toga da klimatski uslovi utiču i na razvoj poljoprivrede.
Nažalost, osvrnuću se na ne tako davnu 2012. godinu, kada su nas pogodile strašne suše i na ovo proleće i to nije prvi put da se ovako nešto dešava u našoj zemlji. Dugo je pitanje navodnjavanja u poljoprivredi ostavljano u drugi plan.
Još jedna veoma važna stavka ovog zakona, koju bih ja najviše podržala, je namera da se ovim zakonom investiranjem u ovu oblast uposle domaća preduzeća i privredna društva, što znači otvaranje novih radnih mesta i upravo ovo je bila glavna poruka Srpske napredne stranke u koju su mnogi sumnjali, ali drago mi je što ćemo još jednom dokazati da nisu bili u pravu.
To je jedan od razloga zbog kojih ću podržati ovaj zakon u danu za glasanje, jer svako ulaganje u poljoprivredu je ulaganje u budućnost i ono ne može biti neisplativo. Hvala.