Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Olivera Pauljeskić

Olivera Pauljeskić

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem, predsednice.
Poštovani ministre sa saradnicima, uvaženi direktore Agencije za privatizaciju, kolege poslanici, poštovani građani Srbije, moje izlaganje će se danas odnositi na Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji.
Prošle godine kada smo donosili Zakon o privatizaciji, imali smo 144 preduzeća u restrukturiranju i ta preduzeća su na određen zakonski način zaštićena od prinudne naplate poverilaca. Od 144 preduzeća, 40 je otišlo u stečaj. Ostalim preduzećima, po Zakonu o privatizaciji, 31. maja ističe zaštita od poverilaca. Zato je Vlada donela odluku o subjektima privatizacije od strateškog značaja. Do godinu dana će biti produžena zaštita od poverilaca za 17 najvažnijih preduzeća u restrukturiranju.
Među njima je i „Azotara“, „Petrohemija“, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica, FAP i još mnoga druga preduzeća, odnosno preduzeća koja zapošljavaju oko 25 hiljada radnika, te bi odlazak u stečaj ovih preduzeća i gubitak posla za veliki broj građana doveo do velikih potresa u zemlji na socijalnom i privrednom planu.
Odlaganjem isteka roka za zaštitu od prinudne naplate, do jedne godine od dana stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o privatizacije, otvara se mogućnost da se pokuša sa revitalizacijom ovih subjekata i sa očuvanjem radnih mesta.
Ono što je jako bitno, država će za ona preduzeća za koja ne bude objavljen javni poziv za privatizaciju ili bude objavljen, a ne nađu svog kupca, kao i do sada, obezbediti socijalni program i mogućnost da neka od tih preduzeća za stečajni postupak nađu svoje nove kupce i neko novo tržište.
Stečaj ne znači kraj, likvidaciju i smrt za preduzeća, kao što radnici to doživljavaju. Ako postoji tržišna perspektiva, te firme se mogu prodati iz stečaja. Ima niz primera, i to pozitivnih, gde je iz stečaja prodat „Mitros“ iz Sremske Mitrovice, „Pionir“ iz Subotice, „Livnica“ iz Topole i druga preduzeća. Tamo i dalje rade ljudi, privređuju i primaju redovne plate. Stečaj je lek, a ne kraj života za jedno preduzeće i to je ono što javnosti treba objasniti.
Cilj ove Vlade na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je da se ovim zakonom stvore uslovi za uspešno rešavanje sudbine subjekata privatizacije, a kod kojih postoje uslove za prodaju, jer ukoliko bi tokom postupka došlo do prinudnih izvršenja na imovini navedenih subjekata, postoji objektivna nemogućnost da se njihova privatizacija sprovede.
Na kraju, u danu za glasanje ću, kao i ostali poslanici SNS, podržati ovaj predlog zakona. Zahvaljujem.