Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Željko Sušec

Željko Sušec

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani predsedavajući, poštovani potpredsedniče Vlade, gospodine Stefanoviću, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekata za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti Republike Srbije je jedna od dobrih ideja iz prethodnog perioda, ali zbog ostavljenih narodu i državi od strane onih pre nas neuređenih i loših javnih finansija i užasno velikog javnog duga, moralo se pribeći merama fiskalne konsolidacije i tek su se sada stvorili uslovi za realizaciju ovog državnog projekta, državne stanogradnje.

Republika Srbija realizacijom ovog projekta dokazuje svoju ekonomsku i privrednu stabilnost, gde se pored pokretanja domaće građevinske industrije pokreću i drugi privredni subjekti u Republici Srbiji, što će se u velikoj meri odraziti na uvećanje BDP u Republici Srbiji.

Sa teritorije Južno-banatskog upravnog okruga, četiri jedinice lokalne samouprave su izrazile veliku zainteresovanost da učestvuju u realizaciji ovog projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Grad Pančevo je predložio dve lokacije za realizaciju ovog projekta i to lokaciju Hipodrom–Strelište i Strelište-blok 203 i lokacije na kojima je površina negde oko 17.730 m2, tako da postoji mogućnost priključka na javnu saobraćajnicu, vodovod i kanalizaciju, električnu energiju, telekomunikaciju i centralno gradsko grejanje. Pored ovoga, grad Pančevo je uradio i urbanistički projekat, kao i razradu predmetne lokacije.

Moram takođe da napomenem, prema podacima Kancelarije za nacionalnu bezbednost grada Pančeva, 373 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 353 pripadnika MUP Republike Srbije je izrazilo interesovanje da učestvuje u realizaciji ovog projekta.

Moram takođe, nadam se a i želja mi je da se prva faza realizacije ovog projekta završi pre roka kako bi se u sledećim nekim fazama našle jedinice lokalnih samouprava Južnog Banata, ali ne samo Južnog Banata nego i drugih upravnih okruga na teritoriji Republike Srbije.

Poštovani narodni poslanici, ne smemo da zaboravimo da blizu 20.000 pripadnika MUP, 14.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 1.500 pripadnika BIA koji svakodnevno odgovorno rade težak posao za našu državu, nemaju rešeno stambeno pitanje.

Ovaj predlog zakona, poštovani građani Srbije, od izuzetnog je značaja za jačanje nacionalne bezbednosti Republike Srbije. Iz tog razloga, u danu za glasanje i poslanička grupa SNS, sa zadovoljstvom će podržati ovaj predlog zakona, jer ovi ljudi zaista rade težak i odgovoran posao u ovim teškim i bezbednosno-kompleksnim vremenima. Moraju da osete da država Srbija to i te kako zna da ceni i da poštuje, i da sve ono što rade u interesu mira i bezbednosti naše države i mira i bezbednosti naših građana. Zahvaljujem se.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, svoje poslaničko pitanje upućujem ministarki pravde, Neli Kuburović. S obzirom da imam saznanja da je izvršeno nekoliko krivičnih prijava protiv narodne poslanice Marinike Tepić za nenamensko trošenje finansijskih sredstava iz budžeta AP Vojvodine u vreme dok je čestito i pošteno obavljala funkciju pokrajinskog sekretara za sport i omladinu u Vladi onog šarlatana Bojana Pajtića, predmet mog interesovanja je šta se dešava sa predmetima podnesenim krivičnih prijava i koliko je do današnjeg dana podneseno krivičnih prijava.

Evo, jednog primera koji je usko vezan za predmet krivičnih prijava za koje se često interesuju i često me pitaju moji sugrađani, moji Pančevci. Prijava prošle godine, inspekcija za sport je utvrdila da fitnes klub koji se inače vodi na ime stranačkog kolege, Marinike Tepić koji menja stranke zajedno sa njom kao bumbar cvetove, u suštini uopšte na prijavljenoj adresi i ne postoji, ali je zato kroz četiri ugovora dobio blizu milion dinara u periodu od 2013. do 2016. godine. Prema tvrdnji inspekcije pomenuti fitnes klub koji se navodno nalazi na privremenoj adresi je privatna kuća koja nema teretanu, a kamo li fitnes salu.

Kada pogledamo da su u periodu od 2013. do 2016. godine pojedini fudbalski klubovi koji igraju u beton ligama u Vojvodini dobijali finansijska sredstva od strane Sekretarijata za sport i omladinu onda nam ništa više nije za čuđenje. Ovo je samo deo jednog primera gde čestite i poštene političare, borca za ljudska prava, pravdu i istinu, dokazanog antifašistu, poštovani građani Srbije koja se 2014. godine protivila da se Nacionalnom savetu Roma dodele prostorije u istoj zgradi tadašnje njene političke stranke u Pančevu. Zbog tog njenog humanog gesta, Romi su joj posvetili pesmu – ej Marinika, da si harmonika, koja je kako čujem postala hit na romskim svadbama u južnom Banatu.

Svoje drugo poslaničko pitanje upućujem BIA, a ono glasi – da li BIA ima nekih saznanja da poslanica Marinika Tepić ima određene posredne ili neposredne kontakte sa licima za koji postoji osnovana sumnja da sarađuju sa stranim službama i agentima stranih službi, koji rade na narušavanju poretka i destabilizacije Republike Srbije? Molim BIA da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima ovo poslaničko pitanje obaveste članove Odbor za kontrolu službi bezbednosti na zatvorenoj sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine Republike Srbije.

Često slušamo neistine i laži i neosnovane kritike na račun SNS i njenih članova od strane poslanice Marinike Tepić kako smo mi u SNS kriminalci, kako jedni druge prebijamo i šamaramo. Poštovani građani Srbije, to joj je sigurno ostalo kao stara navika iz perioda Vlade Bojana Pajtica, pa valjda misli da se i mi tapkamo po toaletima i šamaramo kao što su oni pre nas.

Na žalost, poštovani građani Srbije ovo je realnost delovanja pojedinih političara u Narodnoj skupštini Republike Srbije delovanje pojedinih političara koji još neko vreme imaju priliku da leče svoje lične frustracije jer su izgubili politički kredibilitet u narodu. U sledećem sazivu Narodne skupštine Republike Srbije mnogi će od njih biti prošlost, ali samo prošlost ne politička istorija, jer da bi neko bio deo istorije on u svojoj političkoj karijeri mora nešto da uradi u interesu svoje države i svog naroda.

Na kraju, želeo bih nešto da poručim svojim Pančevcima. Poštovani građani Pančeva, kada neko želi da se prikaže kao borac za naš grad, u interesu naših građana grada Pančeva, on kao prvo mora da živi u Pančevu, on mora da ustaje kao Pančevac i da radi kao Pančevac celog dana u interesu našeg grada i da leže kao Pančevac, a ne kao Marinika Tepić koja tobože vodi računa o interesima grada Pančeva iz Novog Sada i iz okoline i u grad Pančevo dolazi samo onda kada treba da prikupi neki jeftini politički poen, jer u njenoj političkoj karijeri koja je praćena prelaskom stranke u stranku, ostali su samo još jeftini poeni. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani predsedavajući, uvaženi gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici, naša vojska ima dugu tradiciju kada je u pitanju vojno obrazovanje budućih podoficira i oficira. Slavna pobeda srpske vojske u Kolubarskoj bici ušla je u istoriju ratovanja, a taktika vojvode Živojina Mišića u Kolubarskoj bici izučava se i danas na poznatim svetskim vojnim akademijama.

Mi smo mala zemlja, ali smo svima u regionu, u Evropi i svetu dokazali da smo zemlja čestitih i poštenih ljudi, da smo zemlja koja voli svoju otadžbinu i koji znaju da je i te kako brane kada za to zatreba.

Zakon o vojnom obrazovanju je od izuzetnog velikog značaja za odbranu Republike Srbije i zato nam je potrebno stalno usavršavanje naših pripadnika Vojske Srbije. Naši pripadnici Vojske Srbije i pripadnici MUP dokazali su da su u svakoj situaciji uz svoj narod, bilo u ratnom stanju, bilo u mirnodopskom. Setimo se samo velikih elementarnih nepogoda, tačnije majskih poplava 2014. godine, kada su naši pripadnici Vojske Srbije i pripadnici MUP danonoćno spašavali naše građane i njihovu imovinu od velikih napada vodene stihije nezapamćene u zadnjih 100 godina.

Zakon o vojnom obrazovanju je u interesu države i naroda i uz stalnu modernizaciju vojnog naoružanja i usavršavanje pripadnika Vojske Srbije koju intenzivno sprovodi Ministarstvo odbrane od 2012. godine, mi danas imamo vojsku kojoj ne može po hrabrosti, znanju, izvođenju vojnih veština da parira ni jedna vojska zemalja u okruženju, i to je ono, poštovani građani Srbije, što danas mnogima smeta. Mnogima danas smeta Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, mnogima danas smeta ekonomski i privredno obnovljena i snažna Srbija. Smeta im snažna Srbija, jer su navikli na poslušnu Srbiju, jer su navikli na poslušnu Srbiju koju su vodili ovi čestiti i pošteni pre nas do 2012. godine.

Na samom kraju želeo bih svim pripadnicima Vojske Srbije i njihovim porodicama da poželim puno zdravlja, sreće i svakog dobra, da sve što rade svakodnevno rade u interesu održavanja mira, bezbednosti i očuvanju naših državnih granica. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre Vlade Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici.

Efikasnost planiranja u cilju sveukupnog razvoja Republike Srbije sa posebnim osvrtom za unapređenje vodoprivrede je izuzetno velike važnosti, pogotovo kada je poljoprivreda u pitanju. U Srbiji se preko 30 godina nisu gradili sistemi za navodnjavanje. U cilju, razvoja, unapređenja poljoprivredne proizvodnje sistemi za navodnjavanje su izuzetno važnosti. Iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede na čelu sa Vladom Republike Srbije je krajnje odgovorno pristupilo rešavanju ovog višedecenijskog problema.

Danas se trenutno u Republici Srbiji gradi 14 sistema za navodnjavanje, a u pripremi je još 15 projekata koji će se realizovati do kraja 2018. godine. Ministarstvo poljoprivede u Vladi Republike Srbije planira da u ciklusu od šest do sedam godina dođe do 300 hiljada, odnosno 400 hiljada hektara obradivih oranica koji će biti pod sistemom za navodnjavanje, što je zaista za svaku pohvalu.

Ne mogu, a da ne spomenem kada je kanalska mreža za navodnjavanje u pitanju, ne mogu da ne spomenem grad Pančevo koji je u 2012. godini imao zapuštenu i zataloženu kanalsku mrežu za odvodnjavanje.

Odgovornim pristupom grada Pančeva i Gradskog sekretarijata za poljoprivredu u saradnji sa Vodoprivrednim preduzećem Tamiš-Dunav danas se na teritoriji grada Pančeva održava, intenzivno održava preko 500 kilometara kanalske mreže za odvodnjavanje sa potencijalnom mogućnošću za korišćenje i navodnjavanje, što u velikoj meri poljoprivredni proizvođačima na teritoriji grada Pančeva daje mogućnost da uz nabavku opreme u subvencije koje intenzivno sprovodi Vlada AP Vojvodine, odnosno Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu utrostruče svoje poljoprivredne proizvode.

Poljoprivreda je najveći potencijal u Republici Srbiji. Primera radi uspeh dobiti koju Hrvatska ostvari u oblasti turizma u toku jedne turističke sezone Srbija bi morala da ostvari u poljoprivrednoj proizvodnji. Kada je sadašnja Vlada Republike Srbije u pitanju, nema sumnje da se ovaj primer neće realizovati u skorijoj budućnosti. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvaženi ministri Vlade Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, grad Pančevo je nekada bio poznati industrijski grad. Grad Pančevo je od 2000. do 2012. godine ostao bez 12 fabrika koje su rasparčane i rasprodate kroz razne pljačkaške privatizacije. Blizu 6.000 radnika, građana Pančeva ostalo je na ulici. Ostali su na ulici zahvaljujući onima neodgovornima koji su preko decenije vladali Srbijom i danas ti isti nas kritikuju i oni nam govore o nekakvoj odgvornosti.

Građani Srbije nemaju amneziju i dobro znaju koliko su ovi pre nas čestiti i pošteni, koji danas nisu u sali. O tome najbolje govore rezultati sa nedavno održanih izbora ne samo u Beogradu, nego i u drugim gradovima i opštinama na teritoriji Republike Srbije.

Na sreću i radost svih građana Pančeva, danas se u Pančevu grade fabrike posle 40 godina. Posle 40 godina grade se fabrike, dolaze kako domaći, tako i strani investitori, otvaraju se nova radna mesta, kao i u drugim gradovima u Republici Srbiji, a sve zahvaljujući predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije.

Posle austrijske kompanije „Egston“, koja u Pančevu gradi svoju fabriku, za nekoliko meseci i nemački investitor „ZF Fridrishafn“ počinje izgradnju kompanije za izradu komponenti iz oblasti auto industrije. Ova dva investitora u prvoj fazi zaposliće preko 1.000 građana Pančeva. Preko 1.000 građana Pančeva! I to je jedan veliki ekonomski i privredni korak napretka za sam grad Pančevo koji je od 2000. do 2012. godine ekonomski i privredno bio zaista uništen.

Do 2021. godine severna industrijska zona na teritoriji grada Pančeva zaposliće preko 4.000 naših građana. To je zaista za svaku pohvalu. Ovo je rezultat odgovornog rada, ovo je rezultat odgovorne politike, politike mira, stabilnosti, bezbednosti, povraćenog međunarodnog ugleda, koji zastupa predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom Republike Srbije, a sve u interesu naše države, u interesu i boljoj budućnosti naših građana.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, svoje poslaničko pitanje upućujem ministarki pravde Neli Kuburović. Pitanje glasi – šta se dešava sa predmetima krivičnih prijava koje je DRI podnela Višem tužilaštvu u Smederevu protiv bivšeg predsednika opštine Smederevska Palanka, Radoslava Radojičića Kene.

Genija, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, koji je uspeo malu opštinu Smedervsku Palanku da zaduži za tri budžeta, genija koji je uspeo da građane Smederevske Palanke iz 21. veka vrati na kraj 18. i početak 19. veka u vreme Stanoja Glavaša, da sa lojanicama idu i osvetljavaju ulice Smederevske Palanke, zato što je on sprovodio bahatu politiku i zbog njegove bahate politike vođenja lokalne samouprave Smederevska Palanka je blizu godinu dana ostala bez ulične rasvete.

Evo i na koje konkretno predmete koji se nalaze u Višem tužilaštvu u Smederevu i mislim. U 2011. godini novac je sa budžeta opštine pobacio na račun Centra za razvoj sporta. Ukupan iznos za godinu dana je bio 27.778.077,26 dinara. Uplaćeno je preko tri miliona dinara. Kada je ovaj genije u pitanju, normalno da nikakva svrha uplate i ne postoji.

U 2012. godini 30.665.398,00 dinara prebačeno je Centru za razvoj i sport. Oni su više od tri miliona dinara uplatili Rukometnom klubu „Mladost“. Prateća dokumentacija koja bi opravdala ovu svrhu uplate i realizaciju trošaka ne postoji.

Svake godine, poštovani građani Srbije, Kena je na desetine miliona dinara pravo preko Centra za razvoj sporta, o čemu postoje i argumentovani dokazi koji je ustanovila DRI i koja se nalaze u Višem tužilaštvu u Smederevu.

U 2013. godini iz budžeta opštine za Centar za razvoj sporta je uplaćeno 22.936.988,00 dinara. Oni su na račun FK „Kusadak“ uplatili više od dva miliona dinara. Normalno, dokumentacija ne postoji.

Još jedan primer je javna ustanova FK „Jasenica 1911“ preko kojeg je Kena prao pare i od fudbalskog kluba je napravio komunalno preduzeće ili prevario državu.

Zamislite, poštovani građani Srbije, fudbalski klub koji postaje komunalno preduzeće? O ovome govori Čarls Ponci, najveći majstor šema prevare u 20. veku. On je predškolska ustanova za ovog genija.

Godine 2015. sa budžeta opštine prebačeno je 24.844.352,69 dinara. Oni su na račun FK „Vodice“ prebacili više od osam miliona dinara. Dokumentacija naravno ne postoji. „Vodice“ je jedno od najmanjih sela u opštini Smederevska Palanka. Za blizu 80 hiljada evra može da se uradi put od sela do najudaljenije njive.

Kena je radio puteve, poštovani narodni poslanici. Radio je puteve sa debljinom asfalta 2,5 centimetara zajedno sa svojim prijateljima po abnormalnim cenama, kao da je radio autoputeve i posle prve zime ti putevi su izgledali kao da je preko njih prešao tepih bombi.

U 2016. godini sa budžetom opštine Centru je uplaćeno 10.728.370 dinara. Centar je na račun FK „Vodice“ i FK „Glibavac“ uplatio preko 4,5 miliona dinara. Dokumentacija koja bi opravdala svrhu uplate, kao ni dokumentacija koja bi dokazala za šta je novac svih građana Smederevske Palanke utrošen naravno da ne postoji.

Ovo je samo deo od malverzacija ovog samoproglašenog despota iz Smederevske Palanke, koji je uništio opštinu Smederevska Palanka i uništio građane Smederevske Palanke. On je perjanice DS, predsednik izvršnog odbora, majstor malverzacija. Imao je od koga i da uči u DS.

Ono što je najtužnije, danas ti isti, dame i gospodo narodni poslanici, ti isti koji su imali priliku da se dokažu, a dokazali su se, na nesreću države i naroda, tako da su državu i narod doveli do ivice ambisa, napadaju Aleksandra Vučića i SNS. Ti isti napadaju Aleksandra Vučića, predsednika svih građana Republike Srbije, koji danonoćno radi u interesu budućnosti i države i svoga naroda.

Ovom prilikom želeo bih još jednom da poručim građanima Smederevske Palanke da 25. mart je dan za pobedu u Smederevskoj Palanci, dan za pobedu izborne liste poredim broj 1 - Aleksandar Vučić, zato što volimo Smederevsku Palanku, jer građani Smederevske Palanke zaslužuju jedan tim čestitih i poštenih ljudi koji razmišljaju u interesu svojih građana.

Na kraju, ne mogu a da ne spomenem pre nekoliko dana ovaj genije Kena je optužio SNS da vrši nekakve pritiske na DS u Smederevskoj Palanci. Poštovani građani Srbije, kome je danas interesantna DS sa 2% i ovaj genije Kena? Oni mogu da budu interesantni samo istoriji i istražnim organima Republike Srbije za sve ono što su uradili na štetu države i naroda, vodeći Srbiju preko jedne decenije. Hvala.
Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvaženi gospodine ministre, uvaženi predstavnici Ministarstva odbrane, dame i gospodo narodni poslanici.
Učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i misijama EU je značajni element u sprovođenju spoljne politike Republike Srbije. Učešćem u mirovnim operacijama Srbija pokazuje da je aktivan činilac u očuvanju međunarodnog mira, bezbednosti, čime nastavlja svoju mirovnjačku tradiciju i potvrđuje svoj ugled u svetu.
Očuvanje mira i bezbednosti u regionu je strategija odbrane i to je jedna od tri misije naše vojske. Bezbednost je nedeljiva, bezbednost države se ostvaruje samo u očuvanju granica sopstvene zemlje. Mi smo mala zemlja ali smo dokazali svima u regionu, Evropi i svetu da smo čestiti narod, pošten narod, da se zalažemo za rešavanje svih sukoba u svetu mirnim putem, uz poštovanje međunarodnog prava i poštovanje osnovnih načela u ljudskim pravima.
Pohvale i odlikovanja naših pripadnika koji učestvuju u multinacionalnim operacija UN govore o pohvalama koje svakodnevno dobijamo, govore o spremnosti i obučenosti naših pripadnika koji su obuku prošli u našim centrima za obuku jedinica koje učestvuju u multinacionalnim operacijama.
Pre nešto više od jedne i po decenije mi smo bukvalno bili uvoznici mira. Za veoma kratko vreme ušli smo u među prvih deset evropskih zemalja po broju angažovanih pripadnika u misija EU. Danas sa ponosom možemo da kažemo da smo od uvoznika postali izvoznici mira u odnosu na naše komšije u regionu i da smo kao takvi postali veoma važan faktor stabilnosti u regionu.
Od trenutno angažovanih 332 pripadnika Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama 38 pripadnika su žene koje su angažovane u sklopu sanitetskih timova, što je za svaku pohvalu i ja gospodine ministre verujem da će u 2017. godini broj angažovanih pripadnika, odnosno žena biti daleko veći.
Učešćem u multinacionalnim operacijama naši pripadnici Vojske Srbije razmenjuju i stiču nova iskustva sa pripadnicima oružanih snaga dosta razvijenijih zemalja u svetu.
Što se tiče bezbednosti naših pripadnika, do sada nije bilo ugrožavanje bezbednosti naših pripadnika koji su angažovani u multinacionalnim operacijama i ja gospodine ministre verujem da će Ministarstvo odbrane i ubuduće voditi računa o bezbednosti naših pripadnika Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama.
Pripadnici Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama su ambasadori naše zemlje. Oni su ambasadori mira, bezbednosti, ambasadori humanosti, oni su ponos Srbije.
Na kraju, želeo bih da u ime poslaničke grupe SNS poželim puno zdravlja, sreće i svakog uspeha na profesionalnom planu svim pripadnicima Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama UN, a gospodine ministre u danu za glasanje poslanička grupa SNS sa zadovoljstvom će podržati predlog ove dve odluke i normalno sve buduće predloge Ministarstva odbrane koji su u interesu jačanja borbene gotovosti naše vojske i Vojske Srbije.
Poštovani predsedavajući, uvaženi gospodine ministre, predstavnici Ministarstva odbrane, učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU je dobra odluka prethodnih Vlada. U poslaničkoj grupi SNS nemamo problem da pohvalimo sve prethodne vlade koje su radile u interesu građana Republike Srbije, u interesu Republike Srbije.
Učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU predstavlja važan element vojne politike Republike Srbije, čime se ispunjavaju međunarodno priznate obaveze kao članice UN i drugih međunarodnih organizacija o poštovanju i očuvanju svetskog, evropskog i regionalnog mira i bezbednosti. Time Republika Srbija jasno poručuje svim zemljama u svetu da se zalaže za rešavanje svih sporova mirnim putem uz poštovanje međunarodnog prava i drugih normi u međunarodnim odnosima, a sve sa ciljem jačanja uloge međunarodne zajednice.
Usvajanjem godišnjem plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2014. godini i Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2014. godini, skraćuje se vreme odgovora prema zahtevu UN i zahtevu EU, čime Republika Srbija pokazuje odgovornost za dalji napredak u svom prosperitetu. Značajne promene, kada je reč o angažovanju pripadnika Vojske Srbije u inostranstvu, biće povećanje kapaciteta u nekim misijama, pa bi tako mirovne misije u Libanu, umesto voda, trebalo da bude angažovana jedinica ranga pešadijske čete.
Što se tiče bezbednosti, prošle godine nije bilo ugrožavanja bezbednosti pripadnika Vojske Srbije koji su angažovani u multinacionalnim operacijama i nadam se i verujem da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo odbrane daleko, daleko više da rade na bezbednosti svojih pripadnika u ovim misijama i u budućnosti.
Što se tiče finansijskih sredstava, Republika Srbija za angažovanje u multinacionalnim operacijama opredelila je 819 miliona dinara, dok Ujedinjene nacije participiraju sa oko 265 miliona dinara.
Još jednom poručujem ovo je od izuzetno velike važnosti za Republiku Srbiju. Pripadnici oružanih snaga Vojske Republike Srbije u svim tim akcijama postaju ambasadori svoje zemlje ma gde da su angažovani u svetu.
Što se tiče misija Ministarstva odbrane, pripadnici Ministarstva odbrane biće angažovani u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo, Republici Liberiji, Republici Obali Slonovače, Republici Kipar, Republici Liban, na Bliskom Istoku, u zapadnoj Sahari, Republici Mali Džamu, u Kašmiru, južnom Sudanu, Sudanu, na Bliskom Istoku i misijama Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije u Ugandi, vojne operacije pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji, misije Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Malije.
Što se tiče misije Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Malija, mi smo u prošlom sazivu, pre nešto manje od godinu dana, upravo i raspravljali o Predlogu odluke o učešću 13 pripadnika Vojske Srbije koji su bili angažovani za obuku Vojske Srbije, koji su bili angažovani za obuku bezbednosnih snaga Malija. Bezbednosne snage Malija se bore protiv fundamenalističkih, terorističkih grupacija koje uživaju veliku podršku Al Kaide i samim tim predstavljaju veliku opasnost za sve zemlje u svetu. Ovo sam namerno spomenuo iz razloga, jer Republika Srbija staje, znači, pripadnici oružanih snaga staju rame uz rame sa svim drugim predstavnicima drugih zemalja iz sveta koji se bore protiv Al Kaide kao rak rane u pogledu terorizma u 21. veku.
Gospodine ministre, uvaženi predstavnici Ministarstva odbrane, poštovani građani Republike Srbije, poslanička grupa Srpske napredne stranke će u Danu za glasanje sa zadovoljstvom podržati Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2014. godini, kao i usvajanje ovogodišnjeg plana o učešću u multinacionalnim operacijama u 2014. godini i kao o usvajanju ovogodišnjeg plana o učešću u multinacionalnim operacijama u 2014. godini.
Želeo bi još jednom da poželim sreću svim pripadnicima oružanih snaga Republike Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama u 2014. godini. Zahvaljujem.
Poštovana predsedavajuća, uvaženi gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju ima za cilj unapređenje postojećeg Zakona o osiguranju, čime se postiže poštovanje regulative EU, regulative zemalja u okruženju i povećanje i razvoj stepena tržišta osiguranja u Republici Srbiji.
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju daje mogućnost da celokupan rizik osiguranja imovine od elementarnih nepogoda, kao i osiguranje finansijskih gubitaka zbog lošeg vremena neposredno se osigurava u inostranstvu. Republika Srbija je učesnica projekta regionalnog osiguranja od prirodnih katastrofa za jugoistočnu Evropu i Kavkaz, sa programom reosiguranja od elementarnih nepogoda i drugih rizika, koji je inicirala Svetska banka.
U cilju realizacije projekta, u novembru 2009. godine u Švajcarskoj je osnovana osiguravajuća organizacija „Evropa RE“, gde je Svetska banka odobrila zajam Republici Srbiji od pet miliona dolara za uplatu učešća Republike Srbije kao akcionara u „Evropa RE“.
Januara 2012. godine na osnovu potpisivanja sporazuma Republika Srbija je postala punopravni akcionar „Evrope RE“, što daje mogućnost direktnog osiguravanja kod stranog reosiguravača. Dopunom Zakona o osiguranju propisano je razdvajanje životnog i neživotnog osiguranja. Rok za razdvajanje poslova životnog i neživotnog osiguranja Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju zamenjuje se sa postojećeg 31. decembar 2013. na 31. decembar 2014. godine, gde se takođe organizacija, odnosno društvo obavezuje da NBS podnese dokaz o razgraničenju životnog i neživotnog osiguranja.
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju predstavlja dopunu postojećeg zakona zarad obaveze poštovanja regulative EU i poštovanja zahteva Svetske banke, kao i pripremu za izradu novog Zakona o osiguranju, koji priprema Ministarstvo finansija i NBS. Očekujemo ga već polovinom sledeće godine.
Na osnovu ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza Republike Srbije, u danu za glasanje poslanička grupa SNS podržaće izmene i dopune Zakona o osiguranju. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvaženi gospodine ministre, uvaženi predstavnici Ministarstva finansija, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu ima za cilj da stvori sve neophodne uslove koji se bave suzbijanjem nelegalnog prometa duvana i duvanskih proizvoda na celoj teritoriji Republike Srbije, kao i da realizuje prikupljanje prihoda od akciza na duvanske proizvode koji se slivaju u budžet Republike Srbije.
Predlog zakona bliže određuje i propisuje uslove koji se odnose na proizvođače duvana i to od onog početnog procesa nabavke semena, odnosno rasada duvana, zakon propisuje da samo registrovani proizvođač može da nabavi seme ili rasad duvana.
Zakon takođe obavezuje proizvođača duvana koji je upisan u registar proizvođača duvana da duvan isključivo mora da proda obrađivaču duvana koji je upisan u registre proizvođača duvana. Obrađivač duvana se takođe obavezuje da obrađeni duvan prodaje isključivo proizvođaču duvanskih proizvoda koji je upisan u registre proizvođača duvanskih proizvoda.
Ovim zakonskim povezivanjem proizvođača, obrađivača i proizvođača duvanskih proizvoda stvara se kontrola od početka proizvodnje duvana do izlaženja duvanskog proizvoda na tržište, uz obaveznu primenu akciza na duvanske proizvode.
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu obuhvata i sprovođenje kaznene politike za sva lica koja učestvuju u proizvodnji duvana i koja prilikom svoje proizvodnje prekrše ovaj zakon. Zakon nalaže i novčane kazne za ovakve prekršaje. Te novčane kazne se sada u velikoj meri povećavaju i one se kreću od nekoliko hiljada dinara do nekoliko miliona dinara.
U Predlogu zakona takođe se jasnije određuju zadatak, cilj i nadležnost fitosanitarnih inspektora i poljoprivrednih inspektora koji vode kontrolu o proizvodnji duvana i duvanskih proizvoda. Fitosanitarni inspektor ima pravo i dužnost da proverava proizvodnju, tipove i klasu duvana, proverava korišćenje semenog duvana za proizvodnju rasada, proverava proces proizvodnje rasada duvana, duvana u listu, kvantitet i kvalitet duvana u listu. Fitosanitarni inspektor zakonom je čak takođe ovlašćen da zabrani proizvodnju ili naredi uništavanje zasada ako se koristi seme duvana koje nije proizvedeno po propisima o semenu. Takođe, može da zabrani proizvodnju duvana ako se utvrdi nepravilnost u obavljanju ovih delatnosti, pokrene postupak za oduzimanje dozvole za proizvodnju duvana ako imalac dozvole prestane da ispunjava uslove propisane za njeno izdavanje.
Poljoprivredni inspektor ima pravo i dužnost da proverava proces proizvodnje obrađenog duvana, proverava količinu kupljenog duvana u listu, o tipovima i klasama duvana, o proizvođaču duvana, proverava količinu obrađenog duvana po tipovima i klasama i proverava uslove za obradu duvana i evidenciju koju vodi obrađivač duvana, za koju smatram da je potrebna zbog ove kontrole i zašto ovaj zakon služi.
Na osnovu svega navedenog, smatram da su ciljevi zakona jasni, jer se ovim zakonom suzbija nelegalni promet duvana i duvanskih proizvoda na teritoriji Republike Srbije i ovim načinom se realizuje planirano prikupljanje prihoda od akciza na proizvode ovog porekla, u ovom slučaju duvanskog.
U danu za glasanje poslanička grupa SNS podržaće Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, kao i ostale setove zakona koji se tiču poreskog i ekonomskog dela. Hvala vam još jednom.
Poštovani predsedavajući i uvaženi gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat izgradnje autoputa E763 na deonici od Obrenovca do Ljiga između Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo privrede kao zajmoprimca i kinske Eksport-import banke zajmodavca potpisan je 26. avgusta 2013. godine u Pekingu prilikom zvanične posete delegacije Republike Srbije Narodnoj Republici Kini, koju je predvodio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.
Kredit je smatram izuzetno povoljan za Republiku Srbiju, jer Narodna Republika Kina pokriva tzv. gubitke na kamatama svojim subvencionisanjem što kredit čini veoma povoljnim. Period isplate kredita je 20 godina sa počekom od pet godina i periodom otplate glavnice 15 godina i fiksnom kamatom od 2,5% na godišnjem nivou, kao i mogućnošću prevremene otplate kredita u visini godišnje stope od 1%.
Za deonicu autoputa E763 od Obrenovca do Ljiga, predviđeno je zaduživanje u visini od 301 milion dolara, što čini oko 90% realizacije projekta ove deonice. Od planiranih 333,7 miliona dolara, koliko je potrebno za izgradnju ove deonice Koridora 11.
Kineska „Eksport import“ banka se obavezuje da uplati 15% kredita za početak radova na deonici autoputa E763 Obrenovac-Ljig, dok Republika Srbija ima obavezu sa 10% učešća u projektu, što se već nalazi u Predlogu budžeta za 2014. godinu, na zahtev Ministarstva građevine.
U skladu sa komercijalnim ugovorom, robe, tehnologije i usluge koje se nabavljaju iz kreditnih sredstava biće kupljene isključivo od Narodne Republike Kine. Kineska „Shandon high speed group“ će graditi delove Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga u dužini od oko 50 km. Učešće kineskih kompanija u realizaciji projekata u Srbiji iznosi 51%, a srpskih preduzeća 49%.
Republika Srbija postaje realizacijom ovih projekata prva zemlja koja će koristiti predviđenih 10 milijardi dolara koje je Kina namenila za ulaganje i realizaciju projekata u jugoistočnoj Evropi.
Moram da napomenem da deonica autoputa E763 Obrenovac-Ljig ima ulogu povezivanja Koridora 10 i 11 sa Jadranskim morem, odnosno lukom Bar, kao robno transportnim centrom u kome se sjedinjavaju drumski, železnički i pomorski saobraćaj. Smatram da realizacija ovog povoljnog kredita za realizaciju projekata u Srbiji rezultat dobre saradnje Vlade Republike Srbije i Narodne Republike kine u cilju unapređenja ekonomske saradnje i sprovođenja međudržavnih sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture.
Kako ovaj ugovor o zajmu zarad realizacije projekta autoputa E763 na deonici od Obrenovca do Ljiga doprinosi ekonomskom i privrednom razvoju regionalnih područja, spajanjem Vojvodine, Beograda, centralne i zapadne Srbije u interesu je i građana Republike Srbije.
U danu za glasanje poslanička grupa SNS će podržati ovaj Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu za kredit od strane „Eksport import“ kineske banke, kao i potvrđivanje sporazuma između Republike Srbije i Kraljevine Maroko o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak. Hvala.
Poštovani predsedniče, uvaženi gospodine ministre, uvaženi predstavnici Ministarstva saobraćaja, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice ima za cilj stvaranje uslova za neometano odvijanje železničkog saobraćaja na celoj teritorij Republike Srbije. Bezbednost železnice u ovom zakonu predstavlja železnički sistem i železničke radnike koji zajedno ostvaruju uslove za neometan rad i odvijanje železničkog saobraćaja. Dok interoperabilnost železnice u ovom zakonu predstavalja železnički sistem koji nam na bezbedan način omogućava železnički saobraćaj na određenoj mreži.
Razlog za donošenje Predloga zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice proizilazi iz potrebe usklađivanja propisa Republike Srbije u oblasti železničkog saobraćaja, sa propisima EU, i Direktivom EU, i to Direktivom broj 2004/49 koja se odnosi na bezbednost železnice, Direktivom 2007/59 koja se odnosi na izdavanje sertifikata mašinovođama, Direktivom 2008/57 koja se odnosi na interoperabilnost železnice.
Moram da napomenem ono što je vrlo bitno, a to je da je Predlog zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice ima cilj usklađivanja sa novim Zakonom o železnici koji je stupio na snagu pre šest meseci, i da sa ovim zakonom čini nerazdvojivu celinu u regulisanju železničkog saobraćaja na celoj teritoriji Republike Srbije.
U Predlogu zakona o bezbednost i interoperabilnosti železnice urađeni su i definisani elementi koji se odnose na interoperabilnost za konvencionalni železnički sistem, i železnički sistem velikih brzina. Zatim činioci interoperabilnosti i elementi strukturnih podsistema, ocenu usaglašenosti i ocenu pogodnosti za upotrebu činilaca interoperabilnosti i verifikacije strukturnih podsistema, energije, infrastrukture, signalno sigurnosnih uređaja, saobraćajna signalizacija i telekomunikacija, regulisanje i upravljanje saobraćajem, kao i uspostavljanje jedinstvenih sistema praćenja i izveštavanja o stanju bezbednosti u železničkom saobraćaju.
Predlog zakona predviđa izdavanja i dozvola, sertifikata i ovlašćenja koje izdaje Direkcija za železnicu u skladu sa propisima EU. Ovim predlogom zakona daje se ovlašćenje Direkciji za železnice za donošenje određenih propisa koji su od velikog značaja za bezbednost i interoperabilnost železničkog saobraćaja, kao i obaveznog izveštavanja sa rokovima, formatom i sadržajem, u skladu sa Direktivom EU.
Donošenjem novog Zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice u skladu sa propisima EU je od velikog značaja za budućnost i razvoj „Železnica Srbije“. Jednom rečju, budućnost razvoja „Železnica Srbije“ predstavlja interes Republike Srbije i njenih građana. Iz razloga razvoja i unapređenja rada „Železnice Srbije“, kao i ispunjavanje međunarodnih obaveza Republike Srbije prema EU u oblasti železničkog saobraćaja, poslanička grupa SNS će u danu za glasanje podržati Predlog zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice. Hvala.
Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o robnim rezervama proizilazi iz potrebe uklanjanja svih uočenih nedostataka u postojećem Zakonu o robnim rezervama, koji je donet pre dvadeset godina.
Na osnovu potrebe usklađivanja novog zakona sa pravnim sistemom Republike Srbije, ispunjavaju se zahtevi za članstvo Republike Srbije u Svetskoj trgovinskog organizaciji i EU. Osnovni razlog za donošenje novog zakona o robnim rezervama je preciznije definisanje ciljeva obrazovanja robnih rezervi, kao i određivanje obima i vrste proizvoda u okviru robnih rezervi i usklađivanja sistema robnih rezervi sa evropskom regulativom.
Ako Zakon o ratifikaciji Ugovora o osnivanju Energetske zajednice između evropske zajednice i zemalja jugoistočne Evrope obavezuje Republiku Srbiju da usaglasi svoje zakonodavstvo sa zahtevima Direktive EU koji se odnosi na energetiku. Novi Predlog zakona o robnim rezervama uređuje i oblast obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, što još jednom daje potvrdu u poštovanju i realizaciji preuzetih međunarodnih obaveza Republike Srbije.
Novi Predlog zakona o robnim rezervama uređuje uslove za obrazovanje, finansiranje, razmeštaj, korišćenje i obnavljanje robnih rezervi i uslove za formiranje finansiranja razmeštaja i obnavljanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, kao i obezbeđenje i održavanje prostora za smeštaj i čuvanje u skladišnim prostorima na celoj teritoriji Republike Srbije.
Stručne poslove koji su vezani za poslovanje u robnim rezervama, vrši Republička direkcija za robne rezerve koja ima svojstvo pravnog lica, sa sedištem u Beogradu, ali joj se daje mogućnost za obrazovanje posebnih organizacionih jedinica van svog sedišta. Poslovanje robnim rezervama, obrazovanje, obnavljanje, razmeštaj i finansiranje robnih rezervi Direkcija obavlja na osnovu godišnjem programa. Godišnji program i finansijski plan za njegovo sprovođenje usvaja Vlada Republike Srbije na predlog Direkcije.
Novi Predlog zakona obavezuje Direkciju da jednom godišnje podnosi izveštaj Vladi Republike Srbije o poslovanju robnih rezervi. U slučaju vanrednog ili ratnog stanja zakon obavezuje Direkciju za nastavak rada, na način i pod uslovima koje odredi Vlada Republike Srbije. Predlog zakona predviđa nadzor nad sprovođenjem odredbi ovog zakona, od strane ministarstva nadležnog za poslove trgovine i poljoprivrede, preko tržišnih i poljoprivrednih inspektora, kao i nadležnog ministarstva energetike i nadležnog ministarstva finansija.
Svoje mišljenje i stavove o predloženim rešenjima izneli su predstavnici ministarstva nadležnih za poslove zdravlja, finansija, privrede, odbrane, poljoprivrede, trgovine, pravde i državne uprave, ekonomije i regionalnog razvoja, energetike i životne sredine, i unutrašnjih poslova, gde su njihove sugestije i predlozi uzeti u obzir prilikom izrade teksta zakona.
Smatram, da je Predlog zakona o robnim rezervama dobro i kvalitetno urađen, jer predstavlja obezbeđenje sigurnosti snabdevanja, korišćenja, upravljanja i obnavljanja robnih rezervi čime se obezbeđuje ekonomska sigurnost Republike Srbije.
Na osnovu svega navedenog u vezi novo Zakona o robnim rezervama i onog što je u interesu Republike Srbije i njenih građana, poslanička grupa SNS će u danu za glasanje podržati Predlog zakona o robnim rezervama. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovani predsedniče Vlade, uvaženi predstavnici MUP, dame i gospodo narodni poslanici, s obzirom da je Republika Srbija jedina zemlja u okruženju koja nije zakonom uredila Zakon o privatnom obezbeđenju i Zakon o detektivskoj delatnosti, smatram da su ovi predlozi zakona svakako dobro došli i da će se u narednom periodu po njihovom donošenju staviti tačka na sve loše situacije koje su proizilazile zbog neimanja ovih zakona.
Predlog zakona o privatnom obezbeđenju uređuje obavezno obezbeđenje i zaštitu određenih objekata, poslove i rad pravnih i fizički lica u oblasti privatnog obezbeđenja, kao i uslove licenciranja, način obavljanja poslova i ono što je vrlo važno, a to je vršenje nadzora nad njihovim radom, za koje je zakonom nadležno MUP Republike Srbije.
Predlog zakona o privatnom obezbeđenju lica i imovine prati usaglašavanje našeg pravnog sistema sa pravnim standardima EU, kao i iskustva i rešenja zemalja u okruženju koje su već postale deo velike evropske porodice i koje su u velikoj meri sprovele savete Evropske komisije iz ovih oblasti.
U Republici Srbiji ne postoje tačni podaci o brojkama u sektoru privatnog obezbeđenja. Na osnovu nedavno sprovedenih istraživanja procenjuje se da se broj zaposlenih u sektoru privatnog obezbeđenja kreće od 25.000 do 50.000 zaposlenih. Količina oružja iznosi oko 47.000 komada različitog kalibra, a registrovanih firmi ima preko 600, mada nema preciznih podataka. Poverenje u privatan sektor bezbednosti ima 25% građana, a 44% smatra da svojim radom više doprinose nebezbednosti građana.
Moram da napomenem da je u poslednjim par godina često dolazilo do ozbiljnih zloupotreba ovlašćenja od strane pojedinaca koji se bave poslovima privatnog obezbeđenja, čime se naštetilo, sa malopre pomenutim podacima poverenja građana, licima koja rade krajnje pošteno i profesionalno poslove privatnog obezbeđenja.
Novi predlog zakona bliže određuje pojmove koji su naznačeni u njemu, u članu 3, u kojem se pored pojmova bliže objašnjava i značenje kao što je patroliranje, legitimacija, korisnik usluga, pravno lice za privatno obezbeđenje, preduzetnik za privatno obezbeđenje, procena rizika, plan obezbeđenja, službenik obezbeđenja, fizička zaštita, tehnička zaštita, kombinovana fizičko-tehnička zaštita i licenca koja predstavlja rešenje o ispunjavanju propisanih uslova za pravna lica, preduzetnike i fizička lica koja obavljaju poslove privatnog obezbeđenja i na kraju, bezbednosnoj proveri koju vrši MUP Republike Srbije.
Novi predlog zakona predviđa u kaznenim odredbama finansijsko sankcionisanje za fizička i pravna lica koja obavljaju poslove privatnog obezbeđenja, koji u svom radu ili delovanju prekrše ovaj zakon, a kažnjavaju se u visini od 5.000 dinara do milion dinara, u zavisnosti od toga da li je u pitanju fizičko ili pravno lice.
Na kraju, smatram da se pred nama nalazi jedan od predloga zakona koji u velikoj meri dovodi ovu oblast u pravne okvire, štiti i uređuje tržišnu ekonomiju, ukida i slabi sivo-crne lobije koji su poslednjih decenija preuzimali primat na privatno obezbeđenje u Republici Srbiji.
U danu za glasanje SNS podržaće Predlog zakona o privatnom obezbeđenju, kao i predloge iz treće objedinjene tačke dnevnog reda Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije. Hvala.
Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici.
Potrebe za donošenje zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika proizilaze iz višemilionskih gubitaka EPS, „Elektromreža Srbije“ i „Železnica Srbije“, zbog krivičnih dela krađe javnih uređaja, oštećenja i uništavanja objekata, distributivih sistema električne energije, odnosno uređaja, infrastrukture i prevoznih sredstava „Železnica Srbije“.
Ovim krivičnim delima krađe ne nanosi se samo šteta u radu ovih preduzeća, nego sa ona odnosi i na ugrožavanje života i bezbednosti građana Srbije.
Ono što zaista mogu slobodno da kažem da je žalosno, jeste da su do sada otkrivena 52 načina na koja se može obmanuti EPS. Na internetu postoji čak i ponuda i prodaja uređaja za krađu struje.
Smatram da se ovakva protivzakonita trgovina, kojom se javno iznosi kako se i na koje načine može obmanuti EPS kao i druga preduzeća, mora najoštrije sankcionisati zakonom.
U gradu Pančevu, u kojem živim, na meti lopova, učestalo se nalaze „Železnice Srbije“, „Elektrovojvodina“, JP „Vodovod i kanalizacija“.
Navešću samo neke primere koji pokazuju bahatost lica koja izvršavaju krivična dela krađa i koja pri tom ni jednog sekunda ne vode računa da se tim postupcima može nekom ugroziti život, bezbednost i egzistencija jedne zajednice.
U noći između 3. i 4. jula ove godine srušio se dalekovod nedaleko od naseljenog mesta Starčevo, u delu južne industrijske zone, „Petrohemije“ i Rafinerije nafte Pančevo. Metalne držače demontirali su i odneli kradljivci, zbog čega je došlo do urušavanja dalekovoda i kidanja visokonaponskih žica, gde se na svu sreću niko nije povredio ili nastradao.
Avgusta meseca ove godine ceo grad Pančevo je ostao bez vode, jer su kradljivci pokušali da iseku i ukradu snop kablova od 10.000 volti, koji se nalazi ispod Tamiškog mosta i čija je svrha snabdevanje strujom postrojenja za preradu pijaće vode.
Krađa šahtova i kišnih rešetki je redovan problem koji je grad Pančevo i građane koštao prošle godine dva miliona dinara. O narušenoj bezbednosti građana ne smemo ni da pomislimo.
Sve ovo govori o bahatosti lica koja izvršavaju krivična dela krađe, kao i neodgovornost pojedinih vlasnika nelegalnih otpada koji se bave otkupom sekundarnih sirovina i koji svesno krše zakon.
Ovakvih primera, nažalost, ima i u drugim gradovima Srbije.
Predloženim izmenama i dopunama KZ preciziraju se, odnosno pooštravaju kazne za krivična dela krađe javnih uređaja, oštećenja ili uništenja objekata i uređaja prenosnog ili distributivnog sistema električne energije, kao i infrastrukture i prevoznih sredstava u železničkom saobraćaju.
Ovim predloženim izmenama i dopunama KZ omogućava se bolja zaštita imovine javnih preduzeća, jer je to od velike važnosti za funkcionisanje privrede, kao i zaštita života i bezbednosti građana Republike Srbije.
Na kraju, ne mogu a da ne spomenem kakvom se sve svakodnevnom riziku izlažu monteri privrednih društava za distribuciju u okviru EPS.
Napadi i od strane bahatih nasilnika na montere EPS su česta pojava. Kradljivci struje često na njih puštaju pse, potežu oružje i fizički ih napadaju i vređaju.
Iz navedenih bezbednosnih razloga, smatram da bi u narednom periodu trebalo ozbiljnije da pristupimo rešavanju ovakvih ozbiljnih problema sa kojima se zaposleni u EPS susreću svakodnevno.
Na osnovu svega navedenog i onoga što je u interesu zaštite građana i privrede Republike Srbije, u danu za glasanje, poslanička grupa SNS će podržati Predlog o izmenama i dopunama KZ.