MOMO ČOLAKOVIĆ

Partija ujedinjenih penzionera Srbije

Rođen 1940. godine u Ponikvici-Nikšić, a 1945. godine se sa porodicom doselio u Vrbas.

Po zanimanju je ekonomista. Radio je u fabrici nameštaja u Vrbasu. Najveći deo radnog veka proveo je u sindikatu, kao opštinski, pokrajinski, savezni sindikalni funkcioner.

Na mesto predsednika Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije izabran je 1990. godine Radni vek završio je 2004. u Vojvođanskoj banci. Član Komunističke partije i Saveza komunista Jugoslavije od 1957. do 1990. godine. Posle raspada SKJ nije pristupao nijednoj partiji do 2005. godine kada je postao član PUPS-a.

Bio je aktivni sportista i sportski radnik. Hobi mu je sport, a veliki je ljubitelj pozorišta i knjige.

Jedno vreme bio je predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine i potpredsednik FS Srbije.

U penziju odlazi 2004. godine, a potom toga stranački se aktivirao u Partiji ujedinjenih penzionera Srbije. Od 2008. je narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije. Po treći put je izabran za narodnog poslanika na izborima od 16. marta 2014. godine. Šef je delegacije Skupštine Mediterana.

Potpredsednik je PUPS-a i član Predsedništva stranke.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Oženjen je i ima dvoje dece i četvoro unučadi.

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 15.05.2019.

Poštovani potpredsedniče, predsedništvo, poštovana ministarko sa saradnicima, uvaženi narodni poslanici, ja ću veoma kratko da kažem da je naša uvažena poslanica Vera Paunović saopštila vrlo precizno i jasno stavove poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije u vezi sa predlogom zakona koji su na dnevnom redu današnje sednice. U najkraćem ću da dopunim sa nekim konkretnim razlozima zbog kojih smo zauzeli ovakve stavove.

Takođe, moram da izrazim zadovoljstvo i inspiraciju koju sam juče dobio od uvažene poslanice Nataše Vacić, koja je govorila o ovim zakonima na način koji je prilagođen svim kategorijama našeg stanovništva, a posebno je naglasila neke elemente vezano za starije žitelje naše zemlje.

Podržavam stavove, ministarka, koje ste izneli u izlaganju na početku ove sednice. Mislim da su dobra osnova da možemo razumeti sve ono što je precizirano u zakonima i predloženo.

Zakone koje razmatramo su veoma dobra osnova za menjanje stanja u našem društvu u ovoj oblasti. Zbog toga mislim da oni moraju biti primenjivani u svim institucijama i organima koji se brinu o tome. Oni su utvrdili dobru osnovu, kako je juče uvaženi poslanik Jovanović rekao, dobru preventivu da ne dolazi do ovakvih posledica.

Ali, naglasio bih da ima puno drugih razloga, preventivnih mera koje treba imati u vidu prilikom menjanja stanja u društvu, a moramo priznati da je bremenito stanje. Ja bih samo nekoliko tih naglasio. One verovatno nisu mere za ovaj zakon, ali su veoma bitne i važne.

Pre svega, gde nam je porodica kao osnov društvenog sistema? Ja lično mislim da tim pitanjima moramo posvetiti posebnu pažnju, kad je u pitanju porodica, položaj, status, itd.

Takođe, pitanje škola, obrazovanja i vaspitanja. Kakve tu mere preduzimamo i šta je tu sporno? Gde su nam političke partije, gde su njihovi programi, gde je njihova realizacija u društvu i ovoj oblasti? Gde nam je nevladin sektor? Gde su nam raznorazni pokreti, udruženja, itd.?

Ja tu posebno moram da kažem sa aspekta penzionerske populacije gde su nam udruženja, preko četiri hiljade takvih udruženja imamo. Gde su njihovi programi i uticaj na stanje u kojem se nalazimo i preuzimanje određene odgovornosti za stanje u kojem se nalazimo, kao i razne druge državne institucije i organi.

Ako bi svi ovi subjekti o kojima sam govorio više i bolje funkcionisali, više radili, onda bi imali mnogo manje posla za organe i institucije o kojima danas razgovaramo i koji se regulišu ovim zakonima. Zbog toga se moramo više, organizovanije, odgovornije odnositi prema problemima koji su veoma veliki u našem društvu, zbog smanjivanja nesreća, ubistava, brutalnosti itd. U tom pogledu, mislim da naša poslanička grupa Partija ujedinjenih penzionera Srbije će insistirati na ovim stvarima i u tom pogledu posebno izražavam našu spremnost da iz tih i drugih razloga podržimo predlog zakona koji je pred nama. Zahvaljujem na pažnji.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.04.2019.

Poštovana predsednice Skupštine, predsedništvo, poštovani ministre Siniša Mali sa saradnicima, uvaženi narodni poslanici, u vezi sa predlogom zakona koji su danas na dnevnom redu sednice Narodne skupštine mi izražavamo zadovoljstvo stavovima koje je izneo ministar Siniša Mali.

U vezi sa tim, dajemo podršku, preko 17.000 porodica i po našoj proceni preko 70.000 ugroženih građana, odnosno članova ovih porodica. U tom smislu, posebno izražavamo spremnost za razumevanje, spremnost za solidarnost koja je u ovom trenutku veoma značajna i bitna.

Takođe, to isto mislio kada je u pitanju dopuna Zakona o budžetskom sistemu, kada su u pitanju zaposlenih u predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Posebno ističem potrebu da prihvatimo objašnjenja koja je ministar Mali dao u vezi sa mogućnostima države.

Stvoreni su uslovi za tako nešto i to je jako dobro. Svi smo tome doprineli. Posebno izražavam tu spremnost da se pomogne onima koji su u teškoj situaciji. Isto tako, to važi i za zaposlene u predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Zbog toga nema potrebe posebno da govorimo o prednostima koje su vezane za ova dva zakona.

Takođe, podržavamo objašnjenja koja su dali potpredsednica Vlade i ministar Đorđević u vezi zakona za koje su oni opredeljeni i zaduženi. U tom smislu, podržavamo i te zakone.

Mislim da je veoma značajno istaći da naša poslanička grupa PUPS pomno prati šta se sve i u kojim oblastima dešava i u tom smislu podržava mere Vlade Republike Srbije. Zbog toga ćemo mi u danu za glasanje dati podršku svim ovim zakonima koji su danas na dnevnom redu.

Na kraju, želim posebno da izrazim zadovoljstvo jučerašnjim razgovorima koje je premijerka imala sa ratnim vojnim veteranima. U tom smislu i ovi razgovori koji su bili u vezi sa ovim zakonom i razgovori koji su juče započeti ukazuju na to da Vlada Republike Srbije ima razumevanje za najugroženije stanovnike i građane naše zemlje. Zbog toga dajemo punu podršku i nadam se da ćemo uskoro i taj zakon i to pitanje imati na dnevnom redu i podržati predlog Vlade. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja, 27.03.2019.

Poštovani potpredsedniče, poštovani ministre Lončar sa saradnicima, uvaženi narodni poslanici.

Uvažena poslanica Vera Paunović je vrlo precizno i jasno ukazala na stavove poslaničke grupe PUPS i nemam razloga da ja to komentarišem i da ponavljam. Takođe, većina poslanika je govorila posebno doktora narodnih poslanika, i ja te stavove podržavam kada je u pitanju struka.

Poštovani ministre Lončar, ja bih vas zamolio u ime najbrojnijih i najugroženijih korisnika zdravstvene zaštite da se u operativnom smislu i u organizaciji zdravstvene zaštite poboljšaju mere i radovi koji se ostvaruju u domovima zdravlja, ambulantama i na klinikama. U vezi sa tim mislim da je važno da istaknem da država ulaže ogromne napore, kako u izgradnji kliničkih centara i opreme, ali isto tako ima jako dobrih primera kao što je to Novi Sad, AP Vojvodina koje ulažu ogromne napore kako u investicijama, tako i u opremi da se poboljša vrhunska zdravstvena zaštita.

U vezi sa tim ja bih samo podvukao potrebu da se angažuju kako institucije, tako i zdravstveni radnici da se prema najugroženijim korisnicima zdravstvene zaštite obrati posebna pažnja. To ovi zakoni obezbeđuju i stvaraju pretpostavku da se tako nešto uradi. Pre svega to se odnosi na duga čekanja u zakazivanju pregleda, na duga čekanja pred ordinacijom, duga čekanja kod specijaliste, na plaćanju participacije gde smo se dogovorili i stvorili uslove da se to ne radi.

Lično mislim da su to takve mogućnosti koje pre svega obavezuju, kako rekoh, zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike da se takva situacija u narednom periodu popravi. Iz tih razloga i mnogih drugih koji su izneti mi ćemo podržati ove zakone i obezbediti da najugroženija kategorija korisnika zdravstvenih usluga bude zadovoljnija. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 06.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95505.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Penzioner Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republika Mesečno 70920.00 RSD 01.01.2004 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95505.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 13.09.2016, 07:39