BRATISLAV GAŠIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Bratislav Gašić do sada je jednom bio biran za narodnog poslanika, u devetom sazivu, 2012. godine. Podneo je ostavku na početku saziva, zbog preuzimanja funkcije gradonačelnika Kruševca.

BIOGRAFIJA

Rođen je 30. juna1967. godine u Kruševcu. Završio je Osnovnu školu Jovan Jovanović Zmaj u Kruševcu. Srednje školsko obrazovanje i diplomu građevinskog tehničara stekao je u Obrazovnom centru Bosa Cvetić. Zvanje diplomirani ekonomista stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Od 1989. godine bavio se privatnim preduzetništvom, prvo kao vlasnik privatnog preduzeća Santos, a kasnije kao suvlasnik mešovitog grčko-srpskog preduzeća Saco d.o.o.

Više godina je živeo i radio u Grčkoj, a bio je i suvlasnik Grand kafe.

Od marta 2013. godine do decembra 2013. godine bio je predsednik Upravnog odbora JP Srbijagas.

Od juna 2012. godine do aprila 2014. godine obavljao je funkciju gradonačelnika grada Kruševca.

Od aprila 2014. godine do februara 2016. godine bio je ministar odbrane u Vladi Republike Srbije.

Od 29. maja 2017. godine bio je direktor Bezbednosno-informativne agencije Republike Srbije.

Na funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije izabran je 26. oktobra 2022. godine.

Do osnivanja Srpske napredne stranke nije bio politički angažovan, niti je bio član druge političke stranke. Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke, u čijem je Predsedništvu od 2009. godine. Bio je predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Kruševac i predsednik Okružnog odbora Srpske napredne stranke za Rasinski okrug.U periodu od 2012. do 2016. godine bio je jedan od potpredsednika Srpske napredne stranke.

Imenovanjem na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije 29. maja 2017. godine, zamrzao je članstvo na svim funkcijama u Srpskoj naprednoj stranci.
Poslednji put ažurirano: 25.02.2023, 10:53

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Kruševac
  • 30.06.1967.
    • Ministar unutrašnjih poslova

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

Hvala gospođo predsedavajuća.
Dame i gospodo narodni poslanici, premijerka je rekla vezano za, ali ja moram da stanem i da odbranim svoje policajce i da stanem u njihovu zaštitu. Tačno je tada i predsednik rekao 99,9% njih su pošteni policajci koji rade svoj posao kako treba i uvek dela pojedinaca, nisu problem da mi nosimo odgovornost i za njih i da znate, gospodine Obradoviću, nije 40 dana žalosti za izgubljenim životima, večna je, večna je u Srba, pogotovo za našom decom koju smo izgubili.
Imao sam više pitanja ovde. Pokušavam da saslušam i razumem jednu stranu koja pokušava otporaškim metodama, dobro znanim iz 2000. godine, da zamenom teza, lažnim vestima, svime dođe do neke pažnje i naravno optuži nas, pa da krenemo od toga.
Novi Sad, rečeno je i ne znam zašto vas boli taj skup Srpske napredne stranke sutra, skup mira, skup nade, skup budućnosti, miran skup, što kaže premijerka. Ja pozdravljam ove sendvičare iz Kruševca i čekam ih ovde da zajednički dođemo na ovaj prelepi skup sutra.
Policijska uprava Novi Sad kaže narodni poslanik da je sinoć oko 21 i 30 časova reagovali su po prijavi građana, nasilje Grbavica, koji su prijavili remećenje javnog reda i mira, a potom i manje incidente. Policijska uprava Novi Sad - uvidom u službene evidencije Policijske uprave Novi Sad izveštavamo vas da nemamo prijavljen događaj koji se navodno desio dana 24.5.2023. godine u Novosadskom naselju Grbavica u kome se spominje izvesni Marko Bosanac.
(Narodni poslanici SNS dobacuju.)
Takođe, nije prijavljeno ništa slično o čemu je govorio pomenuti poslanik. Toliko o istinitosti tih navoda.
Gospodin narodni poslanik Jasmin Hodžić, je postavio pitanje jutros - kako je kvalifikovano ubistvo, nažalost nije tu, koje se desilo u Priboju gde je ubijen Ervin od strane pripadnika MUP-a? Takođe, čin pojedinca. Ono na čemu mi u Ministarstvu unutrašnjih poslova radimo, da je policajac i kada je na dužnosti i kada je van dužnosti, dužan je da se stara o bezbednosti građana Srbije i svojim primerom pokaže da oni mogu da se osećaju sigurno.
Nažalost, desio se ovaj nemili događaj za koji su se juče svi složili sa mnom, svi predstavnici svih političkih stranaka koji su bili u Priboju na sastanku da on nema versku konotaciju, da je to incident koji se desio u kafiću. Policija je kvalifikovala delo kao ubistvo i za ubicom vrlo intenzivno tragamo. Svi koji su bili njegovi pomagači, naravno, da neću da vam kažem da li smo ga našli ili nismo, jer bi to bilo ulaženje u istragu, svi njegovi pomagači koji su mu pomogli da te noći preko jednog teškog terena, a vi odlično znate kakav je teren tamo i da imamo desetak malih graničnih prelaza, teška konfiguracija terena, gde lako može da se prođe i ne može da se čuva, naći ćemo ga vrlo brzo i tu neme, nema, kao što sam juče izjavio pred svima njima, nema pardona. Ubistvo iz člana 113. Krivičnog zakona. Tako da narodnom poslaniku mogu to da kažem.
Imali smo pitanje malopre tj. ne pitanje tvrdnju, svakog ko ne poštuje i nema poverenja u svoju državu i svoju policiju ne mogu da razumem. Pitanje da Srbija, tj. konstatacija da Srbija nema nijednog psa koji bi tražio oružje, a ja ću da vam sada pročitam od jutros, evo, malopre državni sekretar naš, imamo 125 pasa, od toga 31 pas je za oružje i eksploziv samo. Šta mislite kako mi svakog dana ove lažne dojave o bombama u stotinama škola širom Srbije radimo preglede i budemo i sigurni da naša deca mogu da se vrate u škole? Pa, svakog dana ne brojano aviona pregledamo zbog lažnih dojava o bombama, aerodrom naš. Ne razumem.
Ako je samo cilj da svoju državu unizite, pa recite – naši nalogodavci su nam dali to, to i to da pričamo. U redu je. I to je u redu, bre. Nemam nikakav problem.
Što se tiče pitanja vezano za lažne profile, moram da vam kažem još jednu stvar. Molim vas, vi ste predali Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal prijavu, ne MUP-u i nemojte da MUP prozivate zašto MUP nije odgovorio nešto i tu ću vam odgovorim. Krivična prijava narodnog poslanika dr Jahje Fehratovića. U vezi krivične prijave narodnog poslanika protiv n.n. lica koje je napravilo fan stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk koja veliča ubicu u bekstvu Igora Avramovića uvidom u predmet utvrđeno je da policijski službenici Službe za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala nisu dobili krivičnu prijavu za navedenu grupu na Fejsbuku, ali smo u kontaktu sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dobili informaciju da su formirali predmet vezano za to i da će nam odmah izdati zahtev za postupanje, obraćanje na društvenim mrežama itd. da ne čitam, i dalji rad na utvrđivanju postojanja krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. Kaznenog zakona Republike Srbije.
Policijski službenici Službe za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala će odmah preduzeti sve mere i radnje iz zahteva nadležnog tužilaštva. Imate i taj odgovor.
Konstatacija malopre, pogledajte pohvale koje je dobijamo i od EU i UN i koliko projekata zajedničkih imamo kada je smanjenje nelegalnog oružja, malokalibarskog oružja i svega ostalog. Pogledajte, prvi dan kada je krenula akcija mi smo od strane EU dobili pohvale za način kako je Republika Srbija postavila, gospođo ja vas ne čujem šta mi dobacujete iz klupe, iskren da budem, niti se trudim da čujem šta kažete.
Ali, Duvanište, gde ste imali prilike da zajedno sa predsednikom posetite preko televizijskih kamera koliko je oružja uzeto je upravo urađeno zajedničkim naporima u zadnjih šest meseci sa UNDP-om upravo za potrebe toga. Kako kontrolisati nelegalno oružje? Posle svih ratova devedesetih godina koje dolazi sa svih strana, kako, pa ono je nelegalno baš zbog toga, ono je nelegalno baš zbog toga, ali rezultati koje imamo u istoriji kada je oduzimanje nelegalnog oružaja u pitanju i ovi brojevi pokazuju od jutros 32.251 jutros u sedam časova predatog oružja, 9.851 minska eksplozivna sredstava, milion 639 hiljada 799 komada municije.
Vi koji niste mogli da sačuvate premijera ove zemlje 2003. godine, za legalizaciju niste mogli da dođete od ovih cifri, a bilo je relativno neposredno vreme posle svih onih ratova devedesetih godina.
Drugo, gospođo, 2003. godine je uveden policijski policajac i morate da znate postupak kako se na početku svake školske godine… Nisu bezbednosni izazovi u svakoj školi jednaki. Zato mi pred početak svake školske godine, pred kraj svake školske godine zajedno na teritoriji svih policijskih stanica širom Srbije pravimo zajedničke sastanke sa školskim upravama, sa svim direktorima škola, sa svim psiholozima, pedagozima, i onda gledamo koji su to problemi koje možemo da očekujemo, koja su to deca, da li imamo problem da neko donosi drogu u neposrednu blizinu škole, da li imamo problem sa kladionicama u neposrednoj blizini škola, da li imamo problem sa brzom hranom u neposrednoj blizini škole i da trebamo da reagujemo da nam se deca ne bi otrovala, da li imamo u tim školama one koji kradu kasetofone iz kola, da li ima onih koji obijaju kola itd. ko su ti školski nasilnici koji svojim postupanjem traže da školski policajac bude 24 sata, 12 sati, osam sati ili određeno vreme.
Ne razumem šta je tema dolaska novog.
(Slavica Radovanović: To nije bilo moje pitanje.)
Ne znam šta je vaše pitanje.
Takođe, juče smo imali jedno pitanje vezano za oružje koje se zaboga oduzima, to je bilo pitanje gospodina iz Zavetnika koji nije tu. Podsetiću vas, 2003. godine valjda da bi se pospešila prodaja „Zastave oružje“ u to vreme dozvoljeno je da automatske puške M70 kalibar M762 puta 39, to je standardna automatska puška koju „Zastava“ proizvodi, može da se prepravkom postale poluautomatska i da dođe na tržište da se proda, da se dobije dozvola, ali da se smanji okvir, umesto 30 metaka da u njemu bude pet.
Takvih je prodato i legalizovano u to vreme 991 komad takvog oružja. Od ukupnog broja oružja na spisku u Policijskoj upravi Novi Pazar, Policijska stanica Sjenice, Policijska stanica Tutin je bilo 460 komada oružja i da ne bi donosili zabunu kod građana Srbije, svako ko ima legalnu dozvolu nema nikakav problem. Lovac, ma ko drugi ko ima legalnu dozvolu, nema nikakav problem sa time.
Mi želimo da ovom akcijom vidimo da li je to oružje i dalje po uslovima kako je tada izdata dozvola u poluautomatskom statusu ili je prepravljeno. Ne razumem šta je tu problem. Zašto plašimo građane Srbije? Kao što i za ovo pitanje koje smo malopre imali koliko je tu ko predao od vojnika i od policajaca, mi nikome ne tražimo ličnu kartu, bitno nam je da što više oružja koje se nalazi zakopano, sakriveno dođe i bude predato u policijskim stanicama. Ako je potrebno naši policajci otići će i na adresu stanovanja, gde god pozovete, samo vas molim ne bacajte to po parkovima, njivama, doći ćemo mi da uzmemo, nikakav dokument vam ne treba za prijavu da negde postoji to nelegalno oružje.
Tako da ove komade o kojima je juče gospodin pričao jesu upravo automatske puške prepravljene da budu lovački karabini sa okvirom od pet metaka. Ako je to i sada u takvom statusu kako je dozvola izdata, ti ljudi neće imati nikakav problem. Nikakav problem.
Takođe, narodna poslanica Miljanić Dragana je tražila informaciju o predatom ilegalnom, a koliko legalnog, a koliko ilegalnog oružja. Od 8.5. do 25.5. predato je ukupno 14.140 komada ne registrovanog oružja, 12.299 komada registrovanog i 5.903 komada registrovanog oružja koje je ostalo od građana iza smrti vlasnika oružja. Tako da imate i odgovore na sva vaša pitanja, samo vas molim da lažnim vestima, lažnim informacijama ne unosimo u građane jedan nemir, jer nam je cilj da ova akcija bude što bolja, što kvalitetnija i da što više oružja koje se nalazi negde zakopano bude izuzeto i bude skladišteno.
Pitanje kaže – nemojte da dajete to oružje, da kupujete novo oružje, nego dajte da napravimo škole i vrtiće, pa vi uopšte ne poznajete materiju kakav je Pravilnik o postupanju sa oduzetim oružjem. Mi jedino što dozvoljavamo zato što, evo u ovoj turi je bila bomba, prva srpska bomba, jedino trofejno oružje koje u velikoj meri postoji u ovoj količini, kao što vam kažem na prošlom zasedanju, 57.000 smo mi oduzeli za prvih šest meseci od kriminalnih grupa, iz raznih vrsta kriminala, od narko dilera i od svih ostalih nelegalnog oružja, ali moraju da prođu sudski sporovi, mora da prođe neki upravni sporovi da bi to mogli da kažemo - to je izuzeto. Mi smo u decembru mesecu predali na uništenje 143.000 takvih komada.
Policija u kontinuitetu radi. Pa, klimajte glavom koliko god hoćete, ovo su brojevi koje za šta ja ima bre dokaz, a to što vi klimate glavom to je vaš problem. Tako da, ne dajemo mi to oružje da bi se dobilo neko novo, nego te kolekcionarske komade, kubure recimo, pre 100 i nešto godina, dajemo mogućnost Zastavi da može sa svojim partnerima i SDPR, to da proda na nekom tržištu, to je kolekcionarsko.
Inače, ono što je bilo zakopano 10 i više godina u zemlji, to ne može ni da bude oružje koje može da se koristi. Eksplozivna sredstva, tačno se zna po pravilniku kako se minska eksplozivna sredstva uništavaju i da idu u TRZ Kragujevac. Pogrešne su vam percepcije totalno oko toga. I samo ajmo da pričamo, ajmo da napadamo MUP, ajmo da napadnemo policajce, to je možda najlakše. Ne zaboravite, ovo što se desilo u Priboju, imate i 2007. godine. Tadašnji načelnik PS Kruševac je postao posle toga direktor BIA. Hvala vam.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

Zahvaljujem gospođo, predsedavajuća.
Nemam nameru da odgovaram na neistine koje sam malopre zvanično pročitao. Svaki poziv policijskoj upravi širom Srbije se beleži i snima i trajno čuva. Razumem opterećenost čoveka koji u svom gradu godinama ostvaruje rezultat za Aleksandra Vučića i SNS od 98%, frustracija je velika.
Nazvali ste nas bivšim radikalima. Ja nisam nikada bio radikal. Da li sam glasao za njih u to vreme? Da. Zašto? Zbog Aleksandra Vučića, znajući ga dugi niz godina i pre toga. Sve ono što je rekao, sve ono što smo dogovorili je bilo ispunjeno.
(Aleksandar Jovanović: Šta nas briga za koga ste vi glasali.)
Ja sam, pa i jesam sa njim, ako sam vas dobro čuo. Zašto ne bih?

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

Rezultat svih obećanja Aleksandra Vučića možete da vidite i u mom rodnom Kruševcu i od grada koji su od 2000. do 2012. godine uništili, zadužili, napravili da bude palanka, izgubili 46.000 radnih mesta, u vreme vladavine takvog jednog režima, danas je to jedan prelep, uredan, doteran, čist, zaposlen grad. Tako da nećete da me uvredite sa tim.
Tamo Aleksandar Vučić ima 67%, vas nisam video na listi i verovatno da nisam čitao dole je kraj. Tako da laži koje ćete da iznesete da neko plaća, možete sutra ujutru isto da pošaljete vaše televizije, vaše medije, i u grad Kruševac kada budu krenuli srpski naprednjaci prema Beogradu na skup mira, tolerancije, bolje, lepše, uređene Srbije, Srbije nade. Tako da ću vrlo rado i ja da vas sačekam dole i da prođemo i da pričamo sa njima.
Taj narativ koji pokušavate da okrenete, svi vi, da neko nešto plaća, da neko nekome naređuje, da neko nekoga, ne pije vam vodu. Hvala.