BRATISLAV GAŠIĆ

Nestranačka licnost

Završio Gimnaziju u Kruševcu, smer tehničar za visokogradnju, a nakon toga Ekonomski fakultet u Nišu.

Vlasnik je privatnog preduzeća Santos, u čijem sastavu funkcioniše i Televizija “Plus” i “Santos” proizvodnja čaja, nat proizvoda i kafe. 1998. proglašen za menadžera godine grada Kruševca.

Vodio je ženski odbojkaški klub “Kruševac Santos” do Prve B Lige i direktor je fudbalskog kluba “Napredak”.

29. avgusta 2012. godine mu je prestao poslanički mandat, jer je gradonačelnik Kruševca.
Poslednji put ažurirano: 20.09.2016, 14:06

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Kruševac
  • 30.06.1967.

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja, 12.11.2015.

Zahvaljujem gospodine predsedavajući.
Gospodine Veselinoviću, drago mi je da ste poslušali moj savet i kada govorite ustajete i stojite mirno.
Žao mi je što kada premijer nije u sali vi imate i višak hrabrosti, koju pokazujete.
Setite se samo ko vam je branio da 2012. godine imate…
(Narodni poslanik Janko Veselinović dobacuje s mesta.)

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja, 12.11.2015.

Kao i više puta do sada kada smo pričali, kada ste došli i rekli ste – što ne date ovim jadnim vojnim penzionerima povećanje 11,06%, ova Vlada, ne na način kako ste to vi radili dok ste vodili ovu zemlju do 2012. godine, je iz sopstvenih ušteda uspela da omogući vojnim penzionerima kojima ste pred izbore 2008. godine obećali uvećanje penzija, a onda četiri godine ćutali i niste želeli da im pomognete da dođu do svojih prava, vrlo licemerno dolazite da meni kažete 2015. godine, i premijeru i ovoj Vladi koja nalazi ogromna sredstva da izmiri vaše obećanje, danas pričate o prosvetnim radnicima.
Ja znam da je za vas na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu to malo, zato što ima i drugih izvora sa kojima dođete do dodatnih sredstava, ali smo mi uspeli da uštedimo, za razliku od vas, a ne da uzimamo skupe kredite.
Žao mi je što je gospodin sa patkicom, pardon, gospodin Božović izašao, jer je spomenuo malo pre čoveka koji je smanjio deficit grada Beograda u odnosu na vašeg gradonačelnika koji je prezadužio grad Beograd, spomenuo je gospodina Petrovića, takođe, a setite se samo gde vam je EMS bio 2012. godine, da je bilo propalo preduzeće, a gde je danas i koliko para taj isti EMS uplaćuje u budžet Vlade Republike Srbije, tj. države Srbije.
Ja ću da vas podsetim, obzirom da radimo reviziju vojnih stanova, pa i vila koje je vaša vlast dala DIPOS-u na upravljanje i koji su na volšeban način prešli u privatne ruke pojedinaca u periodu od 2000-2012. godine. Pokušavate da zabašurite ovu priču i da okrenete javnost da li neko koristi vilu DIPOS-a ili ne, sa lažima, a mi ćemo vrlo brzo da izađemo sa svima onima koji su u vreme demokratske vlasti došli do jeftinih vila Ministarstva odbrane koji su bili dati DIPOS-u na upravljanje. Hvala.

Šesnaesto vanredno zasedanje, 30.07.2015.

Zahvaljujem, gospođo predsedavajuća.
Zahvaljujem na ovim pitanjima.
Prvo, Srednja vojna škola. Godine 1993. ukinuta je Srednja strukovna vojna škola za školovanje podoficira i, evo, sada posle 22 godine ponovo vraćamo prvu generaciju od 40 mladih ljudi, posle završene osnovne škole, u tu Srednju strukovnu vojnu školu i ove godine smo odabrali da to budu deca koja će sutra da budu podoficiri u avijaciji, upravo u avijaciji, gde nam je najviše potrebno tih mladih stručnih ljudi.
Ono što mi očekujemo, konkurs se raspisuje 1. avgusta i očekujemo da bude veliko interesovanje, pre svega zato što u protekle dve i po godine na jednom mestu u Vojnoj gimnaziji imamo deset kandidata, a na jednom mestu u Vojnoj akademiji imamo preko 20 zainteresovanih. Tako da očekujemo da ćemo relativno lako i brzo, sa dobrim i kvalitetnim kandidatima, da popunimo ovih prvih 40 mesta.
Drugo pitanje je pitanje napuštene vojne kasarne. Vi znate da kada se smenjivala Vojska Srbije, tada su i mnogi objekti Vojske Srbije napušteni sa namerom da sami od sebe propadnu i da više nikad Srbija ne može da izmogne snage i sredstava da može da vrati redovno služenje vojnog roka. Neka prvobitna procena naša jeste da otprilike oko dve milijarde evra je potrebno da bismo sredili objekte i vratili ih u stanje da možemo ponovo da uvedemo neko služenje vojnog roka. Rasprodata su sva materijalna sredstva koja su bila u njima, tako da je to u ovom trenutku nerealno očekivati. Ali, zato nas obavezuje sve veće interesovanje mladih ljudi za dobrovoljno služenje vojnog roka.
Godine 2011. imali smo 1.100 mladih koji su dobrovoljno služili vojni rok, 2012. godine je ta cifra je došla na 1.300, 2014. godine 1.800 i, evo, 2015. godine, u ovom trenutku, očekujemo da oko 2.500 dobrovoljni odsluži vojni rok u 2015. godini. Očekujemo i razmišljamo, obzirom da je veliko interesovanje, da na jednom mestu za dobrovoljno služenje vojnog roka imamo dva kandidata, da otprilike u 2016. godini ili uvedemo šest uputnih rokova sa po 600 pripadnika ili da povećamo ova četiri ukupna roka, broj pripadnika koji će da odsluži dobrovoljno vojni rok. Tako da, sređujemo sve te objekte. Ja moram danas, i zbog vas narodnih poslanika i zbog javnosti Srbije, da se zahvalim svim lokalnim samoupravama koje maksimalno pomažu Vojsci Srbije da svoje objekte sredi.
Ove godine smo zaposlili dva nova objekta. To je Požega i to Zrenjanin. Te kasarne su maksimalno sređene, uz podršku lokalne samouprave, za asfaltirane piste. Objekti su u stanju onako kako to zaslužuje Vojska Srbije i naši pripadnici, apsolutno uslovni za život, za obuku i za rad. Tu je takođe i grad Leskovac, koji je jako puno pomogao, tu nam je Bačka Palanka, koja nam je jako puno pomogla. Tu je grad Kruševac, takođe, koji je puno, puno donirao preko svojih javnih preduzeća da dobijemo jedan ABHO centar u Kruševcu koji je u rangu sa ABHO centrom za obuku nemačke vojske i jedan je od jedinstvenih na teritoriji Evrope.
Što se tiče zaposedanja novih kasarni, da, rekli smo da ćemo u toku 2015. godine da pokrenemo proces povratka vojske u kasarnu u Pirotu, koja nije potpuno napuštena jer su nam tamo materijalna sredstva, kasarnu u Surdulici, koja je sređena 2011. godine, potpuno adaptirana u martu mesecu, u oktobru mesecu je napuštena, i nova kotlarnica koja je bila napravljena u Surdulici, u kasarni u Surdulici je izvađena i prebačena je na bazu juga.
Takođe, u planu za 2016. godinu jeste i povratak na aerodrom Sjenica, pre svega zato što intenzivno radimo na tome da aerodrom Lađevci postane vojno-civilni aerodrom, tako da nam je želja da u Sjenici, koja, videli ste juče na sredstvima javnog informisanja, ima jako puno neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su ostala iz 1999. godine i zajedno sa norveškom Vladom radimo na raščišćavanju i tog poteza.
Što se tiče objekata u NATO bombardovanju, imamo u ovom trenutku 128 objekata koji su još uvek ostali neraščišćeni po našim kasarnama širom Srbije. Morate da znate da u ovih 128 postoje i oni koje smo mi fizički uklonili, ali je proces skidanja sa materijalnih sredstava još uvek u toku, tako da do kraja 2015. godine ostaće nekih 30-ak objekata nesređenih, tj. neuklonjenih.
Videli ste Bubanj potok, koji je preko 16 godina stajao u stanju u kakvom je ostavljen 1999. godine. Danas je to samo sredstvima i željom, pre svega, komande za obuku raščišćen, sređen i u jednom korektnom stanju.
U septembru mesecu nadam se završetku tendera za rušenje bloka starog Generalštaba. Naravno, to neće onima koji se sekiraju da li će ovo što radimo, ozelenjavanje ispred Generalštaba, da smeta – neće. Radićemo iz unutrašnjeg prostora starog Generalštaba, tako da ćemo taj blok A da raščistimo, ja se iskreno nadam, do Nove godine, posle toliko godina u onakvom stanju u kakvom jeste.
Četvrto vaše pitanje je bilo – ratna avijacija. Vi znate da mi intenzivno vodimo pregovore sa Erbasom, pre svega o jednom strateški jako važnom projektu za državu Srbiju. U te pregovore je uključen i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Radi se o modernizaciji aviona G-4, aviona sa kojim je nekadašnja Vojska stare Jugoslavije imala jako dobre rezultate, pre svega u izvozu naoružanja u zemlje trećeg sveta. Želimo da zajedno sa Erbasom krenemo u modernizaciju koja nije ni malo ni jeftina, ni laka, ni brza, ali ti pregovori podrazumevaju i Momu Stanojlovića, remont, Gazela, zapošljavanje novih radnika u našem remontnom zavodu. Razmišljamo i pregovaramo o tome da kupimo jedan transportni avion jer je naša transportna avijacija pri isteku resursa. Da li se više isplati da kupimo novi transportni avion ili da ova dva naša Antonova 26 i 2 produžimo resurse i da o tome razgovaramo sa našim partnerima i nadam se budućim strateškim partnerima?
Takođe, razgovaramo o kupovini dva nova helikoptera „Superpuma“ Erbasova, iz njihove palete vojnih helikoptera, opremljene za službu za traganje i spasavanje, za noćno letenje i sa najsavremenijom tehnikom. Razgovaramo i sa našim ruskim partnerima iz Rosoboroneksporta o kupovini dva helikoptera MIG-117 i MIG-171 b5. Tako da je to, kad je transportna avijacija u pitanju, i helikopteri.
Što se tiče MIG-ova koje ste spomenuli, nama resursi pojedinih MIG-21 ističu 2018. godine, takođe i MIG-29, i razmišljamo o tome da za devet MIG-ova 21 produžimo resurse sa određenim novčanim sredstvima koja imamo obezbeđena, tada bi njihov vek trajanja bio do 2025. godine, ili da ta sredstva upotrebimo da 2018. godine kupimo nove MIG-ove. To je neka cifra koja je u razgovorima koji su krenuli još 2012. godine, oko šest MIG-ova 29, modernizovanih, znači, najnovijih. Tako da, u ovom trenutku ratna avijacija sigurno da ima dovoljan broj letilica za obavljanje svojih zadataka. Hvala.