Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Gorica Gajić

Gorica Gajić

Nova Demokratska stranka Srbije

Obaveštenja i objašnjenja

Hvala predsedniče.

Pitanja za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede.

Ko su lica i subjekti i po kom su pravnom osnovu postali vlasnici katastarskih parcela na poljoprivrednom zemljištu koje treba da se izuzme i prenameni za izgradnju objekata za novi sajam „Ekspo 2027“, za izgradnju novog nacionalnog stadiona i za izgradnju solarne energane u Kuli?

Da li će i po kojoj ceni biti obeštećeni vlasnici tih katastarskih parcela na poljoprivrednom zemljištu, pogotovu što po Zakonu o eksproprijaciji nije precizirano koji to objekti mogu da se smatraju objektima od javnog interesa, kao i da po istom zakonu nije preciziran efikasan sistem za obeštećenje vlasnika tih parcela?

Da li će investitori na ovim parcelama platiti prenamenu koja se mora platiti kada se prenamenjuje zemljište iz poljoprivrednog u ne poljoprivredno, odnosno građevinsko? Ko je i po kom osnovu upisivao u vlasništvo Republike Srbije tzv. pozajmišta na putnim koridorima koja se grade? Da li se vodi registar takvih parcela? Da li se vodi koje su kulture bile zasađene na tim parcelama? Da li je procenjena šteta? Da li je ta šteta nadoknađena na tako devastiranim parcelama?

Na osnovu studije poljoprivredno zemljište iz 2015. godine konstatovano je, podatak da je na području centralne Srbije i AP Vojvodina izuzeto iz poljoprivredne namene i prenamenjeno u nepoljoprivrednu najčešće u građevinsku milion i po hektara poljoprivrednog zemljišta. Stručnjaci kažu da je to dovoljno da hrani sedam i po miliona građana i zato kažu za ovu da je to zemljocid nad poljoprivrednim zemljištem.

Po istoj studiji je konstatovano da je iz Zadružnog saveza, odnosno sektora u centralnoj Srbiji i AP izuzeto preko četiri stotine hiljada poljoprivrednog zemljišta. To zemljište izuzeto je i RGZ je bez sudskih odluka nezakonito ispisao ove površine i time oštetio i zadruge i zadrugare koji su to decenijama kupovali.

Da problem bude što veći, član 95. ranije važećeg Zakona o zadrugama precizirao je da novoosnovane zadruge u roku od dve godine od osnivanja mogu da podnesu zahtev opštinskim upravama da vrate imovinu ranije postojećih zadruga na toj teritoriji i uglavnom su opštinske uprave donosile rešenja i nekim fizičkim licima koja su ad hok osnivali zemljoradničke zadruge, vraćali imovinu ranije postojećih zadruga. Ko će snositi odgovornost za takvu štetu nanetu zadrugama i zadrugarima?

Kada smo već kod zadruga, zamoljena sam da vas pitam, zašto zemljoradnička zadruga Vladimirovac, sedam godina ne može da upiše svoju imovinu, objekte i zemljište? Verovatno zato što taj predmet stoji kod RGZ koji rešava po drugostepenom postupku, a na žalbu na rešenje katastra opštine Alibunar? Još uvek oni ne mogu da upišu svoju imovinu, katastar je jedno od institucija koje je najneefikasniji u državi, a svi se pitamo čemu služi onoliko skupo plaćen softver koji je trebalo da i te kako poboljša efikasnost rada RGZ.

Na kraju jedno pitanje za ministarku Đedović. Da li je tačna informacija koja se pojavila u medijima da će ovih dana i ako već nije, biti registrovana zajednička firma između mađarske kompanije MVM i Javnog preduzeća „Srbijagas“? Da će „Srbijagas“ u tom preduzeću biti manjinski partner sa 49% udela u vlasničkoj strukturi? Značili to ipak da polako energetski sektor Srbije odlazi u ruke mađarskih kompanija, pošto prvobitno nije prošla namera da je 11000 elektrana izdvojimo i pripojimo ovom preduzeću, što sigurno ne znači da se to neće u neko dogledno vreme desiti? Hvala.
Hvala, predsedniče.

U ime poslaničke grupe Nada, Nova demokratska Stranka Srbije i POKS izražavamo najdublje saučešće porodicama stradale dece i mladih ljudi u ovim tragedijama.

Posle ove dve tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Smedereva i Mladenovca, posle svih ovih događanja u školi u Odžacima, posle 18 ubijenih žena od početka godine do danas, očito je da Srbija postaje sve manje bezbedno mesto za sve nas, a izgleda najviše za najranjivije grupe, za decu i to decu koja su u školama i za žene koje su žrtve nasilja.

Nažalost, naše društvo postaje i sve podeljenije i zato ću postaviti nekoliko pitanja različitim ministarstvima.

Prvo pitanje je Ministarstvu prosvete. Da li je i zašto otkazano Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture koje je, po programu takmičenja, zakazano za 27. maj u Tršiću i da li je otkazana Konferencija Čitalići, gde se okupljaju deca koja najviše knjiga pročitaju u toku godine i raspravljaju o tim pročitanim knjigama, a koja je zakazana za 26. i 27. maj u Aleksincu?

Kažu roditelji, a kažu i nastavnici da nema autobusa da prevezu decu. Sve autobuse zakupila je SNS za najavljeni miting 26. maja. Gospodo, kome u ovom momentu, kada je bezbednosna situacija toliko rovita, treba jedan, kako vi kažete, najveći miting u novijoj istoriji politike, neka bude i kontramiting? Zašto da okupimo tolike ljude i da sve to košta, po nekoj prostoj računici, preko četiri miliona evra? Ko to, gospodo, plaća?

Pitanje za Ministarstvo pravde – zašto još uvek nije uspostavljena centralna evidencija slučajeva nasilja u porodici, u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da vodi Republičko javno tužilaštvo? Kada će se to desiti? Kada će femicid biti inkriminisan kao posebno krivično delo? Da li će se i kada revidirati opšti protokol o postupanju i saradnji ustanova organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama, u porodici i u partnerskim odnosima koji je donet još 2011. godine?

Pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova – na koji način se u praksi osigurava adekvatna primena i praćenje poštovanja izrečenih mera zaštite od nasilja, a koje se izriču u skladu sa zakonom o sprečavanju nasilja u porodici?

U velikom broju femicida žrtve su prethodno prijavile nasilje, izrečene su hitne mere, ali nisu bile delotvorne u praksi.

Pitanje za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama doneta je 2021/25 godinu. Međutim, još nema akcionog plana koji definiše i aktivnosti, rokove i odgovorne institucije. Kada se očekuje usvajanje funkcionalnih i strukturalnih standarda namenjenih prihvatilištima, odnosno sigurnim kućama za njihove korisnice, ali i za zahtev za licenciranje?

Pitanje za Ministarstvo zdravlja – da li će Ministarstvo zdravlja podržati i kako zdravstvene ustanove i druge aktere u pružanju podrške žrtvama seksualnog nasilja i silovanja? Šta je sa obećanjem da će do 31. marta svi oni zdravstveni radnici koji su angažovani u vreme kovida da dobiju status posle dve godine, jer posle dve godine ili će dobiti otkaz ili će dobiti ugovor za rad na neodređeno vreme?

Na kraju, pitanje za Ministarstvo poljoprivrede – da li mislite da će otkupna cena od 18 do 20 dinara za novi rod pšenice pokriti troškove setve, žetve i ostalo, pšenice, u našoj zemlji ili mislite da treba da dozvolim o uvoznom lobiju da uvozi pšenicu, ali onda da kažemo našim poljoprivrednicima zaparložite svoja imanja, nemojte više da sejete pšenice, jer sa ovom cenom nećete pokriti troškove, nego ćete otići u minusnu kalkulaciju?

Hvala.
Hvala, predsedniče.

Poštovane koleginice i kolege poslanici, u ime poslaničke grupe NADA, Nova DSS, POKS, postavljam pitanje Ministarstvu poljoprivrede.

Prvo pitanje je da li znate da veliki broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava još uvek nije dobio NIS-ove Agro kartice za korišćenje regresiranog dizel goriva za setvu? Isto tako, da li znate da veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koji su dobili ove NIS-ove Agro kartice, iste nisu aktivirane, kao jedna od ovih koju ja držim, i isto tako ti poljoprivredni proizvođači ne mogu da koriste ono što im po odluci Vlade Srbije pripada? Postavljam pitanje - ko je odgovoran za štetu poljoprivrednih proizvođača koji, a prošla je i prolećna, evo prolazi i jesenja setva, nisu iskoristili svoje pravo i nisu dobili regresirano dizel gorivo, za svoje poljoprivredne radove?

Drugo pitanje koje postavljam je pitanje Kancelarije za Kosovo i Metohiju - šta je država preduzela da zaštiti našeg građanina Nikolu Nedeljkovića koji je uhapšen i drži se u zatvoru samo zato što je na Vidovdan ove godine nosio majicu „Kosovo je Srbija“? Svedoci smo danas, ovih dana, a bojim se da će biti i u nedeljama i mesecima koje dolaze da se situacija na KiM znatno usložnjava i pogoršava. Naši građani tamo će sa pravom braniti državu Srbiju na tim prostorima, sa pravom će protestovati i masovno i pojedinačno, štiteći državu Srbiju tamo, biće, bojim se, novih hapšenja i kako će država da zaštiti te građane, ako su se juče i prekjuče povukli naši Srbi iz institucija tzv. Kosova, iz policije i sudstva? Kako će država Srbija štititi dalje građane Srbije koji će sa pravom braniti Srbiju na Kosovu i Metohiji, a nećemo imati mehanizam? Toliko. Hvala.