Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Dragana Branković Minčić

Dragana Branković Minčić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedavajući, zahvaljujem se.

Uvaženi ministre sa saradnicima, kolege poslanici, uvaženi građani, obraćam vam se kao neko ko potiče iz prakse. Ja sam direktor Apotekarske ustanove Zaječar sa dugogodišnjim iskustvom, ne samo u praksi, već i u rukovođenju.

Odgovorno mogu da tvrdim da je donošenje jednog ovakvog zakona u ovom momentu od izuzetne važnosti, ne samo za naše stanovništvo, već i za sve nas koji radimo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ono što je jako važno je što su u ovom zakonu jasno definisani određeni parametri, odnosno pojmovi kao što je kućna izolacija, karantin u kućnim uslovima, lična zaštita od infekcije i slično. Na taj način će i nama zdravstvenim radnicima koji se u svakodnevnoj praksi srećemo sa raznim nedoumicama, naročito kada je kovid infekcija u pitanju, biti mnogo lakše u komunikaciji sa našim pacijentima.

Ovim zakonom takođe su definisane i obaveza i prava, kao i ingerencije svih u celom lancu borbe protiv kovida. To je jako važno i značiće sutradan sanitarnoj inspekciji, komunalnoj inspekciji, kao i komunalnoj policiji na terenu kako bi lakše delovali i lakše vršili kontrolu.

Sanitarnih inspektora je malo, nije malo samo njih, svih inspektora je definitivno malo, ali u ovakvim uslovima koji se ne mogu nikakvo nazvati redovnim već vanrednim, koliko god da je sanitarnih inspektora, njih bi bilo malo. Tako da, jako je važno što je sanitarna inspekcija u ovim uslovima pojačana radom komunalne policije i komunalne inspekcije.

Ono što zakon čini na kraju, to su kaznene odredbe. Takođe je jako važno i sprovođenje tih kaznenih odredbi je jedna od mera kojom možemo biti jako efikasni u ovoj jako teškoj borbi.

Moram da kažem da je donošenje ovog zakona od izuzetne važnosti za nas zdravstvene radnike koji radimo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i koji smo u svakodnevnoj komunikaciji sa našim korisnicima usluga, a isto tako smo u svakodnevnoj komunikaciji sa našim lokalnim samoupravama. Ovim zakonom su jasno definisane i obaveze naših lokalnih samouprava, jer je ovo timska borba, timski rad u borbi protiv Lovida.

Što se tiče naših korisnika usluga, naših pacijenata, ja moram da kažem da ima onih koji savesno poštuju mere zaštite, savesno koriste maske, poštuju distancu i sve ostalo što ide uz to, ali isto tako ima i onih koji posle ovoliko vremena tvrde da je sve ovo teorija zavere. Upravo zato je uloga farmaceuta i svih onih zdravstvenih radnika koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jako važno u zdravstvenoj edukaciji našeg stanovništva.

Mi na toj edukaciji našeg stanovništva svakodnevno radimo, ali upravo sada je naša uloga još veća i još jača i moramo se maksimalno boriti kako bismo sa našim stanovništvom imali što bolju komunikaciju u borbi protiv Kovida.

Uz svo dužno poštovanje lekarima, svim lekarima, o tome nema dalje diskusije da su oni neprikosnoveni u ovoj borbi protiv Kovida, ja želim da istaknem i ulogu farmaceuta, svih farmaceuta, farmaceutskih tehničara koji su u vreme vanredne situacije izneli veliki teret u borbi protiv Kovida. Ne mislim samo na svoju ustanovu, Apotekarsku ustanovu Zaječar, mislim na sve farmaceute u zemlji Srbiji.

Što se tiče moje ustanove, mi smo obezbedili farmaceutsku zdravstvenu zaštitu za 42 sela koja pripadaju Zaječaru. Naravno, u saradnji sa lokalnom samoupravom. Tu smo iskazali svoje društveno odgovorno poslovanje. Društvena odgovornost i društveno odgovorno poslovanje i društveno odgovorno ponašanje je jako važno u današnje vreme, svih nas, ne samo farmaceuta, nego kompletnog građanstva zemlje Srbije.

Ono što moram još na kraju da kažem je isto tako da Apoteka Zaječar ima svoju galensku laboratoriju i u uslovima povremene deficitarnosti pojedinih farmaceutskih preparata i dezinficijenasa mi smo pokrivali tržište od Subotice do Preševa i Bujanovca. Naših preparata je bilo u celoj Srbiji. Naša galenska laboratorija je radila danonoćno, 24 sata dnevno.

Za one koji nisu iz moje branše i koji ne znaju šta je galenska laboratorija, to je mala fabrika lekova koja proizvodi, u stvari koja ne može nikako da zameni farmaceutsku industriju, niti to želi, naravno, ali proizvodi sve ono što je za farmaceutsku industriju nerentabilno ili u uslovima deficitarnosti pokrivamo tržište kako naši pacijenti ne bi osetili deficitarnost.

Na kraju, želim da kažem da ću ja ispred poslaničke grupe SNS, Aleksandar Vučić – Za našu decu podržati ovaj zakon. Hvala.