SLOBODAN ALAVANJA

Srpska narodna partija

Rođen je 22. februara 1985. godine. Živi u Novom Sadu, Petrovaradin.

Završio je srednju tehničku školu “Jovan Vukanović” u periodu od 1999. do 2003. godine. Fakultet za sport i tuziram u Novom Sadu pohađao je od 2007. do 2012. godine. Master akademske studije završio je na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost u Beogradu u periodu od 2012. do 2014. godine.

Od januara do juna 2011. godine radio je kao volonter kondicioni trener u FK “Partizan”, Beograd. Od novembra 2012. do novembra 2013. godine bio je zaposlen u Upravi za sport i omladinu, Novi Sad. Od januara 2014. do 2016. godine obavljao je poslove kondicionog trenera u FK “Vojvodina” (sportski centar “Vujadin Boškov”). U zvaničnoj biografiji navodi da je učesnik raznih seminara u domenu fizičke pripreme u zemlji i inostranstvu.

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni polanik. Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 14.11.2020, 08:26

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četrnaesto vanredno zasedanje , 22.09.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre, gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pred nama je danas Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar.

Ova Skupština od početka njenog mandata usvojila je veliki broj zakona, ali ja bih rekao da je ovaj predlog zakona jedan od najvažnijih, a objasniću i zašto.

Od kada postoji srpska država, Srpska pravoslavna crkva je uvek bila uz svoj narod i uvek delila muku srpskih stradalnika. Još od strašnih stradanja srpskog naroda na Kosovskom boju 1389. godine, pa preko Velike seobe Srba pod vođstvom Arsenija III Čarnojevića, pa preko veliko stradanja srpskog naroda od strane ustaške ruke u Jadovnu, Prebilovcima, Jasenovcu i drugim logorima, pa sve do stradanja u poslednjim ratovima devedesetih, kao što je akcija „Oluja“, koje sam i sam svedok, i mukama koje su zadesile naš narod na Kosovu i Metohiji, SPC i njeno sveštenstvo na čelu sa patrijarhom je bila uz svoj narod i sa njima delila muku i molila se Bogu za spas svih srpskih mučenika hrišćana, koji su stradali od zločinačke ruke.

Centar Srpske pravoslavne crkve jeste i biće u Svetom manastiru Hilandar, koji je osnova Rastko Nemanjić, naš Sveti Sava i njegov otac Stefan Nemanja, rodonačelnik srpske države.

Manastir je osnovan 1198. godine i nalazi se na Svetoj gori i smatra se jednom od najvećih srpskih svetinja. Sasvim je jasno zašto je ovaj predlog zakona toliko bitan, ne samo za Sveti manastir Hilandar, nego i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za srpski pravoslavni narod širom sveta.

Svakako ću bez dileme u danu za glasanje glasati za ovaj predlog zakona, a siguran sam da će to uraditi i moje kolege iz poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Ministre Popoviću, znam da ste sa predsednikom Vučićem uoči Božića ove godine posetili manastir Hilandar i Svetu goru. Moram priznati da me je ta vest izuzetno obradovala. Znam koliko vi i predsednik Aleksandar Vučić činite na poboljšanju statusa Srpske pravoslavne crkve, a isto tako znamo da zahvaljujući izuzetno dobrim odnosima sa Ruskom Federacijom, a pre svega odličnim odnosima predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, uspeli smo da svedemo radove pri kraju na hramu Svetog Save u Beogradu.

Ni jedna vlast nije više uradila na obnavljanju srpskih svetinja od ove vlasti, što je za svaku pohvalu. Znamo kako su se vlasti od četrdeset pete godine odnosile prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Na kraju, rekao bih, živela Srbija i hvala.