ATILA JUHAS

Nestranačka licnost

Rođen je 1976. godine. Živi u Novoj Crnji.

Po obrazovanju diplomirani inženjer poljoprivrede.

Od 2016. godine je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine prvi put je postao narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste "Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor".
Poslednji put ažurirano: 02.11.2020, 09:53

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Nova Crnja
  • 1976
  • diplomirani inženjer poljoprivrede

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 28.10.2020.

Hvala lepo.

Poštovana predsedavajuća, poštovani potpredsednici Narodne skupštine, poštovane kolege narodni poslanici, poštovana gospođo Ana Brnabić, poslanička grupa SVM će podržati, da glasa izbor nove Vlade i njen program iz više razloga. Neke od razloga je kolega predsednik naše poslaničke grupe Balint Pastor izneo u svom izlaganju, a neke ću ja pokušati u ovom preostalom vremenskom periodu.

Ja ću se, pre svega, osvrnuti na temu iz poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali pre toga mi dozvolite da istaknem neke od postignutih rezultata u ovom već polako bivšem sazivu Ministarstva poljoprivrede.

Na tim rezultatima smo radili zajedno, zajedno sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede zajedno sa ovde prisutnim ministrom i mislim da su bitni za sve nas, pre svega za registrovana poljoprivredna gazdinstva i sve građane Republike Srbije.

Akreditovani IPARD program, rešen je problem oko registracije poljoprivrednih priključaka mašina, izmenjen je i dopunjen Zakon o bezbednosti saobraćaja. Mislim da su izmenom i dopunom Zakona o poljoprivrednom zemljištu taj resurs, to naše blago, u svim ovim pravnim aktima zaštićen dovoljnom merom da istakne i da da mogućnost svim našim poljoprivrednim proizvođačima i mladima i ovim starijima, iskusnijima da mogu da se bave tom delatnošću.

Jedan jako bitan akt smo doneli, to je Pravilnik o mogućnostima, odnosno jedan pravilnik koji daje mogućnost da se primarni proizvodi mogu prerađivati i da jedno registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo prvi put u istoriji Zakonom o bezbednosti hrane, koji daje mogućnost izmena i dopuna zakona, može da prerađuje i da plasira, da direktno vrši prodaju hrane potrošaču. To je izuzetan jedan iskorak prema mogućnosti da poljoprivredni proizvođači i gazdinstva mogu da opstanu i da imaju svoj razvoj na selu.

Ostao nam je zadatak, jako bitan, što je kolega Pastor izdvojio, to je problematika PIO. Ja se nadam da će sledeći saziv Vlade Republike Srbije u što kraćem vremenskom periodu podneti izmenu i dopunu Zakona o obaveznom penzijskom osiguranju koji će omogućiti da se u budućem periodu PIO obaveza plaćanja PIO poljoprivrednih gazdinstava bude pre svega srazmeran prihodima i svojoj ekonomskoj veličini gazdinstva. Mislim da su ovo bitni zadaci i bitni rezultati koji su u ovom prošlom vremenskom periodu odrađeni.

Što se tiče planova, mislim da je u ovom dolazećem periodu od izuzetnog značaja da se i dalje podržavaju mladi poljoprivredni proizvođači. Moramo pomagati i dalje u radu sva udruženja poljoprivrednika, osnažiti ih što više, pomagati porodična poljoprivredna gazdinstva, donošenjem kvalitetnih mera agrarne politike osnažiti poljoprivredna gazdinstva i samim tim omogućiti dalji razvoj.

Ono što je bitno, bitan je kontinuitet. Ovde se dosta pričalo o kontinuitetu. Ja mislim da je pravi izbor, to ne govorim zato što sam bio saradnik gospodina Nedimovića, već zato što smo imali u prošlom vremenskom periodu primer da za 10 godina smo imali 10 ministara. Taj kontinuitet će nam omogućiti da rešavamo ovaj problem i da iznađemo rešenja za druge.

Dijalog, pričalo se ovde o dijalogu u prošlom i pretprošlom zasedanju. Taj dijalog će nam omogućiti kvalitetan dijalog sa poljoprivrednim proizvođačima, da donosimo prave kvalitetne mere agrarne politike koje će uticati da imamo dobar sistem podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Na kraju mi dozvolite da istaknem važnost ovog novog ministarstva, Ministarstvo za brigu o selu. Ja živim na selu, ja dolazim iz mesta Nova Crnja, iz opštine Nova Crnja iz Srednjobanatskog okruga. Tačno znam šta je problem na selu i šta su mogućnosti.

Nije samo pomagati selu i nije selo samo poljoprivreda, već su to i nova radna mesta i ulaganje u infrastrukturu, jer vidite struktura poljoprivrednih gazdinstava kod nas u Srbiji su između četiri i pet hektara. Ako se otvore novi pogoni za preradu samozapošljavanje na selu će biti omogućeno i da se fabrike i nove investicije plasiraju više prema ruralu i selima a ne samo prema gradovima. Mislim da ćemo moći samim tim da rešimo veliki deo i poljoprivrednika i njihovih građana.

Još jednom bih istakao, podržavam i glasamo za Predlog Vlade. Podržaćemo novu Vladu ispred naše poslaničke grupe SVM. Hvala vam lepo.

Imovinska karta

(Beograd, 23.01.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Opština Nova Crnja (član radne grupe za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja) Opština Mesečno 49000.00 RSD 12.05.2014 -
Državni sekretar Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republika Mesečno 84000.00 RSD 13.09.2016 - 29.06.2017.
Državni sekretar Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republika Mesečno 84000.00 RSD 13.07.2017 -