SONJA TODOROVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1976. godine.

Živi u Temerinu.

Po obrazovanju je magistar poljoprivrednih nauka.

Obavljala je funkciju načеlnice u Odеljеnju za poljoprivrеdu i invеsticijе u Opštini Tеmеrin.

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica. Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 25.09.2020, 09:28

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Šesto vanredno zasedanje , 29.06.2021.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo kolege poslanici, uvaženi ministre, cenjeni građani, pred nama je predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Rekla bih da je to samo jedan korak u nizu koraka koje SNS, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sprovodi u cilju unapređenja i razvoja poljoprivrede, odnosno privrede Republike Srbije.

Podsećanja radi, postaviću pitanje, šta su oni koji su vodili našu državu pre SNS, učinili za poljoprivredu? Apsolutno ništa, ništa pozitivno.

Doveli su je na najniže moguće grane, poražavajuća je činjenica da je Republika Srbija prvi put tek 2013. godine, donela je zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, što dovoljno govori koliko se brinulo o potrebama i tegobama seljaka, još manje o tome kako bi mu se moglo pomoći.

Danas ovaj zakon, sa zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, čini osnovu poljoprivredne politike Republike Srbije.

Još malo ću se zadržati u onoj ne tako slavnoj prošlosti i podsetiću vas na sve one privatizacije srpskih firmi širom naše zemlje kada su stotine hiljade radnika ostali bez posla, mnoge porodice bez bilo kakve egzistencije, a neki se obogatili preko noći. Sećate se svi prodaja poljoprivrednih kombinata, dobara, šećerana, za evro-dva po čitavoj Vojvodini, iz koje ja dolazim, tačnije, dolazim iz opštine Temerin. Nažalost, moram reći da ni naša opština nije bila pošteđena takvih dešavanja.

Sećate se uništenog stočnog fonda, pa onda oni gotovo pomalo smešni pokušaji da se stočaru navodno pomogne pravom prečeg zakupa na državnom poljoprivrednom zemljištu, a samo privilegovani su imali to pravo, pa se izjednačavala vrednost grla živine i goveda, što je apsolutni presedan, neznanje. Ne mogu da verujem da nije to rađeno sa nekom lošom namerom.

Danas se situacija na polju poljoprivrede umnogome popravila. Danas su mnoge nepravde ispravljene. Danas svi stočari u Republici Srbiji mogu da konkurišu i na osnovu vrste stoke i broja grla koje uzgajaju da dobiju državno poljoprivredno zemljište.

Današnji Predlog zakona je još jedan korak u nizu koji pokazuje u kom pravcu i kom boljitku ide poljoprivreda u Republici Srbiji. Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda neće samo doneti uređenje akata i izjednačavanje sa aktima EU i neće samo doneti širenje tržišta EU za poljoprivredne proizvode iz Srbije, nego će on svakom građaninu, konzumentu, potrošaču u Republici Srbiji omogućiti na mnogo transparentniji način da zna kog je kvaliteta namirnica koju konzumira, šta kupuje, koliko se zdravo hrani, omogućiće mu, s obzirom da se Predlog zakona u velikoj meri bazira na standardizaciji kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i klasifikaciji istih.

U prilog tome govori i planirana mera podrške poboljšanju prehrambenih navika dece i omladine da se planira da se u vrtiće i škole uvedu zdravi obroci bazirani na mlečnim proizvodima, voću i povrću isključivo domaćih proizvođača, sa odgovarajućim standardima i sertifikatima kvaliteta.

Ovaj predlog zakona predviđa čak četiri vrste intervencija na tržištu u slučaju poremećaja tržišta poljoprivrednih proizvoda. Navešću samo kao primer javne intervencije kao direktnu podršku države u slučaju pada tržišne cene ispod referentne cene kod proizvodnje mlečnih proizvoda, goveđeg mesa i određenih žitarica, gde će se država pobrinuti za skladištenje i otkup tih proizvoda u takvim situacijama.

Ovaj predlog zakona je poprilično podsticajan i podstiče poljoprivrednike da se udružuju u poljoprivredne organizacije, što bi u svakom slučaju bilo potpomognuto finansijski od strane države, kako za osnivanje tako i za prvih pet godina njihovog funkcionisanja.

S tim u vezi, ja ne bih mnogo dužila. Želela bih da kažem da je ovaj zakon potpuno inovativan, sveobuhvatan, vrlo precizan i verujem da će doneti mnogo toga dobrog u oblasti uređenja tržišta poljoprivrednih proizvoda, mnogo toga dobrog u oblasti poljoprivrede Republike Srbije, da će mnoge muke današnjih poljoprivrednika rešiti, a na kraju krajeva da će svaki građanin Srbije osetiti dobro od ovog predloga zakona s obzirom da je krajnji konzument poljoprivrednih proizvoda. S tim u vezi, želim da kažem da ću u danu za glasanje ovaj zakon podržati i pozivam sve svoje kolege da isto to učine.

Imovinska karta

(Temerin, 06.12.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član opštinskog veća Opština Temerin Opština Mesečno 66000.00 RSD 08.06.2016 - 17.11.2016.