OLIVERA OGNJANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1969. godine. Živi u Grockoj, Beograd.

Po zanimanju je diplomirani menadžer.

Bila je direktorka JKP “Grocka”.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Na redovim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo se našla na listi "Aleksandar Vučić- Za nasu decu". Mandat joj je potvrđen 10.11.2020. godine.
Poslednji put ažurirano: 24.11.2020, 11:51

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 10.02.2021.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvaženi ministre sa saradnicima, region koji delimo sa našim komšijama je pun turbulencija. Brojni su bezbednosni izazovi sa kojima se suočavamo, a koji prevazilaze okvire naše, pa tako i ostalih država. Nabrojaću samo neke – terorizam i ekstremizam, organizovani kriminal, sajber pretnje, ilegalne migracije, trgovina ljudima, ekonomska neizvesnost i ostale.

Ovo su izazovi koji zahtevaju jačanje međusobnog poverenja i saradnje između država kroz zajedničke projekte i rad na proširenju ekonomskih, odbrambenih i političkih kapaciteta radi opšte stabilnosti i razvoja. Upravo zato su ovi sporazumi neophodni. U suočavanju sa izazovima Srbija odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, na regionalnom, evropskom i globalnom planu sa svim prijateljima i partnerima, preuzimajući i deleći svaku odgovornost.

Još od početka migrantske krize Srbija je pokazala koliko smo odgovorni i humani. Imali smo nekoliko centara u kojima smo obezbedili sve uslove za prihvat i smeštaj migranata. Pružili smo ruku svakome ko se našao u nevolji. Upravo zato sporazum sa Severnom Makedonijom je jako bitan. Jača saradnju dve države koje se nalaze na tranzitnoj trasi ilegalne migracije. Da bi se sprečio organizovani kriminal, terorizam, a uz to naravno idu i svi drugi oblici kriminala sa kojima se pripadnici MUP-a moraju suočiti.

Pre nekoliko dana pripadnici MUP-a u Somboru zajedno sa Žandarmerijom sproveli su akciju pronalaženja ilegalnih migranata i na više lokacija zatekli 335 stranih državljana. Oni su sa šest autobusa prevezeni u prihvatni centar u Preševu, gde će im biti obezbeđen adekvatan smeštaj.

Kada je reč o borbi protiv kriminala, pripadnici organizovane kriminalne grupe koji su uhapšeni u zajedničkoj akciji MUP-a i BIA privedeni su 5. februara. Pripadaju grupi poznatoj kao „zemunski klan“, a koja se osnovano sumnjiči za ubistva, iznude, otmice i dilovanja droga. Za samo 100 dana od najave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbija obračunati sa organizovanim kriminalom uhapšen je i Darko Elez koji je godinama izbegavao pravdu, a sada i Belivuk i pripadnici njegove organizovane kriminalne grupe. Za samo 100 dana Srbija je pokazala kako se vodi rat protiv organizovanog kriminala i kako se od država pravi bolje, bezbednije i sigurnije mesto. Sprečavanje šverca, nasilja, krađe, krijumčarenja droge, nasilničke vožnje, razbojništva, kontrola jačanja bezbednosti saobraćaja samo u poslednjih nedelju dana bio je čitav niz ovih akcija na dnevnom nivou gde su pripadnici MUP-a odlično i efikasno uspeli da prekinu kriminalne radnje i uhapse počinioce.

Ministre, ja vam čestitam i želim vam još više uspeha u svim budućim akcijama.

Sporazum između Republike Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto u oblasti odbrane razvija saradnju u oblasti vojno-ekonomske, naučno-tehničke, bezbednosne saradnje i vojnog obrazovanja.

Naša Vlada je ponovo vratila poštovanje, ugled i čast Vojske Srbije, jer Vojska predstavlja kariku bez koje ne funkcioniše i ne može da opstane niti jedna država. Zato sam vrlo ponosna i za mene vojska predstavlja snagu i veličinu jedne države. Zato želim da izrazim zahvalnost ovoj Vladi na postignutom napretku sa željom da nastavi na jačanju Vojske i sistema odbrane naše zemlje.

Mi sada zaista možemo da kažem da Vojska Srbije u potpunosti kontroliše srpsku teritoriju, čuva bezbednost i nikada neće dozvoliti da se bilo kakva politička nestabilnost preliva na našu teritoriju. Garant je mira i stabilnosti ne samo u Srbiji, već u celom regionu. Kontinuirano se radi na jačanju Vojske i modernizaciji svih vojnih sistema.

Aktivnost koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preuzimaju potvrđuju da Srbija želi da bude pouzdan partner u izgradnji bezbednosti i odbrane. Zato ovaj sporazum predstavlja samo još jedan stepenik u produbljivanju i jačanju saradnje naše države sa drugima.

U danu za glasanje podržaću sve predložene zakone i pozivam kolege da podrže iste. Zahvaljujem.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 15.12.2020.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicom, dame i gospodo poslanici, analizom predloženih zakona vidimo da Vlada Srbije nastavlja smerom razvoja, širenja i rasta privrede i životnog standarda građana. Zato ću odmah na početku izlaganja reći da ću podržati sve predloge zakona.

Akcenat stavljam na izmene i dopune Zakona o tržištu kapitala, zato što je najvažniji po pitanju ostvarenja statusa, rejtinga naše zemlje i ambijenta povoljnog za strane investitore.

Prošle godine se nakon dugo vremena Srbija ponovo vratila na međunarodno tržište kapitala. Ove godine Srbija je izašla na međunarodno finansijsko tržište i emitovala obveznicu od milijardu i 200 miliona dolara kako bi refinansirala najskuplju obveznicu, koja je emitovana 2011. godine i skupi dug zamenila mnogo jeftinijim. Ovo je najmanja kamatna stopa koju je naša zemlja ikada dobila na tržištu kapitala, čime su ostvarene dodatne uštede od oko 11 milijardi i 600 miliona dinara. I što je još važnije, učešće javnog duga ostaje ispod 60% BDP-a.

Zašto možemo reći da se ispunjavaju svi standardi razvijenog tržišta kapitala? Upravo zato što je izgubljeno poverenje stranih i domaćih investitora predstavljalo ključni problem na srpskom tržištu. Danas ne povećavamo javni dug, vraćamo kredite i vraćamo obveznice koje je neko drugi uzimao pre nas. Danas preduzeća dobijaju povoljnije kredite po mnogo nižim kamatnim stopama. Novac koji investiramo jesu konkretni projekti, projekti koji vode povećanju konkurentnosti, rastu ekonomije i privrede, doprinose finansijskoj stabilnosti. Danas smo ponosni na činjenicu da od svetskih finansijskih institucija dobijamo potvrde o ispravnoj ekonomskoj politici.

Strane direktne investicije u Srbiji nisu smanjene ni za vreme krize koju je izazvala pandemija korona virusom. To govori o poverenju koje strani investitori imaju u Srbiju i ekonomsku politiku koju vodimo. Zaključno sa septembrom, uložili su u našu zemlju milijardu i 800 miliona evra, a projekcija je da će do kraja godine to biti planiranih dve milijarde i 300 miliona evra.

Dakle, stabilnost dinara više nikoga ne brine. A pre samo nekoliko godina živeli smo u zemlji koja je bila na finansijskom dnu u svakom smislu ovih reči. Do sada je Vlada Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem, zaista pokazala veliku ozbiljnost i odgovornost. Svako obećanje je ispunjeno, od rasta plata i penzija do smanjenja nezaposlenosti na ispod 8% i povećanja životnog standarda.

Da podsetim da je 2013. godine nezaposlenost bila veća od 25%.

Pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom iznosiće čak 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra. Narodna banka Srbije juče je na vanrednoj sednici usvojila odluke kojima se omogućuje lakša otplata kredita dužnicima pogođenim pandemijom korona virusa.

Sve to pokazuje da Vlada vodi brigu o građanima i privredi, da vodi brigu o Srbiji, jer, svi smo mi deo Srbije.

Međutim, uprkos svim naporima i rezultatima koje ostvaruje ova Vlada, mi imamo one kojima smeta što nećemo dozvoliti da ovaj narod zaboravi nedela i pljačke, nedela tajkuna. Mi imamo opozicione ostatke upravo tih kriminalaca koji su oko sebe okupili lakoverne i pohlepne, koji pokušavaju da prikažu sebe žrtvom. Da, baš oni su se našli pogođeni istinom. Takvi pokušavaju da prikažu nas kao agresore, kao one koji napadaju. E, pa, gospodo, mogli ste da podignete Srbiju, mogli ste da gradite, a ne da kradete. Mogli ste da otvarate fabrike, nova radna mesta, da dižete plate i penzije, da jačate vojsku, policiju, zdravstvo, privredu. Ali niste. Imali ste šansu ali ste je propustili. Niko vam više ne veruje, pa ni vi sami između sebe ne verujete jedni drugima.

Zato prekinite da napadate jedinu ličnost koja je u proteklih 30-40 godina uradila toliko mnogo za Srbiju, predsednika Aleksandra Vučića.

Normalno je da postoje oni koji uspeh ne praštaju. Uvek je bilo tako. Ali, jedno su uvrede, a drugo je poziv na linč. Dovoljno je da se setimo 90-ih i kako smo živeli, pa kriminala 2000-ih, dok nije došlo do promene 2012. godine. U poslednjih nekoliko godina zaista osećamo da se život menja na bolje. Pokušali ste da izlazite na ulice, da pravite nered. Trudili ste se iz sve snage da razbijate, palite i uništavate, ali džaba vam je bilo, opet ste izgubili.

Stvarno je previše očekivati od nas da ćutimo, jer nećemo da ćutimo ni na uvrede ni na pretnje. Dosta je prozivanja svakoga ko se suprotstavi vama koji ste protiv Srbije i na prefinjen način glumite nezadovoljstvo. Naprotiv, vi radite samo za svoj džep, sa ciljem da uništite sve što se sa mukom stvorilo.

I nije tačno da se u parlamentu širi govor mržnje. Zar je mržnja govoriti istinu i tražiti pravdu? Zar je to nasilje? Da li je neko iz opozicionih medija kažnjen za poziv na linč za vešanje, na klanje, na silovanje? Mi se upravo borimo da ovaj narod čuje istinu, da je dobro zapamti. Zato mi smeta što, ponavljamo dokazane činjenice i baš me briga šta će reći Đilasovi i Šolakovi mediji. Ponoviću, normalno je da postoje oni koji uspeh ne praštaju, a mi idemo dalje i borićemo se za bolju Srbiju u kojoj se nećemo bojati budućnosti. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2020.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, kolege i koleginice poslanici, što se tiče zakona o sporazumima za zajmove kod Nemačke KfW banke, Banke za razvoj Saveta Evrope i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, smatram da su u potpunosti neophodni i predstavljaju još jedan korak ka napretku.

Sporazumima se predviđa sprovođenje projekata zaštite životne sredine, kao i otklanjanje posledica aktuelne pandemije. Projekti koji su sadržaji ovih sporazuma su od izuzetne važnosti, od povećanja energetske efikasnosti, kroz sanaciju zgrada javne namene i sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta u opštinama Srbije. Zatim, povećanje efikasnosti sistema daljinske isporuke energije, rešavanja pitanja vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda, što predstavlja izuzetnu priliku za investiciona ulaganja, a istovremeno će doneti Srbiji značajan pomak u kvalitetu životne sredine i zaštiti zdravlja građana.

Srbija jača regionalni značaj i ceo smer politike kojom se vodi naša Vlada i predsednik Vučić vodi ka povećanju i unapređenju povezanosti Srbije sa međunarodnim tržištem, ubrzanju ekonomskog razvoja, modernizacije i revitalizacije starih industrija i podsticanju razvoja novih.

Istina je da je ova 2020. godina donela zaista mnogo problema i posledica zbog aktuelne globalne pandemije u gotovo svim aspektima društva, posebno privrednih, ali naš javni dug je ostao pod kontrolom i trenutno je na 57% BDP-a. Vraćamo kredite koje su uzeli drugi, pre nas i imamo finansijsku stabilnost, a potvrda tome su upravo veliki međunarodni investitori koji, zahvaljujući dobrom smeru ekonomske politike, vide u Srbiji povoljan poslovni ambijent.

Najnoviji podaci nam govore da Srbija raspolaže sa 13,1 milijardi evra deviznih rezervi, od čega zlato predstavlja 14%, što znači da su devizne rezerve dvostruko uvećane u odnosu na 2018. godinu. U oporavak naše privrede država je ove godine uložila više od 10% BDP-a.

Ekonomski napredak zemlje zavisi od odlučnosti i sposobnosti Vlade da sprovede suštinske reforme, a Vlada Srbije pokazala je i odlučnost i odgovornost prema građanima, od povećanja plata i penzija ove godine i povećanja koja nas očekuju u sledećoj godini, do planova, odnosno projekata koji će se ostvariti preko ovih sporazuma o zajmovima, a koji su pre svega značajni i važni za sve nas zato što omogućuju nova radna mesta, razvoj infrastrukture i mnogo bolji životni standard.

Na kraju, sporazumi koji podrazumevaju finansijsku podršku naporima u suzbijanju pandemije Kovid-19 obezbediće još veće ulaganje u zdravstveni sistem Srbije, kako bi se ublažilo i zaustavilo širenje korona virusa. Mi smo danas suočeni sa borbom za javno zdravlje. Jučerašnji podaci od skoro sedam hiljada Kovid pozitivnih, zaista su katastrofalni i svakoga dana neka nova bolnica postaje Kovid bolnica.

Zato uvek podsećam, pa evo i sada apelujem na građane, da učinimo zajedno sve kako bi ponovo nastavili da živimo slobodno i bez ograničenja. Preostaje nam da zajedno izdržimo, jer pobedićemo jedino ako budemo pazili jedni na druge. Tuga i strah kada god čujemo koliko je novo obolelih i preminulih, a među kojima su i naše komšije, prijatelji, rodbina, naučila nas je da moramo da poštujemo svaku meru i način koji bi mogao da nas približi pobedi.

Na kraju, svedoci smo da naša Vlada i predsednik Vučić zaista čine sve kako bi što lakše i bezbolnije prevazišli ovu krizu i nastavili da se razvijamo tako što ćemo zadržati poziciju za koju smo se izborili uz velika odricanja.

Zato ću u Danu za glasanje podržati sve predložene zakone. Zahvaljujem na pažnji.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -