OLIVERA OGNJANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1969. godine. Živi u Grockoj, Beograd.

Po zanimanju je diplomirani menadžer.

Bila je direktorka JKP “Grocka”.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Na redovim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo se našla na listi "Aleksandar Vučić- Za nasu decu". Mandat joj je potvrđen 10.11.2020. godine.
Poslednji put ažurirano: 24.11.2020, 11:51

Osnovne informacije

Statistika

  • 5
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2021.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, zakoni o utvrđivanju garantne šeme, kao nove podrške privredi su neophodni kako bi se nastavilo sa procesom ublažavanja velikih finansijskih i ekonomskih posledica, koje su nastale kao posledica pandemije izazvane virusom Kovid 19 i kako bi nastavili borbu protiv pandemije i ekonomski razvoj zemlje.

Juče smo mogli da čujemo koliko napora se uložilo i koliko ozbiljnosti je pokazala naša Vlada i predsednik kada je u pitanju nastavak borbe sa pandemijom, nastavak projekata vezanih za kapitalne investicije i dalji razvoj i ekonomski napredak Srbije. Čuli smo koliki je teret odgovornosti preuzela Republika Srbija na sebe kada je u pitanju ostvarenje rezultata u svim sferama privrede, kako bi održala stabilnost i rast i nadoknadila gubitke preduzetnicima koji su bili onemogućeni da rade zbog vanrednog stanja.

Veliki broj zemalja u svetu nije izdržao nalet pandemije i ušli su u ekonomsku krizu. Međutim, zahvaljujući upravo odgovornoj politici koju uspešno vodi predsednik Vučić doći ćemo do rasta od 6% BDP ove godine i upravo zbog ove stabilnost Srbija je još atraktivnija za direktne strane investicije, čiji priliv iznosi skoro tri milijarde evra 2020. godine.

Činjenica je da pandemija još uvek traje, da je broj obolelih i preminulih još uvek visok, iako do sada imamo preko tri miliona vakcinisanih građana u Srbiji, ali je takođe i činjenica da je veliki broj mutacija ovog virusa za koje se ne može odmah saznati kakve su i kolike posledice. Čitav svet, sve države se bore i ulažu ogromne napore u očuvanje privrede. Naša sreća jeste to što zahvaljujući naporima koje ulaže predsednik Aleksandar Vučić imamo sve vakcine. Građani mogu da izaberu kada i kojom vakcinom će se vakcinisati, naravno ako to žele.

Najbitnije je što Vlada Republike Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem je našla načine da pomogne građanima i privredi kako bi prevazišli probleme i zastoje u radu koji su nastali zbog neophodnosti uvođenja vanrednih mera.

Treći ekonomski paket pomoći privredi i građanima vredan je 257 milijardi dinara, što predstavlja 17,2% našeg BDP. S obzirom da je nakon uvođenja vanrednog stanja došlo do pada prihoda neophodna je podrška Republike Srbije kako bi se održala likvidnost. Takođe, da Republika Srbija preuzima obavezu da kao garant obezbedi dodatnih 500 miliona evra za kredite koje banke obezbeđuju privrednim subjektima za finansiranje likvidnosti.

Drugi zakon se odnosi na mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju u putničkom transportu, u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističke agencije zato što su u proteklom periodu pretrpeli najviše štete i imaju najveće posledice u poslovanju. Pretrpeli su značajan pad prihoda, te je neophodna podrška Republike Srbije kao garanta za njihovu revitalizaciju i likvidnost. Podsetiću da je prvi paket mera pomoći privredi bio u aprilu prošle godine, a drugi u septembru, podrazumevao je isplatu dva puta po 60% minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana. Ove mere imaju za cilj i očuvanje proizvodnih kapaciteta i radnih mesta koliko god je moguće, a najvažnije je da građani znaju da vrednost sva tri paketa pomoći iznosi preko osam milijardi evra.

Da je i ove godine ostvareno povećanje plata i penzija i uz to povećanje su plate za vojsku Srbije i da će se i ove, kao i prošle godine, finansijski pomagati građanima i dodatno penzionerima i nezaposlenima i dok tzv. antivakcinaši izmišljaju sve moguće razloge protiv vakcinacije, politizujući čak i sam proces protiv borbe protiv pandemije samo zato što moraju da iskale mržnju koju imaju prema predsedniku Vučiću, a finansirani od opozicionih partija koje besne što ne mogu više da kradu naš novac, neverovatno je da idu do tih granica da optužuju kako vakcine izazivaju sterilitet, kako se na nama vrše eksperimenti, kako su vakcine tihe ubice i to sve u vreme kada se ceo svet bori da obezbedi vakcinu.

Sve ovo sam navela zato što su ovakve tvrdnje velika drskost kada se zna koliko je ova vlast učinila i koliko čini kako bi podstakla porast nataliteta u Srbiji, kako bi pomogla roditeljstvu i odrastanju dece, kako bi vratila one koji su otišli u svet u potrazi za poslom.

Moram, dragi građani, da vas podsetim ko su ti opozicioni koji glume žrtve. To su deo žute bande koji se obogatio od pljačkaških privatizacija i oni koji su im se iz ličnih interesa priključili preskačući iz partije u partiju. To su neki poput bivšeg gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, direktno odgovornog za pljačku Telekoma 2011. godine kada je to državno preduzeće pod njegovim pritiskom bilo primorano da kupi četiri kablovska kanala Arena sport za 7,7 miliona evra, nekadašnjeg upravljača našeg glavnog grada koji za samo četiri godine je zaradio preko 600 miliona evra. To je neko za čije vlasti za nabavku 200 autobusa je nestalo 150 hiljada evra po autobusu, neko ko je izgradio najskuplji most u Evropi. Đilasove firme su po Srbiji imale godišnji prihod od preko 80 miliona evra, dok je pola miliona građana Srbije ostalo bez posla, BDP je bio minus 3,1, a javni dug od skoro 80%.

Da samo spomenem i Jeremića koji nas je omalovažavao po celom svetu, koji za potpisivanje ugovora sa Energoprojektom Srbije odštetio za više od 5,2 miliona evra. Za pet godina mandata na mestu ministra spoljnih poslova na putovanja i luksuz potrošio je više od 3,6 miliona evra iz budžeta itd. Da više ne nabrajam.

Eto kako se otvorilo preko 50 računa po svetu na kojima se nalazi naš novac i zašto se preti predsedniku Vučiću i njegovoj porodici, zašto se prave vešala, preti ubistvom i silovanjem. Zato ne valja niti jedan funkcioner SNS. Zato vređaju i omalovažavaju vas građane koji ste dali poverenje nama, SNS i predsedniku Vučiću, a nisu gadljivi na novac koji daje Republika. Nije im teško da se voze po novim autoputevima i da primaju redovne plate, ali vreme i istrajnost će pokazati kada smo na pravom putu. Srpska napredna stranka je pokazala da neće a ima posla sa lopovima, da neće dozvoliti da se krade i da će sankcionisati i istražiti svakoga koga uhvati u kriminalu i krivičnom delu bez obzira na političku pripadnost. Pokazala je da se vodi istinom i pravdom.

Na kraju, predsednik Vučić nije samo obezbedio da u Srbiji imamo sve vakcine, da pomažemo i druge zemlje dajući im vakcine i primamo strane državljane kako bi ubrzali proces ozdravljenja, već je omogućio da se u našoj zemlji pokrene proizvodnja vakcina protiv Kovida 19, obezbedio je i ulaganje u opremu za Torlak kako bi pokrenuli proizvodnju četvorovalentne vakcine protiv gripa, a do sada smo morali da čekamo na uvoz tih vakcina.

Znači, uz jačanje zdravstva i zdravlje nacije ide se ka otvaranju novih radnih mesta. Srbija se stavlja u poziciju koja nas označava kao jaku, stabilnu i bezbednu za život. Danas imamo predsednika Srbije koji predstavlja našu zemlju na najbolji mogući način tako da je podigao naš ugled u svetu i da je sve više investitora koji u našoj zemlji vide ambijent povoljan za investicije, a to je jedini put koji će pružiti sigurnu i bolju budućnost za nas i našu decu. Zato ću u danu za glasanje podržati sve predložene zakone.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 30.03.2021.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Uvaženi ministre sa saradnicima, mi danas govorimo o izmeni Zakona o popisu stanovništva za 2021. godinu, koji će ujedno biti i poslednji koji se sprovodi na tradicionalan način, neposrednim kontaktom sa stanovništvom.

Ono što je ovde najbitnije jeste da zbog trenutnog stanja i ugroženosti pandemijom koronavirusa, moramo biti realni da u aprilu mesecu ne može doći do ostvarenja tih planova i zbog toga moramo da ih pomerimo za oktobar mesec.

Ova Vlada sprovodi strategiju za povećanje nataliteta i u tom smislu je sprovela sve moguće mere već nekoliko godina unazad kako bi Srbija napokon imala pozitivan procenat kada je u pitanju broj rođenih beba u jednoj godini.

Takođe, 88 opština dobilo je ukupno 650 miliona bespovratnih sredstava za poboljšanje populacione politike u januaru mesecu prošle godine. Vlada Srbije je 2018. godine uvećala i roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete što je, priznaćete, velika pomoć i stimulacija parovima koji žele da imaju više dece, a nisu to bili u mogućnosti iz finansijskih razloga.

Sa druge strane, kako bi se popravila demografska slika u Srbiji, Vlada je sebi zadala cilj da zadrži mlade u našoj zemlji i pokuša da vrati one koji su već ranije otišli u inostranstvo.

Obnova i izgradnja Srbije uključuje otvaranje velikog broja radnih mesta, što daje šansu upravo mladima, ali i svima koji su bez posla. Zato je nezaposlenost sada na 9%, iako je veliki problem napravila upravo pandemija.

Bitno je da ćemo na kraju dobiti pouzdane podatke o ekonomskim, obrazovnim, etičkim, vitalnim obeležjima stanovništva, zato što su oni neophodni da bismo dobili preciznu sliku trenutnog stanja i mogli da pravimo projekcije za naredni period.

Što se tiče same pandemije, obraćam se građanima da izbegavaju bilo kakva okupljanja, pogotovo performanse koje su organizovali neodgovorni i neozbiljni ljudi koji ne žele dobro nikome, a pogotovo ne svojoj zemlji.

Pre neki dan – Ada Ciganlija – puna ljudi, roštiljanje, lep dan, predivno. Znam da je svima dosta sedenja u kući ali, ljudi, stanite malo, mislite o bezbednosti svojoj i svojih najdražih, a pri tome ugrožavate živote i mladih i starih, dok su nam sa druge strane bolnice prepune i imamo medicinsko osoblje koje, ugrožavajući svoje živote, pokušava na svaki mogući način danonoćno da pomognu svima nama, svim bolesnima i ugroženima.

Apelujem na građane Srbije da se vakcinišu, jer je to zaista jedini način da normalizujemo život onako kako smo navikli da možemo da prošetamo i izađemo sa decom, da normalno idemo u kupovinu, da se vratimo normalnom životu. Na kraju krajeva, svi to i želimo, zar ne? Toliko puta ste tražili da ponovo imamo organizovana venčanja, kao ranije, da imamo proslave rođenja dece, da izlazimo u kafiće, pa, eto, to je jedini način da ponovo živimo normalno i bezbedno.

Svi možete da se ljutite na predsednika koliko god hoćete, ali predsednik nije taj koji je doneo koronu u našu zemlju. On je taj koji se izborio da imamo sve postojeće vakcine u ponudi kada ih druge zemlje nemaju i nisu imale. On je taj koji pomaže i stranim državljanima u borbi protiv Kovida, a ova Vlada je svima dala mogućnost da slobodnom voljom odluče da li će se vakcinisati ili ne.

Nije normalno skupljanje u masama, a sa zahtevom kojim – nepostojećim. Znači, oni nemaju konkretan zahtev, osim da im nešto ne odgovara. Pa, nikome od nas ne odgovara da sedi kući i da već preko godinu dana nosi maske, stalno dezinfikuje ruke, drži odstojanje od dragih i najbližih.

Žalosno je što imate nekoga kao što je Đilas, koji bukvalno ne spava, nego traži razlog da kritikuje i zamera na svakom potezu ove Vlade. To su vam oni ljudi koji kažu – ja volim svoju zemlju ali… Čim ima to „ali“ znači da nešto baš i ne voli tu zemlju i taj narod i da bi je najrađe opustošio i odneo sve, makar i na Mauricijus.

Pazite sad, 68 miliona evra na 53 računa, plus sve što smo znali od ranije, da ne ponavljam, i ko zna koliko ćemo još pronaći na njegovim računima širom sveta, našeg bivšeg gradonačelnika Beograda.

Šta mislite, dragi građani, koliko para biste imali na računima kada bi vam sve pare vratio nazad i svima jednako podelio? Koliko bi se para našlo na računu svakog od nas?

Sa druge strane, da smo gradili fabrike od tih para, koliko bismo novih radnih mesta imali? Ali to ne znači samo radno mesto, već egzistencija i bolji i pristojniji život vašim porodicama.

On mora, prosto mora da odbije poligraf. Ono što ja insistiram jeste da se nastavi sa istragom u koju moraju biti uključeni svi istražni organi ali da se isto uradi i sa gospodinom Jeremićem, Šolakom i pronađu svi njihovi saučesnici.

Na sve ovo, Đilas sebe predstavlja kao žrtvu, jadnog, progonjenog političara, kojeg mi pokušavamo da predstavimo kao najvećeg lopova. Nedavno je izjavio da će biti priveden. Pitam se samo zbog čega, kad je tako čist. Da nije možda počeo da se kaje? Da neće možda i javno da se izvini građanima na pokradenom novcu? Očigledno je proradila panika, pa sve možemo da očekujemo od njega, jer je sateran u ćošak.

Poštovani građani, 60% nas je dalo svoje poverenje predsedniku Vučiću na prethodnim izborima, a ne sumnjam da će tako biti i na predstojećim.

Predsednik Vučić i ova Vlada su pokazali da rade sve kako bi nama bilo bolje, kako bi imali lepši i bezbedniji život i svi vidimo da se nije stalo sa radom i ekonomskim napretkom, uprkos pandemiji. U danu za glasanje podržaću sve predložene zakone. Zahvaljujem.

Drugo vanredno zasedanje , 10.02.2021.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvaženi ministre sa saradnicima, region koji delimo sa našim komšijama je pun turbulencija. Brojni su bezbednosni izazovi sa kojima se suočavamo, a koji prevazilaze okvire naše, pa tako i ostalih država. Nabrojaću samo neke – terorizam i ekstremizam, organizovani kriminal, sajber pretnje, ilegalne migracije, trgovina ljudima, ekonomska neizvesnost i ostale.

Ovo su izazovi koji zahtevaju jačanje međusobnog poverenja i saradnje između država kroz zajedničke projekte i rad na proširenju ekonomskih, odbrambenih i političkih kapaciteta radi opšte stabilnosti i razvoja. Upravo zato su ovi sporazumi neophodni. U suočavanju sa izazovima Srbija odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, na regionalnom, evropskom i globalnom planu sa svim prijateljima i partnerima, preuzimajući i deleći svaku odgovornost.

Još od početka migrantske krize Srbija je pokazala koliko smo odgovorni i humani. Imali smo nekoliko centara u kojima smo obezbedili sve uslove za prihvat i smeštaj migranata. Pružili smo ruku svakome ko se našao u nevolji. Upravo zato sporazum sa Severnom Makedonijom je jako bitan. Jača saradnju dve države koje se nalaze na tranzitnoj trasi ilegalne migracije. Da bi se sprečio organizovani kriminal, terorizam, a uz to naravno idu i svi drugi oblici kriminala sa kojima se pripadnici MUP-a moraju suočiti.

Pre nekoliko dana pripadnici MUP-a u Somboru zajedno sa Žandarmerijom sproveli su akciju pronalaženja ilegalnih migranata i na više lokacija zatekli 335 stranih državljana. Oni su sa šest autobusa prevezeni u prihvatni centar u Preševu, gde će im biti obezbeđen adekvatan smeštaj.

Kada je reč o borbi protiv kriminala, pripadnici organizovane kriminalne grupe koji su uhapšeni u zajedničkoj akciji MUP-a i BIA privedeni su 5. februara. Pripadaju grupi poznatoj kao „zemunski klan“, a koja se osnovano sumnjiči za ubistva, iznude, otmice i dilovanja droga. Za samo 100 dana od najave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbija obračunati sa organizovanim kriminalom uhapšen je i Darko Elez koji je godinama izbegavao pravdu, a sada i Belivuk i pripadnici njegove organizovane kriminalne grupe. Za samo 100 dana Srbija je pokazala kako se vodi rat protiv organizovanog kriminala i kako se od država pravi bolje, bezbednije i sigurnije mesto. Sprečavanje šverca, nasilja, krađe, krijumčarenja droge, nasilničke vožnje, razbojništva, kontrola jačanja bezbednosti saobraćaja samo u poslednjih nedelju dana bio je čitav niz ovih akcija na dnevnom nivou gde su pripadnici MUP-a odlično i efikasno uspeli da prekinu kriminalne radnje i uhapse počinioce.

Ministre, ja vam čestitam i želim vam još više uspeha u svim budućim akcijama.

Sporazum između Republike Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto u oblasti odbrane razvija saradnju u oblasti vojno-ekonomske, naučno-tehničke, bezbednosne saradnje i vojnog obrazovanja.

Naša Vlada je ponovo vratila poštovanje, ugled i čast Vojske Srbije, jer Vojska predstavlja kariku bez koje ne funkcioniše i ne može da opstane niti jedna država. Zato sam vrlo ponosna i za mene vojska predstavlja snagu i veličinu jedne države. Zato želim da izrazim zahvalnost ovoj Vladi na postignutom napretku sa željom da nastavi na jačanju Vojske i sistema odbrane naše zemlje.

Mi sada zaista možemo da kažem da Vojska Srbije u potpunosti kontroliše srpsku teritoriju, čuva bezbednost i nikada neće dozvoliti da se bilo kakva politička nestabilnost preliva na našu teritoriju. Garant je mira i stabilnosti ne samo u Srbiji, već u celom regionu. Kontinuirano se radi na jačanju Vojske i modernizaciji svih vojnih sistema.

Aktivnost koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preuzimaju potvrđuju da Srbija želi da bude pouzdan partner u izgradnji bezbednosti i odbrane. Zato ovaj sporazum predstavlja samo još jedan stepenik u produbljivanju i jačanju saradnje naše države sa drugima.

U danu za glasanje podržaću sve predložene zakone i pozivam kolege da podrže iste. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -