OLIVERA OGNJANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1969. godine. Živi u Grockoj, Beograd.

Po zanimanju je diplomirani menadžer.

Bila je direktorka JKP “Grocka”.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Na redovim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo se našla na listi "Aleksandar Vučić- Za nasu decu". Mandat joj je potvrđen 10.11.2020. godine.
Poslednji put ažurirano: 24.11.2020, 11:51

Osnovne informacije

Statistika

  • 7
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peto vanredno zasedanje , 16.06.2021.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvažena ministarka, kolege i kolenice poslanici, poštovani građani, izmene i dopune ovog zakona predstavljaju nastavak reformi i pomoći će najviše onima sa umanjenim penzijama, jer će oni dobiti povećanje. Više nemamo opterećenje budžeta koje je kritično za opstanak čitavog finansijskog sistema.

Ovde je reč o licima koja su prihvatila program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena zakona iz 2014. godine umesto starosne penzije ostvarili pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije, što se negativno odrazilo na korisnike socijalnog programa koji su se opredelili za posebnu novčanu naknadu.

Sada je Vlada donela zaključak kojim trajno rešava problem za lica koja su utvrđena kao višak zaposlenih. Prevaziđen je problem nastao za korisnike prevremene penzije koji su bili korisnici prava na posebnu novčanu naknadu, odnosno korisnici novčane naknade. Izmenama su obuhvaćena i ostala usklađivanja po pitanju obračuna staža korisnika porodičnih penzija, poljoprivrednih penzionera i druga.

Godine 2014. Srbija je bila pred bankrotom. Donošenje Zakona o smanjenju penzija je bila ekonomska odluka čime je omogućeno da penzije i plate i dalje budu isplaćivane. To je bila jedina mera u tom trenutku da bi kriza stala, jer je 58% penzija isplaćivano iz budžeta. Rezultati su čekali, ali uspeli smo da stabilizujemo stanje u našem budžetu. Naša država je preuzela obaveze da sprovede reforme do kraja, da nastavimo sa ozdravljenjem i stvaranjem dugoročne održivosti porasta i povećanja penzija.

Činjenica je da danas imamo potpuno drugačiju sliku. Ozdravljujemo našu ekonomiju i imamo neuporedivo veći broj zaposlenih, obnovljenih i izgrađenih fabrika i onih koje se grade, imamo investitore koji su zainteresovani da ulažu u našu privredu. Pošto procenat zaposlenosti direktno utiče na količinu sredstava za isplatu penzija putem poreza i doprinosa, naša Vlada se maksimalno zalaže da privuče strane direktne investicije i podstakne razvoj privrede i preduzetništva.

Mi ne zaboravljamo na najstarije koji su nas učili, školovali i kojima smo zahvalni na ukazanom poverenju, prihvatajući teške i nepopularne reforme koje su nas sve zajedno spasile i sadašnje i buduće penzionere, a posebno su pomogle da se ide ka postizanju finansijske stabilnosti.

Sve dosadašnje i buduće investicije su pokazatelji da je Vlada Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem stvorila pogodno tlo za ulaganje i pozitivnu privrednu klimu. Sve što treba da radimo narednih godina jeste da se držimo tog puta, a ono što penzioneri Srbije svakako treba da očekuju jesu dodatna povećanja penzija i ukupno bolji život. Ovo je put koji vodi sveukupnom razvoju, kurs koji je odredila Vlada Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem, put kojim se kreće SNS.

Na kraju, hoću da dam podršku našem predsedniku. Ne želim da se ugrožava autoritet i život predsednika Vučića, čoveka na kojeg sam ponosna, čoveka koji je dovoljno hrabar da se suprotstavi kriminalu, da udari na mafiju, čoveka koji se ne boji da kaže – ne priznajem Kosovo i da pri tom ne prestaje da radi, da se bori za snažniju Srbiju.

Laži, pretnje, silovanja, ukradeni milioni na računima po svetu. To je program, kampanja žutih i njima sličnih i stvarno će biti upamćeni po zlu koje su naneli Srbiji, a Srbija ih neće. Neće bahatost, lopove, kriminalce, batinaše, nasilnike. Srbiji je dosta takvih i sigurna sam da ništa neće zaustaviti predsednika Vučića i nikoga ne može ucenjivati, a Danilo, Milica i mali Vukan će ići uzdignute glave ponosni na svoga oca.

Naša je snaga baš u tome da smo posle svakog napada jači, da se još više borimo da odbrani i osnažimo Srbiju, pogotovo od takvih i sve nas je više, jer narod zna, narod vidi ko se danonoćno bori, ko vuče za ovu zemlju kao niko do sada, ko je postigao neverovatne rezultate, ko gradi, ko diže plate i penzije, otvara fabrike, zapošljava, ko trpi pretnje, prisluškivanja, prevare, kome se iza leđa radi o glavi.

Mi nikada nismo i nećemo napadati nečiju decu, nečiju porodicu i pozivati na linč. Nikada nećemo praviti nered i sramotu svima, pozivati na nasilje. Nećemo se baviti lažima, već iznositi istinu, argumentovanu istinu o svima koji žele u političku borbu. Nastavićemo da ostvarujemo zavidne rezultate, gradimo modernu Srbiju i tako održimo data obećanja i opravdamo poverenje koje su nam građani dali. Treba da sledimo primer koji nam daje naš predsednik – miroljubivost, fer-plej, dostojanstvo, pravednost, čoveka koji brani, čuva i podiže ugled Srbije svuda u svetu i koji je vratio veru u bolju budućnost. Hvala.

Jedanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 11.05.2021.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, uvažena ministarsko sa saradnicama, govoriću o izmeni i dopuni Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti zato što je sada potrebno ostvariti kontinuitet u sprovođenju politike zapošljavanja u skladu sa potrebama nacionalnog tržišta rada i nastaviti sa usaglašavanjem sa standardima EU i nove strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine u skladu sa akcionim planom zapošljavanja.

Srbija je tokom prethodnih pet godina ostvarila značajan napredak ka uspostavljanju makroekonomske stabilnosti i održivog privrednog rasta. Uspešna koordinacija monetarne i fiskalne politike, kao i dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije povoljno su uticali na poboljšanje poslovnog i investicionog ambijenta. Privredni rast Republike Srbije ključan je makroekonomski pokazatelj od kog zavisi održivo povećanje životnog standarda stanovnika u proteklih pet godina.

Maksimalna godišnja stopa realnog rasta BDP-a od 4,5% dostignut u 2018. godini. Mere fiskalne konsolidacije i aranžman sa MMF uticale su na smanjenje javnog duga na 52,9% BDP-a u 2019. godini, a činjenica je da su upravo strane direktne investicije u dobroj meri uticale na porast privredne aktivnosti i rast zaposlenosti. Stanje na tržištu rada ukazuje na značajan oporavak tržišta rada u periodu od 2015. do 2019. godine, smanjena je stopa nezaposlenosti, zaposleno stanovništvo konstantno raste, pa je broj zaposlenih povećan za 262 hiljade u periodu od 2015. do 2019. godine.

Razvoj savremenog finansijskog tržišta uslovljen je procesima inovacije i konkurencije koje vode stalnom kreiranju novih finansijskih instrumenata i širenju tržišta. Ovo je smer politike kojom se vodi naša Vlada i ovo je politika kojom je Vlada stekla poverenje stranih investitora. Na rast investicija uticale su određene reforme kao što je to slučaj sa reformama tržišta rada, ubrzanje i procedura odobravanja građevinskih dozvola, širenje primene elektronske uprave i drugo. Za ovu godinu se očekuje da će drugo tromesečje biti prekretnica privrednom oporavku i doprineti rastu BDP-a između 5% i 6%.

Od početka godine zaposlenost je stabilna iako većina privrednih delatnosti i dalje trpi posledice pandemije dok su epidemiološki rizici i dalje prisutni. Do sada je Vlada Republike Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem zaista pokazala veliku ozbiljnost i odgovornost. Svako obećanje je ispunjeno, od rasta plate i penzija do smanjenja nezaposlenosti na ispod 8% i povećanje životnog standarda. Da podsetim, da je 2013. godine nezaposlenost bila veća od 25%, da je Srbija 2014. godine bila na ivici bankrota, da smo 2014. godine imali javni dug veći od 70% BDP-a.

Vraćamo i vratili smo sve pare koje su dosovci zadužili, nemamo inflaciju, držimo stabilan kurs, gradimo autoputeve, fabrike, bolnice sada dva puta više nego ikada. Ove godine 10 opštih bolnica, škole se renoviraju, a oni ranije nisu izgradili baš ništa. Spremamo se da gradimo fabrike otpadnih voda, brzu prugu do Niša, Preševa i Dimitrovgrada, Novog Sada stvaramo novo modernu Srbiju i svi to vidimo i osećamo. Radimo na očuvanju kulturnog nasleđa i očuvanju nacionalnog identiteta.

Paketima ekonomske pomoći smo ostvarili mere za očuvanje privredne stabilnosti. Sada smo uspešna i jaka Srbija i mnogim to smeta. Pregurali smo jedan jako težak period, a sve zahvaljujući odgovornosti i mogućnosti da se vakcinišemo. U svakom mestu na mnogo punktova imamo mogućnost da biramo vakcinu i hvala svim zdravstvenim radnicima koji su nadljudskom snagom polagali da se sačuvaju životi i danonoćno se žrtvovali u kovid centrima. Đilasovci su prvo rekli da nema vakcina, a onda su se vakcinisali među prvima. Sada govore protiv vakcina, što je jako opasno i neozbiljno, jer se ceo svet bori da sačuva život. Za sve ove godine nismo izazvali nijedan sukob, čuvali smo mir iako smo stalno na udaru. Niko od nas ne preti i ne napada, ne upada, kao što su oni u RTS i Narodnu skupštinu.

Odgovornom politikom, ozbiljnošću i brigom i građanima, vojsci, policiji, ekonomiji, životu, napretku, sprovođenju planova i projekata, naš predsednik je izdržao i svakodnevno trpi svakakve udare da bi država i dalje napredovala, da bi održali mesto koje držimo u Evropi, među prve tri države po brzini napretka. Zato oni koji kriju svoja nedela i račune sa pokradenim parama građana, zato ti isti rade o glavi predsedniku Vučiću, zato im smeta njegova porodica. Koliko su para građani izneli iz Srbije, koliko smo bolnica, firmi, puteva mogli da izgradimo tim parama, da otvorimo novih radnih mesta i da podelimo vama građanima.

Mi smo danas od gubitnika postali pobednici. Gradimo Srbiju koju nekoliko desetina godina niko nije gradio. Predani rad, disciplina i štednja doveli su do ozdravljenja srpske ekonomije. Srbija želi da ostavi stabilne javne finansije generacijama koje dolaze. Želimo da se obezbedi stabilnost za rast u godinama i decenijama koje slede. Danas je Srbija zemlja koja neguje prijateljstvo i saradnju sa istokom i zapadom, sa Evropom i Rusijom, sa zemljama iz regiona i sa najvećim svetskim ekonomskim liderima. Sve zajedno daje rezultate na koje smo ponosni i zato su građani dali svoje poverenje predsedniku Vučiću i SNS. Poverenje koje nećemo izneveriti i nastavićemo da se borimo za lepšu budućnost, zato ću u danu za glasanje podržati sve predložene zakone. Zahvaljujem.

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2021.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, zakoni o utvrđivanju garantne šeme, kao nove podrške privredi su neophodni kako bi se nastavilo sa procesom ublažavanja velikih finansijskih i ekonomskih posledica, koje su nastale kao posledica pandemije izazvane virusom Kovid 19 i kako bi nastavili borbu protiv pandemije i ekonomski razvoj zemlje.

Juče smo mogli da čujemo koliko napora se uložilo i koliko ozbiljnosti je pokazala naša Vlada i predsednik kada je u pitanju nastavak borbe sa pandemijom, nastavak projekata vezanih za kapitalne investicije i dalji razvoj i ekonomski napredak Srbije. Čuli smo koliki je teret odgovornosti preuzela Republika Srbija na sebe kada je u pitanju ostvarenje rezultata u svim sferama privrede, kako bi održala stabilnost i rast i nadoknadila gubitke preduzetnicima koji su bili onemogućeni da rade zbog vanrednog stanja.

Veliki broj zemalja u svetu nije izdržao nalet pandemije i ušli su u ekonomsku krizu. Međutim, zahvaljujući upravo odgovornoj politici koju uspešno vodi predsednik Vučić doći ćemo do rasta od 6% BDP ove godine i upravo zbog ove stabilnost Srbija je još atraktivnija za direktne strane investicije, čiji priliv iznosi skoro tri milijarde evra 2020. godine.

Činjenica je da pandemija još uvek traje, da je broj obolelih i preminulih još uvek visok, iako do sada imamo preko tri miliona vakcinisanih građana u Srbiji, ali je takođe i činjenica da je veliki broj mutacija ovog virusa za koje se ne može odmah saznati kakve su i kolike posledice. Čitav svet, sve države se bore i ulažu ogromne napore u očuvanje privrede. Naša sreća jeste to što zahvaljujući naporima koje ulaže predsednik Aleksandar Vučić imamo sve vakcine. Građani mogu da izaberu kada i kojom vakcinom će se vakcinisati, naravno ako to žele.

Najbitnije je što Vlada Republike Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem je našla načine da pomogne građanima i privredi kako bi prevazišli probleme i zastoje u radu koji su nastali zbog neophodnosti uvođenja vanrednih mera.

Treći ekonomski paket pomoći privredi i građanima vredan je 257 milijardi dinara, što predstavlja 17,2% našeg BDP. S obzirom da je nakon uvođenja vanrednog stanja došlo do pada prihoda neophodna je podrška Republike Srbije kako bi se održala likvidnost. Takođe, da Republika Srbija preuzima obavezu da kao garant obezbedi dodatnih 500 miliona evra za kredite koje banke obezbeđuju privrednim subjektima za finansiranje likvidnosti.

Drugi zakon se odnosi na mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju u putničkom transportu, u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističke agencije zato što su u proteklom periodu pretrpeli najviše štete i imaju najveće posledice u poslovanju. Pretrpeli su značajan pad prihoda, te je neophodna podrška Republike Srbije kao garanta za njihovu revitalizaciju i likvidnost. Podsetiću da je prvi paket mera pomoći privredi bio u aprilu prošle godine, a drugi u septembru, podrazumevao je isplatu dva puta po 60% minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana. Ove mere imaju za cilj i očuvanje proizvodnih kapaciteta i radnih mesta koliko god je moguće, a najvažnije je da građani znaju da vrednost sva tri paketa pomoći iznosi preko osam milijardi evra.

Da je i ove godine ostvareno povećanje plata i penzija i uz to povećanje su plate za vojsku Srbije i da će se i ove, kao i prošle godine, finansijski pomagati građanima i dodatno penzionerima i nezaposlenima i dok tzv. antivakcinaši izmišljaju sve moguće razloge protiv vakcinacije, politizujući čak i sam proces protiv borbe protiv pandemije samo zato što moraju da iskale mržnju koju imaju prema predsedniku Vučiću, a finansirani od opozicionih partija koje besne što ne mogu više da kradu naš novac, neverovatno je da idu do tih granica da optužuju kako vakcine izazivaju sterilitet, kako se na nama vrše eksperimenti, kako su vakcine tihe ubice i to sve u vreme kada se ceo svet bori da obezbedi vakcinu.

Sve ovo sam navela zato što su ovakve tvrdnje velika drskost kada se zna koliko je ova vlast učinila i koliko čini kako bi podstakla porast nataliteta u Srbiji, kako bi pomogla roditeljstvu i odrastanju dece, kako bi vratila one koji su otišli u svet u potrazi za poslom.

Moram, dragi građani, da vas podsetim ko su ti opozicioni koji glume žrtve. To su deo žute bande koji se obogatio od pljačkaških privatizacija i oni koji su im se iz ličnih interesa priključili preskačući iz partije u partiju. To su neki poput bivšeg gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, direktno odgovornog za pljačku Telekoma 2011. godine kada je to državno preduzeće pod njegovim pritiskom bilo primorano da kupi četiri kablovska kanala Arena sport za 7,7 miliona evra, nekadašnjeg upravljača našeg glavnog grada koji za samo četiri godine je zaradio preko 600 miliona evra. To je neko za čije vlasti za nabavku 200 autobusa je nestalo 150 hiljada evra po autobusu, neko ko je izgradio najskuplji most u Evropi. Đilasove firme su po Srbiji imale godišnji prihod od preko 80 miliona evra, dok je pola miliona građana Srbije ostalo bez posla, BDP je bio minus 3,1, a javni dug od skoro 80%.

Da samo spomenem i Jeremića koji nas je omalovažavao po celom svetu, koji za potpisivanje ugovora sa Energoprojektom Srbije odštetio za više od 5,2 miliona evra. Za pet godina mandata na mestu ministra spoljnih poslova na putovanja i luksuz potrošio je više od 3,6 miliona evra iz budžeta itd. Da više ne nabrajam.

Eto kako se otvorilo preko 50 računa po svetu na kojima se nalazi naš novac i zašto se preti predsedniku Vučiću i njegovoj porodici, zašto se prave vešala, preti ubistvom i silovanjem. Zato ne valja niti jedan funkcioner SNS. Zato vređaju i omalovažavaju vas građane koji ste dali poverenje nama, SNS i predsedniku Vučiću, a nisu gadljivi na novac koji daje Republika. Nije im teško da se voze po novim autoputevima i da primaju redovne plate, ali vreme i istrajnost će pokazati kada smo na pravom putu. Srpska napredna stranka je pokazala da neće a ima posla sa lopovima, da neće dozvoliti da se krade i da će sankcionisati i istražiti svakoga koga uhvati u kriminalu i krivičnom delu bez obzira na političku pripadnost. Pokazala je da se vodi istinom i pravdom.

Na kraju, predsednik Vučić nije samo obezbedio da u Srbiji imamo sve vakcine, da pomažemo i druge zemlje dajući im vakcine i primamo strane državljane kako bi ubrzali proces ozdravljenja, već je omogućio da se u našoj zemlji pokrene proizvodnja vakcina protiv Kovida 19, obezbedio je i ulaganje u opremu za Torlak kako bi pokrenuli proizvodnju četvorovalentne vakcine protiv gripa, a do sada smo morali da čekamo na uvoz tih vakcina.

Znači, uz jačanje zdravstva i zdravlje nacije ide se ka otvaranju novih radnih mesta. Srbija se stavlja u poziciju koja nas označava kao jaku, stabilnu i bezbednu za život. Danas imamo predsednika Srbije koji predstavlja našu zemlju na najbolji mogući način tako da je podigao naš ugled u svetu i da je sve više investitora koji u našoj zemlji vide ambijent povoljan za investicije, a to je jedini put koji će pružiti sigurnu i bolju budućnost za nas i našu decu. Zato ću u danu za glasanje podržati sve predložene zakone.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -

Whoops, looks like something went wrong.