OLIVERA OGNJANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1969. godine. Živi u Grockoj, Beograd.

Po zanimanju je diplomirani menadžer.

Bila je direktorka JKP “Grocka”.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Na redovim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo se našla na listi "Aleksandar Vučić- Za nasu decu". Mandat joj je potvrđen 10.11.2020. godine.
Poslednji put ažurirano: 24.11.2020, 11:51

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2020.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, kolege i koleginice poslanici, što se tiče zakona o sporazumima za zajmove kod Nemačke KfW banke, Banke za razvoj Saveta Evrope i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, smatram da su u potpunosti neophodni i predstavljaju još jedan korak ka napretku.

Sporazumima se predviđa sprovođenje projekata zaštite životne sredine, kao i otklanjanje posledica aktuelne pandemije. Projekti koji su sadržaji ovih sporazuma su od izuzetne važnosti, od povećanja energetske efikasnosti, kroz sanaciju zgrada javne namene i sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta u opštinama Srbije. Zatim, povećanje efikasnosti sistema daljinske isporuke energije, rešavanja pitanja vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda, što predstavlja izuzetnu priliku za investiciona ulaganja, a istovremeno će doneti Srbiji značajan pomak u kvalitetu životne sredine i zaštiti zdravlja građana.

Srbija jača regionalni značaj i ceo smer politike kojom se vodi naša Vlada i predsednik Vučić vodi ka povećanju i unapređenju povezanosti Srbije sa međunarodnim tržištem, ubrzanju ekonomskog razvoja, modernizacije i revitalizacije starih industrija i podsticanju razvoja novih.

Istina je da je ova 2020. godina donela zaista mnogo problema i posledica zbog aktuelne globalne pandemije u gotovo svim aspektima društva, posebno privrednih, ali naš javni dug je ostao pod kontrolom i trenutno je na 57% BDP-a. Vraćamo kredite koje su uzeli drugi, pre nas i imamo finansijsku stabilnost, a potvrda tome su upravo veliki međunarodni investitori koji, zahvaljujući dobrom smeru ekonomske politike, vide u Srbiji povoljan poslovni ambijent.

Najnoviji podaci nam govore da Srbija raspolaže sa 13,1 milijardi evra deviznih rezervi, od čega zlato predstavlja 14%, što znači da su devizne rezerve dvostruko uvećane u odnosu na 2018. godinu. U oporavak naše privrede država je ove godine uložila više od 10% BDP-a.

Ekonomski napredak zemlje zavisi od odlučnosti i sposobnosti Vlade da sprovede suštinske reforme, a Vlada Srbije pokazala je i odlučnost i odgovornost prema građanima, od povećanja plata i penzija ove godine i povećanja koja nas očekuju u sledećoj godini, do planova, odnosno projekata koji će se ostvariti preko ovih sporazuma o zajmovima, a koji su pre svega značajni i važni za sve nas zato što omogućuju nova radna mesta, razvoj infrastrukture i mnogo bolji životni standard.

Na kraju, sporazumi koji podrazumevaju finansijsku podršku naporima u suzbijanju pandemije Kovid-19 obezbediće još veće ulaganje u zdravstveni sistem Srbije, kako bi se ublažilo i zaustavilo širenje korona virusa. Mi smo danas suočeni sa borbom za javno zdravlje. Jučerašnji podaci od skoro sedam hiljada Kovid pozitivnih, zaista su katastrofalni i svakoga dana neka nova bolnica postaje Kovid bolnica.

Zato uvek podsećam, pa evo i sada apelujem na građane, da učinimo zajedno sve kako bi ponovo nastavili da živimo slobodno i bez ograničenja. Preostaje nam da zajedno izdržimo, jer pobedićemo jedino ako budemo pazili jedni na druge. Tuga i strah kada god čujemo koliko je novo obolelih i preminulih, a među kojima su i naše komšije, prijatelji, rodbina, naučila nas je da moramo da poštujemo svaku meru i način koji bi mogao da nas približi pobedi.

Na kraju, svedoci smo da naša Vlada i predsednik Vučić zaista čine sve kako bi što lakše i bezbolnije prevazišli ovu krizu i nastavili da se razvijamo tako što ćemo zadržati poziciju za koju smo se izborili uz velika odricanja.

Zato ću u Danu za glasanje podržati sve predložene zakone. Zahvaljujem na pažnji.

Prvo redovno zasedanje , 03.03.2020.

Zahvaljujem predsedavajući.

Govoriću o zakonu o potvrđivanju Aneksa I, Sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan. Potvrđivanjem ovog aneksa, Srbija jača regionalni značaj i ceo smer politike kojom se vodi naša Vlada i naš predsednik Vučić je povećanje i unapređenje povezanosti Srbije sa međunarodnim tržištem, ubrzanje ekonomskog razvoja i da se modernizuju i revitalizuju stare i podstakne razvoj novih grana industrije.

Srbija i Azerbejdžan potpisali su u januaru, kao što je moja koleginica već pomenula 2012. godine Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji, čiji je cilj da se unapredi bilateralna, ekonomska i tehnološka saradnja, uključujući i saradnju u oblasti razvoja i realizaciju infrastrukturnih projekat.

Baš zbog potrebe produbljivanja saradnje, a u cilju realizacije novih infrastrukturnih projekata, u januaru ove godine sačinjen je Aneks I ovog sporazuma. To podrazumeva auto-put Ruma-Šabac, most preko reke Save, brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica i druge, a novi put koji će povezivati Rumu, Šabac i Loznicu će biti nastavak brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, odnosno Fruškogorskog koridora. Ukupna dužina ove saobraćajnice je oko 80 km, od čega je 25 km dužina budućeg auto-puta Ruma-Šabac, a brza saobraćajnica Šabac-Loznica 55 km.

Kompanije iz Azerbejdžana pokazale su se već kao pouzdani partneri i to posebno u oblasti infrastrukture, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11, od Ljiga od Preljine. U maju 2018. godine potpisan je zajednički akcioni plan o strateškoj saradnji i više bilateralnih dokumenata. Podsetiću na sporazume o unapređenju trgovinske i ekonomske saradnje i o vazdušnom saobraćaju.

Suština je da su naši odnosi sada na nivou strateškog partnerstva. Do sada smo potpisali preko 20 bilateralnih sporazuma koji predstavljaju osnov za dalju saradnju u raznim oblastima, tako da imamo sve političke i pravne preduslove da naši ekonomski odnosi budu na najvišem nivou.

Azerbejdžan je zainteresovan za saradnju u turizmu, poljoprivredi, informacionim tehnologijama, zdravstvu i farmaceutskoj industriji, a širi se saradnja i u energetskom sektoru. Imamo kontinuiranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, na čemu smo zahvalni, koja posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama, protivljenjem prijema Kosova u njihovo članstvo, o čemu svedoči i glasanje u Interpolu.

Na kraju, da bi država ojačala, mora da širi saradnju sa drugim državama. Srbija danas sarađuje sa istokom i zapadom. Dobija podršku i pruža prijateljsku ruku svima koji žele uspešnu i dugoročnu saradnju.

Mi smo u proteklih nekoliko godina imali čitav niz međunarodnih sporazuma koji produbljuju ekonomsku saradnju. Bitno je da naglasim da će svaki uticati na podizanje nivoa standarda života građana i otvarati mogućnosti za nova radna mesta, a to je najbitnije za budućnost građana Srbije.

Činjenica je da smo 2019. godinu završili sa stopom nezaposlenosti manjom od 9%, što je dva i po puta manje od 2012. godine i stanja koje smo zatekli u državi. U protekle četiri godine izgrađeno je 320 km autoputeva po najvišim svetskim standardima. Imamo stabilan budžet i prva smo zemlja po prilivu direktnih stranih investicija. Znači, imamo političku i finansijsku stabilnost, zbog čega Vlada Srbije može da pruži garancije za sve nove investicije.

Stalno slušamo primedbe i optužbe na svaki ostvareni projekat, na svaki predlog koji tek treba da se usvoji i to tako traje već nekoliko godina. Postaviću samo jedno pitanje - zašto ništa niste uradili za ovu zemlju kada ste imali priliku?

Duboko verujem i podržavam ovaj smer kojim ide naša Vlada, na čelu sa predsednikom Vučiće i u danu za glasanje ću podržati sve predloge zakona. Hvala.

Dvadeset šesto vanredno zasedanje , 25.02.2020.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Poštovani ministri sa saradnicima, uvažene kolege i koleginice poslanici, mi danas govorimo o veoma važnom setu zakona, sporazuma koji će produbljivanjem i unapređenjem međunarodne saradnje dovesti do jačanja sistema bezbednosne, antikorupcijske, vojne i ekonomske grane u našoj zemlji.

Kada je u pitanju Predlog zakona o potvrđivanju memoranduma o razumevanju o saradnji u borbi protiv korupcije, u okviru antikorupcijske inicijative jugoistočne Evrope sa protokolom o izmenama i dopunama Memoranduma, vidimo da je važenje memoranduma produženo na neodređeno vreme zato što je prepoznata potreba o regionalnoj saradnji u borbi protiv korupcije.

Takođe, sporazum o bezbednosnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske koji je zaključen u oktobru 2019. godine, potvrđuje da je utvrđena obostrana potreba da se uredi saradnja u borbi protiv krivičnih dela, naročito u vezi sa terorizmom, organizovanim kriminalom, trgovinom ljudima, drogama i sličnim supstancama.

Izazovi sa kojima se suočavamo prevazilaze okvire država, regiona i kontinenata. Nabrojaću samo par, terorizam i ekstremizam, organizovani kriminal, ilegalne migracije, trgovina ljudima, ekonomska neizvesnost. Smatram da se ovi međusobno povezani problemi mogu jedino efikasno rešavati većom interakcijom, boljom koordinacijom i saradnjom orijentisanom na postizanju rezultata. Neophodna je razmena informacija, iskustava, strategija, planova. Ovo zauzvrat učvršćuje stabilnost i bezbednost u regionu, što je u interesu, kako regiona, tako i Međunarodne zajednice.

U suočavanju sa ovim izazovima, Srbija odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, na regionalnom, evropskom i globalnom planu, sa svim prijateljima i partnerima. Tokom poslednjih godinu dana u Srbiji je sprovedena obimna zakonodavna aktivnost i ulažu se veliki napori u unapređenje primene propisa u praksi i saradnji svih učesnika u sistemu za sprečavanje finansiranja terorizma. Sprovedene su reforme i na institucionalnom nivou i formirane nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću, a važnu ulogu u sprovođenju refomri u skladu sa preporukama FATFA i Manivala, ima i Uprava za sprečavanje pranja novca.

Kao rezultat aktivnosti sprovođenja plana od juna 2019. godine, objavljeno je da se Srbija više ne nalazi na sivoj listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Terorističke organizacije zarađuju novac i od trgovine narkoticima ili ljudima, u svojim redovima najčešće imaju ekperte u novim komunikacionim tehnologijama za dalje umrežavanje i regrutaciju novih članova.

Zato želim da istaknem da je ogromna uloga u sprečavanju i otkrivanju ovih radnji upravo MUP i želim da vam čestitam na nizu akcija u kojima ste pomogli otkrivanju kriminalnih mreža. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije krajem 2018. godine u okviru Službe za borbu protiv terorizma uspostavilo je i Odsek za sprečavanje zloupotrebe javnih izvora i interneta, čime je omogućeno sprovođenje onlajn istraga sa ciljem obezbeđivanjem dokaza za potrebe krivičnog gonjenja izvršilaca ovog krivičnog dela.

Kada se govori o korupciji i kriminalu moram da podsetim građane Srbije da je Vuk Jeremić miljenik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića potrošio blizu osam miliona dolara na svoju nevladinu organizaciju CIRST koju karakterišu netransparentnost aktivnosti, ogromne sume iz kompanija sa kojima je sarađivao dok je bio ministar i neistine o izvorima finansiranja njegove kampanje. Umešan je u međunarodnu korupciju i kriminal i ponižavanje naše države. Za prošlu izbornu kampanju je na račune njegove firme za konsalting uplaćeno preko 7,5 miliona evra. Zaista bi bilo pravedno da se ovakvi kriminalci stavi pod istragu dok se ne utvrde sva krivična dela koja su počinili.

Predloženim Zakonom o potvrđivanju vojnog okvirnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske doprinosi se daljem podizanju sistema međunarodne vojne saradnje, odbrane i unapređenja operativne funkcije i sposobnosti Vojske Srbije. Mi sada, zaista, možemo da kažemo da Vojska Srbije u potpunosti kontroliše srpsku teritoriju, čuva bezbednost i nikada neće dozvoliti da se bilo kakva politička nestabilnost preliva na našu teritoriju. Uloga Srbije je da bude oslonac mira, stabilnosti i razvoja na Balkanu.

Naša Vlada je ponovo vratila poštovanje, ugled i čast Srbije. Imamo Vladu na čelu sa premijerkom Anom Brnabić koja ozbiljno planira i dugoročno gradi bolju i lepšu Srbiju.

Ovim sporazumima Srbija stvara jednu dobru okolnost, miroljubivu i solidarnost okolinu i komšije zasnovanu na međusobnoj povezanosti i preko potrebnoj pomoći. Dakle, pre svega naša Vlada ovim sporazumima potencira prijateljske odnose, a to je ono što nam treba u daljim evrointegracijama naše zemlje. Povezanost sa zemljama kao što je Republika Turska i saradnja MUP sa zemljama, dodatno će pospešiti i saradnju u drugim oblastima, kao što je privreda, finansije, saobraćaj i infrastruktura, a pre svega saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, oružjem, radioaktivnim materijalima. Što sve ukupno rečeno doprinosi podizanju kvaliteta života građana u jednom sinhronizovanijem sistemu zajedničke borbe.

Danas imamo predsednika Srbije koji predstavlja našu zemlju na najbolji mogući način, tako da je podigao naš ugled u svetu i da je sve više investitora koji u našoj zemlji vide ambijent povoljan za nove investicije. Ova vlast je uradila deset puta više od drugih. Otvoreno je na hiljade novih radnih mesta, javni dug je pao na 47% i očekuje se dalji pad, penzije i plate se povećavaju, u svakoj sferi društva se vidi poboljšanje i napredak. Ja vam čestitam na nesebičnom trudu i zalaganju i pozivam kolege i koleginice da u danu za glasanje podrže sve predložene zakone.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -