DUŠAN MARIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dušan Marić je do sada bio poslanik tri puta. Prvi put je izabran za poslanika u osmom sazivu, od 2008. do 2012, drugi put u 12.sazivu, od 2020. 2022. godine, i treći put u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 12. sazivu bio je zamenik člana Odbora za zaštitu životne sredine. Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 125 sati, 16 puta se obraćao u plenumu, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 202 puta, od čega je za 201 akt glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 82. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za zaštitu životne sredine, i zamenik člana Odbora za kulturu i informisanje.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 71. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Dušan Marić rođen je 10. januara 1963. godine u Šemenovcima kod Kupresa, po zanimanju je novinar, živi u Velikoj Plani.

Od 1983. godine radio je kao novinar. Bio je glavni i odgovorni urednik "Studenta" i "Velike Srbije".

Učesnik je ratova od 1991. do 1995. godine. Posle povratka sa ratišta, do 1998. godine, radio je u beogradskom dopisništvu "Javnosti" iz Pala, glasilu Republike Srpske, a od 1998. do 2005. godine bio je dopisnik iz Srbije srpskog "Oslobođenja" u Istočnom Sarajevu. Objavio je i osam knjiga.

Od 2008. do 2012. bio je predsednik Skupštine opštine Velika Plana. Od 2016. do 2020. godine bio je pomoćnik predsednika opštine Velika Plana, a od 2020. godine ponovo je predsednik Skupštine opštine Velika Plana.

Bio je član Srpske radikalne stranke, u kojoj je, sve do istupanja iz stranke 2014. godine, bio član Centralne otadžbinske uprave, član Izvršnog odbora i predsednik Podunavskog okružnog odbora.

U drugoj polovini 2015. godine učlanio se u Srpsku naprednu stranku.


Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:32

Osnovne informacije

Statistika

  • 16
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

Uvažene kolege, poštovani članovi Vlade, kad su u pitanju kadrovske promene u Vladi Srbije, kao što je logično da Dragan Stojković bira fudbalere koji će igrati za reprezentaciju Srbije, jer je za to dobio mandat od Fudbalskog saveza, kao što je logično da Svetislav Pešić bira košarkaše koji će igrati za reprezentaciju Srbije, isto je tako logično da Ana Brnabić predlaže izbor i smenu ministara u Vladi koju vodi, jer je za to dobila mandat od predsednika Republike i od ovog parlamenta.

Ja ću se osvrnuti na dva zakonska predloga o kojima mi danas raspravljamo. Prvi je Predlog zakona o izmeni Zakona o ozakonjenju objekata. Kada ovaj zakon stupi na snagu za 15 ili mesec dana, više desetina hiljada porodica koje nemaju legalizovane objekte u kojima stanuju će moći legalno da se priključe na električnu mrežu, na vodovodnu mrežu, na gasnu mrežu, na kanalizaciju, itd, itd, što će značajno olakšati njihov život, a olakšaće i poslovanje javnih preduzeća koja se bave ovim komunalnim delatnostima.

Što se tiče Predloga izmena Zakona o posebnim uslovima za izgradnju stanova za pripadnike Službe bezbednosti, treba podržati ovaj zakonski predlog i za svaku je pohvalu što država iz godine u godinu, posebno u postojećim okolnostima, ulaže sve više u vojsku i policiju.

U vezi ovoga što je sad govorila premijerka, ja mislim da bi dobro bilo da Vlada Srbije u sklopu ovih mera o kojima ste govorili, slične uslove kada je u pitanju rešavanje stambenog pitanja obezbedi i za prosvetne radnike.

Za budućnost jednog društva su vojska i policija izuzetno značajni, važno je pravosuđe, važno je i zdravstvo, ali za njegovu budućnost je najvažnije rađanje, vaspitanje i obrazovanje dece i omladine.

Ja ću iskoristiti ovu priliku da građane Velike Plane i tog dela Srbije upoznam sa nekim dobrim vestima. Ja sam ovde više puta govorio o veoma lošem stanju putne mreže, lošem stanju državnih puteva na teritorije opštine Velika Plana, apelovao sam na ministre, poslednji put na ministra Vesića da se uključi u rešavanje ovog problema. On je to obećao i već imamo prve rezultate.

Pre pet dana potpisan je nalog za početak radova na rekonstrukciji regionalnog puta Markovac-Velika Plana, dužina saobraćajnice je 27 kilometara. Put će biti rekonstruisan u dve faze. Prva faza će biti završena ove godine, druga faza na proleće sledeće godine.

Ono što je takođe bitno jeste da će u sklopu rekonstrukcije ovog pravca biti rekonstruisana i deonica od Markovca preko Lapova do Batočine. Za ovaj objekat, za ovaj putni pravac, Vlada Srbije je izdvojila oko 300 miliona dinara. Ja sam iz preduzeća PZP "Požarevac" obavešten da će geometri već sledeće nedelje izaći na teren, a da će radovi početi u avgustu mesecu.

Takođe verujem da ćemo ove godine imati i rekonstrukciju puta Velika Plana - Pokajnica - Radovanjski lug i manastir Koporin u dužini od 17 kilometara. Ja se nadam da nikome ne moram da objašnjavam značaj koji za srpsku duhovnu vertikalu imaju manastir Pokajnica, manastir Koporin i crkva Zahvalnica u Radovanjskom lugu.

Podsećam takođe da je pre četiri godine, na inicijativu predsednika Republike, Vlada Srbije obezbedila pet miliona evra za temeljnu rekonstrukciju putnog pravca Velika Plana - Smederevska Palanka. Koliko je ovo važno govori činjenica da je poslednji put ta putna saobraćajnica obnovljena 55 godina pre ove poslednje obnove.

Takođe, pre tri godine obnovljena je iz temelja saobraćajnica Markovac - Svilajnac, za šta je Vlada Srbije izdvojila dva miliona evra. Pretprošle godine Vlada Srbije je odvojila više od milion evra za rekonstrukciju saobraćajnice Žabari - Velika Plana, završena je deonica od Žabara do Donje Livadice, ali mi očekujemo da će biti završeno i ovih četiri kilometara od Donje Livadice do Velike Plane.

Uz zahvalnost Vladi Srbije ministru Vesiću i premijerki Brnabić na ovim dobrim najavama, u očekivanju da ćemo sledeće godine imati potpuno obnovljenu saobraćajnicu Markovac - Velika Plana - Lozovik, u narodu poznatu kao Carigradski drum, moram da istaknem da građani Velike Plane s pravom očekuju i rekonstrukciju putnog pravca od Savanovca, od Carigradskog druma, preko Krnjeva, do Smederevske Palanke, koji je u toliko lošem stanju da objektivno ugrožava bezbedno odvijanje saobraćaja.

Za kraj, želim da istaknem još jednu činjenicu. U poslednjih nekoliko godina, koliko je vođenje opštine Velika Plana u nadležnosti SNS, mi smo potpuno renovirali, znači prvi put asfaltirali ili presvukli novim slojem asfalta više od sto gradskih i seoskih ulica. To je jedan sjajan rezultat i ja se nadam da se sa tim slažu i kolege iz opozicije, od kolege Dejana Bulatovića pa nadalje. Hvala vam.

Treće vanredno zasedanje , 04.07.2023.

Dame i gospodo, mi već mesecima slušamo optužbe od strane opozicije kako SNS vlast brani nasiljem, kako pokušavamo da isprovociramo nasilje na protestima opozicije, a čuju se i primedbe na ponašanje policije, pa je tako jedan opozicioni portal pre nekoliko dana objavio sledeći dramatičan naslov: „Policija u civilu bije poslanike, a građani sami čuvaju protest i svoje glave“.

Međutim, činjenica govori da policija za dva meseca, koliko protesti traju, ni u jednom slučaju nije primenila silu. Evo kako je to izgledalo u vreme kada je sadašnja opozicija bila na vlasti. Dakle, 28, u stvari 29. jula 2008. godine na Trgu Republike je održan protest SRS zbog hapšenja i izručenja u Haški tribunal Radovana Karadžića, prvog predsednika Republike Srpske. Nakon završenog mitinga okupljeni narod je pokušao da krene u mirnu šetnju. Šetnja je trajala 50 metara zato što su nas 50 metara od Trga Republike dočekali kordoni Žandarmerije.

E sad vidite tog apsurda. Danas u vreme, kako vi tvrdite, diktature Aleksandra Vučića, opozicija šeta kud hoće i kako hoće, blokira ulice, blokira auto-put i nema nikakvih posledica. U vreme kada ste vi vodili Srbiju, u vreme navodne demokratije, šetnju opozicije je sprečavala Žandarmerija.

Znate kako se taj susret demonstranata i policije završio? Ranko Panić je na smrt pretučen, generalni sekretar SRS, Aleksandar Vučić, je dobio batine, a pet-šest narodnih poslanika SRS je teže i lakše povređeno. Među njima i ja. Završio sam na Urgentnom centru.

Znate kada smo dobili batine? Kada smo pokušali da sprečimo demonstrante da priđu kordonima Žandarmerije. Nisu nas pretukli ni demonstranti, ni nekakve narodne patrole, ni policajci u civilu, nego nas je pretukla Žandarmerija. Ponavljam, policija organizovano, očigledno uz blagoslov vlasti je ubila jednog demonstranta brutalnim šutiranjem, pretukla generalnog sekretara najveće opozicione stranke i teško povredila nekoliko narodnih poslanika najveće opozicione stranke.

Ja ću vam sada pokazati na fotografijama kako je to izgledalo. Ovde vidite Aleksandra Vučića, pretučenog od strane Žandarmerije. Ovde imamo fotografiju gde šest policajaca brutalno, čizmama, šutira ranka Panića. Šta je tadašnja vlast preduzela povodom tih zločina? Nije preduzela ništa.

Sad ja postavljam jedno pitanje svima vama i građanima Srbije, šta bi se dogodilo da se, ne daj Bože, ovakvo nasilje ponovi ovih dana na protestima opozicije, da neko, daleko bilo, od policije ubije nekog od demonstranata, da pretuče visokog funkcionera neke opozicione stranke i da povredi nekoliko poslanika iz opozicije? Vi bi verovatno pozvali narod na ustanak, a ovi iz Brisela i Londona bi vrištali kao Damjanov Zelenko iz one narodne pesme.

Što se tiče medijskog nasilja, činjenica je da ono postoji, ali ne postoji u Srbiji pet ili deset, nego 30 godina. Činjenica je, nažalost, da imamo čitavu jednu medijsku mašineriju koja nasilje promoviše kao prihvatljiv oblik ponašanja. Činjenica je da imamo medijsku industriju koja od kriminalaca, prostitutki, ljudi sumnjivog morala, pravi medijske junake i u tom pogledu nema nekakve velike razlike između medija koji podržavaju vlast i medija koji podržavaju opoziciju.

Ne verujem da se ovaj nesrećni dečak koji je ubio svoje školske drugove ni na koji način ugledao na neke junake iz tzv. „rijaliti programa“, kao što ne vidim kakve veze vaši protesti, vaš pokušaj da na ulici dođete na vlast, ima veze sa stvarnom borbom protiv nasilja.

Kad su u pitanju „Pink“ i „Hepi“, ja želim da podsetim na sledeću činjenicu. Prvi put ove dve televizije su nacionalnu frekvenciju dobile 2006. godine. Kao što znate, SNS je osnovana 2008. godine, a na vlast je došla 2012. godine pa se nameće pitanje kako vam te dve televizije nisu smetale od 2006. godine do 2012. godine i kako vam u to vreme nije smetalo to „smeće“ od rijaliti programa koji se i tada emitovao, kao što se i sada emituje?

Na kraju, kad su u pitanju protesti koji se dešavaju na ulicama Beograda, valjda nema stanovnika Srbije koji sumnja da je u pitanju još jedan pokušaj reprize 5. oktobra, još jedan pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti.

Opozicija tvrdi kako su ti protesti nenasilni. Međutim, kada vi svakog dana blokirate, jednom sedmično blokirate grad koji ima dva miliona stanovnika, to je u svakom slučaju nasilje.

Sada najavljujete da ćete te proteste radikalizovati, da ćete blokirati granične prelaze.

Da završim, legitimno je da se opozicija bori da sruši vlast i da sruši Aleksandra Vučića. Opozicija i treba da se bori da jednog dana bude vlast, ali odgovorna, patriotska opozicija nikada ne bi dozvolila da ruši vlast, da ruši rukovodstvo države ako vidi da na taj način ruši svoju državu, a vi to ovih dana upravo činite. Hvala vam.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2023.

Gospodine predsedniče, poštovani građani Srbije, poštovani predstavnici Vlade, čak i da su ove tvrdnje koje smo malopre čuli o navodnom kriminalu SNS tačne, to je mnogo manji kriminal nego kriminal kad prodate tri šećerane za tri evra u situaciji kad u rezervama te šećerane imaju 46 miliona evra robe. I gle čuda, te šećerane tadašnja vlast proda direktoru vladajuće stranke.

Što se tiče ovog amandmana, uz uvažavanje svih argumenata kolega iz opozicije, ja smatram da amandman ne treba prihvatiti.

Kao što ste videli pre nekoliko minuta, kolege iz opozicije malo, malo pa mašu nekakvim papirima i transparentima i pozivaju kamermane da zumiraju te papire, pa ću sada uraditi to isto.

Ovde je papir na kojem piše 400 hiljada radnika. Ovde je papir na kome piše 570 hiljada radnika. Znate šta povezuje ova dva papira? Ovih 400 hiljada radnika na papiru u levoj ruci su 400 hiljada radnika koje je DOS-vska vlast sa njihovih radnih mesta izbacila na ulicu, tako da oni u to vreme uopšte nisu razmišljali o bezbednosti na radu i o Zakonu o zdravlju na radu o kojima mi danas razmišljamo i raspravljamo, a znate zašto nisu? Zato što su bili bez posla, razmišljali su kako da nađu radno mesto da prežive, da prehrane svoju porodicu.

Ovih 570 hiljada radnika u desnoj ruci je 570 hiljada građana Srbije koji su zapošljeni u vreme vlasti SNS od 2012. do 2022. godine. Ovih 400 hiljada radnika je na ulicu izbačeno u vreme pljačkaške privatizacije od 2000. do 2008. godine, za osam godina. Ovih 570 hiljada radnika je uglavnom zaposleno u kompanijama sa zapada koje su investirale u Srbiju zato što su prepoznale pozitivan privredni ambijent koji je stvorila Vlada Republike Srbije.

Po zvaničnim podacima u 2012. godini u Srbiji je bilo 1.727.000 zaposlenih, danas ih ima 2.310.000. Kada su ovi ljudi izbačeni sa posla u vreme pljačkaške privatizacije, to nije bio kriminal u prisustvu vlasti, kako se često kaže, nego je to bila pljačka organizacije vlasti.

Ovih 400 hiljada radnika su na ulicu izbačeni za osam godina. Znači, svake godine bez posla u vreme DOS-ovskih stranaka je ostajalo 50 hiljada radnika. Srpska napredna stranka i vlast SNS su za deset godina zaposlili 570 hiljada radnika. Znači, godišnje su zapošljavali 57 hiljada ljudi i sad vi napravite paralelu. Na jednoj strani ovi za godinu dana sa posla izbacuju 40 hiljada ljudi, ovi na drugoj strani za godinu dana zapošljavaju 57 hiljada ljudi.

Primer Velike Plane iz koje dolazim. Pročitaću samo podatke za dve godine. Godina 2017. ukupno zaposleno ljudi sa teritorije opštine 7.501 radnik, 2022. godine 10.614, 3.113 stanovnika Velike Plane za pet godina je dobilo zaposlenje. U procentima to je 41,50%.

Evo još nekoliko podataka kako je neko brinuo o radnicima i kako neko danas brine o radnicima. Kaže: minimalna cena radnog sata 2012. godine 102 dinara, 2023. godine 230 dinara, nominalno povećanje 128 dinara, u procentima 125,49%, u evrima nominalno povećanje 0,95 evra, u procentima 86,6%; minimalna neto plana 2012. godine 17.952 dinara, 2023. godine 42.000 dinara, nominalno povećanje 24.388 dinara, u procentima 135%, u evrima 114% i, na kraju, prosečna neto plata 2012. godine 36.639 dinara, 2023. godine, na početku godine, sada je već veća, 78.326 dinara, nominalno povećanje 41.687 dinara, u procentima 113%. Plata u evrima 2012. godine 345 evra, 2023. godine, početkom januara, 669 evra, nominalno povećanje 324 evra, procentualno povećanje 94%.

Da li treba bolje? Treba. Da li može bolje? Može. Da li je bolje nego što je bilo? Uz uvažavanje svih okolnosti, uz uvažavanje činjenice da su u međuvremenu objektivno troškovi života znatno porasli, opet se mora konstatovati, ko želi da bude objektivan, da je mnogo bolje nego pre 10 ili 15 godina. Hvala vam.

Imovinska karta

(Velika Plana, 04.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik Skupština opštine Velika Plana Opština Mesečno 36000.00 RSD 21.08.2020 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130000.00 RSD 01.08.2022 -