Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Uglješa Mrdić

Uglješa Mrdić

Srpska napredna stranka

Obaveštenja i objašnjenja

Zahvaljujem, predsedniče Orliću.

Imam nekoliko pitanja. Prvo pitanje upućujem Zaštitniku građana Republike Srbije i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, a tiče se svih pretnji i uvreda koje su izrečene u Skupštini Srbije od strane opozicije, a upućene na račun naših uvaženih dragih koleginica iz SNS.

Dakle, imali smo prilike i prošle nedelje i pre i dve i tri nedelje da čujemo najgore moguće stvari što poslanici opozicije mogu da upute uvaženim koleginicama SNS, Neveni Đurić, Sandri Božić i drugim koleginicama i očekujemo sada adekvatnu reakciju i odgovore nadležnih institucija, a prvenstveno da čujemo reakciju Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Drugo pitanje upućujem isto nadležnim državnim institucijama u Srbiji i uopšte u javnosti, a tiče se najavljenih blokada međunarodnih puteva, najavljene blokade Beograda, ali ono što je najgore u svemu tome, što deo opozicije koji učestvuje na protestima najavljuje blokadu bolnica. Dakle, to je ludilo mozga što najavljuju. Žele da blokiraju KBC „Mišović“, Institut Dedinje, Institut Banjica, VMA, da blokiraju prilaze jednim od najvažnijih zdravstvenih institucija u Beogradu i u Srbiji. Jasno je da je to ludilo mozga, to građani treba da saznaju.

Ja razumem vašu nervozu vas iz opozicije jer, na primer, na obilaznici oko Beograda vidi se koliko je Srbija napredovala, koliko je Srbija ojačala, ali to nije razlog da koristite svaku priliku da blokirate Srbiju. Blokiranjem bolnica direktno ćete ugroziti zdravlje građanima Srbije, građanima Beograda i svim korisnicima ovih bitnih zdravstvenih institucija.

Na kraju, želim da uputim jedno pitanje i apel međunarodnim institucijama, a tiče se jednog, najblaže rečenog nedopustivog, neljudskog gesta od strane albanskih policajaca koji su juče, na Vidovdan, uperili puške u Danila Vučića, u sina našeg predsednika Aleksandra Vučića. Uperili su puške u Danila i pitali ga za ime oca, tražili mu da skine majicu na kojoj piše „Predaja nije opcija“.

Danilo im je jasno odgovorio da je kada su ga pitali za ime oca, jasno je rekao da je to Aleksandar, da je to njegov otac, da je to i vaš predsednik. Majicu mu nisu skinuli, obraz mu nisu ukaljali zato što „Predaja nije opcija“.

„Predaja nije opcija“ ni za Danila Vučića, ni za Aleksandra Vučića, ni za nas iz SNS. „Predaja nije opcija“ za sve nas građane Republike Srbije koji žele dobro Srbiji. Dakle, s jedne strane imamo vas koji podržavate postupke albanskih policajaca, koji po društvenim mrežama reagujete tako što pokazujete podršku Kurtijevim policajcima što su uperili pušku u sina predsednika Republike Srbije. To govori o vama, to govori o vama šta mislite o građanima Srbije.

Ovo vaše najavljeno blokiranje puteva i bolnica isto govori šta mislite o Srbiji i o građanima. Međutim, građani to vide. Jasno je da će građani na narednim izborima da kazne tu vašu politiku, tu vašu politiku blokade, rušenja institucija i podrške svima onima koji ne ćele dobro Srbiji.

Sa druge strane je ona Srbija, većinska Srbija koja podržava razvoj Srbije, koja podržava politiku mira i stabilnosti, koja podržava politiku Aleksandra Vučića, jer politika Aleksandra Vučića gradi Srbiju, jača Srbiju, čuva Srbiju. Čuva i vas iz opozicije koji ne želite dobro ni porodici Aleksandra Vučića, ni nama iz SNS. Čuva i vas koji nas vređate, koji pokušavate da nas ponizite, kojima je smešna odbrana Srbije i koji ne želite dobro ni jačanju institucija, samim tim ni Srbiji.

Ali, na sreću narod je taj koji odlučuje, a ne vi, a narod je uvek jasan, narod će uvek da podrži ono što je dobro i za njih i za našu Srbiju, a to je politika koja nas vodi u sigurnu budućnost, a to je politika našeg predsednika Aleksandra Vučića. Živela Srbija.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvažene kolege narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, danas u ime poslaničke grupe imam nekoliko pitanja, a koja se prvenstveno tiču Zdravka Ponoša, Dragana Šolaka i Vladete Jankovića. Naime, upućujem pitanje nadležnim institucijama Vlade Srbije i Vojsci Srbije da saopšti podatke o uništavanju Vojske Srbije za vreme dok je general Ponoš bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije i, naravno, u periodu od 2000. do 2012. godine kada su DOS-ovi i drugi kadrovi bili na čelu Ministarstva odbrane, da li SCG i kasnije Srbije. Pri tome, tražim konkretne podatke o tome na koji način je spašena Vojska Srbije, a jeste u periodu od 2012. godine pa do danas, i da građani Srbije jasno vide podatke na koji način je došlo do napretka rada i Vojske Srbije i Ministarstva odbrane od 2012. godine i što se tiče nabavke vojne opreme, naoružanja, sklapanja međunarodnih sporazuma, podizanja standarda pripadnika Vojske i uopšte jačanja Vojske, kao jedne od najvažnijih institucija u Srbiji.

Takođe, postavljam pitanje nadležnim institucijama da saopšte sve podatke, što se tiče delovanja Ponoša u vremenu dok je bio načelnik Generalštaba, što se tiče ilegalnom prisluškivanja vojnog vrha Srbije, a što su potvrdili njegovi saborci i oni ljudi koji su bili iz DS na čelu Ministarstva odbrane i u periodu dok je on bio načelnik Generalštaba. Da vidimo kako je taj „čuveni“ general i načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš hteo i prisluškivao svoje kolege, na koji način je želeo da upravlja Vojskom i kakav je imao odnos prema Vojsci i da jednostavno građani Srbije znaju šta je sve Ponoš uradio i što se tiče uništavanja Vojske Srbije.

Potom, Đilasov kandidat za predsednika Republike general Zdravko Ponoš je suinvestitor zgrade na Vračaru u Metohijskoj ulici. Tražim od nadležnih institucija da dostave sve podatke što se tiče delovanja ovog tajkuna među generalima ili generala među tajkunima – Zdravka Ponoša i, naravno, da vidimo poreklo njegovog novca i da Ponoš prijavi svoju porodicu. Ako neko od državnih funkcionera, nas narodnih poslanika, na vreme ne prijavi svoje prihode ili imovinu, onda trpi zakonom određene sankcije. U slučaju Đilasa i Ponoša to se nije dešavalo.

Dalje, sledeće pitanje imam, a koje se tiče delovanja žutog tajkuna i Đilasovog saborca Dragana Šolaka, kako je Šolak postao jedan od najbogatijih Srba nezakonitim korišćenjem i uzurpacijom javnih resursa? Nadležne institucije treba time da se pozabave i da dostave podatke građanima Srbije, pa da vidimo na koji način je Šolak stekao stotine miliona evra i otkud mu novac da kupi „Sautempton“. Ukoliko neki funkcioner, neki političar uđe u upravu ili skupštinu nekog sportskog kluba, on je izložen stubu srama i to mu je zabranjeno. Kada je u pitanju Đilasov tajkun, on može da kupuje za stotine miliona funti klubove i u Premijer ligi Engleske.

Sledeće pitanje se tiče Đilasovog kandidata za gradonačelnika Beograda, Vladete Jankovića. Da vidimo na koji to način Vladeta Janković misli da može da ruši spomenik Stefanu Nemanji ili da ga premešta na drugu lokaciju. To samo potvrđuje da je Đilasova, Šolakova, Ponoševa i Jankovićeva politika da uruši i sruši i uništi. Sa druge strane, naša politika, politika SNS je gradnja, sloga, ujedinjenje, interes Srbije na prvom mestu.

Prema tome, građani Republike Srbije 3. aprila će imati više izbora, ali jedan izbor je jasan da se građani odrede da li su za ovu rušilačku, uništavačku politiku Ponoša, Šolaka, Đilasa, Jeremića i Vladete Jankovića ili su za onu politiku koja je vezana za budućnost Srbije, a to je najbolja moguća politika, politika predsednika Aleksandra Vučića. Hvala.
Zahvaljujem, predsedavajući, gospodine Orliću.

Uvažene kolege narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, ja danas imam tri pitanja u ime poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu, koja želim da uputim nadležnim državnim institucijama.

Prvo pitanje se tiče malverzacija Dragana Đilasa iz vremena dok je bio gradonačelnik Beograda. Nismo još uvek dobili adekvatne odgovore od nadležnih državnih institucija, naročito od Tužilaštva, a tiče se ne samo onih 619 miliona evra koje je oteo od građana Srbije, nego i drugih malverzacija u kojima je učestvovao i koje je organizovao u periodu dok je bio gradonačelnik Beograda od 2008. do kraja 2013. godine. Da ne nabrajam sve njegove afere. O njegovim aferama, dok je bio gradonačelnik Beograda možemo da izdamo jednu knjižicu, a svakako može da se snimi jedan dobar film.

Drugo pitanje, opet se tiče Dragana Đilasa, ne zato što mi je on nešto posebno interesantan, nego zato što je interesantan građanima Srbije po svim svojim lošim postupcima i svim postupcima gde se direktno zalaže za uništenje državnih institucija, a ovog puta u pitanju je državna institucija „Telekom Srbija“.

U poslednje vreme, a naročito poslednjih dana svedoci smo nove kampanje koju je Dragan Đilas, zajedno sa Draganom Šolakom i Marinikom Tepić pokrenuo, a tiče se uništenja „Telekoma Srbije“ zbog interesa da ojača njegova Junajted grupa, koja zajedno sa Junajted medijom, Dajrekt medijom i drugim njihovim saradničkim firmama preduzima sve aktivnosti i zajedno sa SBB-om, ne bi li, pod jedan, urušila ugled „Telekom Srbije“, a onda i na kraju i uništili „Telekom Srbiju“, isključivo zbog svojih finansijskih interesa.

Šolaku i Đilasu je bitno da SBB bude što jači, da njihove firme budu što jače, da njihovi džepovi budu što bogatiji, a jedna od najvažnijih državnih institucija koju je država Srbija, predvođena Aleksandrom Vučićem sačuvala, očuvala i ojačala, a to je Telekom Srbija, Đilas, Šolak i ekipa, to žele da unište.

Treće moje pitanje se tiče slabe reakcije ili ne reakcije i Zaštitnika građana i svih poverenika i nadležnih institucija, kada su u pitanju pretnje koje su upućene i predsedniku Aleksandru Vučiću i funkcionerima u Vladi Srbije i narodnim poslanicima koje su izrečene ne samo u Đilasovim i Šolakovim medijima, nego i na društvenim mrežama i drugim elektronskim medijima. To nisu samo uvrede, to su klasične pretnje. Nisu reagovale nadležne državne institucije adekvatno. Da li zato što imaju jedan zaštitnički odnos prema nekom reditelju, nekom glumcu, i nekom tajkunu? To je opet Dragan Đilas u pitanju.

Dakle, svi građani treba da budu jednaki pred državnim institucijama i nema nikakve elite kada je u pitanju reakcija državnih institucija. Dakle, da li neko sebe smatra elitom ili ne, da li je neko javna, poznata ličnost, društvo politički radnik, dramski umetnik ili privrednik, on isto treba da bude podložen reakciji nadležnih državnih institucija kada iznosi uvrede i pretnje na račun bilo kog građana Republike Srbije.

Kad govorim o eliti, želim da kažem da da bi neko pripadao eliti nije dovoljno da samo bude intelektualac, nije dovoljno da bude poznat i da ima neke rezultate u svojoj delatnosti, bitno je, po meni je najbitnije, da voli svoju državu, da poštuje svoj narod i da je ugledan građanin. Kada to ima, onda može sebe da smatra elitom. Svakako, nisu elita svi ovi ljudi, oni su lažna elita koja iznosi pretnje i uvrede na račun svih onih koji drugačije misle od njih.

Prema tome, na kraju želim da zaključim da u pogledu sva tri pitanja, i što se tiče malverzacija Dragana Đilasa u Beogradu, i što se tiče ovih orkestriranih Šolakovih, Marinikinih i Đilasovih napada na „Telekom“, sa ciljem uništenja još jedne državne institucije i, pod tri, ove ne reakcije ili slabe reakcije raznih državnih institucija, Poverenika i Zaštitnika, kada su u pitanju uvrede i pretnje na račun funkcionera SNS, očekujem brzu reakciju nadležnih državnih institucija, jer sasvim je jasno da i u prvom i u drugom i u trećem slučaju iza toga stoje Dragan Đilas, Dragan Šola i Marinika Tepić, kojima ne odgovara jaka Srbija, kojima ne odgovara jačanje Srbije, jačanje državnih institucija zato što njima smeta prvenstveno, pod broj jedan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji jača našu Srbiju iz dana u dan, da nam Srbija bude sve jača i sve bolja.

Hvala. Živela Srbija!
Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

Uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, meni je u potpunosti jasno da mi u Srbiji danas imamo dve vrste politike, jednu politiku za Srbiju i jednu politiku protiv Srbije. Sreća je što je ova politika protiv Srbije politika manjine u Srbiji, politika onih koji se bore za ivicu cenzusa, a to je politika Dragana Đilasa i Dragana Šolaka. Ali, ne mogu da shvatim ne reagovanje pojedinih institucija Poverenika i Zaštitnika građana i svih drugih nevladinih organizacija i drugih državnih institucija kada je u pitanju govor mržnje na ulicama Beograda.

Mi smo svedoci da ovih dana imamo poziv na linč, poziv na neizlazak na izbore, poziv za blokiranje Srbije, poziv za blokiranje autoputeva, poziv za blokiranje svih institucija i pozive za upad u državne institucije. Dakle, to je politika Dragana Đilasa i Dragana Šolaka i s tim u vezi danas postavljam svoje prvo pitanje. Kako reaguju državne institucije na ovaj govor mržnje na ulicama Beograda, na ulicama Srbije i ovaj poziv za blokadu Srbije? Poziv za blokadu Srbije u trenucima dok se Aleksandar Vučić i Vlada Srbije bore za Srbiju, u trenucima kada se Aleksandar Vučić sprema da uputi pisma šefovima vlada i država povodom Kurtijeve najave da treba da se ujedine Albanija i Kosovo i Metohija u nezavisnu državu, i to u trenucima kada se naš predsednik sastaje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ne bi li i po pitanju teme gasa i energetika uradio najbolju stvar za Srbiju i njene građane.

Drugo moje pitanje se tiče korupcionaških afera, jer jasno je da Draganu Đilasu, Mariniki Tepić koja se najavljuje da će biti sada i njihov lider na izbornoj listi i Vuk Jeremić i Šolak i svi njihovi saborci, Miroslav Aleksić, meni je jasno da njima smeta sve ono dobro što radi predsednik Vučić i Vlada Srbije.

Jasno mi je da im smeta i vakcinacija i podsticaji za rađanje i pomoć porodicama i rešavanje gasne krize u jugoistočnoj Evropi i borba za srpske nacionalne interese i za Kosovo i Metohiju, ali mi nije jasno zbog čega nisu i procesuirani pojedinci poput Dragana Đilasa i zato tražim od nadležnih institucija da nam dostave sve nove informacije koje se tiču korupcionaških afera Dragana Đilasa. To u stvari više nisu ni afere, to je jedno činjenično stanje, jer znamo jasno da je čovek oteo od građana Srbije nekoliko stotina miliona evra, a sada sa delom tog novca želi, šta da radi, ne da menja vlast u Srbiji, nego da ruši Srbiju i da ruši vlast, što oni i javno govore na ulicama Beograda i putem svojih medija koje plaćaju i kontrolišu.

Dakle, očekujemo jasnu reakciju državnih institucija, i to tražim baš na današnji dan kada je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, zato što upravo i Đilas i Šolak i njihovi saborci, oni su u više javnih nastupa podstakli nasilje nad ženama. Da ne govorim šta sve rade što se tiče nasilja nad porodicom Aleksandra Vučića i pretnje koje upućuju i deci i roditeljima i bratu našeg predsednika.

Prema tome, očekujem jasnu reakciju državnih institucija, odgovore koje treba da dobijemo, a građanima Srbije želim da poručim – ne brinite, demokratija vlada u Srbiji, demokratija je volja naroda, volju naroda pokažite u aprilu, zato što je najvažnija volja naroda, a volja naroda je politika Aleksandra Vučića. Hvala.
Zahvaljujem, potpredsedniče, gospodine Orliću.

Uvaženi potpredsedniče Skupštine, uvažene kolege narodni poslanici i građani Republike Srbije, u trenucima kada predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije beleže nove, ozbiljne, dobre rezultate na svim poljima, opozicija okupljena oko Dragana Đilasa, Dragana Šolaka i Vuka Jeremića postaje sve nervoznija i oni sada traže podršku pojedinih stranih centara moći za rušenje i vlasti Aleksandra Vučića, rušenje Vlade Srbije, a ja bih dodao i rušenje Srbije. Njima i Vučić i Vlada Srbije smetaju da bi nastavili sa svojim finansijskim malverzacijama koje su radili u Beogradu do 2014. godine, a u Srbiji do 2012. godine.

Ko sada najviše kritikuje vlast Aleksandra Vučića i traži podršku stranaca? To je svakako Zdravko Ponoš, koji je kao načelnik Generalštaba Vojske Srbije uništio Vojsku Srbije i Vojska Srbije u svojoj novijoj istoriji je najslabija bila kada je Zdravko Ponoš bio na čelu vojske, potom Vuk Jeremić, koji je najgori ministar spoljnih poslova u istoriji Srbije. Naravno da podršku stranaca traži i Dragan Đilas, koji je najgori gradonačelnik Beograda u istoriji. Oni traže podršku i organizovani kriminalnih struktura i zapadnih ambasada, od tajkuna i ne traže jer su sami tajkuni, prvenstveno Đilas i Šolak.

Ovom prilikom želim da se zahvalim odgovorima koje sam dobio na postavljena pitanja MUP-u i ministru Aleksandru Vulinu, a koji se upravo tiču uloge MUP-a u razotkrivanju afera Dragana Šolaka i Dragana Đilasa. Tako sam dobio obaveštenje u vezi dugovanja firmi Dragana Šolaka, da su službenici MUP-a podneli Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv više lica zaposlenih u javnoj medijskoj ustanovi RTS i više odgovorih lica u privrednom društvu „Dajrekt medija“ d.o.o zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornih lica nanevši štetu RTS-u u iznosu od oko 688 miliona dinara.

Idemo dalje. Po zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u vezi zloupotreba Dragana Đilasa u periodu dok je bio gradonačelnik grada Beograda, nakon izvršenih provera, MUP će dostaviti izveštaj nadležnom tužilaštvu koje će podneti odgovarajuću javno-tužilačku odluku u vezi sa daljim tokom predmetnog postupka.

Idemo dalje. Tužilaštvo za organizovani kriminal, postupajući po prijavi koju je grad Beograd podneo protiv NN lica zbog mogućih nezakonitosti u postupku gradnje mosta na Adi, dostavilo je MUP-u zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja po kome policijski službenici postupaju.

Imamo još materijala što se tiče vremena dok je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda. Višem javnom tužilaštvu u Beogradu službenici MUP-a Srbije podneli su nekoliko krivičnih prijava protiv više lica zaposlenih u JKP „Gradska čistoća“ zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Potom, policijski službenici su utvrdili da je za vreme Dragana Đilasa oštećeno JKP „Gradska čistoća“ i policijski službenici su podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih lica Uprave grada Beograda iz vremena Dragana Đilasa zbog osnova sumnje da su oštetili budžet grada Beograda.

Moje pitanje se tiče uloge drugih državnih institucija u ovim svim postupcima protiv Dragana Đilasa i njegovih saradnika. Nadam se da ćemo kao poslanička grupa i kao poslanici i kao javnost dobiti odgovore ovako detaljne kao što smo dobili i od MUP-a.

Ovi svi koji su učestvovali u ovim aferama, Dragan Đilas i njegovi saradnici, oni su uzeli stotine miliona, oteli stotine miliona od građana Srbije i zato su nervozni. Nervozni su zato što ne mogu nikada da se vrate na vlast. Nervozni su što istražni organi utvrđuju sve njihove nezakonitosti, što ih narod neće. Zato prete porodici predsednika Aleksandra Vučića. Zato organizuju praćenje njegovog sina Danila. Zato žele da uključe zapadne faktore u rušenje ove vlasti. Njima smeta jaka Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvaženi ministre gospodine Dmitroviću sa saradnicima, uvažene kolege narodni poslanici, danas u ime naše poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, imam dva pitanja.

Prvo pitanje se tiče malverzacija i poslovanja Dragana Đilasa i njegovih saradnika i šta su uradile nadležne institucije što se tiče istrage povodom svih onih malverzacija koje je Dragan Đilas napravio dok je bio gradonačelnik Beograda i dok je bio ministar i dok je vodio tzv. Narodnu kancelariju predsednika Republike Srbije. Želeo bih da podsetim i na 619 miliona evra koje je oteo od građana Srbije, na njegove račune u inostranstvu. Istražni organi su utvrdili da on ima račune na Mauricijusu, u Švajcarskoj i još mnogim zemljama i egzotičnim mestima. Da se do kraja istraži i koliko je uzeo novca i na koji način, što se tiče afere „Most na Adi“ i što se tiče podzemnih kontejnera u Beogradu i što se tiče uništavanja poslovanja preduzeća, tj. gradskih javnih preduzeća u Beogradu, i svih onih drugih malverzacija koje su mu omogućile da stekne 619 miliona evra.

Razumem nervozu Dragana Đilasa, moga komšije sa Vračara, mada on na Vračaru ima nekoliko desetina stanova, kako on, tako i njegov brat Gojko, i tako i na drugim luksuznim mestima u Beogradu, na Dedinju itd. Razumem njegovu nervozu jer više ne može da otima od građana Srbije, ali isto tako molim nadležne državne institucije da istraže sve do kraja, kako se ne bi moglo dogoditi da ljudi poput Dragana Đilasa ponovo otimaju od građana Srbije.

Drugo moje pitanje koje se upućuje nadležnim institucijama, kako u zemlji, a oni će to morati da urade i sa određenim svetskim i evropskim institucijama, tj. istražnim institucijama, a tiče se Dragana Šolaka i poslovanja „Junajted grupe“.

Ovih dana i Dragan Đilas i Dragan Šolak, ja razumem i zašto, pokazuju nervozu zato što su svesni da oni ne mogu da se vrate na vlast, da ih narod neće. Narod neće na vlasti one koji otimaju. Samo da podsetim zašto Dragan Šolak sada napada „Telekom Srbije“, napada „Poštu“. Šta god uradi, neko dobro javno preduzeće uradi nešto dobro za građane, kao što je u pitanju „Telekom“, odmah i Dragan Šolak i Đilas pokazuju nervozu. Njima ne odgovara ni jačanje državnih preduzeća, niti institucija. Zato im smeta i Aleksandar Vučić i vi iz Vlade Srbije i mi narodni poslanici.

Koliko je Dragan Šolak sposoban da otima, to smo imali prilike da čujemo od mojih kolega narodnih poslanika, a samo želim da saopštim neke detalje što se tiče finansijskog poslovanja Dragana Šolaka i „Junajted grupe“ i voleo bih da istražni organi to do kraja istraže. Dakle, firma Dragana Šolaka „Junajted grupa“ 2019. godine dugovala je 2,10 milijardi evra, 2020. godine ta dugovanja su porasla na četiri milijarde 140 miliona evra, a danas ukupan dug „Junajted grupe“ Dragana Šolaka, glavnog partnera Dragana Đilasa, iznosi 4.352.482.000 evra, dakle, 4,35 milijardi evra duguje „Junajted grupa“ Dragana Šolaka.

E, zato su danas nervozni i Dragan Đilas i Dragan Šolak i zato treba istražni organi i u Srbiji i u Evropi i u svetu do kraja ovo sve da istraže kako bi svi znali ko su i šta su oni, koliko su sposobni. Oni su sposobni da otimaju, oni su sposobni da duguju, oni su sposobni da milione i milijarde stave u svoje džepove. Ali zato nisu, na sreću, sposobni da dođu na vlast u Srbiji, zato što ih narod neće. Ali, s druge strane, građani ne samo Srbije, nego građani u celoj Evropi i u svetu moraju da znaju i ko je Dragan Šolak i ko je Dragan Đilas.

Prema tome, zato su na potezu nadležni istražni organi i naravno tu očekujemo reakciju i određenih međunarodnih policijskih institucija i određenih tužilaštava i naravno svih drugih istražnih organa gde se i nalaze ovi Đilasovi računi i gde se nalaze sedišta kako „Multikoma“, tako i „Junajted grupe“.

Verujem u državne institucije u Republici Srbiji i građani Srbije veruju u državne institucije u Republici Srbiji. Zato i verujem da ću dobiti odgovore na ova pitanja i da građani Srbije znaju zašto su nervozni Dragan Šolak, Dragan Đilas i njihovi zaposleni Marinika Tepić i njihovi partneri, poput Vuka Jeremića, zato što su ljuti na Srbiju, ljuti su na građane Srbije, ljuti su zato što ne mogu da dođu na vlast jer ih Srbija neće, a Srbija je više puta pokazala da hoće Aleksandra Vučića i njegove saradnike, hoće ih zato što Aleksandar Vučić vodi našu Srbiju u sigurnu budućnost. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom obraćanja javnosti, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji jasno rekao da neće dozvoliti urušavanje Srbije ni izvan Srbije, ni u Srbiji, ni sa Vračara. Kada je rekao sa Vračara, tu je jasno i glasno mislio na sve one koji ne misle dobro Srbiji, a koji svoje političko delovanje skoncentrišu na centralne beogradske opštine, na Beograd i upotrebljavaju sve moguće metode ne bili urušili vlast Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Ti centri moći u pojedinim opozicionom strankama imaju svoje pipke i u regionu. Oni se tajno sastaju i na Vračaru, i u Trstu i u Crnoj Gori. Oni imaju i svoje junake. Jedan od junaka tih opozicionih centara moći koji žele po svaku cenu da sruše Aleksandra Vučića je i Radoje Zvicer, pa i njihovi istomišljenici prilikom nedavnih neželjenih dešavanja na Cetinju, nosili su i dres na kojem piše Zvicer 23, svetlo zelene boje.

Dakle, to su pristalice one politike, politike protiv Aleksandra Vučića koji nemaju junake kao što mi imamo junake u Srbiji poput Novaka Đokovića i drugih naših sportista čije dresove i slike nosimo, oni imaju junake kao što je Radoje Zvicer, vođa Kavačkog klana koji podržava one opozicione elemente koji žele da sruše Aleksandra Vučića. Pri tom, svedoci smo da ne prođe dan, ali bukvalno da neko iz dela opozicije okupljene oko Dragana Đilasa i Marinike Tepić putem društvenih mreža i putem sredstava javnog informisanja ne uputi pretnje na račun predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Zato, upućujem pitanja nadležnim državnim institucijama, prvenstveno MUP-u, tužilaštvu i Ministarstvu pravde – šta rade sve državne institucije, ne samo da zaštite predsednika Vučića i njegovu porodicu, nego i da se procesuiraju ove pretnje?

Predsednikov sin Danilo ne može da ode na godišnji odmor, ne može da ode na more da ga ne fotografišu pojedini opozicioni lideri i njihovi saradnici i to ne objave javnosti. Dakle, oni i dalje prate kretanje porodice Vučić, oni i dalje na najgori mogući način prete, a mene je sramota da prenesem te pretnje i uvrede na račun Vukana, Danila i Milice, dece našeg predsednika.

Sve to rade samo zato što im je cilj da uruše Srbiju, a da bi urušili Srbiju moraju da sruše Aleksandra Vučića. Znaju da je svakome od nas slaba tačka naša porodica. Zato i prete predsedniku, zato mu i prate decu i gledaju na svaki način da oslabe Aleksandra Vučića. Zato ne može naš predsednik da nastavi ovako dobro da vodi politiku ako nema podršku svih nas, prvenstveno državnih institucija, prvenstveno što se tiče zaštite bezbednosti porodice.

Zato postavljam pitanje i pozivam nadležne organe da reaguju još brže i efikasnije, imamo mi povremena saopštenja o odlučnoj reakciji tužilaštva ili policije što se tiče pronalaska nekoga kada preti smrću, ali to je nedovoljno, jer su ovi napadi svakodnevni. Ako državne institucije budu reagovale brže i efikasnije, ja se nadam da će se u Srbiji pobuditi svest, čak i među onima koji su protiv vlasti Aleksandra Vučića, da ga kritikuju politički, a da njegovu porodicu ostave na miru.

Svaka porodica je svetinja, svačija deca su svetinja. Nemojte, Dragane Đilasu, Marinika Tepić i ostali i vaši saborci, nemojte da uzimate porodicu Aleksandra Vučića u usta u vašoj političkoj borbi. Iznesite program ako ga imate, a nemate. Vaš jedini program je da se vratite na vlast, da otimate kao što ste otimali od građana Srbije. na kraju, uzdam se u državne institucije.

Nadam se da će svi ovi tzv. junaci preko tvitera i društvenih mreža koji ludački prete da će biti i pronađeni i uhapšeni i procesuirani. Zašto? Zbog Srbije, zbog bezbednosti dece, zbog bezbednosti svih porodica u Srbiji. Da bi mogli da nastavimo i da se borimo za našu decu i da pravimo rezultate i da Aleksandar Vučić zajedno sa svojim saradnicima i Vladom Srbije nastavi da Srbiju vodi u sigurnu budućnost, sve državne institucije u Republici Srbiji moraju da rade brže i efikasnije i svačija porodica da bude bezbedna. Hvala. Živela Srbija.
Zahvaljujem predsedavajući gospodine Orliću, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije.

Nadležnim državnim institucijama upućujem nekoliko pitanja danas.

Prvo bih želeo da uputim pitanje kako MUP, tako i Ministarstvu finansija i nadležnim pravosudnim institucijama povodom milionskih afera Dragana Đilasa. Mi smo dobili u par navrata obaveštenje od MUP i Ministarstva finansija da su istrage u toku i šta su te institucije, koje odlično rade svoj posao uradili, međutim želim da čujem šta su uradili sada u ovom periodu od proteklih nekoliko meseci, kao i koje konkretne korake je preduzelo nadležno tužilaštvo?

Činjenica je da je Dragan Đilas na štetu građana Srbije u svoje džepove stavio stotine miliona evra, a kada kažem afere Dragana Đilasa, to više nisu afere, to su činjenične stvari. Tu mislim od slučaja mosta na Adi, gde je uzeto više stotina miliona evra, kao i do slučaja njegovih 619 miliona evra i njegovih deviznih računa u inostranstvu na Mauricijusu i drugim državama, gde je do sada utvrđeno da se na tim računima nalazi nekoliko desetina miliona evra? Dakle, javnost Srbije i Skupština Srbije treba da dobiju odgovore na to pitanje.

I isto tako, šta je sa aferama, ali ovde nije u pitanju dogovor jednog političara sa domaćim prevarantima, kao što je to radio Dragan Đilas, nego je u pitanju dogovor jednog političara sa svetskim prevarantima, a tu mislim na Vuka Jeremića. Šta su uradile u saradnji sa inostranim institucijama naše institucije po pitanju čuvene međunarodne afere Vuka Jeremića, gde je sa međunarodnim kriminalcima stavio milione u svoje džepove?

Takođe, želim da pitam nadležne institucije, šta je do sada urađeno povodom bahatog ponašanja Dragana Đilasa i njegovih saboraca što se tiče upada u Skupštinu Republike Srbije tokom prošle i pretprošle godine? I, naravno, šta se dešava sa svim onim koji se tiču profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Vladimira Vuletića, šta su uradile institucije, prvenstveno tužilaštvo i nadležni sud i policija povodom toga da je Vladimir Vuletić profesor Pravnog fakulteta u Beogradu lagao u policiji i policiji dao pogrešne navode prilikom poslednjeg saslušanja?

Dakle, očekujem da i policija i nadležno tužilaštvo ako utvrde da je Vladimir Vuletić lagao da je sarađivao sa mafijom, da preduzme zakonom određene mere. Nemojte da dolazimo u situaciju da pojedini tajkuni i političari poput Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i profesora Vladimira Vuletića se smeju državnim institucijama.

Ovi prvi su uzeli milione u svoje džepove, Vuletić se ponaša, najblaže rečeno, bahato, preti, obmanjuje javnost, laže u policiji i uopšte, kakvu sliku javnosti, kakvu sliku studentima i budućim generacijama šalje profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu?

Želim da postavim pored ovih pitanja još jedno pitanje. Šta su uradile nadležne institucije povodom poslednjih pretnji koje su upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici? Da li su Aleksandar Vučić i njegova porodica ljudi koji su najslabije zaštićeni u Republici Srbiji? Da li može svaki kriminalac, svaki tajkun kome to padne na pamet, svaki prevarant, svaki bahati političar poput Vuka Jeremića i njegovih saradnika, poput Dragana Đilasa, poput profesora Vuletića, da li može kome god padne na pamet da preti predsedniku Srbije bez ikakvih posledica? Da prati članove njegove porodice, da preti, ne samo preko društvenih mreža, nego i na ulici, da kad kod hoće mogu da upadnu u predsedništvo?

Dakle, kakvu sliku imamo u javnosti? To nema nigde u svetu da se ovako dozvoljava delu opozicionih političara, da im institucije dozvoljavaju i da se ovako bahato ponašaju.

Prema tome, molim državne institucije, prvenstveno Tužilaštvo, policiju i nadležne sudove da odrade što je do njih, da ako treba procesuiraju Dragana Đilasa, Jeremića, Vuletića i sve one koji su činili krivična dela, koji čine krivična dela i koji prete predsedniku Vučiću i njegovoj porodici, prete članovima porodice samo zato što pripadaju porodici Aleksandra Vučića.

I to u kojim trenucima? U trenucima kada Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom Srbije i svim svojim najbližim saradnicima čini maksimum da našu državu vodi u bolju budućnost. To smo mogli da vidimo i prilikom vojne vežbe i prilikom događaja za Vidovdan i u Kruševcu. To možemo da vidimo na osnovu svih aktivnosti. To možemo da vidimo na osnovu otvaranja novih radnih mesta.

Dakle, mi u Srbiji imamo vlast koja čini sve za građane, da sačuva zdravlje građana, da sačuva bezbednost građana, da sačuva radna mesta i otvori nova radna mesta uz povećanje plata i penzija, a onda imamo deo opozicije koji preti, koji trpa milione u svoje džepove i oni prođu bez bilo kakvih posledica.

Prema tome, još jednom molim institucije da rade svoj posao i da zaštitimo predsednika Aleksandra Vučića koji našu Srbiju vodi u bolju i sigurnu budućnost. Hvala.
Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, dok se država Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem bori za razvoj ekonomije, državne i nacionalne interese, protiv korona virusa i protiv mafije, mi imamo paniku kod pojedinih tajkuna koji su pokrali državu i njene građane.
S tim u vezi, postavljam dva pitanja, a tiču se tajkuna Dragana Đilasa, jednog od lidera opozicije, koji je pokrao našu državu, koji je na nelegalan način stekao preko 600 miliona evra, tačnije 619 miliona evra. Pitam nadležne državne institucije i pri Ministarstvu finansija, mislim na Poresku upravu, i u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvo Srbije, da utvrde i da saopšte javnosti sve što se tiče Đilasovih računa na Mauricijusu, u Švajcarskoj i drugim nekim egzotičnim zemljama, za koje još uvek nemamo saznanje.
Činjenica je da je Dragan Đilas na račune na nekim rajskim ostrvima, za njega su to poreski rajevi, sklonio milione i milione evra ukradenih od građana Srbije. Narod u Srbiji mora da zna odgovore na ta pitanja, a nadležne institucije, pošto je Republike Srbija zemlja reda i zakona, moraju sve to da ispitaju, kao i kad su u pitanju i naše kolege narodni poslanici i svi građani Srbije, da se utvrdi i poreklo novca Dragana Đilasa, da se utvrde i finansijski tokovi njegovog novca, ko iz njegove porodice ima te račune, kod od njegovih saradnika ima te račune, šta je sa Đilasovim firmama, koje su Đilasove firme, gde sve imaju račune, u Švajcarskoj, Mauricijusu ili u nekim trećim zemljama,
S tim u vezi, postavljam i drugo pitanje, a koje se tiče pretnji. Ko god je ovih dana progovorio o Đilasovim računima na Mauricijusu, Švajcarskoj i drugim računima, bio je izložen najgorim mogućim pretnjama. Da li je reč o predsedniku Aleksandru Vučiću, da li je reč o mojim dragim kolegama narodnim poslanicima ili je reč o članici predsedništva naše Srpske napredne stranke, gospođi Vladanki Malović. Ko god nešto progovori o Đilasu, ko god ukaže na njegove račune, najgore moguće pretnje. Sram da ih bude!
Zato, pozivam i postavljam pitanje i policiji i tužilaštvu, da reaguje povodom tih pretnji, jer je prosto neverovatno da u Srbiji i dan danas pojedine pristalice Dragana Đilasa prete šišanjem jednoj gospođi. Prete na sve moguće načine, prete porodicama. To nije normalno i zato nadležne institucije brzo moraju da daju odgovore na ta pitanja i da reaguju.
U vezi Đilasovih miliona i njegovih računa, ja samo moram da podsetim građane Srbije, zamislite koliko bi u Republici Srbiji moglo da bude izgrađeno bolnica, vrtića, škola, fabrika i puteva od Đilasovih miliona koje je pokrao od građana Srbije. Svaki dan treba da govorimo, jer mi u ovim trenucima, Republika Srbija, Vlada Srbije, predsednik Aleksandar Vučić čine sve da pomognu i našim penzionerima i zdravstvenim radnicima koji su heroji ovog doba i da pomognu i poviše plate građanima Srbije, ali to bi bilo daleko lakše da nije bilo ljudi poput Dragana Đilasa.
Zato, i tužilaštvo i policija i sve nadležne institucije moraju da odgovore na ova pitanja, kako bi građani Srbije videli, saznali i utvrdili ko je onaj koji kritikuje državnu politiku Republike Srbije. To je Dragan Đilas, to su njegovi saradnici, to su njegovi saradnici u privrednom i organizovanom kriminalu koji žele samo da se vrate na vlast da bi mogli opet da kradu, da država opet ne bi mogla da gradi bolnice, vrtiće i škole, fabrike i puteve, jer ima Dragana Đilasa.
Prema tome, verujem i u tužilaštvo i u policiju i u poresku upravu i da će da odgovori na ova pitanja i da će da se utvrdi istina o Đilasovim milionima i verujem da će taj novac biti vraćen građanima Srbije, jer, samo još jednom podsećam, šta bi sve moglo da se uradi i izgradi u Srbiji od Đilasovih miliona koje je pokrao od svih građana Srbije. Hvala.
Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, razlog mog javljanja je krivična prijava koja je podneta još pre četiri godine Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv nekadašnjih čelnika GO Vračar i poslovnog prostora Opštine Vračar i njihovih najbližih saradnika. Verujem da većina ljudi zaposlenih u tužilaštvu u sudstvu u policiji su čestiti i pošteni ljudi, ali mi smo svedoci da povodom ove krivične prijave četiri godine mi čujemo samo ćutanje, tj. ne čujemo ništa.

O ovoj krivičnoj prijavi kad je podneta govorio je moj kolega Aca Marković, narodni poslanik sa Vračara, a ja kao predsednik odborničke grupe u GO Vračar. Posle Markovićevih i mojih govora na toj temi usledile su pretnje ali i ćutanje tužilaštva. Da vas podsetim, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 28. decembra 2016. godine podneta je krivična prijava protiv Mihajla Samofalova, Aleksandra Đurašinovića, Vladimira Medakovića, Svetlane Trinudić, Branimira Kuzmanovića, Tijane Blagojević, Aleksandra Ivanovića i Mirjane Đorđević zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo – zloupotreba službenog položaja.

Samo ću vam navesti jedan deo ove krivične prijave. Sve navedeno proizilazi iz nalaza izveštaja nekoliko službi, na prvom mestu Izveštaja DRI, a imali smo prilike pre neki dan da vidimo taj izveštaj gde je i ovo takođe potvrđeno. Zatim Zapisnika budžetske inspekcije Grada Beograda, nalaza internog i eksternog revizora, gde je jasno ukazano na izvesna nezakonita delanja opštine Vračar, odnosno njenih nadležnih i odgovornih lica.

U vezi ove krivične prijave, a i u vezi afera koje je činila DS i njihovi koalicioni partneri u periodu do 2016. godine, a podsetimo u delu tog perioda Dragan Đilas je bio i gradonačelnik Beograda, u jednom delu i predsednik Gradskog odbora, a kasnije i predsednik DS, a čujemo o ovim aferama i stanovima, dokazanim, i Gojka Đilasa i Dragana Đilasa, sada ću vam saopštiti broj stanova koji su nestali i poslovnog prostora na teritoriji GO Vračar, očigledno u organizaciji svih ovih koji su se nalazili na funkcijama, a nemamo adekvatne odgovore još uvek od tužilaštva i drugih nadležnih institucija.

Što se tiče poslovnog prostora Opštine Vračar. Godine 1993. Opština Vračar je imala 728 poslovnih prostorija ukupne površine 49.492 kvadrata. Osmog jula 2016. godine kada je promenjena vlast, kada je na vlast u Opštini Vračar došla SNS sa koalicionim partnerima, ako se izuzme sve ono što je vraćeno restitucijom ili u skladu sa zakonom prodato, zaključeno je da ne postoji dokumentacija za 5354,02 kvadrata poslovnog prostora to jest 5354 kvadrata poslovnog prostora su nestali.

Samo da vam kažem da na Vračaru prosečna cena kvadrata poslovnog prostora je između 3.500 i 4.000 evra, pa samim tim možemo zaključiti da se neko okoristio za 20 do 25, ako ne i više miliona evra. Pri tom, imamo nenaplaćena potraživanja poslovnog prostora opštine Vračar do 2016. godine, ukupne vrednosti pet i po miliona evra.

Dalje, stanovi, 421 stan je prema podacima Republičke geodetskog zavoda bio u vlasništvu opštine Vračar. Kada je došlo do promene vlasti, ako izuzmemo one stanove koji su otkupljeni, vraćeni u postupku restitucije ili se nalaze kod poslovnog prostora opštine Vračar, imamo situaciju da imamo nespornih 158 stanova, sporna 103, 70 stanova koji su nestali rušenjem ili pripajanjem. Dakle, vrednost ovih stanova prema tržištu je između 40 i 50 miliona evra. Dolazimo do zaključka da i ova vlast do 2016. godine stekla korist između 70 i 80 miliona evra.

Moje pitanje glasi - Kada će tužilaštvo, kada će nadležne institucije da preispitaju ove navode? Da preispitaju ovu krivičnu prijavu i da dobijemo i mi poslanici i građani Srbije prave odgovore ili ćemo ostaviti da ovo bude negde u nečijoj fioci. Ko je taj u tužilaštvu i sudstvu koji ovo krije? Toliko od mene.