Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Andrijana Vasić

Andrijana Vasić

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem.

Uvažena predsedavajuća, poštovana ministarko, predstavnici Vlade, koleginice i kolege narodni poslanici, dragi građani, između ostalog danas raspravljamo o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Pre nego pređem na amandman i predložene izmene zakona, želim još jednom da podsetim na podatak koji nas je sve obradovao, a to je da je u Srbiji u 2022. godini rođeno čak 520 beba više, nego u 2021. godini i da je Srbija danas jedina država u regionu koja beleži rast u broju rođenih beba. Pominjem ovo, jer se na podršci porodicama sa decom radi godinama, a sada vidimo da su dale rezultat sve one mere koje smo pre nekoliko godina uveli donošenjem upravo zakona koji sada unapređujemo

Ovaj zakon je suštinski dobar, zakon kojim država podržava roditeljstvo. Predloženim izmenama omogućava se da i preduzetnice dakle, i one žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva mogu da pravo na porodiljsko odsustvo prenesu na oca deteta. Takođe, porodiljsko odsustvo nakon rođenja trećeg i svakog narednog deteta i za preduzetnice će sada biti u trajanju od dve godine.

U praksi ove izmene će izjednačiti položaj žena preduzetnica sa ženama koje rade kod poslodavca i poboljšati materijalni položaj preduzetnica što će dalje svakako pozitivno uticati na razvoj preduzetništva i opstanak malih privrednih subjekata.

Kada govorimo o populacionoj politici, važno je istaći da se Srbija sa ovim fenomenom ne suočava od juče. Mi se sa ovim fenomenom suočavamo već više od 50 godina. I, sa ovim problemom ne suočava se samo Srbija, nego sva razvijena društva. Sve razvijene države danas ulažu značajne napore ne bi li dale adekvatan odgovor na ovaj problem. Odgovor koji mora da bude i strateški i sveobuhvatan i dugoročan i istovremeno direktan. Iako se sve razvijene zemlje sveta, danas trude, retke su one zemlje koje uspevaju da ostvare svoj cilj i da preokrenu ove trendove da negativne trendove preokrenu u pozitivne kada je broj rođene dece u pitanju.

Srbija je u tome uspela, ali ne slučajno. Uspela je jer smo uveli roditeljske dodatke za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Uspela je jer subvencionišemo kupovinu stana mladim bračnim parovima, jer smo omogućili veštačku oplodnju o trošku države sa doniranim ćelijama. Uspela je jer smo pomerili granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina našta su, moram to da istaknem, moje sugrađanke Leskovčanke imale pravo još od 2018. godine, tada o trošku grada Leskovca. Srbija je uspela i sigurna sam da ćemo nastaviti u istom smeru jer ne prestajemo sa osmišljavanjem novih mera, jer će u septembru svako dete do 16 godina dobiti 10 hiljada dinara.

Sve ovo što smo uradili pokazujemo da smo svesni da su deca naša budućnost i važno je što smo uspeli da odgovornom politikom podstaknemo rađanje i da postignemo prvu pobedu u borbi sa belom kugom. Ta borba je bila i biće prioritet u radu i predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije.

Zbog svega što sam navela i zato što želim da u Srbiji bude što više beba, u danu za glasanje ću podržati ovaj Predlog zakona i pozivam sve koleginice i kolege narodne poslanike, da učine isto. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče, uvažena ministarko sa saradnikom, koleginice i kolege narodni poslanici, dragi građani, danas raspravljamo o amandmanima na set pravosudnih zakona kojima se nastavlja reforma pravosuđa, započeta na referendumu prošle godine kada smo potvrdili akt o promeni Ustava Republike Srbije.

Sam proces koji se odnosi na promenu Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa organizovan je kao vrlo transparentan i svi oni koji su proces pratili znaju da su oni zainteresovani, zaista zainteresovani, mogli da uzmu učešće na različite načine. Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na čelu sa koleginicom Jelenom Žarić Kovačević, ali i radna grupa, učinili su dosta napora da ovaj proces bude, kako sam rekla transparentan tako i inkluzivan.

Osamnaest meseci je trajala javna rasprava. Dva puta su vršene konsultacije sa Venecijanskom komisijom i možda najvažnije, organizovana je serija javnih slušanja. Ne samo ovde u sedištu Narodne skupštine, nego i širom Srbije, što ovaj proces čini još inkluzivnijim i transparentnijim.

Među predloženim zakonima je i Zakon o sudijama. Njime se izbor sudija potpuno odvaja od politike i u buduće bi sudije trebalo da bira VSS, a ne Narodna skupština kako je bilo do sada. Osvrnuću se na ovu promenu, jer je smatram ključnom iz dva razloga.

Prvo, zato što nezavisnost sudija podiže na najviši mogući nivo i drugo, jer najbolje pokazuje razliku između ove i prethodne vlasti.

Ovih dana smo se podsetili da su se ne tako davno, za vreme bivšeg režima, sudija birale na različitim stranačkim sednicama, da su se spiskovi podobnih sudija slali sa pečatom i potpisom opštinskih i stranačkih organa. Na jedan od primera koji se desio na jugu Srbije gde ja živim ukazao nam je šef naše poslaničke grupe Milenko Jovanov pokazujući spisak pohvaljenih sudija i tužioca, bliskih jednoj stranci, ja je neću pomenuti sada da ne bih izazivala dalje replike.

Ovaj slučaj se desio u Vlasotincu. Spisak izgleda ovako, vidimo i pečat i potpis. Dragi građani, pre svega Jablaničkog okruga, ali i čitave Srbije, to su činjenice. Kao što je činjenica da i danas postoje određeni funkcioneri koji sede u ovoj istoj sali i direktno vrše uticaj na sudstvo. Oni su pripadnici zakonodavne vlasti, a kako sami govore, supružnici su im sudije. Dakle, imena stranaka se menjaju, imena pokreta se menjaju, pa negde levo pređe u zeleno, negde žuto pređe u razno, ali potreba pripadnika bivšeg režima da utiču na sudstvo, na sudije, ostaje ista.

Zato su i podneli toliki broj amandmana i zato im toliko smetaju predloženi zakoni, jer se iz njih najbolje vidi ko su oni, a ko smo mi. Boli ih što vide da je građanima jasno da je za razliku od tog vremena i za razliku od njihove, politika koju mi vodimo jasno posvećena poštovanju principa vladavine prava. Boli ih što građani znaju da za razliku od njihove, naša politika koju predvodi predsednik Vučić, stranačke interese ostavlja po strani i vodi se isključivo interesima građana, a služi jedino činjenicama.

Kada smo kod činjenica ponovo, želim da u Narodnoj skupštini govorim o njima, jer smatram da su činjenice u samo jednom govoru važnije od poluinformacija iznetih u nekoliko govora onih koji nisu skloni istini. Građanima dugujemo istinu, a ne politikanstvo.

Zbog svega što sam navela u danu za glasanje ću podržati predložene zakone, njihove amandmane neću i pozivam koleginice i kolege narodne poslanike da učine isto. Hvala.

Whoops, looks like something went wrong.