STRAHINJA ERAC

Srpska stranka Zavetnici

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Strahinja Erac prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao šesti na listi MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - Srpska stranka Zavetnici, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Srpska stranka Zavetnici. Član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, i zamenik člana Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

BIOGRAFIJA

Rođen 1994. godine, živi u Kraljevu. Po zanimanju je diplomirani socijalni radnik.

Predsednik je Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 08:19

Osnovne informacije

  • Srpska stranka Zavetnici
  • Kraljevo
  • 1994
  • diplomirani socijalni radnik

Statistika

  • 39
  • 4
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Poštovani građani Srbije, u svom poslednjem obraćanju u ovom sazivu želim da vam se zahvalim što ste mi dali mogućnost da vam služim i evo vidite ponovo se smeju ljudi iz SNS, dobacuju. To je njihova politika, politika podela, politika mržnje, a naša politika je politika pobeda i ja ću vas pozvati da 17. decembra glasate za one ljude koji vas nikada nisu izneverili, koji su se uvek za vas borili, a vi to dobro znate.

Iskoristiću ovu priliku da raširim zastavu grada iz kojeg dolazim, zastavu koja se nikada nije videla u ovoj sali i da se zahvalim mojim sugrađanima koji mi pružaju ovih dana ogromnu podršku – 17. decembra idemo u pobede. Nama dobro, a nikome zlo. Živelo Kraljevo, živela Srbija. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

Poštovani predsedavajući, ja bih vas zamolio da malo uvedete red u Narodnu skupštinu. Govorim i o jednoj i o drugoj strani.

Smatram da građani Republike Srbije ne zaslužuju da slušaju ovakvu raspravu. Mi smo ovde da rešavamo njihove probleme.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

Član 107.

Na televiziji imamo jednu „Zadrugu“ i nije nam potrebna još jedna. Ovo je najviši zakonodavni dom i ja vas molim da uvedete red u ovu Narodnu skupštinu, jer ovo je nepotrebna rasprava. Moramo da budemo dostojanstveni, da budemo onakvi kakvi žele da budu građana, a zaista ne žele da slušaju ovakvu raspravu. Verujem da je tako i molim vas da nastavite da vodite Skupštinu onako kako treba da se radi. Zahvaljujem.

Treće vanredno zasedanje , 29.06.2023.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, do sada u praksi smo navikli da svaka vlast od 2000. godine u ovoj zemlji ne poštuje i ne vrednuje naše borce o kojima sam mnogo puta govorio, te tako danas u Kraljevu penzionisanog pripadnika MUP Sefedina Ragipovića učesnika rata, borca prve kategorije koji je dok je bio u službi više vremena proveo na Kosovu i Metohiji nego u samom Kraljevu, ova vlast, nažalost, želi da istera svog stana. Kao neko ko je višestruko nagrađivan za vreme radnog odnosa u policiji uz prećutnu saglasnost svojih starešina 2004. godine dobio je stan na korišćenju u Beogradskoj ulici, u Kraljevu. Moram napomenuti da je bio na ratištu 1998. i 1999. godine i to kao dobrovoljac, sam je želeo da podeli sudbinu svojih kolega i da stane na branik otadžbine i brani Srbiju i građane Srbije.

Prvi problemi nastaju 2015. godine kada se od njega traži da se iseli iz pomenutog stana. Dakle, posle skoro punih 11 godina pripadniku policije koji u tom trenutku ima staž od 27 godina, borcu prve kategorije sa preko 200 dana rata, čoveku koji u tom trenutku ima maloletno dete i teško obolelu suprugu koja nije mogla da se kreće, već je zbog bolesti bila u krevetu, vlast pokušava da istera iz stana.

Iako je te godine otvoren konkurs ministarstva i taj stan stavljen na konkurs on je aplicirao, ali zbog bolesti proglašen je i karakterisan kao neko ko je izgubio moć radne sposobnosti i po kratkom postupku otišao u invalidsku penziju. Od tog trenutka je sklonjen sa rang liste i ako u uredbi i konkursu to nigde nije naznačeno da kao neko ko je konkurisao dok je bio u radnom odnosu ako u međuvremenu ode u penziju nema pravo da bude rangiran i protivpravno je sklonjen.

Takođe, moram da istaknem da je i sam ministar Nebojša Stefanović, 2017. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova, govorio o Sefedinu u svim medijima pa tako u „Večernjim novostima“ možemo videti da on traži stan za Sefedina, pa takođe i da ministar brine o Safedinu i obećava da će mu obezbediti dom. Ovo je poštovani građani Srbije politika SNS, u medijima obećavaju jedno, a na delu dokazuju drugo.

I, dok za našeg borca prve kategorije ne može da se obezbedi stan, neki drugi dezerteri iz ove vlasti su te stanove obezbedili. Za našeg borca prve kategorije nema nikakve pomoći, ali za ministra Vesića osuđenog dezertera ima mesta u svakoj Vladi od 2000. godine.

Sledeće pitanje bih postavio onom ministru koji govori o borcima gotovo svakodnevno, ministru Selakoviću, a takođe i o herojima sa Košara. Uvaženi ministre Selakoviću, pitanje je da li ste upoznati da je naš heroj sa Košara Siniša Jevtić zatočen i otet od strane albanskih separatista i danas se nalazi u Gnjilanskom zatvoru? To je borac prve kategorije i ja vam postavljam pitanje – šta ste uradili po tom pitanju, ali ujedno i Vladu Srbije, da li ste stali uz jednog heroja sa Košara i uz sve zatočene Srbe?

Sada bih se osvrnuo na grad iz kojeg dolazim i upitao Vladu Srbije zašto se obračunavaju sa Kraljevom i sa mojim sugrađanima? Na prethodnim sednicama govorio sam i tom prilikom se i premijerka Ana Brnabić izvinila i obećala da će neke projekte ispuniti i odraditi, kao i ministar Vesić, govorim o zatvorenom bazenu, o urbanoj generaciji Dositejeve ulice, o Nacionalnom stadionu, Severnoj obilaznici. Postavljam pitanje, da li ste upoznati da je u gradu kraj Ibra, više puta se dogodio zemljotres, a poslednji put, poslednji je bio preko tri rihtera koji je mogao biti koban za ljude koji žive u Dositejevoj ulici i koji već 11 godina slušaju vaša obećanja? Da li čekate turski scenario u gradu Kraljevu, pa da počnete da radite? Kada ćete ispuniti data obećanja koja ponavljate iz dana u dana.

Ono što je takođe veoma loša činjenica jeste da je Kraljevo još od 2019. godine nema savete mesnih zajednica, već duže od dva meseca nemamo predsednika Raškog okruga, a vi kao nekada najjača stranka u gradu Kraljevu, nemate čak ni predsednika gradskog odbora. Moje pitanje je, zašto se ovako odnosite prema Kraljevu i dokle mislite da uništavate grad koji je mnogo da Srbiji i srpskom narodu? Zahvaljujem.

Treće vanredno zasedanje , 13.06.2023.

Poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, pre nego što postavim poslanička pitanja, iskoristiću priliku da se obratim svim lokalnim funkcionerima u opštinama i gradovima ugroženim od poplava i da ih podsetim da su nedavno sa velikim uspehom organizovali prevoz pristalica vladajuće stranke, na kako reče predsednik Aleksandar Vučić, najveći miting u istoriji Srbije. Tom prilikom angažovani su prevoznici širom zemlje i regiona. Očekujemo od njih da to dragoceno iskustvo upotrebe i danas, te da pod hitno angažuju određen broj vatrogasnih i drugih vozila za pomoć svim poplavljenim područjima.

Od Vlade Republike Srbije, kao i Ministarstva spoljnih poslova tražim da objasne zašto nisu reagovali na izjavu Gabrijela Eskobara koji je rekao da je cilj ZSO da se ukloni kontrola koju Srbija ima na KiM? Smatram da je nedopustivo da ovakva provokativna izjava ostane bez reakcije državnih zvaničnika.

Postavljam pitanje - zašto niko iz državnog rukovodstva nije uputio protesnu notu Ambasadi SAD ili bar verbalnom notom izrazio neslaganje sa rečima američkog izaslanika? Očigledno ono što važi u svakoj ozbiljnoj i odgovornoj zemlji, ne važi za vlast u Srbiji koja ćuti dok govori Gabrijel Eskobar.

Da li tim ćutanjem naša vlast poručuje da je saglasna sa onim što govori Eskobar, da ZSO treba da bude formirana po modelu koji predlažu Brisel i Vašington, da njen jedini cilj bude potpuna integracija severa KiM u pravnim poredak tzv. republike Kosovo?

Ako je to politika ove vlasti, ako ste saglasni sa onim što priča Eskobar, zašto ste sve ove godine obmanjivali građane pričama da se u Briselu borite za autonomiju srpskog naroda i samostalnost njegovih institucija na Kosmetu? Zašto ste obmanjivali Srbe na KiM pričama o ZSO ako je ona samo još jedan vid prihvatanja tzv. kosovske države?

Drugo pitanje postavio bih premijerki Srbije, Ani Brnabić, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikoli Selakoviću, i ministarki za demografiju i brigu o porodici Dariji Kisić Tepavčević - dokle se stiglo sa realizacijom zaključka Vlade Srbije kojim je predviđeno obeštećenje za porodice dece sa invaliditetom koja su zbog sporne odredbe Zakona o finansijskoj podršci iz 2018. godine bile prinuđene da biraju da li će primati platu ili dodatak za pomoć i negu drugog lica?

Podsećam da je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz 2018. godine, roditeljima dece sa invaliditetom protivpravno uskraćeno pravo da istovremeno koriste pravo na naknadu zbog bolovanja, kao i naknadu za tuđu i pomoć. Takvo zakonsko rešenje prepoznato je kao protivustavno od strane Ustavnog suda Srbije koji je naložio da se roditeljima i deci čija su prava na ovaj način bila uskraćena obezbedi adekvatno obeštećenje.

Vlada Republike Srbije je na sednici 17. marta 2022. godine donela zaključak kojim se predviđa obeštećenje za te porodice. Međutim, u praksi javljaju mi se roditelji upravo te dece koja imaju pravo na obeštećenje, a isto još nisu uspeli da ostvare.

Tim povodom postavljam pitanje nadležnim ministrima i premijerki - dokle se stiglo sa primenom ovog zaključka i da li ste počeli sa isplatom obeštećenja? Takođe apelujem na nadležne da sprovedu kontrolu da li centri za socijalni rad u praksi poštuju i primenjuju ovaj zaključak. Zahvaljujem.

Treće vanredno zasedanje , 08.06.2023.

Poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine, zatražio bih sledeća objašnjenja.

Premijerku Anu Brnabić pitam šta je kao predsednica Vlade preduzela povodom uhapšenih Srba koji su nezakonito lišeni slobode od strane separatističkih vlasti u Prištini?

Želim da podsetim da je tokom režima Aljbina Kurtija uhapšeno na desetine Srba zbog lažnih optužbi za ratne zločine i podrivanje ustavnog poretka samozvane države Kosovo.

Jedno od poslednjih protivpravnih hapšenja desilo se tokom pokušaja Kurtijevih parapolicijskih snaga da zauzmu zgrade opština na severu KiM, kada su lišeni slobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su mirno protestvovali protiv terora prištinskih institucija. Među nevino zatočenim Srbima nalaze se i naša braća Slađan Trajković i jedan veliki heroj sa Košara, Siniša Jevtić.

Tim povodom, kao predstavnik Srpske stranke Zavetnici, pitam Vladu Republike Srbije da li je o slučajevima uhapšenih Srba obavestila sve relevantne međunarodne institucije, da li će tim povodom uputiti pismo svim članicama UN, Saveta Evrope i EU, u kojem će pozvati na jasnu osudu brutalne represije koju Kurtijeva policija sprovodi nad srpskim narodom i državljanima Srbije?

Da li ćete, poštovana premijerko, insistirati na održavanju hitnih sednica svih međunarodnih tela koja se bave zaštitom ljudskih prava, kako bi se izvršio snažan međunarodni pritisak na Prištinu da hitno oslobodi sve Srbe?

Naglašavam da je u danima kad Aljbin Kurti sprovodi završni čin okupacije KiM i preti da sever Kosmeta etnički očiti od Srba, obaveza države da povede snažnu diplomatsku kampanju i zatraži reakciju sa svih relevantnih adresa u svetu.

Drugo pitanje odnosi se na pokušaj teškog ubistva srpske dece od strane Azema Kurtaja iz Štrpca. Ovom prilikom podsetiću da je Srpska stranka Zavetnici još u januaru zatražila od nadležnog tužilaštva Republike Srbije da bez odlaganja podigne optužnicu za krivična dela terorizma i teškog ubistva u pokušaju protiv Azema Kurtaja iz Štrpca koji je pucao na srpsku decu na Badnji dan. Mi do danas nemamo nikakvu informaciju o ovom slučaju.

Dok samoproglašene kosovske institucije love Srbe kao zečeve i hapse naš narod, naša država očigledno nije u stanju da ni na ovaj način uzme u zaštitu srpski narod i srpsku decu na KiM.

Pitam nadležne pravosudne institucije zašto ništa nije preduzeto u slučaju Azema Kurtaja, zašto optužnica protiv njega nije podignuta po službenoj dužnosti?

Želim da naglasim da naši državni organi imaju puno pravo, ali i obavezu da procesuiraju krivična dela na KiM, jer je u pitanju pokrajina koja je sastavni deo teritorije Srbije i nijedan briselski sporazum ne može da bude izgovor da država odustane od sprovođenja zakona i od zaštite ustavnog poretka i interesa svojih građana na KiM.

Treće pitanje se odnosi na skrnavljenje Hrama svetog Dimitrija. Pre nekoliko dana u Preševu je oskrnavljen pravoslavni Hram svetog Dimitrija. Nepoznata ženska osoba ušla je u hram, polomila drveni krst koji se nalazio pored ikone i na zidovima crkve ispisala dve poruke kojima je oskrnavila pravoslavnu svetinju.

Poslednji incident je samo još jedan pokazatelj ugroženosti prava srpskog naroda i pravoslavnih svetinja u opštinama na jugu Srbije. Planski se radi na zanemarivanju prava i potreba Srba u ovim opštinama. Oni su isključeni iz donošenja važnih odluka. Srbi u Bujanovcu i Preševu se suočavaju sa diskriminacijom i nepravdom. U lokalnoj vlasti u Preševu i Bujanovcu apsolutno nema Srba, a u tim opštinama rapidno jača separatizam.

Koliko su separatisti agresivni u svojim namerama pokazalo se i nakon izbora, kada smo svi mi, pa i ceo politički i parlamentarni život u Srbiji, bili taoci namere Šaipa Kamberija koji je i danas u ovoj sali, da stekne poslanički mandat.

Želim da istaknem da Srpska stranka Zavetnici poklanja veliku pažnju opštinama Bujanovac i Preševo i u više navrata su pre izbora naši predstavnici posećivali ova mesta.

Zato danas pitam Vladu Republike Srbije – šta ćete preduzeti da se spreči dalje zanemarivanje prava srpskog naroda u opštinama na jugu, šta ćete preduzeti da zaštite njihova politička i građanska prava, da zaštitite naše svetinje, šta ćete preduzeti da nam se na jugu Srbije ne ponovi velikoalbanski secesionizam, kao što nam se desilo na KiM?

Takođe, pitam Ministarstvo unutrašnjih poslova – koliko je do sada predato ilegalnog oružja na području Preševa i Bujanovca i da li imaju taj podatak?

Sve ovo imajući u vidu, i poslednji napad na verski objekat Srba usred Srbije, dodatno uznemirava i zabrinjava srpski narod i građane na jugu Srbije, koji od države sa pravom očekuju da im garantuje bezbedan život. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Kraljevo, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130000.00 RSD 01.08.2022 -

Whoops, looks like something went wrong.