STRAHINJA ERAC

Srpska stranka Zavetnici

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Strahinja Erac prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao šesti na listi MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - Srpska stranka Zavetnici, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Srpska stranka Zavetnici. Član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, i zamenik člana Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

BIOGRAFIJA

Rođen 1994. godine, živi u Kraljevu. Po zanimanju je diplomirani socijalni radnik.

Predsednik je Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 08:19

Osnovne informacije

  • Srpska stranka Zavetnici
  • Kraljevo
  • 1994
  • diplomirani socijalni radnik

Statistika

  • 12
  • 3
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Hvala.

Poštovani građani Srbije, poštovane kolege poslanici i poslanice, poštovani potpredsedniče Skupštine, veoma mi je drago što vas prvi put vidim za tom stolicom, jer vidim svog kolega iz Raške oblasti, srpske oblasti. Veoma mi je drago zbog toga.

Do sada u nekoliko navrata sam govorio o nekim spornim situacijama, kao što je na primer loša situacija u zdravstvenom centru Studenica, u kome četiri meseca nisu radili liftovi, u kome od 21. februara 2023. ne radi grejanje, ali bez obzira na nehumane uslove, na jako loše uslove ima veliki broj medicinskog i nemedicinskog osoblja koji svoj posao obavljaju adekvatno.

Ovom prilikom ja želim da im pružim veliku podršku, ali ne samo njima, već i onima koji su u februaru mesecu ostali bez posla, bili su za vreme Kovida i uz naše pacijente i uz sve nas.

Ovo nije pitanje samo grada Kraljeva, već je pitanje i celog Raškog okruga i ja vas molim da ozbiljno shvatite sve ovo, jer tim ljudima treba pomoći, a ujedno, nakon toga, oni će pomoći i svim ljudima koji se leče u toj ustanovi.

Projekti koji su započeti ili obećani su stopirani, a do čije realizacije nije još uvek došlo. Ima ih još uvek mnogo.

Ono što znamo, radovi na severnoj obilaznici u Kraljevu su stopirani i prebačeni za proleće, kada će biti raspisan drugi javni poziv ministarstva, jer zbog nemarnosti, neodgovornosti ili neznanja nije odrađena eksproprijacija zemljišta gde bi ta izuzetno važna saobraćajnica prošla, ali, kao i do sada, to se odlaže u nedogled, kao što je bio slučaj sa atletskim stadionom u Kraljevu, kao što je bio slučaj i sa nadvožnjakom. I, od početne cene mi dolazimo do toga da se ti projekti plaćaju i do pet puta više.

Nažalost, to je tako za vreme vaše vladavine. Ovde sam da govorim u ime građana Srbije i da se borim i za njih i za našu Srbiju, a ne protiv vas.

Sada bih se osvrnuo na stvar koja je presedan, na projekat plana generalne regulacije gradskog naselja Ribnica, u koje spada i dugo najavljivani zatvoreni bazen. To je, nažalost, sve stopirano. Razlog stopiranja je, zamislite dragi građani Republike Srbije, upravo taj što je gradska većnica iz grada Kraljeva želela da svom komšiji sruši kuću, a sada ću vam objasniti kako.

Naime, gradska većnica, mogu slobodno reći, zloupotrebljava svoj položaj u gradskoj vlasti. Iskoristila je svojem mesto da se založi i izgura saobraćajnicu koja nije bila u planu, koja podrazumeva oduzimanje legalne privatne svojine i rušenje dela stambenog objekta, u ovom slučaju porodične kuće časnog domaćina Milorada Puzovića.

Na svom „Fejsbuk“ profilu najavio sam da ću govoriti o ovome i potpredsednica Skupštine je upravo sada sa tom porodicom i veoma mi je drago zbog toga, a nadam će da će i ostali razumeti tu porodicu i stati u njihovu zaštitu.

Da bi bilo svima jasno ja ću vam objasniti o čemu se radi. Grad Kraljevo je 24. decembra 2021. godine, pod brojem 011399/2021-1, na poziciji D-42 predvideo eksproprijaciju katastarskih parcela 589/8 i 589/9, da bi u daljem postupanju odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti izdalo informaciju o lokaciji broj 350-1-1194/2022 na osnovu koje Vlada Srbije je utvrdila javni interes za eksproprijaciju kako bi nametnula izgradnju saobraćajnice koja nije bila u prvobitnom planu u slepoj ulici, koja bi služila pomenutoj većnici za parking mesto ili odlaganje ogreva.

Pitam premijerku da li je javni interes Vlade Srbije srušiti porodičnu kuću, iseliti jednu porodicu zbog namere lokalnih funkcionera Srpske napredne stranke, jer upravo Vlada je ta koja je pod brojem 465-6993/2022., objavljen u „Službenom glasniku“, broj 334 od 9. septembra 2022. godine, utvrdila da postoji javni interes.

Protiv ovakve odluke pisane su žalbe Odeljenju za urbanizam, uUpravnom sudu i tako dalje, ali za sada problem ovog čoveka delimično je naišao na razumevanje u lokalnoj skupštini. Pored odbornika opozicije, protiv tog predloga, tačnije za taj predlog nisu glasali ni odbornici Socijalističke partije Srbije, ni odbornici Jedinstvene Srbije, ni odbornici Pokreta socijalista, ali ni tri odbornika Srpske napredne stranke. Ja kao poslanik iz Kraljeva želim da im se zahvalim, jer su pokazali jednu dozu hrabrosti.

Sada bih se osvrnuo na bivšu i buduću opštinu Ušće, koja se nalazi na putu između Kraljeva i Novog Pazara sa ogromnim problemom, sa kojim se meštani Ušća suočavaju već decenijama, a to je problem pijaće vode. Dakle, vodovod i kanalizacija.

Naime, pre tri godine grad Kraljevo je otkupilo zemljište za potrebe rešavanja pitanja vodovoda, ali od tada skoro se ništa nije uradilo. Potrebna probna bušenja, ispitivanja nisu odrađena.

Napomenuću da 1300 meštana ove opštine u kojoj žive i poznati naši preduzetnici, privrednici, koji mnogo više upumpavaju novca u gradski budžet nego što dobijaju za uzvrat, u letnjim periodima nemaju mogućnost, nažalost, ni da se okupaju, a žive na dve reke. Smatram da je to krajnje nekorektno i da i taj problem mora da se reši.

Sada bih se osvrnuo baš na to i rekao da JKP Vodovod Kraljevo ima tehničke uslove koji mogu da podmire radove na ovom projektu i konačno reše pitanje vodovoda u Ušću.

Ono što je interesantno, sama Vlada Republike Srbije izdvojila je više stotina hiljada evra za ovaj projekat i to je uplaćeno gradu Kraljevu. Evo, sada je na dnevnom redu tačka br. 20 – Izveštaj o radu DRI za 2021. godinu, sa predlogom Zaključka Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava od 4. oktobra 2022. godine, pa postavljamo pitanje - šta radi državni revizor i ko kontroliše trošenje novca iz budžeta?

Ostalo vreme potrošiću, pošto je tu uvaženi ministar gospodin Vesić, da postavim jedno pitanje.

Uvaženi ministre, molim vas da me pogledate, da ne radite nešto drugo.

Dana, 26. oktobra 2022. godine postavio sam jedno ozbiljno pitanje. Nemojte da se smejete. Ja se ne smejem, jer je ovo ozbiljna tema i nije korektno da se smejete, ne zbog mene, nego zbog građana grada Kraljeva.

Dakle, 26. oktobra 2022. godine, nakon mog izlaganja o projektu urbane regeneracije Dositejeve ulice, Ana Brnabić, premijerka Republike Srbije je obećala da će taj projekat odraditi i rekla upravo vama. Ja želim sada da vas pitam, četiri meseca je prošlo od tada, šta je urađeno po tom pitanju?

Reći ću vam da nije urađeno ništa. Ja vas na neki način smatram kao svog sugrađanina, jer ste svoju mladost proveli u gradu Kraljevu. Pozivam vas da se zajedno borimo za te ljude, da zajedno pomognemo tim ljudima, jer može da se desi vrlo lako da u tim zgradama u slučaju da dođe do zemljotresa jačeg, desiće se situacija kao što se desila u Turskoj.

Ja ne želim, a ne verujem da i vi ne želite. Zato je vreme da se borimo, zato je vreme da gradimo i da radimo, a ne da se kao vaše kolege iz Kraljeva ponašamo tako da rušimo ljudima kuće.

Ja vas ovom prilikom još jednom pozivam – dođite u Kraljevo. Živeli ste tu. Hajde da zajedno pomognemo našem gradu, našim građanima i čitavoj Srbiji, jer je krajnje vreme za to.

Hvala vam. Svako dobro.

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Uvaženi ministre, niti sam ja vaš učenik, niti ste vi moj profesor da mi pričate šta bih ja trebao da radim. Mene su ovde poslali građani Republike Srbije i ja sam došao ovde da govorim u njihovo ime.

Sada bih vam rekao da nisam pomešao skupštine, već da je ovo obećanje dala upravo premijerka Republike Srbije, tako da ništa ja ne mešam i ono što je jako bitno jeste da, iako se vi predstavljate kao moj profesor, ja ću vama kao, eto neka bude, vaš učenik reći, prema Novom Pazaru nije postojala pruga i to treba da znate, pošto ste iz Kraljeva. Takođe, ako ovako nastavite, nažalost iz Kraljeva će se svi odseliti, 11 godina obećavate ljudima da ćete im završiti zgrade, pa dve zgrade ne možete da uradite, pa o čemu mi da pričamo? Sa druge strane, kako je nebitno, kako je nebitno ako nekom hoće da sruše kuću.

Ja sam ovde došao i ako budem uspeo da jednu kuću sačuvam, da jednog čoveka zaštitim, da bilo kome pomognem biću ponosan na svoj mandat, na svoj rad u Narodnoj skupštini i na sve ono što sam radio i u prethodnom periodu, a znate i sami da sam neke projekte uspeo da vratim u proceduru. Ja vam nisam neprijatelj i ja se ne borim protiv vas, već se borim za one za koje vi treba da se borite, pa hajde da se borimo, krajnje je vreme. Hvala vam.

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Poštovani građani Srbije, poštovani predsedniče Skupštine, kolege poslanici, draga braćo i sestre borci, na samom početku osvrnuću se na probleme koji tište građane Zlatiborskog okruga. Pretprošle nedelje posetio sam čitav Zlatiborski okrug kao narodni poslanik i građani opštine Prijepolje su me zamolili da postavim nekoliko pitanja.

Godine 2021. predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će u Prijepolje stići jedan veliki investitor. Nažalost, ništa nema od toga i ova pitanja upućujem Vladi Srbije. Takođe, kog datuma će početi radovi novog puta prema manastiru Mileševa? Podsećam sve građane Srbije da je upravo predsednik Aleksandar Vučić obećao to na sastanku sa vladikom Atanasijem Mileševskim i sa predstavnicima islamske zajednice.

Kada počinju radovi na izgradnji puta od Prijepolja do novog auto-puta?

Podsećam vas da je apsolutno loša situacija u celom Zlatiborskom okrugu i moram da pitam takođe – da li se koordinatori SNS i državni sekretari bave rešavanjem problema građana ili se bave isključivo smenom predsednika opština tog okruga.

Sada bih se osvrnuo na grad iz kojeg dolazim i postavio pitanje koje tišti sve građane Raškog okruga. Hvalite se da gradite bolnice širom Srbije, a u kraljevačkoj bolnici četiri meseca liftovi ne rade. Oni su se pozivali na grad, na Ministarstvo, pozivali su se na ne znam ti koga sve, ali nažalost, samo su medicinsko, nemedicinsko osoblje, građani i pacijenti ispaštali. Dakle, ne govorim o periodu od dan, dva ili tri, govorim o periodu od četiri meseca. Bolnica nema lift, nemedicinsko i medicinsko osoblje bili su primorani da pacijente nose u ćebićima, na stolicama na više spratove, što je krajnje nedostojno i ponižavajuće, pogotovo u trenucima kada se radi o preminulom pacijentu. Čak imamo primer da jednog pacijenta nisu mogli da operišu samo zato jer nisu mogli da ga iznesu na odeljenje gde je trebalo da se operiše.

Postavljam pitanje ministarki Danici Grujičić – da li ćete i kada doći u Kraljevo i pogledati razočarane pacijente, ali i razočarane ljude koji rade u zdravstvenom centru Studenica, zbog bahatosti i neodgovornosti većine funkcionera lokalnog SNS-a?

Da li ste upoznati koliko je beba u prošloj godini mrtvorođeno zbog greške, neodgovornosti ili nemarnosti lekara i to ne kažem ja, nego na žalost kažu obdukcioni nalazi?

Da li ste upoznati koliko je ljudi preminulo takođe zbog nemarnosti, nehigijene i neodgovornosti pojedinaca? Da li ste upoznati o presedanu prodaje zemljišta i dela ulice koja vodi do bolnice kao i o slučaju zatvaranja gradske dežurne apoteke?

Sada bih se osvrnuo na jednu populaciju koja nije uopšte pomognuta ni od ove vlasti, ni od prethodne vlasti, a to je boračka populacija. Pošto sam u prethodnih šest meseci razgovarao sa više od hiljadu boraca želeo bih da u njihovo ime postavim nekoliko pitanja.

Čuli smo na prethodnoj sednici da jedan poslanik SNS govorio da je Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić podizao spomenike, radio murale i svakakve neke stvari za heroje sa Košara. Ja sam razgovarao sa herojima sa Košara i vi gospodine Antiću znate dobro Darka Anđelkovića, nije samo Vlada Srbije dala novac već i ti ljudi koji vas dobro poznaju.

Takođe, još jedno pitanje – kada će se realizovati obećanje dato upravo boračkoj populaciji i kada će na osnovu boračke legitimacije imati pravo na zdravstvenu zaštitu i prvenstvo u lečenju?

Naši borci, na žalost, na osnovu tog statusa borca prve, druge ili treće kategorije nemaju pravo čak ni na zdravstvenu knjižicu, a govorimo o Kosovu i Metohiji, a te ljude nismo ispoštovali.

Takođe, kada ćete početi izdavanje uverenja o odbrani zemlje učesnicima rata iz redova MUP-a za period od 24. marta 1998. godine do 24. marta 1999. godine.

Još jedna rečenica, ja vas molim draga braćo i sestre borci, ja vas pozivam da se priključite našoj borb35i za odbranu srpskog Kosova i Metohije, za odbranu Srbije, a ja ću uvek, jer mi to dužnost nalaže biti vaš glas u Skupštini Srbije. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani građani Srbije, kolege poslanici, iskoristiću ovu priliku da vas podsetim da je pre samo nekoliko dana održana sednica dve vlade, takozvane države Kosovo i Vlade Albanije. Na toj sednici govorili su upravo o ujedinjenju i po ko zna koji put udarili direktno po Srbiji.

Tražim objašnjenje od Vlade Republike Srbije, zašto niko od državnih zvaničnika nije reagovao na ovaj neprijateljski akt, na ovo gaženje teritorijalnog integriteta naše države? Kako je moguće da država ćuti na otvorenu velikoalbansku provokaciju i kako je moguće da posle svega predsednik Republike Srbije, i pored brojnih izjava da neće prisustvovati Samitu EU - Zapadni Balkan, ipak ode u Tiranu za zahtev Brisela?

Takođe, postavljam pitanje kakav je Edi Rama nama prijatelj kada na svakom koraku promoviše teritorijalno rasparčavanje Srbije i podriva njene međunarodno priznate granice?

Sada bih se osvrnuo na poslednji popis građana. Podsećam vas da, prema nezvaničnim informacijama prvim, više od 850 hiljada ljudi ima manje u Srbiji za samo poslednjih 11 godina, ili otprilike za vreme vlasti SNS. Za samo tih 11 godina, ako to prevedemo u gradove, izgubili smo jedan Novi Sad i Suboticu, a Srbiju je napustilo i otišlo u inostranstvo, otišli su jedan Kragujevac i jedan Niš.

Takođe, u Beogradu zbog pojačane migracije taj problem se ne vidi, ali znajte da nam je Srbija opustela. Mnoge seoske škole se zatvaraju jer nemaju đake. Čitavi prostori su bez stanovništva. Na potezu od administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, pa duž cele Ibarske doline danas živi mali broj ljudi. Zbog toga je taj potez izuzetno bezbednosno ranjiv. Prosečna starost stanovništva nam je čak 45 godina. Ako se ove tendencije nastave, na polovini ovog veka građana Srbija će biti upola manje, a do kraja veka nažalost Srbi će potpuno nestati.

Zato bi moje pitanje bilo upućeno upravo ministarki za brigu o porodici i demografiju, Dariji Kisić Tepavčević – koje ćete mere konkretno preduzeti kako bi se u Srbiji savladala bela kuga?

Sada bih se osvrnuo na socijalne karte. Narodni poslanici Srpske stranke Zavetnici su protekle nedelje posetili Užice, gde smo u razgovoru sa svojim odbornicima, ali i građanima Užica saznali da postoje određeni problemi sa primenom instituta takozvane socijalne karte. Koristim ovu priliku da kao socijalni radnik postavim pitanje ministru za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, prenesem zabrinutost građana Užica i u njihovo ime zatražim objašnjenje zbog čega još nije u potpunosti uspostavljen, odnosno realizovan projekat socijalne karte, iako je Zakon o socijalnoj karti stupio na snagu još u martu ove godine?

Ostao mi je još minut i ja ću iskoristiti da postavim pitanje koje sam postavio i na prethodnoj sednici, upravo predsedniku Vlade, tačnije premijerki Ani Brnabić. Svi smo svesni, a i građani Srbije su videli da je obećala građanima Kraljeva da će se dva projekta realizovati koja su obećana još davnih godina u prethodnim ekspozeima, a to su izgradnja zatvorenog bazen i urbana regeneracija Dositejeve ulice. Nažalost, ne vidimo to u novom budžetu. Postavljam pitanje premijerki Ani Brnabić – kada će to biti urađeno i da li će uopšte biti završeno? Hvala.

Imovinska karta

(Kraljevo, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130000.00 RSD 01.08.2022 -