EDIS DURGUTOVIĆ

Socijaldemokratska partija Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Edis Durgutović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 238. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 18.10.2022.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije. Član je Odbora za kulturu i informisanje, i zamenik člana Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

BIOGRAFIJA

Rođen 1983. godine, živi u Kragujevcu. Po zanimanju je Inženjer informatike.

Do 2016 godine bio je pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima.

Od 2017. godine odbornik je u Skupštini grada Kragujevca, a trenutno i šef odborničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije.

Političku karijeru započeo je 2005. godine u Liberalno-demokratskoj frakciji Demokratske stranke, koja je prerasla u Liberalno-demokratsku partiju. 2019. godine prešao je, zajedno sa celim stranačkim gradskim odborom Liberalno-demokratske partije, u grupu građana “Kragujevačka priča”. Ova grupa građana se zatim, 2021. godine, ujedinila sa Socijaldemokratskom partijom Srbije.

Potpredsednik je Izvršnog odbora Socijaldemokratske partije Srbije.
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 09:46

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Poštovani predsedniče, uvaženi potpredsedniče Vlade, ministre odbrane, dame i gospodo iz regulatornih tela Srbije, danas bih želeo na samom početku, uz puno zakona koji trasiraju i govore o budućnosti, o razvoju, o nastavku razvoja Srbije, želeo bih na samom početku da istaknem zadovoljstvo, poštovanje i podršku Zaštitnici za ravnopravnost, kao i Povereniku za zaštitu građana, zaštitu prava građana.

Ono što našu državu i naš narod odlikuje, a to je pravdoljubivost i solidarnost. U ovom trenutku želim da iskažem svoj lični ponos kao građanin Srbije, ponos za sve građane Srbije i za Vladu Republike Srbije, da smo pravovremeno, brzo pokazali i svoju solidarnost za ugrožene građane i Turske i Sirije i time pokazali da osnovne ljudske vrednosti baštinimo i pokazali svoju spremnost da na najbolji način se nađemo uvek drugom u nevolji i to je odlika našeg društva, naše države.

Možda ne tako manje važni izveštaji koje je podnela Zaštitnica za ravnopravnost, s obzirom da se odnose na sad možemo da kažemo neku prošlost, a to je 2021. godinu, da tu trebamo da znamo da je to druga godina pandemije i da je okosnica problema sa kojima ste se nosili, suočavali, bilo problemi sa vakcinacijom, odnosno izražena neravnopravnost vezano za vakcinisanje i lečenje, ali tu takođe u toj teškoj godini kovida, u godinama kovida, u kojima smo se svi snalazili i pokušavali da nađemo najbolje modele rada i funkcionisanja, država je pokazala spremnost i odlučnost, obezbedila dovoljan broj vakcina, što je samo pre godinu i po dana iza nas. I imali smo mogućnost da pomognemo i svojim susedima i komšijama, ali i da omogućimo da se stranci vakcinišu.

Takođe, želim da podržim vaše nastojanje i rad za borbu za ravnopravnost i za one izveštaje koje ste dodatno podneli vezano za ravnopravnost starijih osoba i dece, kao i borbu za ravnopravnost žena i pravovremenu, brzu vašu ličnu reakciju, što je svakako za pohvalu.

Ono što želim da istaknem, da se osvrnem, vezano za Zaštitnika građana, jeste da takođe u tim pandemijskim uslovima Zaštitnik građana je morao da pređe na neki neobičan režim rada, ali ono što svakako želim istaći je da broj svih predmeta koje je Zaštitnik građana primio, realizovan je skoro 90%, 87%, ako ne grešim, i to je stvarno za pohvalu.

Pokazali smo i kroz to se videlo da ti trenuci kada se zemlja nalazi u krizi, a ovo je bila globalna pandemija, prve probleme imaju najugroženije grupe, deca, stara lica, bolesni, osobe sa invaliditetom, LGBT plus osobe, kao i predstavnici nacionalnih manjina, pre svega Romi i Romkinje i da je tu pokazana spremnost da u tim novonastalim okolnostima se snađemo i dobro reagujemo prema građanima. I to je vremenom ukazalo na činjenicu da građani veruju kancelariji Zaštitnika građana i da ta institucija polako postaje sve jača i jača i pokazuje suštinsku vrednost i opravdanje svog postojanja.

Takođe, želim da naglasim da kroz novi zakon koji je te 2021. godine usvojen su dodata nova ovlašćenja Zaštitniku građana i osnažili i otvorili mogućnost za brži i efikasniji rad.

Ono što bih danas želeo da istaknem to je deo seta zakona koji se, sa jedne strane, tiču razvoja naše železničke infrastrukture, a sa druge strane razvoja, odnosno uređenja naših rečnih vodotokova kako bi infrastruktura, odnosno vodni saobraćaj funkcionisao što bolje, a u interesu svih građana.

Setićemo se, do skoro smo komentarisali i izgradnju infrastrukture, koju je Vlada Srbije stavila kao prioritet, kako je to nemoguće, pa smo uspeli da putnu infrastrukturu dovedemo u pristojno stanje, koja je bila garant razvoja naše privrede, jer bez kvalitetnih i dobrih puteva ne možemo očekivati ni bolji standard i život građana.

Takođe, sada nastavljamo sa investicijama, odnosno sa razvojem infrastrukture u okviru železnica i u okviru vodnog saobraćaja.

U okviru vodnog saobraćaja imamo jedan sporazum sa Savetom ministara BiH kojim postižemo olakšavanje, odnosno ubrzavanje jako komplikovanih procedura za rešavanje spornih pitanja, kao i izdavanja dozvola. Sa druge strane, rešavamo jedan od problema vezano za korito reke Save, odnosno ušće Drine i Save koje je jedno od obeleženih uskih grla vezano za vodni saobraćaj, naročito u periodu kada je taj vodostaj reke Save niži, a time ugrožavamo transport u rečnom saobraćaju i time nanosimo štetu privredi i smanjujemo mogućnost rasta i razvoja naše ekonomije.

Sve ono što radimo, kada je u oblasti puteva, kada je u oblasti železnice i u ovom slučaju vodnog saobraćaja, jasno ukazuje intenciju Vlade i nekog perioda koji je iza nas, ali mnogo značajnije onog perioda koji je ispred nas da razvoj Srbije, razvoj naše ekonomije, bolji život i standard građana zavisi od jasne rešenosti i opredeljenosti Vlade da investira i da se okrene železnici.

Složićemo se i danas je ministar Vesić u svom izlaganju skrenuo pažnju da skoro pola veka nije ulagano u Železnicu Srbije. Svi znamo u kakvom je stanju železnica, svi znamo u kakvom su stanju pruge, ali isto tako kroz neku brošuru, odnosno Izveštaj za 100 dana rada ministar Vesić je jasno istakao šta je ono što se u tim oblastima radi i šta je ono što će se raditi. Ovo su sve započeti projekti.

To su divne vesti sa prugom, odnosno koridorom, železničkim Koridorom 10 i prugom Beograd – Niš, kasnije do granice, je nešto što menja sliku Srbije, menja život svakog građanina. Neke su procene da će direktnu korist od te investicije koja je znatno velika imati preko dva miliona ljudi.

Pored toga, i danas je ta pruga značajna za privredu i za razvoj privrede, za transport u toj oblasti, ali tek naknadno, nakon investicija u prvoj godini, nakon investicija ćemo videti i osetiti pune efekte toga, jer očekivano je skoro 9,7 miliona tona robe da pređe već u prvoj godini, što će značajno poboljšati uslove života.

Tim i takvim namerama i delovanjima politike Vlade Republike Srbije dolazimo u situaciju da građani i duž koridora i južnoj i istočnoj Srbiji ostaju na mestima gde su rođeni, gde se omogućava dolazak novih investitora, jer razvoj privrede.

Ova investicija u železnicu Srbije je preko 2,7 milijardi evra, od toga nešto preko 500 miliona je direktno iz budžeta Srbije, a 2,2 milijarde kroz određene tranše EU, odnosno Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ono što je bitno naglasiti jeste da oko 600 miliona evra dobijamo bespovratnih sredstava za modernizaciju i usavršavanje naše železnice. Naša železnica, naročito ta dvokolosečna elektrifikovana železnica Beograd – Niš, koja je jedna od retko zapostavljenih železnički koridora, može u narednom periodu, odnosno u budućnosti biti najznačajniji stub privrednog razvoja Srbije. Kada pogledamo ono što su intencije i što su namere, razvoj putne infrastrukture, razvoj železničke infrastrukture i razvoj rečnog transporta uz avio saobraćaj nama zaokružuje jednu celinu moderne, savremene države. Srbiju u periodu od pet do sedam godina nećemo moći prepoznati u kojim okvirima i u kojim razmerama to donosi višestruku korist za građane i za privredu.

Želeo bih, kada govorimo o tim dvokolosečnim elektrificiranim koridorima, odnosno Koridoru Niš – Beograd ili Beograd – Niš, da naglasim da, nažalost, godinama iza nas nije ulagano i ta infrastruktura je faktički apsolutno propala, odnosno nemogućnost praćenja savremenih tehnologija i savremenog razvoja nismo u mogućnosti na najbolji način da odgovorimo savremenom tržištu i savremenom svetu. Voz, kako je ministar rekao, putni od Beograda do Niša putuje sada šest sati, a takvom investicijom će putovati manje od dva sata, odnosno…

To je kičma, to stub razvoja Srbije. Na takav način mi razvojamo Srbiju, razvijamo privredu, na najbolji način investiramo, omogućujemo građanima Srbije da ostanu u svojoj zemlji, ali i potencijalno domaćoj privredi da može da se osloni još više, još bolje na tu našu infrastrukturu.

Ja u ovom trenutku, gospodin Vesić nije tu, bih želeo da mu čestitam i da mu poželim puno uspeha i sreću u daljem radu u nadi da ćemo sve započete projekte izgurati u korist svih građana Srbije. Hvala.

(Đorđe Miketić: Poslovnik.)

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Poštovani predsedniče, koleginice poslanice, kolege poslanici, puno toga smo čuli u raspravi. Meni je drago da je koleginica koja je predložila ovaj amandman jedna od retkih pričala o svom amandmanu i pokušala na neki način i da vrati raspravu na temu dnevnog reda, gde ona jeste.

Raspravljamo, između ostalog, danas i o setu medijskih zakona, odnosno amandmanima na medijske zakone. Odmah da kažem da za SDPS ovaj amandman nije prihvatljiv i u danu za glasanje ga nećemo podržati. Ali, isto tako, želim da istaknem da predlog zakona, odnosno izmene i dopune zakona ćemo podržati, jer smatramo da je neophodno obezbediti nesmetano funkcionisanje RTS i RTV kroz dodatna sredstva koja se predviđaju ovim zakonom, pre svega vodeći računa o činjenici da ekonomska situacija u kojoj se nalazimo i građani Srbije, da svakako povećanje cene takse ne bi dolazilo u obzir u ovom trenutku i da ona nije dovoljna za nesmetano funkcionisanje RTS-a, odnosno za obavljanje uloge koju RTS ima na javnom prostoru, odnosno u zemlji Srbiji. To je ono što treba naglasiti.

Treba naglasiti da medijski javni servis ne može tržišno da posluje, ne može da se finansira na komercijalan način, odnosno može u jednom delu, ali pre svega, treba da zadovolji potrebe javnog interesa, javnog informisanja građana, pre svega, trebamo svi zajedno da damo podršku RTS-u da bude bolji i kvalitetniji program, obrazovni, program za decu i program za mlade. Takođe, naš kulturni program bi trebalo da se podrži, da bude bolji, kvalitetniji, da ga ima više.

Verujem da nam je svima u interesu bolji sistem vrednosti u zemlji u kojoj živimo, a javni medijski servis mora i treba da popravlja taj sistem vrednosti, vodeći se činjenicom da smo čuli tokom rasprave i nije nepoznato da puno komercijalnih televizija zarad profita negde taj sistem vrednosti ruši i menja i smatramo opravdanim. Ovaj zakon je, u stvari, samo potvrda ili saglasnost Zakona o budžetu, u kome dodatna sredstva odobravamo.

Verujem da ćemo na taj način poboljšati sve segmente na RTS i pokušati da omogućimo da RTS u korak sa vremenom, savremenom tehnologijom, produkcijski kvalitetom rada ne zaostaje za komercijalnim televizijama, odnosno da prednjači i mogu da istaknem zadovoljstvo da je jedan od najkvalitetnijih programa u regionu. Tu moramo biti svesni činjenice da okolnosti u kojima se nalaze sva predstavništva RTS-a nisu u punoj meri na zavidnom nivou.

Treba istaći da je RTS jedina medijska kuća koja ima predstavništva u najvećem delu gradova i opština u Srbiji i time omogućava nesmetano informisanje. Kao poslanik koji dolazi iz Kragujevca, iz jednog regionalnog centra, po meni najlepšeg grada, mogu da budem ili nezadovoljan i to je sada stvar ukusa, odnosno stvar poboljšanja programske šeme RTS u kojoj bih želeo više prostora za centar Šumadije i Kragujevca na javnom medijskom servisu. To je jedan apel. Apsolutno ćemo zakon podržati u danu za glasanje, ali isto tako ovaj amandman ne. Hvala vam.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Poštovani gospodine Orliću, uvažena guvernerko, članovi Vlade, na samom početku gospodine ministre Mali, želeo bih vama da se obratim i da vam kažem da ste uradili dobar posao za državu i ja vam na tome čestitam, jer okolnosti u kojima ste morali da kreirate i planirate ovaj budžet, posle situacije u kojoj se država našla nakon završetka pandemije korona virusa, odnosno pri kraju pandemije korona virusa i situacije izazvane u svetu ratom u Ukrajini, energetskom krizom. Te okolnosti zaslužuju poštovanje, jer u nekom prethodnom periodu bilo je potrebno da sprovedete neke reforme i da donesete neke nepopularne mere kako bi naše javne finansije bile u zavidnom stanju. Puno teškog posla ste uradili, ali bojim se da u okolnostima u kojima se nalazi svet puno teškog posla je i pred vama.

Verujem da će Vlada voditi odgovornu politiku, pre svega fiskalnu i monetarnu i verujem da će rezultati tog rada svake godine biti bolji i bolji. Ono što kada govorimo o budžetu treba da znamo, da je budžet uravnotežen, razvojni, ali i socijalno odgovorni. U tom segmentu naša država pokazuje odgovornost i kada govorim o ovom budžetu, voleo bih da ga definišem jednom rečju, a to je odgovorno.

Odgovorno je prema građanima Srbije koji pokazuju poverenje, ali odgovorno u onom delu u kome se Vlada Srbije ponaša kada je u pitanju donošenje zakona za poboljšanje standarda građana Srbije. Samim tim i, kolege su već puno puta rekle, povećanje zarada, povećanje penzija, kao i povećanje minimalne zarade u Srbiji, ali i određenih zakona kojima se definiše praćenje, odnosno povećanje penzija i nove formule koja će biti primenjena.

Takođe, investicije koje su u našoj zemlji postale podrazumevane, ali isto tako hrabro nastavljamo sa tim investicijama verujući i mi je u tome podržavamo, verujemo da je to jedini ispravan i jedini pravi put kako bi se naša zemlja razvijala, investicije u putnu infrastrukturu. Ministar Vesić nije trenutno tu, ali puno posla je pred njim i puno započetih projekata koji čekaju realizaciju, ali i ključ razvoja privrede u ovom trenutku u Srbiji, pored stranih direktnih investicija, jeste izgradnja svih saobraćajnica, svih puteva kako bi premrežili Srbiju i tako sačuvali privredni rast.

(Predsednik: Privedite kraju.)

Privodim kraju.

Takođe, želim da istaknem da samo nosilac rasta u ovom trenutku u Srbiji jeste IKT sektor, odnosno saobraćaj, turizam i ugostiteljstvo. Dobro je što je Vlada orjentisana na taj način da je nikada veći budžet u turizmu i nikada više investicija u turističku infrastrukturu. Želim da kažem da će Socijaldemokratska partija Srbije podržati ovaj zakon. Hvala vam.

Imovinska karta

(Kragujevac, 21.11.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 36000.00 RSD 18.10.2022 -
Odbornik Skupština grada Kragujevca Grad Mesečno 25000.00 RSD 15.08.2020 -
JKP Šumadija Belanovica (Koordinator parking servis) Grad Mesečno 102000.00 RSD 30.12.2012 -