SANJA MILADINOVIĆ

Demokratska stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Sanja Miladinović prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 45. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat joj je potvrđen 26.10.2022.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Demokratska stranka - DS.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1980. godine, živi u Merošini. Po zanimanju je diplomirani pedagog.

Bila je direktorka Narodne biblioteke u Merošini, i predsednica Skupštine opštine Merošina.

Od 2016. do 2019. godine bila je odbornica u Skupštini opštine Merošina.

Predsednica je Opštinskog odbora Demokratske stranke Merošina.
Poslednji put ažurirano: 26.01.2023, 11:29

Osnovne informacije

  • Demokratska stranka - DS
  • Merošina
  • 1980
  • diplomirani pedagog

Statistika

  • 30
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Poštovani građani i građanke Republike Srbije na početku svog izlaganja moram da kažem da je Koalicija za slobodu medija i Crta pokrenula peticiju za izmene ovih medijskih zakona.

Ono što želim da istaknem na početku je da je za sve, za sve je vas šema, pa čak i za medije. Kod vas je i projekat za projektno finansiranje samo jedna obična farsa.

Kad pričamo o medijima sa jugoistoka Srbije ja stvarno moram da kažem da je volja gradonačelnika i predsednika opština jedina koja odlučuje ko će zaista dobiti novac.

Ono što je istina to je da se formira komisija i da je obično predsednik komisije iz reda domaćina gde se sprovodi konkurs, a da su ostala dva člana profesionalci koji dolaze iz okruženja i da prosto dobiju papirić sa instrukcijama i na tan način dođe se do onoga ko će dobiti sredstva.

Moram da istaknem da je pre svega neophodno promeniti način raspodele sredstava, a i način na koji se dobijaju sredstva.

Ono što je najbitnije i što želim da pitam ministra Gašića, ali nije u sali, pitaću ovako. Koliko medija imate vi, ministre Gašiću, i vaš ortak Radojica Milosavljević? Mi znamo da je to negde oko dvadesetak, gde spadaju RTV Carigrad, TV Pirot, TV Niš, itd., ali želimo da nam vi kažete istinu.

Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Poštovani građani i građanke Republike Srbije, u Srbiji je sada nemoguće imati nezavisno, blagovremeno i tačno informisanje, upravo zato što urednici skoro u potpunosti uređuju koje će se emisije prikazivati, ko će biti gosti tih emisija, koja će se pitanja postavljati, itd.

Vi se prosto plašite kritičkog mišljenja i samim tim na svakom koraku gušite slobodu govora i mišljenja. Vi donosite odluke bez da poštujete zakone.

Zaista moram da vam kažem jednu istinu koju verovatno i vi znate ali ne želite da je priznate, a to je da svako ko vam se suprotstavi, ko se kritički odnosi prema vašem radu, prema vašem stavu, on biva progonjen. Biva progonjen na način da mu je ugrožena egzistencija, nema pravo na rad, odnosno nema pravo da živi bukvalno u ovoj zemlji. Tako postupate i sa novinarima i sa medijima i zato nam novinarstvo nije nezavisno. Vi jedino znate da medije koristite isključivo da biste vaš rejting podigli u određenom trenutku ili da bi možda sakupili koji glas više.

Prosto, plašite se istine pa dolazite u situaciju da proveravate i stenografske beleške, da ih filtrirate da od radne verzije do verzije koja je gotova ima uvek neke ispravke. Ne verujete prosto ni ženama koje rade pošteno i profesionalno svoj posao. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Poštovani građani i građanke Republike Srbije moram da vam kažem da je u Srbiji medijska scena potpuno pretrpana lažnim informacijama i neproverenim, odnosno mi imamo jedan medijski mrak gde se čuje glas samo onih koji su na vlasti, dok se glas opozicije čuje taman onoliko da građani Srbije nemaju potpunu informaciju. Vama je jedino bitno da se čuje ono što vi želite da se čuje, a ne zaista šta je istina.

Za šta vama služe mediji zapravo? Zapravo vam služe da zamaglite realnost Srbije, da zamaglite to da je u Srbiji ipak nizak životni standard, da su radnici poniženi, da je prosveta ponižena, da je zdravstvo poniženo, da je sudstvo uzurpirano, da je priroda uništena i da kroz medije građani Srbije stalno slušaju neka lažna obećanja i da se stvori slika da oni zaista žive u zlatnom dobu o kome vi pričate, ali očigledno to zlatno doba živite samo vi.

Za šta još služe? Naravno služe da što duže ostanete na vlasti, jer širite lažne informacije, manipulišete preko medija i na taj način opstajete. Realno i u svim razvijenim demokratskim zemljama potpuno je normalno da opozicija i vlast imaju duele, da sučeljavaju mišljenja i da građani sami odlučuju koga će izabrati. Nadam se da ćemo u budućnosti takvo društvo napraviti. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

Poštovani građani i građanke Srbije, moja pitanja biće upućena ministarki zdravlja, a tiču se svih nas.

U vremenu kad se priča da za par godina neće imati ko da nas leči i dalje se ćuti i pod tepih stavljaju mnoge stvari. Tako imamo slučaj za očigledno nesavesno lečenje majke dr Marka Lensa, koje se završilo fatalno.

Da li je tačno da Ministarstvo zdravlja nije postupilo u skladu sa preporukama Zaštitnika građana, ovo su preporuke, i nije sprovelo u skladu sa zakonom inspekcijski nadzor i vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada Klinike za psihijatriju univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, pa je Zaštitnik građana morao da poziva Ministarstvo zdravlja na odgovornost i da se obraća Vladi Republike Srbije i Skupštini Srbije zbog ne postupanja Ministarstva zdravlja u skladu sa preporukama i pozitivnim zakonskim odredbama?

Da li je tačno da Ministarstvo zdravlja nije u skladu sa svojim mogućnostima preduzelo neophodne mere u vezi nezakonitog rada Suda časti i Lekarske komore Srbije, a u vezi sa predmetom protiv Klinike za psihijatriju, koju je pokrenuo dr Lens?

Da li ministar nije želeo da pokrene postupak protiv Lekarske komore i zašto nije organizovao sednicu Etičkog odbora Srbije da se utvrdi odgovornost lekara Klinike za psihijatriju i zašto ministar zdravlja nije smenio prof. dr Srđana Milovanovića, predsednika Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje, s obzirom na to da je on jedan od lekara Klinike za psihijatriju koji su dr Marku Lensu postavili lažnu dijagnozu?

Moje pitanje je – da li je takav lekar podoban da brine o mentalnom zdravlju nacije? Suština ovog pitanja je da li je ministarka zdravlja postavila dijagnozu a da nije pregledala pacijenta, što je malo pre spomenuti lekar učinio?

Ovde u Skupštini Srbije ministarka može javno da kaže da li njoj neko ne dozvoljava da postupa u skladu sa zakonom i etičkim principima medicinske struke, te da li ministarka neosnovano brani svoje kolege sa fakulteta i zašto nije ispitana zakonitost rada Sudsko-psihijatrijskog odbora Medicinskog fakulteta u Nišu?

Da li je istina da ste pomoćnicima zabranili da odgovaraju na zahteve Lensa za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, s ciljem da bi se izbeglo da se utvrdi nezakonitost rada Ministarstva i rukovodstva ovog državnog organa?

Da li je tačno da ste na mesto šefa Zdravstvene inspekcije postavili osobu koja nema položen stručni ispit za lekara?

Da li je tačno da sekretar Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Jelena Santrić, učestvuje u ispitnim komisijama za polaganje stručnih ispita zdravstvenih radnika, kada nije državni službenik Ministarstva zdravlja? Koliko je Ministarstvo zdravlja plaća po ispitu i zašto joj se plaća ispit kada se na ove ispite ona ne pojavljuje?

Na ovaj način šalje se poruka građanima da su lekari zaštićeni od strane ministarstva i nadležnih inspekcija, bez obzira na svoje stručne greške, propuste u procedurama, nepoštovanje etičkog kodeksa, da u lekarskim krugovima vlada omerta, odnosno mafijaška zakletva ćutanja?

Zdravlje građana vam nije na prvom mestu. Ako hoćemo kvalitetno i moderno zdravstvo, mora da se uvede odgovornost, nadležni organi moraju strogo da rade po propisima, jer su ovde u pitanju ljudski životi.

Želim da naglasim da većina zdravstvenih radnika u Srbiji radi profesionalno i sa najvišim etičkim normama, a da postoji deo koji baca ljagu na ovu struku zbog kojih nam najbolji kadrovi napuštaju zemlju. Takođe, mladi kadrovi se pre odlučuju da idu u inostranstvo, nego za ostanak i rad u ovom sistemu. Zdravstveni radnici koji se ne pridržavaju etičkog kodeksa, dobre prakse, prave stručne greške ne smeju da budu zaštićeni u sistemu i tu nema kompromisa.

Ovo su pitanja, a mi možemo da konstatujemo da vam je život građana na poslednjem mestu. Da li osećate imalo moralnu obavezu? Vi ste postali kao pojedine crkve koje za određenu sumu novca, za 10 „Ave Marije“ i „Oče naš“ oprošteni su vam svi grehovi, a u SNS-u samo za pominjanje Aleksandra Vučića mislite da vam je sve oprošteno i zaboravljeno. On nije bog. Mislite da vreme i prašina zatrpaju sve, narod zaboravi, a vi idete dalje na nove tendere i u gradnje. Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2023.

Poštovani građani Srbije, par reči ću reći na početku, a to je da neke opštine u Srbiji su poznate po svojim manifestacijama. Na primer, Zaječar ima svoju „Gitarijardu“, Mrčajevci „Kupusijadu“, Kruševac „Jagodijadu“, Ivanjica ima „Nušićijadu“, Merošina ima „Dane višnje“, Blace ima „Dane šljive“, a Prokuplje ima „šojićijadu“.

Pošto vidim da Šojićima iz Prokuplja to jako smeta, iako su uhvaćeni sa rukama u tegli sa narodnim pekmezom, pitam sve njih iz Prokuplja, a pitam i tužilaštvo – da li je tačno da je za izgradnju novog zdravstvenog centra prihvaćena ponuda koja je za milion evra bila skuplja od najbolje ponude i da su aneksom ugovora vrednost radova povećali za još 800 hiljada evra, što bi bilo milion i 800 hiljadu evra? Pitam vas – koliko je vama dosta para?

Da li je moguće da ste zelenu pijacu u koju ste uložili, tj. država uložila tri miliona evra dali koncesionaru, jer ste upravo tim preduzećem upravljali pod okriljem gradskog vodovoda „Hameum“ i na taj način oštetili, odnosno upropastili preduzeće, jer ste za 10 godina promenili 13 godina i samim tim, njihovom propasti preduzeća, uništili ste i otpustili ste 105 zaposlenih? Preduzeće ste dali koncesionaru i on sada ubira plodove, a grad to gleda skrštenih ruku.

Da li je tačno da narodni poslanik iz Prokuplja u svojoj imovinskoj karti ima dva stana u Beogradu, a naplaćuje putne troškove, a u čemu je bio rekorder prethodnih godina?

Da li je tačno da ste pre par dana prodali gradsku apoteku u centru grada za 600 evra po kvadratnom metru, dok stambeni prostor po kvadratu u možda udaljenijem mestu grada košta od hiljadu do 1.200 evra?

Da li je tačno da ste prihode vaše firme uvećali višestruko, kako pokazuje ovaj grafikon? Jasno možemo da vidimo da prelaskom u SNS promet vaše firme je milion. Kako nasilno zauzimate poziciju predsednika SNS u Prokuplju, promet raste na 27 miliona. Zatim, ulazite u lokalnu vlast u Prokuplju, postajete direktor državne apoteke i promet u privatnoj firmi imate 76 miliona. Postajete narodni poslanik na listi SNS i prihod u privatnoj firmi je 168 miliona.

Pitam se, a i građani Srbije bi trebalo dobro da se zapitaju, zašto ste ovakvu poslovnu sposobnost stekli tek po učlanjenju u SNS i da li je na vas mislila Zorana Mihajlović kada je kazala da je SNS postala džuboks za bogaćenje pojedinaca iz ove stranke? Mnogo je to jada za jedan ovako siromašan grad koji je postao siromašan, halapljive pohlepi prokupačkih Šojića.

A kako i ne bi bilo, ovo je ulica kroz i voćnjake do taštine kuće. To je takozvani, u Prokuplju ga zovu, "Prokupački bulevar", to jest "taštin bulevar", zato što je bez ikakve dozvole, bez kategorizacije puta urađen odnosno asfaltiran put do taštine kuće dok ostali građani Srbije grcaju i hodaju, voze automobile po lošim putevima.

Još jedno moje pitanje koje ću postaviti odnosi se na Ministarstvo poljoprivrede, ono što boli onaj narod koji živi tamo. Nekada najveća hladnjača "Voćar" u Merošini, kapaciteta deset hiljada tona koje je zapošljavalo u jeku sezone ljude iz nekoliko opština danas nakon dve godine od privatizacije se ne zna ko je vlasnik, a još manje se zna namera s kojom je privatizovana.

Od kada je privatizovana niko nije video nikoga da je predao višnju ni šljivu. Pitam ministarku poljoprivrede, da li na prostoru merošinskog "Voćara" planira farmu zmija i guštera ili će konačno da krene sa realizacijom projekta, što je najavljivano u vreme izborne kampanje 2020. godine?

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Hvala, predsedniče.

Poštovani građani Srbije, poštovani i uvaženi narodni poslanici i narodne poslanice, ja dolazim sa juga Srbije, ovde sam par dana i slušajući raspravu ovih dana, vidim da se gospoda iz vladajuće većine duboko zaglavila u prošlosti i nikako da izađe iz nje. Vole da se porede sa bivšim vlastima, ali ono što je interesantno, nikako da pogledaju u budućnost. Izgleda da je budućnost bila samo moto u predizbornoj kampanji i nikako drugačije.

Uglavnom se priča o infrastrukturi, o putevima, mostovima, što je značajno za Republiku Srbiju i za sve građane, ali se tu nameće jedno pitanje - kome će služiti infrastruktura, ako smo krenuli već ovom putanjom nestajanja, što pokazuje poslednji popis stanovništva?

Mislim da je jako važno pozabaviti se životnim pitanjima, kao što je obrazovanje, kao što je zdravstvo, poljoprivreda itd. Ja ću se prvo osvrnuti i postaviti prvo pitanje – zašto i kada će vladajuća većina prestati da ponižava znanje i stručnost? Znanje po pitanju zarada u prosveti, koje su mnogo manje od prosečne zarade u Republici Srbiji.

Moje drugo pitanje je kada će se zapošljavanje po partijskom ključu, kada će prestati? I ono što je možda najosetljivije, a najbitnije na terenu je vidljivo, a to je upis dece u vrtić po partijskom principu. To je nedopustivo i smatram da o tome bi trebalo ozbiljno porazgovarati.

Drugo pitanje je zdravstvo. Kada je zdravstvo u pitanju, vrlo osetljiva tema. Ja dolazim iz jedne sredine koja spada u nerazvijene opštine u Srbiji i vrlo je važno reći sledeće, da je opšta medicina razorena i da pristup toj primarnoj zdravstvenoj zaštiti građanima iz takvih krajeva ta primarna zdravstvena zaštita je prosto nedostupna. Smatram da je to nedopustivo i da građani koji žive van velikih centara imaju pravo na lečenje.

Takođe je nedopustivo da nisko kvalifikovani, ne želim nikoga da vređam, ali prosto neko je uložio u obrazovanje čitave godine života, znanja, rada i truda, da ima manju platu od nekog nisko kvalifikovanog radnika. Lekari u zdravstvu smatram da treba da imaju veće zarade i na taj način da imaju satisfakciju za bolji rad.

Ono što želim da kažem i da podsetim javnost Srbije, a i sve vas, da su mnogi projekti započeti, projekti vezani za izgradnju kliničkih centara u Srbiji, započeti su za vreme vladavine Demokratske stranke i ono što je interesantno je sledeće, da je Klinički centar Niš, kao i Klinički centar Novi Sad završen, odnosno završne faze su urađene baš kada je SNS došla na vlast i imala je tu sreću da samo preseče vrpcu. To treba reći i to treba da se zna.

Ono što je dalje interesantno, ovih dana se hvalite oko zapošljavanja radnika, ali mnoge stvari prođu na lokalu ispod radara i vi to prosto verovatno znate, ali tražim odgovor na to pitanje.

Pre nekih mesec dana JKP „Hameum“ Prokuplje je ostavilo 105 ljudi bez posla. Među njima su samohrane majke, među njima su ljudi romske nacionalnosti, među njima su ljudi koji su politički neistomišljenici i tražim odgovor na to pitanje.

Ono što je interesantno da je najprofitabilniji deo tog preduzeća dat koncesionaru za neke sitne pare, a da je ostatak ljudi pušten niz vodu.

S obzirom da dolazim iz kraja koji se bavi voćarstvom, osnovne kulture su višnja i šljiva, vrlo interesantno pitanje, to je pitanje upućeno ministarki poljoprivrede. Ono što boli taj narod tamo, a treba da boli i rukovodstvo ove države, kako zaštiti i kako pomoći tom narodu da višnja i šljiva ostane, odnosno da se gaje, a ne da se krči?

Da vas podsetim da je ove godine prva klasa plaćena 60 dinara, druga 40 dinara, kad je višnja u pitanju. Kad je šljiva u pitanju, 18 dinara, i da su to cene koje ne pokrivaju ni troškove proizvodnje, a gde je tu proizvođač?

Smatram da ozbiljno treba da se pozabavite ovom temom. Ovo je tema koja, koliko ja znam, u Skupštini Srbije nije otvorena deceniju, možda i malo više.

Ja sam Sanja Miladinović ispred Demokratske stranke, pošto nije pisalo da sam iz DS.