DRAGOVAN MILINKOVIĆ

Socijalistička partija Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragovan Milinković prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 37. na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, mandat mu je potvrđen 26.10.2022.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe IVICA DAČIĆ - Socijalistička partija Srbije (SPS). Član je Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1956. godine. Po zanimanju je turizmolog. Živi u Ivanjici.

Bio je direktor firme "Vestern stil", nastale iz privatizacije "Ineks Moravica", državne firme koja se bavila ugostiteljstvom.

Bio je odbornik u Skupštini opštine Ivanjica u više mandata, još uvek je na toj funkciji.

Član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.


Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 09:35

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prvo vanredno zasedanje , 05.02.2023.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, gospodine Orliću, poštovane ministarke gospođo Popović i gospođo Begović, poštovane kolege i koleginice poslanici i poštovani građani Srbije, na ovoj sednici Narodne skupštine centralno mesto pripada setu zakona iz oblasti pravosuđa o kojima smo imali priliku da se izjasnimo i da glasamo ustavnim promenama.

Cilj promena u oblasti pravosuđa jeste i saglasili smo se da nam pravosuđe bude nezavisno, da bude smanjen uticaj kako politike i svih drugih pritisaka na pravosuđe. Jednom rečju, želimo da pravosuđe bude efikasno i da bude pravovremeno i pravedno za sve građane.

U suštini, glasali smo za to, glasaćemo da se svi funkcioneri, odnosno sudije i javno-tužilački nosioci funkcija biraju u okviru svojih organa, odnosno da se biraju na VSS i Visokom savetu javnog tužilaštva.

Važna je poruka ovim usvajanjem zakona koju šaljemo građanima, a to jeste da zaista ovo sudstvo, pravosuđe budu što dostupnije građanima i da budu što pravovremenije, jer kad građanin ide na sud, on ide po pravdu, a pravna država je jaka onoliko koliko je pravosuđe efikasno, brzo, koliko je nepristrasno i koliko je stručno.

Imali ste priliku ovde da čujete i našeg ovlašćenog predstavnika i moje koleginice i kolege iz poslaničke grupe SPS šire o ovim predlozima zakona. Što se tiče poslaničke grupe SPS, ona će glasati za ove predložene zakone, jer smatra da su interesu građana.

Iskoristiću ovu priliku danas u prilog potrebi da pravosuđe zaista bude što dostupnije svim građanima, a imajući u vidu prisutnost na ovom zasedanju ministarke pravde, pa ću verovatno i iskoristiti njeno prisustvo, a govoriću o nečemu što možda nije danas baš direktno tema ovih zakona, ali jeste pitanje u direktnoj vezi sa setom predloženih zakona koji se odnosi na odredbe zakona o sedištima sudija, sudova i tužilaštva i o područjima sudova i javnih tužilaštva.

Zato, gospođo ministarka, nadam se da ćete me malo pažljivo saslušati i da ćete imati zaista, trudiću se da budem kratak i da budem konkretan. Naime, ja dolazim iz Ivanjice i tu postoji Osnovni sud. Pored Ivanjice, Osnovni sud pokriva i opštinu teritorije opštine Lučani. Pored osnovnog suda, imamo odeljenje Javnog tužilaštva u Ivanjici, a Osnovni sud je u Čačku, pa iz tog razloga želim da vam samo ovde iznesem samo par činjenica i da vam kažem. Znači, pored što ovo odeljenje pokriva čitavu teritoriju Ivanjice, pokriva i čitavu teritoriju opštine Lučani.

Površina teritorije opštine Ivanjica jeste preko 200 kilometara dijagonalno i radi se zaista sa opštinom Lučani, ovo odeljenje Javnog tužilaštva spada među najveće u Srbiji.

Mogu da vam kažem da se na teritoriji opštine Ivanjice i opštine Lučani nalazi preko 500 kilometara državnih puteva, da se nalazi Golija, park biosfere, koja je pod zaštitom države i da na njoj posedujemo ogromnu količinu šuma, koje su pretežno u vlasništvu države Srbije.

Teritorija ovog područja, ovog odeljenja Javnog tužilaštva graniči se sa sedam opština. To su Nova Varoš, to je Sjenica, to je Novi Pazar, to je Raška, to je Kraljevo, to je Čačak, to je Požega i to je Arilje. Sve vam ovo govorim iz razloga zato što da shvatite koji je to prostor. Na ovom području živi preko 50.000 stanovnika.

Broj predmeta je veći nego u osnovnim javnim tužilaštvima kao što je Brus, kao što je Kuršumlija i da ne nabrajam dalje. Spada u red negde, otprilike Požege i Gornjeg Milanovca.

Udaljenost OJT u Čačku u odnosu na opštinu Ivanjica je 80 kilometara, a znajući da je Ivanjica jedna od najvećih opština u Srbiji, da onome našem građaninu sa Golije ili sa Javora treba 60 kilometara da dođe u Ivanjicu i još 80 do Čačka, to je zaista, složićete se sa mnom, dug put.

Prema tome, ja vas molim, imajući u vidu sve ove činjenice koje sam ovde izneo, u interesu građana Ivanjice, u interesu građana Lučana, jer je sud i za Ivanjicu i za Lučane, imate u vidu i da se u nekom narednom predloženom zakonu zaista predložite da Ivanjica dobije OJT, jer ako želimo da pošaljemo poruku da država vodi interes ne samo o velikim gradovima, nego i o manjim gradovima, ako želimo da pošaljemo poruku mladim ljudima koji studiraju da treba da se vrate u sredinu odakle dolaze, treba da se zapošljavaju i treba da formiraju porodice, ja mislim da država zaista treba da zadrži i te državne institucije, jer bojim se da nam sudbine gradova ne počnu, manjih gradova počnu doživljavati sudbinu sela. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Hvala poštovana predsedavajuća.

Uvaženi ministre finansija, i ministri i ostali koji ste danas prisutni u ovom parlamentu, što se tiče rebalansa budžeta imali ste priliku mojih kolega i koleginica da čujete da će Socijalistička partija apsolutno glasati ga i podržati, sve u cilju da bi ga što pre usvojili i da bi građani i to osetili u boljitku života.

Ministre, imajući u vidu da ste najavili da će skoro biti pred ovim parlamentom budžet za 2023. godinu ja želim ovde da budem konkretan i kratak, pa bih se trudio da vam određenim sugestijama i određenim predlozima, jer smatram i to je moja i obaveza kao poslanika, sve u cilju boljeg života građana, pa ako mi dozvolite samo bih vas zamolio da vam prenesem stavove i kao poslanik iz Ivanjice iz koje dolazim, molim vas ministre da pogledate male opštine. Dugo nisu transferna sredstva podizana i mi male opštine smo u velikom, verujte mi, problemu kada su transferna sredstva, jer plate su porasle, ostali troškovi, otvorili se vrtići i nismo u stanju mnogo da isfinansiramo ozbiljan bilo koji projekat bez pomoći vas i bez pomoći Vlade. To je jedan problem kojim se mi kao opština susrećemo pa vas molim kada budete predlagali novi budžet da to zaista imate, jer duže vreme nisu transferna sredstva povećavana. To je jedan problem.

Ovde ste govorili i što ja apsolutno podržavam što se tiče otpadnih voda. Ali ću vam reći da je što se tiče zapadne Srbije i konkretno Ivanjice, a tu spada i još četiri opštine Arilje, Požega, Kosjerić i Užice, formirano je Javno preduzeće „Skrapež“ za otpadne vode. Mi imamo problem, imamo, da kažem sreću, da nam reka Moravica jedna od najlepših reka u Srbiji protiče kroz Ivanjicu. Sa nje se snabdeva ceo grad vodom, ali moram vam reći da nemamo ni metar izrađene kanalizacije otpadnih voda i da niko od građana nije u stanju da se okupa na toj prelepoj reci, pa vas molim da zbog zapadne Srbije, zbog naše Ivanjice učinite sve da se to nađe ubuduće i da se krene što brže u tom pravcu.

Imam jedan predlog konkretan kada se tiče Zakona o javnim nabavkama, kada se tiče o naknadama za šume, odnosno za drvnu masu. Ivanjica, Golija, Javor prebogati šumama, ogromna količina šuma se, da kažem, izvlači i prodaje. Zakonom je tamo predviđeno da je tamo procenat 3%, po metru kubnom se naplaćuje taksa i ministre do sada je taj iznos za opštine bio 30%, a 70% za Republiku.

S obzirom da je Ivanjica jedan od najvećih teritorijalnih opština u Srbiji, da je mala po broju stanovnika, a da imamo ogroman broj puteva, lokalnih nekategorisanih i da je raspon opštine preko 100 kilometara, ja vas molim da se ova taksa poveća u korist opština. To neće vama biti veliki trošak, a nama će mnogo značiti, jer znate da taj kraj, pogotovu tamo tokom cele godine pogađaju nepogode, nevremena i sve i to bi nam mnogo značilo da imamo više za puteve.

Nadam se da ćete ovo imati i pogotovo što je Ivanjica i Golija, i predsednik je bio u poseti, ogroman srpski potencijal za razvoj turizma. Ivanjica je vazdušna banje, Golija je proglašena Parkom prirode i ja očekujem, iskreno vam kažem mi sami ne možemo bez vaše pomoći, bez Vlade Srbije ući u ove projekte. U meni ćete imati iskrenog sagovornika, predlagača. Koristiću priliku da vam ovo i šire objasnim, ali vas molim i molio bih novog ministra socijalne politike - znamo da je donet Zakon o socijalnim kartama, ali vas molim da se to ubrza, da se krene u realizaciju, da se tačno stvore kriterijumi po kome nekome pripada socijalna pomoć, ko će imati pravo na popust za struju, ko će imati pravo na popust za vodu, ko će imati pravo na socijalna davanja i time ćemo zaštititi da niko u ovoj Srbiji ne bude ugrožen i ne bude gladan.

Ja vas molim da ove moje predloge uvrstite u izradu novog budžeta, o njemu ćemo ovde i govoriti, a Socijalistička partija, naša poslanička grupa i ja kao poslanik daću pun doprinos u realizaciji ovoga. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 18.11.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Odbornik Skupština opštine Opština Mesečno 2000.00 RSD 18.08.2020 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130348.00 RSD 27.10.2022 -
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzija) Republika Mesečno 58698.00 RSD 01.04.2020 -