MILENKO JOVANOV

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Milenko Jovanov je do sada dva puta bio narodni poslanik, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine i u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 12. sazivu bio je član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 617 sati, 30 puta se obraćao u plenumu, nijednom nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, dok se tri puta javio za traženje obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 394 puta, od čega je za 393 akta glasao “Za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 24. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 15. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu predsednik je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1980. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kikindi. Nakon završenih osnovnih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, diplomirao je na specijalističim strukovnim studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu na smeru "Političke partije i izbori".

Učesnik je različitih neformalnih obrazovnih programa – „Škola naprednih političkih veština“ i „Program za buduće političke lidere“ (2006-2007) u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (SAD); seminara „Podizanje kapaciteta mlade političke elite Srbije“ – Procedure i pravo EU (2007) u organizaciji Beogradske otvorene škola i Fondacije Konrad Adenauer; Godišnjeg seminara (2012-2013) u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Saveta Evrope.

Radio je kao profesor u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kikindi i kao pravnik u dve privatne kompanije.

Bio je član Nadzornog odbora Centra „Sava“ u Beogradu. Bio je na funkcijama člana Gradskog veća u Kikindi i odbornika u Skupštini grada Kikinda. Od 2012. do 2016. godine bio je poslanik u Skupštini Vojvodine.

Demokratskoj stranci Srbije pristupio je 2001. godine. Obavljao je više dužnosti u Omladini Demokratske stranke Srbije i bio na funkcijama člana Glavnog odbora, predsednika Okružnog odbora za Severni Banat, člana Izvršnog odbora, portparola i predsednika Pokrajinskog odbora za Vojvodinu i potpredsednika stranke. Ostavku na sve funkcije u Demokratskoj stranci Srbije podneo je maja 2015, a Srpskoj naprednoj stranci je pristupio avgusta 2015. godine.

Na funkciji potpredsednika Srpske napredne stranke bio je od 2016. do 2021. godine

Član je Predsedništva Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 17.03.2024, 16:48

Osnovne informacije

Statistika

  • 35
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Iako ovih dana i baš danas dobijam kritike od strane baš nekih poslanika koji su izabrani na toj listi kako zloupotrebljavam poziciju predlagača pa govorim o onome što nije na dnevnom redu, ja moram da kažem da ja odgovaram na ono što poslanici govore, a kao što ste sami imali prilike da čujete ništa od ovoga o čemu smo maločas slušali nije na dnevnom redu.

Može se u širem kontekstu posmatrati kao nešto što bi mogla da bude politika Narodne skupštine Republike Srbije pa u tom kontekstu govoriti o ovoj tački dnevnog reda i o svim ovim stvarima, ali mislim da to nije ni bila namera, niti je to ono što smo slušali.

U svakom slučaju, hvala na tome što ste neke stvari pošteno priznali. Ako imate ozbiljnu diplomatsku akciju koju nikada niko pre ove vlasti nije pokrenuo i doveo do otpriznanja brojnih onda to pokazuje nameru ove vlasti da se bori za KiM, nasuprot onima koji nas optužuju za sve i svašta i koji su sebe pretvorili u grupu za pritisak i mlade žene koje su nekada izlazile u polje i pevale – „Dodole“ da prizovu kišu, e tako oni svaki put, svaki dan na svakom mestu prizivaju izdaju, prodaju i ne znam ni ja šta. Sve što se desi tumače tako, ali toga nema.

Tačno je da niko ne citira rečenicu kojom je prihvaćen francusko-nemački plan zato što te rečenice nema, zato što nije prihvaćen i vi ste to kao pravnik i kao političar vrlo lepo primetili. Mi smo rekli šta u tom planu za nas može, a šta ne može da bude prihvatljivo. Ono što ne može da bude prihvatljivo to je bilo kakvo priznanje lažne države Kosovo, implicitno, eksplicitno, posredno, neposredno, ovako ili onako. Za nas ne može da bude prihvatljivo da Kosovo sa zvezdicom ili lažna država Kosova postane članica UN, niti bilo čega što pripada UN, pa smo se borili da ne uđe u Unesko, pa smo se izborili da ne uđe u Unesko i to sve radimo mi koji smo izdali, jel tako? Pa Interpol, pa se borili i izborili da ne u Interpol, pa je neko pravio neke kontakte, neke veze, neke odnose sa ljudima da bi se to moglo sprovesti i zato i ne citiraju.

Ono od čega ne možemo da bežimo i od njega ne smemo da bežimo to je razgovor pre svega zbog Srba koji žive na KiM. Lako je sa Vračara sa plastičnom kašičicom u ustima i preko kapućina srbovati. Treba živeti u enklavama. Treba živeti na severu KiM gde vam svaki dan zagorčavaju život. Lako je meni da srbujem odavde. Moja deca sama odu u školi i sama se iz škole vrate, a ovu decu neko mora da prati u školi i da ih vrati zato što mogu da budu napadnuta. Pucali su nam u decu koja su nosila badnjak. Jel neko razmišlja o tome da svaki naš akt ovde proizvodi posledice tamo ili nas je baš briga, važno je da se mi busamo u lažne patriotske grudi, a oni tamo neka izdrže, ko što su neki njihovi funkcioneri govorili na tribinama. Održe tribinu o KiM i priđe im čovek sa KiM i kaže – pa, dobro, šta nam poručujete, kaže – izdržite. Vi izdržite, a moj sin će u Brisel. Taj isti koji je to radio. Bio je nažalost i ministar za Kosovo.

Ne plašimo se mi zapadnih neprijatelja. Mi znamo šta oni misle. Da su na varali i lagali, varali i lagali, ali smo mi tražili sagovornika sa druge strane, tražili nekoga sa kim možemo da zaštitimo naše interese. Očigledno da sada dolazimo u situaciju da se osvešćujemo i vidimo da od te priče nema ništa i da zato moramo da menjamo poziciju, kako ste rekli, i kako je predsednik Republike govorio i o tome ćemo govoriti u narednom periodu. Ne možete apriori odbiti da razgovarate. Šta je rezultat toga? Pa vraćanje u poziciju Srbije koja je kriva za sve, koja je odgovorna za sve i znači apsolutnu sezonu lova na Srbe na KiM.

Dakle, bez ikakve, čak i ove licemerne i bedne ograde da to baš i nije u redu. Jer, tog momenta, vi kažete - mi ne učestvujemo, nas baš briga, a oni kažu - Kurti izvoli, završi to.

Imate tri stvari koje su se desile vrlo slično i u vrlo sličnom vremenskom roku. Dešavaju se slučajnosti u životu, u politici, u međunarodnim odnosima, ali interesantno je da su se desile tri situacije, jedna na Nagorno-Karabahu, druga na Kosovu i Metohiji i treća u pojasu Gaze. Meni se čini da su sve tri trebale da se završe onako kako je završeno u Nagorno-Karabahu i kako se odvijaju stvari u pojasu Gaze. Zahvaljujući ovoj državi to je onemogućeno, upravo tim kontaktima.

Kad se oni smeju i kažu - eto, Vučić ne spava - da, celu noć ne spava, celu noć razgovara, celu noć se trudi kako da zaustavi ono što su naumili. A onda dođemo do toga - aaauuu, da vi ovde, i u Briselu, i u Strazburu, govorite ono što ne govore ni stranci i optužujete sopstvenu državu, izazivajući pri tom reakcije, ne za ovu državu, ne za vlast, nego za narod na Kosovu i Metohiji, pošto će to njihovim leđima da bude. Ali, pošto su oni davno Kosovo i Metohiju otpisali, ovi koji viču - aaauuu i smeju se, pošto su oni rekli da je njima na stolu i priznanje i da to nije nikakav problem, ja ih razumem zašto oni ništa ne razumeju.

Zato se ja, kako ste vi naveli, ne bih ih tako nazvao, ali ne plašim zapadnih, kako ste vi rekli, neprijatelja, da ne citiram Njegoša, već se bojim od onog domaćeg, koji nam ili traži da odustanemo od borbe za Kosovo i Metohiju, eksplicitno, ili nam kažu da će da nam prodaju rog za sveću, pa ćemo mi naivno da prihvatimo njihovu priču o tome kako treba proglasiti okupaciju pa da uđemo u rat ponovo. Jer, znate, kad proglasite okupaciju dela teritorije, sledeće je da angažujete vojsku da to okupirano područje oslobodi. Ja ne znam šta drugo može da bude? Da konstatujemo okupaciju?

Što se rezolucije tiče, apsolutno sam za to i govorim u ime poslanika na čijem čelu se nalazim, dakle, da razgovaramo na tu temu i da pokušamo o tome da postignemo nekakav konsenzus i verujem da će i buduća predsednica Skupštine o tome razmišljati, ali vam odmah kažem da od toga nema ništa, jer smo imali nekoliko rasprava o Kosovu i Metohiji i znam šta ovi ljudi misle i kako razmišljaju.

Jedan nam se hvalio kako je rešio pitanje Kosova i Metohije tako što je sadio jagode sa Albancima, drugi su pričali nešto sasvim deseto. Drugima je glavni problem Srpska lista na Kosovu i Metohiji, Kurti nije nikakav problem, Kurti je saradnik i partner.

(Narodni poslanici opozicije dobacuju: Vaš partner.)

Kurti je vaš saradnik i partner, vi sa Kurtijem delite… Ja znam da vas to boli, vidim da ste nervozni, ali nema razloga da budete. Prosto, morate da prihvatite posledice sopstvenih postupaka. Dakle, kada sa Kurtijem delite lobiste, onda sa Kurtijem delite i sve ostalo.

Kurti svakako nije naš partner, Kurti je neko ko je veliki protivnik ove vlasti, Kurti je čovek koji sve najgore govori o predsedniku Vučiću i o svima nama, ali vas nisam primetio da je igde loše spomenuo, a vidim da se i slikate sa njim po raznim forumima, potpisujete dokumente zajedno sa njim, tako da je odlično to, lepo se borite protiv njega, valjda je ono - Ako ga ne možeš pobediti, pridruži mu se. To je otprilike vaša varijanta. Ali, dobro.

Što se tiče rezolucije, voleo bih da je moguće, ali, nažalost, mislim da nije. U okviru Skupštine Republike Srbije mi ćemo svakako razgovarati o Kosovu i Metohiji i svakako će to biti tema. Nadam se da ćemo govoriti činjenički a ne tako što ćemo pričati ono što bismo želeli da vidimo. Molim sve da kada o tome govorimo pođemo od onoga što je datost u ovom momentu, okruženje u kome se nalazimo, situacija u kojoj se nalazimo, da vi već dva dana slušate, pa evo sada poslednja vest je, koliko sam uspeo da ispratim, da je izašla neka informacija ili predviđanje, više ne mogu da razaznam šta je lažna vest, a šta informacija u tom smislu, dakle, da se sprema 20.000 francuskih vojnika da bude raspoređeno u Ukrajini. Vama je 2.000. Dobro, negde je pisalo 2.000, negde 20.000, kako god bilo, jedan ako dođe, ljudi, potpuno je svejedno, iz prostog razloga što i jedan ako dođe, posledice će biti iste. Znači, vi to ako ne razumete, ja ne mogu da vam pomognem. Znači, jedan jedini zvanično francuski vojnik dođe, tog momenta imate nešto sasvim deseto u odnosu na ono što sada imate, a već je dovoljno loše.

Tako da, u tom kontekstu moramo da gledamo i ovo, moramo da gledamo kako da iz onoga što deluje da će da bude situacija u narednom periodu izađemo neoštećeni, da prođemo nekako ispod radara, bar ovaj put. Dva puta smo bili u centru pažnje, treći put da nekako sačuvamo i državu i narod. I to je obaveza i ove Skupštine i buduće Vlade i predsednika i svih nas, da sačuvamo narod u periodu koji neće biti nimalo lak, da ne budemo mi ti koji će ponovo sebi da dodele ulogu stvaranja svetske istorije, nek je stvaraju oni koji su ovu situaciju zakuvali, nek je oni rešavaju, a mi nekako da ostanemo po strani i da probamo da iz ovog svega izađemo bez štete i žrtava, što je najvažnije. Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Dobro, ja ću rizikovati.

(Poslanica opozicije: Bolje nemoj.)

Bolje ne? Pa, privikavajte se, slušaćete me četiri godine. Već drugog dana vi ne možete da izdržite. Ja ne znam šta vam je?

Ja se još nisam ni zagrejao, nisam postigao radnu temperaturu, a vi već odustajete. Nemojte tako. Morate pokazati više trpeljivosti i više snage.

Dakle, moguće je da ja pričam gluposti, nije to ništa sporno, dešava se to i ne možemo svi biti tako divni, obrazovani i pametni, kao kolega, pa reći da između dve grupe, budala i onih koji trpe, više neće da bude onaj koji trpi, pa pređe u onu drugu grupu. To je zaista mudrost velika.

Ja vam čestitam na toj mudrosti. Dobro je kad čovek zna gde mu je mesto. Ja tu više ništa ne bih dodavao.

Što se tiče Ane Brnabić, gde se slikala, gde se nije slikala, ovo nije potpisala ona, nego vi. Da, to ste potpisali vi, da Kosovo uđe u EU. Evo ga potpis. To ste potpisivali vi.

Što se tiče vaših sumnji, nemam nikakve sumnje da je Zdravko Ponoš postavljen za načelnika Generalštaba od strane američkog ambasadora i da mu je služio do poslednjeg dana kao najgori bedni američki sluga, NATO sluga.

Rasturio je vojsku kao NATO sluga. Oslabio vojsku do poslednjeg lovačkog društva. Dotle je doveo. Nema nikakvu sumnju. Zašto? Zato što to kažu sami Amerikanci. Zašto bih ja sumnjao u ono što sami pišu o sebi i svojim bednicima i saradnicima?

Ovo mi je jako interesantno, jer treći dan već slušamo. Nekoliko vas prete - ovaj može da bude zaštićeni svedok, ovaj će da odgovara, ovaj će u zatvor, itd.

Vidite, da išta znate o tome što pričate, znali biste da u startu govorite o tome da vaše pravosuđe jednog dana kada dođete na vlast, sumnjam da će to biti vaša generacija, možda neka buduća generacija posle vas, oni koji su tek sad završili jaslice, otprilike, možda oni dođu na vlast, vi nećete sigurno. Dakle, vi već znate kako će da presuđuju, vi već znate ko će da bude osuđen, ko će da bude zatvoren. To je onda oksimoron. Ne može onda to biti slobodno pravosuđe, jer slobodno pravosuđe nije ono koje već danas godinama unapred dobija predviđene presude. Vi kao advokat bar biste to morali da znate, a ni o tome nemate pojma i to je odlično. Vidim i tu ste pogodili što se tiče grupe u koju ste sami sebe svrstali.

Najzad, šta komšije o kome misle, pa pola vas ne bi sedelo ovde da se komšije pitaju. Pola vas ne bi bilo tu da se komšije pitaju.

(Poslanik opozicije: Mi smo dobili na našim biračkim mestima.)

E, ovo mi je drago. Jako je važno ovo sada da čujete, gospodine predsedavajući, i da narod čuje. Kaže: „Mi smo dobili na našim biračkim mestima.“ Prema tome, tamo gde su dobili, tamo su izbori bili pošteni, a tamo gde su izgubili, tamo izbori nisu bili pošteni, jer ne može narod… Narod pogrešio. Mislio je da su oni oni koji trpe, a nije znao da su oni prešli u ovu drugu grupu i onda šta ćete.

Hoće izbore, neće izbore. Mesec dana ste ovde pričali – ko traži izbore, taj radi za Vučića. Mesec dana sam vas ovde slušao krajem prošle godine – ko traži izbore taj radi za Vučića. Da li je tako bilo, profesore? Onda napišete pismo – e sada hoćemo izbore. Pošto ste mnogo pismeni i upravo u toj kategoriji u koju ste sebe svrstali, mora da ste to vi pisali, deluje mi ovako pravnički potkovano, kažete – da se izbori raspišu do kraja godine. Onda mi kažemo – dobro, biće raspisani do kraja godine. Oni kažu – ne, to znači da se održe do kraja godine. oni ne znaju razliku između raspisivanja i održavanja. Mi kažemo – dobro, nemušti ste, ne znate da se izrazite, biće izbori do kraja godine. Održite izbore do kraja godine - ne valjaju izbori, pokradeni izbori, idemo na nove izbore. Vi kažete – dobro, evo, imaćete nove izbore 28. aprila i na to kažu – ne može 28. aprila, idemo na holidej, vezali smo i radne dane i neradne dane, povezali 15 dana, idemo, nismo tu, ne možemo da glasamo tada. Mi kažemo – dobro, ne možete 28. da glasate, evo glasaćemo 2. juna. Oni kažu – ne, mi ćemo da bojkotujemo.

Juče starac Fočo od stotinu ljeta u liku Vlaldete Jankovića kaže on će da blokira ljude da glasaju, jer, kaže, to je aktivni bojkot. Ajde objasnite tom čoveku da je to krivično delo.

Druga stvar genijalna, pošto izgleda svaka budala koja ima neku ideju, pošto sami ste rekli da spadate u tu grupu, dakle, svaka budala koja ima neku ideju, izvali je, oni posle svi za tim idu kao da je to ne znam kakvo pametno rešenje.

Dakle, ne postoji cenzus za izbore. Dovoljno je jedan listić da ubacite i izbori su važeći. Možete da pričate o legitimitetu, o ovome, onome, ali nema cenzusa u smislu da mora da izađe 50%, 30%, 70% ili 5%. Potpuno je svejedno. Jedan glasač izađe, izbori su uspeli.

Kako vi mislite da to postignete tim vašim bojkotom i blokiranjem izbornih mesta? Da li imate vi ideju? Kad nešto smislite tako genijalno kao što je ovaj starac Fočo, smislio, da li razradite to? Da li se zaustavite na toj ideji i onda upadnete u problem i onda posle svi trpimo zbog toga što ste vi upali u problem?

Dakle, izbore zaustaviti nećete. Oni će biti 2. juna i tada ćemo videti šta ponovo narod kaže, da li podržava to što ste promenili kategoriju, pa niste više oni koji trpe, nego ovo drugo ili smatrate da ste bili bolji dok ste trpeli.

Ono što je činjenica jeste da tih izbora prelazne Vlade biti neće, ministarstva nikakva dobiti nećete, a ovo sve ostalo, što se tiče ODIR-a, to ćemo primenjivati u skladu sa onim što je rečeno, jer je to interes države Srbije, zato što nema razloga da tu pravimo bilo kakve smetnje, jer smo i do sada primenjivali sve ono što su tražili.

Moje pitanje za vas je – šta će biti kada ponovo izgubite? Meni je jasno šta će biti ako mi izgubimo. Mi ćemo da čestitamo, reći ćemo – izvolite, pobedili ste. Šta će biti ako vi izgubite? Opet udri, kako ono kaže, Mujo, u tepsiju, udri po Skupštini, blokiraj, pljuj po narodu, narod ne valja, nisu ovi što žive u Borči Beograd, nisu ovi što žive u Obrenovcu Beograd, nisu ovi što žive u Lazarevcu Beograd. Kako kažu ove njihove vedete? Oni dođu u Beograd da vide tržni centar i vrate se kući. Da li je tako?

(Poslanica opozicije: To rade ovi vaši.)

To oni naši rade? Da, vi ste elite. Hvala vam.

Molim samo, pošto ne znam da li stenobeleške ovo beleže, kada sam rekao da njihove vedete govore o tome da narod iz Obrenovca, Lazarevca i drugih mesta dolazi u Beograd samo da obiđe tržne centre i vrati se kući, oni kažu – to rade ovi vaši. Pa svi su naši, mi ne delimo narod, za razliku od vas.

Vi što se stidite i što glumite elitu, pa vi ste elita kao što sam ja astronaut. E takva ste vi elita.

(Aleksandar Jovanović: Evo ga maneken.)

Molim da se notira da je Aleksandar Jovanović izvadio iz novčanika sliku Gorana Vesića i sada je pokazuje celoj sali.

Zašto drži Vesićevu sliku u novčaniku, ne znam. Verujem da ni Vesiću nije prijatno, ali samo da to bude zabeleženo u stenobeleškama, da ne bude posle Milenko izmišlja.

Evo, to su svi videli. Smeju se svi živi.

Dobro, neko nosi sliku devojke, neko majke, neko dece, a on nosi Vesićevu sliku u novčaniku.

Čija ti je to slika? Ne vidim odavde, reci mi ti. I Sinišu Malog držiš u novčaniku? Pa, ti si, čoveče, pola Vlade smestio u novčanik.

(Aleksandar Jovanović: Evo ti je i Brnabić…)

Gospodine Jovanoviću, za razliku od vas, Ana Brnabić je javno rekla šta je i nema problem sa tim i kad pokaže sliku, niko se neće čuditi. Izađite iz ormara, nije to sramota. Mi vas podržavamo u tome, ljubav pobeđuje.

Prema tome, izbore će dobiti. Na izborima će ponovo izgubiti, a šta će biti novi odgovor i novi izgovor zašto su izbore izgubili, to ćemo imati prilike da vidimo.

U svakom slučaju, meni je drago da ste se svrstali tamo gde vam je mesto, ne bi to niko od nas rekao, ali vi ste to sami rekli, a mi vas zdušno podržavamo. Ja molim jedan veliki aplauz za to što su napustili grupaciju oni koji trpe i prešli u ovu drugu grupaciju.

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Mi smo ponovo imali prilike da slušamo priče o fantomima i ja u tu priču nisam verovao, ali dokazi me demantuju, ja nisam u pravu. Prema tome, poštovani poslanici, ako želite da vidite fantoma, to je koleginica koja je govorila u ime ove grupacije. Ovo je tekst „Info Vranjske“, 11. februar 2022. godine, „Ko je Natalija Stoimenović, kandidat za poslanika iz Vranja?“

Ovo je lista „Srbija protiv nasilja“, ova godina, broj 31, Natalija Stoimenović, politikološkinja, Beograd, Palilula. Eto vam ih fantomi, dame i gospodo, tako da očigledno da su u tim optužbama kretali od sebe, pa računaju na to što oni rade, rade svi. Bogami, moguće.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Moje pitanje će biti usmereno ka, pre svega Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, a odnosi se na to da li ovo tužilaštvo i samostalno bez prethodnih prijava vodi računa o onome što se dešava na društvenim mrežama u poslednjih 15 dana, posebno na društvenoj mreži "tviter".

Dakle, kao po nekom pravilu, isti ljudi u dva različita perioda rade iste stvari. Prvi period se desio tokom onih protesta koji su se zvali „Jedan pet miliona“, drugi je sada u ovim opozicionim protestima i očigledno da kada opozicija i mediji koji su im naklonjeni, podignu atmosferu u tom delu našeg društva, usledi nešto što su pretnje, uvrede, pozivanje na obračun na ulicama i sve ostalo.

Budući da je nadležnost ovog tužilaštva da vodi računa kada je u pitanju javni red i mir, zaista se pitam da li oni prate sve ove naloge i da li išta rade da preduprede ono što je očigledno da jedan broj ljudi u ovoj zemlji radi, a to je da uvlače ovu zemlju i vode je korak po korak ka građanskom ratu.

Dakle, juče se desio napad na Dejana Vuka Stankovića u centru Beograda. Junački su mu prišla trojica momaka, pretila mu, vređala ga a onda je na "tviteru" sledila salva podrške ovome. Naravno, dovođenje u pitanje da li se išta i desilo i kakva je to uopšte pretnja, a onda je jedna od perjanica ovog dela naše političke scene koja ima mnogo veći uticaj preko društvenih mreža, nego neki od njih preko svojih političkih stranaka, postavila pitanje i citiraću, s tim da neću govoriti ime, bez obzira na sve, jer mi nije želja da neko drugi krene u kontra pravcu onoga što ona traži. Kaže – neviđena mi je enigma kako oni hodaju Beogradom, da li komšije pljuju na njih, sva ta Krletova, DJV-ovi i ostale kreature.

Sada se postavlja jedno drugo pitanje – da li bi i kako reagovali isti ovi da neko od ljudi koji podržavaju vladajuću koaliciju poziva na pljuvanje političkih protivnika? Dakle, da mi pozovemo svoje pristalice kojih je mnogo više uzgred, da ih pljuju gde god stignu? U šta bismo pretvorili zemlju? Ne vidim stvarno razlog za cerekanje Vladeta Jankovića, mada znam da on uživa u ovakvim stvarima da se cereka, jer to njegovo licemerje beskonačno valjda sada treba da dođe do izražaja, ali se stvarno pitam šta bi se desilo da vas neko pljune na ulici kada vas vidi da šetate kroz Svetogorsku? Kako biste se poneli? Ili, da kada budete šetali kroz Svetogorsku priđu vam tri bilmeza i krenu da vas vređaju? Jel bi ste se i tada cerekali? Nestao osmeh sa lica i to mi je drago.

Dakle, važno je da ove ljude koji su možda labilniji, na koje njihovi tvitovi, politički poklici, TV emisije, javne ličnosti mogu da utiču tako da u njima probude nekakvu agresiju, budu u skladu sa zakonom i procesuirani.

Dakle, mislim da su ti ljudi najveće žrtve onoga što oni rade, jer ih stalno drže pod određenom tenzijom, stalno im obećavaju evo sad ćemo, evo samo što nismo, evo dođite da blokiramo Gazelu, evo dođite da spavamo na Gazeli, evo samo što nismo rešili sve, preuzimamo vlast, sutra ulazimo u Skupštinu, prekosutra pada RTS itd. To su stvari koje oni govore svojim biračima. Ti ljudi to očekuju od njih zato što im nažalost veruju. Onda se posle razočaraju, sada ih upućuju da pljuju po ulici itd.

Molim nadležno tužilaštvo da radi svoj posao, da reaguje u svim ovim situacijama kako ova zemlja ne bi otišla putem koji nije put, nego stranputica, jer onda nam svima zajedno spasa nema, jer to gde će se završiti sam Bog zna. Hvala.

Deseta sednica Prvog redovnog zasedanja , 06.05.2021.

Moje pitanje je, poštovani predsedniče i poštovane kolege, upućeno državnim organima koji su zaduženi da vode istragu vezano za ove račune koji su pronađeni u inostranstvu na ime Dragana Đilasa ili njegovih kompanija i želim da pitam – da li se išta dešava po tom pitanju i kada možemo da očekujemo konkretno neke rezultate tih istraga?

Zašto to pitam? Zato što je juče Dragan Đilas imao potrebu da se obrati javnosti i ono što je rekao zapravo pokazuje da on namerava da nastavi tamo gde je stao. Dakle, on ne misli da je bilo gde pogrešio, on ne misli da je bilo šta uradio kako ne treba, on ne misli da to što je za vreme dok je bio na vlasti svojim firmama, zahvaljujući poziciji u vlasti koju je imao, obezbedio prihod od 619 miliona evra. Dakle, on ne smatra da je to pogrešno. On ne smatra da to više ne treba da radi, nego smatra da treba sutra da se vrati na vlast i da prekosutra nastavi tamo gde je stao. Znači, na 620, 630, 650, 700, 800, milijardu evra naših para dok ne pokupi, a onda raseje ko lipa seme po celom svetu negde pet, negde deset, a valjda u nadi da ga niko ne uhvati.

Zašto je ovo bitno i zašto pitam državne organe? Zato što sankcija tera čoveka da malo razmisli šta je radio. Znači, sankcija za počinjeno delo, sa druge strane, ima preventivni karakter, pa neki drugi ljudi razmišljaju da li bi to radili ili bi trebalo to da rade ili to ne bi smeli da rade, jer će biti kažnjeni.

Pošto sankcije nema, mi vidimo da on, čovek, traži, i to su mu zahtevi u ovom razgovoru, koji vi predsedniče vodite, dakle, jednu nacionalnu frekvenciju za svoje televizije. Šta će mu nacionalna frekvencija? Pa da preprodaje sekunde. Od cele priče o tome kako izgleda politički sistem u Srbiji, kako je u Srbiji politički sistem ovakav ili onakav, kako manjka ovo ili ono, mi smo došli dotle da Đilasu treba nacionalna frekvencija da opet preprodaje sekunde. To što je njegova ideja da se ponovo bavi tim biznisom da ostavimo po strani, nego je upregao i čitavu bulumentu, nazovi, opozicionih stranaka, jer to i više nisu političke stranke ni po svojoj definiciji, ni po organizaciji, ni po podršci građana, tih tzv. lidera, pa da svi oni zajedno rade na tome da on dobije nacionalnu frekvenciju, da preprodaje sekunde. Dakle, svi sada oni rade za „Multikom“ ili kako se već zovu te njegove kompanije, odnosno njihovo političko krilo koje predvodi Dragan Đilas i preko politike pokušava da ostvari mogućnost da za sebe i svoje kompanije ostvaruje prihode.

To je ono što je problem. To je ono što je problem za ovo društvo da takvi ljudi za sve ono što su uradili ne budu sankcionisani, ako se to naravno desi, a ja ase nadam da se to neće desiti, ali je važna poruka za građane. Oni ovih dana obilaze Srbiju, imaju tu neku svoju kampanju i pričaju o tome kako oni zamišljaju dan posle. Evo vam, dragi građani, kako zamišljaju dan posle. Isto onako kako je izgledao dan pre. Znači, „Multikom“ ili njegove firme, kako li se zovu, preprodaju sekunde, Đilas puni džepove i onda se pare nose na Mauriciju, i to je cela ideja, to je cela kampanja, to je ceo projekat i vidite da tu nema ni P od politike, da tu nema nikakvog političkog programa, da tu nema nikakvih političkih ideja, nego samo dajte da dođemo u poziciju da ponovo punimo džepove.

E, zato državni organi moraju da reaguju i državni organi su dužni da u što kraćem roku pošalju odgovor javnosti da li je Đilas pošteno zaradio 68 miliona dolara koje je posejao po svetu, malo u Hong Kongu, malo na Mauricijusu, malo u Švajcarskoj, malo po Bosni, malo po Moldaviji? Dakle, jel to sve pošteno stečeno ili nije? Ako jeste, da mu se čestita na tome što je od 100% minus 20% plus 20% minus 20%, a to sve njegov genijalni mozak uspe da izračuna, jer to niko drugi u Srbiji nije uspeo da izračuna, jer niko drugi nije uspeo da zaradi 619 miliona evra, pa da se onda svi damo da učimo procente i računanje procenata napamet, da i mi budemo milioneri.

A ako to nije slučaj i ako Đilas nije zaradio pare tako što je 100% plus 20% minus 20% plus 20% itd, e, onda da odgovara i da nikom više u Srbiji ne padne na pamet da opljačka građane Srbije da te pare iznese iz zemlje i da im se ruga u lice na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, da im priča o tome kako, eto, još samo mu ta jedna televizija treba, da i on ima televiziju na nacionalnoj frekvenciji, da po ceo dan visi na njoj, ali ne da šalje političke poruke nego ponovo da preprodaje sekunde.

Dakle, dokle se stiglo sa tom istragom i hoćemo li konačno videti epilog? Hvala.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Hvala predsedniče.

Poštovane koleginice i kolege poslanici, poštovani građani, moje pitanje danas će biti postavljeno ponovo istražnim organima države Srbije i policiji i tužilaštvu, ali i BIA i odnosi se na jednu temu koja nije toliko bila prisutna u javnosti, a mislim da je veoma važna, jer je direktno nanela štetu građanima Srbije, ali i kompaniji o kojoj se radi.

Naime, radi se o višegodišnjoj, a može se reći čak i višedecenijski smišljenoj, organizovanoj, planiranoj pljački „Telekoma Srbija“. Dakle, u ovom pitanju imamo tri važne tačke koje su se dešavale u ovom procesu.

Prva tačka je suštinsko uništavanje „Telekoma“ kroz loše upravljanje, ako se to može nazvati lošim upravljanjem.

Kao primer daću nekoliko podataka. „Telekom“ je svoju infrastrukturu za bagatelu prepuštao svojoj konkurenciji i sada se postavlja jedno logičko pitanje – zašto neko to radi? Zašto nešto što je vaše komparativna prednost vi za bagatelu prepustite direktno konkurentu?

U periodu od, recimo, 2006, 2007, 2008, 2009. godine, znači u tih nekoliko godina, kada su se na tržištu operatora kablovskih televizija dešavala ozbiljna previranja, ozbiljne promene „Telekom“ je spavao. Dok je SBB kupovao male operatere, „Telekom“ nije radio ništa. Posledica toga bila je ta što je SBB, kao direktni konkurent narastao na 54% tržišta.

Najgora situacija pljačke „Telekoma“ vidljiva je kroz pitanje interneta. Godine 2012. „Telekom“ je imao 331 hiljadu korisnika interneta više od SBB, već 2018. godine zato što „Telekom“ nije radio ništa, SBB da pretiče u broju korisnika interneta.

Sada se postavlja pitanje – zašto je to tako? Zato što je postojala politička i zato što je postojala menadžerska organizacija, organizovana grupa koja je uticala na to da se „Telekom“ ovako ponaša, da se „Telekomu“ u trci sa konkurencijom vežu i ruke i noge, da bi konkurencija rasla, „Telekom“ stagnirao i propadao i to se sve dešava do 2018.godine kada „Telekom“ konačno počinje da se ponaša normalno, počinje da se ponaša kako se ponaša ozbiljna kompanija, kupuje određene operatore, proširuje broj korisnika, ali tada u tom trenutku se dešava treći važan momenat, a to je da SBB formira svoje političko krilo.

Mi danas svedočimo o tome da političko krilo SBB na dnevnom nivou pokušava da ruši „Telekom“, pokušava da „Telekomu“ ospori pravo da se takmiči na tržištu, pokušava da „Telekomu“ ospori pravo da raste i razvija se, pokušava da uradi ono što su shvatili da moraju da urade. Da bi zaustavili rast „Telekoma“, da bi nastavili rad kompanije SBB, oni moraju da preuzmu političke poluge u ovoj zemlji da bi sprečili i zamenili strategiju razvoja „Telekoma“ razvojem privatne kompanija, tako što će menadžment „Telekoma“ raditi za privatnu kompaniju, a ne za sam „Telekom“.

Zato želim da pitam – ko su ti ljudi u „Telekomu“ koji su radili za SBB? Ko su ti ljudi koji su bili plaćeni od SBB da ne radi za kompaniju u kojoj vrše funkcije, nego za protivničku, odnosno konkurentsku kompaniju? Ko su ti ljudi koji su omogućili SBB da od 2012. do 2018. godine tri puta uveća vrednost kompanije, a u periodu od 2007. do 2018. godine za devet puta, ne za 9%, nego za devet puta uveća vrednost kompanije? Ko su ti ljudi koji su omogućili da SBB dođe na 2,6 milijardi evra vrednosti, a da „Telekom“ nije mogao da bude prodat ni za milijardu? Ko su ti ljudi koji su na taj način, građani Srbije, iz vašeg džepa izbijali pare, jer vi dobijate dividende od „Telekoma“? Ko su ti koji su iz budžeta države Srbije izbijali pare? Za ovu pljačku neko mora da odgovara. Ovo pitanje mora da se raspravi i želim odgovore na ova pitanja. Hvala vam.

Imovinska karta

(Kikinda, 05.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 03.08.2020 - 03.04.2022.
Odbornik Skupština opštine Kikinda Opština Mesečno 15000.00 RSD 20.05.2016 - 21.08.2020.
Poslanik Skupština AP Vojvodine Pokrajina Mesečno 103284.00 RSD 02.06.2016 - 31.07.2020.
Poslanik Skupština AP Vojvodine Pokrajina Mesečno 35580.00 RSD 02.06.2016 - 31.07.2020.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 03.04.2022 -