GORAN RAKIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Goran Rakić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 14. sazivu, kao 27. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1971. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini.

Bio je direktor JKP „Standard” Kosovska Mitrovica, a pre toga radio je u Vatrogasnoj stanici u Kosovskoj Mitrovici.

Od 2014. do 2020. bio je gradonačelnik Severne Mitrovice.

2020. godine izabran je na funkciju potpredsednika Vlade Republike Kosovo i ministra administracije i lokalne uprave u vladi Avdulaha Hotija.

2021. godine preuzeo je dužnost ministra za zajednice i povratak u drugoj vladi Aljbina Kurtija. Ostavku na ovu funkciju podneo je 5. novembra 2022. godine.

Bio je član i funkcioner Gradskog odbora Srpske napredne stranke Kosovska Mitrovica. U maju 2017. izabran je za predsednika Srpske liste, i na toj funkciji je ostao do 24. oktobra 2023. godine.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:45

Osnovne informacije

Statistika

  • 6
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Poštovani predsedavajući, molim vas da mi ne oduzimate ovo vreme.

Poštovani poslanici, molim vas za malo pažnje.

Uvaženi poslanici, poštovani poslaniče Tomaševiću, rekli ste da ste se borili punih pet godina. Mi Srbi koji živimo na Kosovu i Metohiji borimo se već 25 godina. Sram vas bilo!

Dok vi u ovom trenutku znate gde su vaša deca, ja ne znam gde su moja deca. I niko ko živi na Kosovu i Metohiji nema tu sigurnost da može da bude negde, ili u nekom drugom gradu ili u nekoj drugoj državi, drugoj prostoriji, a da ne brine šta će se desiti i kako će svoje dete ispratiti i dočekati iz škole.

Ja ne znam gde ste se vi borili, dole kod nas vas nisam video. Verovatno ste švercovali nešto i očigledno ste, moram vam to reći, ili gluvi ili zdravstveno niste dobri i zamoliću profesoricu Slavicu Đukić Dejanović da vam zakaže jedan termin.

Ja sam rekao da nisam polagao zakletvu u kosovskoj skupštini, polagao sam zakletvu pred srpskim narodom koji me je birao i pred srpskim poslanicima koji su me birali. Jer, kako za vas važi pravilo, vi niste položili zakletvu ovde u ovoj sali, polagali ste zakletvu tamo nekome ko vas je birao, a zašto to pravo oduzimate nama Srbima koji moramo da se institucionalno borimo da bi našoj deci omogućili bolji i sigurniji život?

Umesto da se ujedinimo svi ovde zajedno, makar oko jedne stvari, makar oko tog Kosova i Metohije, i kao što je predsedavajući rekao, postoje različiti putevi, različite vizije, ali što se tiče politike, što se tiče Kosova i Metohije, ja bih vas zamolio da se ujedinimo, da budemo jedinstveni, da budemo složni i da delujemo jedinstveno. Jer, ovo što vi radite, jedino pomažete Kurtiju a ne nama Srbima koji živimo i borimo se da opstanemo dole na Kosovu i Metohiji. Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

Zahvaljujem se, uvaženi predsedavajući.

Uvažene kolege poslanici, dakle, gospodine Jovanoviću, vi da imate i malo časti vi ne bi pričali i Kosovu i Metohiji. Punih 20 godina i evo sada još dva dana pride čekamo da osudite pogrom Srba na Kosovu. Još uvek to niste uradili. To što ste pokazali empatiju juče pa ste minutom ćutanja samo odali počast stradalim Srbima to nek služi vama na čast, gospodine Jovanoviću.

(Aleksandar Jovanović: Ministre Kurtijev.)

Jel možeš da se ne dereš? Ja tebe čujem odlično. Ja čujem za razliku od tebe odlično. Hvala.

14/2 AL/LŽ

To koliko vi brinete o Kosovu upravo pokazuje vaša poslanička klupa i koliko poslanika sa Kosova i Metohije imate u vašim redovima.

Na prošloj vanrednoj sednici Skupštine kada je bila reč i tema Kosovo svi opštinski odbori sa Kosova i Metohije su vas napustili, svi i to pokazuje kakva je vaša politika i kakav je vaš odnos i prema Srbima, a i prema Kosovu i Metohiji.

To što ste mahali tablicama slažem se sa vama, ali ste trebali da okrenete te tablice na suprotnu stranu, jer te tablice tj. dogovor o tablicama je potpisao Borko ili Borislav Stefanović.

Podsetiću vas još da su za vreme DOS-ovske vlasti čiji ste vi iz DSS bili važan deo, to pošto pričate da brinete o Kosovu i Metohiji, o Srbima sa Kosova i Metohije, dakle, u to vreme je otpušeno 220 žena iz fabrike košulja „Javor“ u opštini Zubin Potok, otpušeno je 200 pripadnika iz vojnog remonta, ukinuto je 50% kosovskog dodatka koji imaju Srbi koji žive na prostoru Kosova i Metohije, stotine stanova, dakle, stotine stanova je fantomski izgrađeno i u vreme vaše vlasti izgrađeno je samo oko 100 približno…

Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

… dok je za vreme vlasti Aleksandra Vučića izgrađeno preko 900 stanova u kojima žive socijalni slučajevi i Srbi sa Kosova i Metohije.