ALEKSANDAR MARKOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Marković je do sada bio narodni poslanik četiri puta. Prvi put izabran je za narodnog poslanika u 10. sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 10. sazivu bio je član je Odbora za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja.

U 11. sazivu bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodovstvo i Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe je bio zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kao i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 706 sati, 54 puta se obraćao u plenumu, dva puta je učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja i 15 puta u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 391 put, i svaku put glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 117. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenik člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe, bio je zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 104. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen je 22. maja 1981. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bio je odbornik u Skupštini opštine Vračar od 2004. godine u tri mandata, kao i šef odborničke grupe.

Od 2008. do 2009. godine je bio odbornik u Skupštini grada Beograda.

Predstavnik je Republike Srbije kao akcionara u NIP Kompanija Borba ad Beograd od 2018. godine.

Političku karijeru započeo je u Srpskoj radikalnoj stranci. Prilikom raskola u ovoj stranci 2008. godine priklonio se struji koja je osnovala Srpsku naprednu stranku.

Od osnivanja Srpske napredne stranke do aprila 2015. godine obavljao je dužnost poverenika/predsednika opštinskog odbora stranke Vračar.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:32

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Molim vas, predsedavajući, da mi vratite vreme zbog ovih kolega.

Dame i gospodo narodni poslanici, treći je dan kako traje sednica na kojoj raspravljamo o izboru predsednika Narodne skupštine i svašta smo čuli za ova tri dana od kolega koji sede preko puta mene. Govorili su sve što im padne na pamet, i bukvalno sve što im padne na pamet, pa smo gledali razne performanse, slušali razne besmislice, sijaset nekakvih optužbi, gomilu starih, bezbroj puta do sada recikliranih laži, a samo nismo čuli jednu jedinu konkretnu zamerku, ne daj bože argument, zašto Ana Brnabić ne bi trebala da bude izabrana za predsednika Narodne skupštine. Na svaku laž, predsedavajući, dobili ste odgovor, adekvatan odgovor, baš onakav odgovor kakav ste zaslužili. Tako će biti tokom celog saziva i bolje će biti da se naviknete na to. Što pre se naviknete na to, to bolje po vas.

Nije vam ovo gostovanje na N1 ili Novoj, pa da 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, vodite kampanju protiv Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, članova Vlade Srbije, bilo koga od nas iz SNS i gde je dozvoljeno da bukvalno sve što vam padne na pamet iznosite do mile volje. Dakle, to da vam mi budemo džak za udaranje i da možete kad vam padne na pamet i šta vam padne na pamet da iznosite ovde protiv nas a da na to ne bude odgovora sa ove strane, na to možete da zaboravite.

Predsedavajući, što se nas iz SNS tiče, odnosno izborne liste "Srbija ne sme da stane", mi nemamo nikakvu dilemu. Kao apsolutni pobednici na izborima održanim 17. decembra, na izborima koji su bili demokratski, fer, pošteni i slobodni, danas izlazimo sa najjačim kandidatom za predsednika Narodne skupštine, Anom Brnabić i očekujemo da će ona biti izabrana sa apsolutnom većinom glasova narodnih poslanika.

Naravno, predsedavajući, postoje i oni koji neće glasati za Anu Brnabić. Za Anu Brnabić neće glasati oni koji su spremni da putuju po svetu, da odu u svaki kutak kugle zemaljske ne bi li opanjkavali svoju zemlju, ne bi li bacali drvlje i kamenje na sopstvene građane i na sopstveni narod i na sopstvenu državu.

Za Anu Brnabić, predsedavajući, neće glasati ni oni, a ako mene pitate, bolje je da ne glasaju, kojima je važnije mišljenje Viole fon Kramon ili bilo kog drugog šiptarskog lobiste od mišljenja sopstvenog građana.

Za Anu Brnabić neće glasati ni oni koji pod plaštom borbe protiv nasilja svakodnevno sprovode najogoljenije nasilje nad političkim neistomišljenicima i uporno generišu atmosferu nasilja u društvu. Dakle, svakog dana, svuda i na svakom mestu.

Za Anu Brnabić neće glasati ni ovi, tobože, sa desnog političkog spektra, tobože velike patriote, konzervativci, nacionalisti, a koji su sada direktno u savezu sa najliberalnijim građanskim opcijama i time ko zna koji put svedočimo ovde jednom apsurdu, ali rekao bih i velikom licemerju, da oni koji sebe nazivaju velikim patriotama, velikim borcima za Kosovo i Metohiju, zaštitnicima tobože srpskih nacionalnih, zaštitnicima tradicionalnih vrednosti itd. danas šetaju ruku pod ruku sa onima koji bi momentalno predali Kosovo i Metohiju, koji bi momentalno uveli sankcije Ruskoj Federaciji i koji bi momentalno se odrekli Republike Srpske.

Dakle, veoma je kratak put, predsedavajući, primetićete, od jednog nacionaliste, od jednog konzervativca, ravnogorca čak, monarhiste itd. pa do Žena u crnom. Iz svega toga se jasno vidi da u celoj toj grupaciji koja sebe naziva opozicijom i ovima levoliberalnim ili građanskim, kako oni sebe vole da nazivaju, ali i ovim lažnim desničarima, da tu nema ni politike, ni programa, ni ideje, ni platforme, već ih je spojila jedna jedina zajednička stvar koju imaju svi oni zajedno, dakle, jedini zajednički imenitelj, a to je mržnja prema Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

Prema tome, izuzetno je važno da u ovim naročito složenim okolnostima u kojima se kao zemlja nalazimo nastavimo da vodimo mudru i odgovornu politiku, politiku koju je zacrtao predsednik države Aleksandar Vučić, a to je politika očuvanja mira i stabilnosti, ali i zaštite ključnih srpskih nacionalnih interesa, da čuvamo našu slobodu i nezavisnost, samostalnost u donošenju odluka, da jačamo našu vojsku i odbrambene kapacitete naše zemlje, jer upravo je jaka i snažna vojska garant očuvanja mira i stabilnosti u regionu, ali i garant zaštite našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Baš u tom kontekstu, za sam kraj, predsedavajući, treba posmatrati izbor Ane Brnabić za predsednika Narodne skupštine, jer smo sigurni da će svim kapacitetom pružiti punu podršku politici Aleksandra Vučića.

Zahvaljujem.

Prva sednica (konstitutivna), 06.02.2024.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Dame i gospodo budući narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, komisija koja je obrazovana radi utvrđivanja saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima je, u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine, uporedila podatke iz 250 uverenja o izboru za narodnog poslanika sa odgovarajućim podacima u Izveštaju o sprovedenim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine.

Utvrđeno je da su sa navedenim izveštajem saglasna uverenja svih 250 lica kojima, u skladu sa iznetim, treba da budu potvrđeni mandati narodnih poslanika.

Uvaženi predsedavajući, koristim priliku da svim narodnim poslanicima čestitam na izboru i poželim puno sreće u radu Četrnaestog saziva Narodne skupštine, a građanima Srbije želim da čestitam na slobodnim, demokratskim, fer i poštenim izborima koji su održani 17. decembra 2023. godine. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Zahvaljujem, gospodine predsedniče.

Povređen je član 107. Poslovnika o radu Narodne skupštine, brutalno je narušeno dostojanstvo Narodne skupštine od strane prethodnog govornika gospođe Tepić.

Više godina, minimum četiri traje besomučna i bespoštedna kampanja koju dotična vodi protiv državnog „Telekoma“ i ta kampanja se odvija u svakodnevnim napadima, konferencijama za štampu, saopštenjima, itd. izmišljanjem gomile laži i izmišljotina koje svaki dan lansira preko njihovih medija, a najgore od svega je što smo do danas morali da slušamo iz Narodne skupštine Republike Srbije.

Ona, dakle, sa mesta narodnog poslanika u Narodnoj skupštini vodi kampanju protiv državnog „Telekoma“, protiv držanog operatera, protiv državne firme i ja ne mogu a da ne pitam – za čije interese to radi? Za interese konkurencije, za interese Dragana Šolaka, za interese Dragana Đilasa, ako hoćete.

Dakle, ja mislim da ste stvarno morali da joj ukažete da ne može to da radi, barem iz Narodne skupštine.

S druge strane, ponovo je lansirala, po ko zna koji put, nove i nove teorije zavere kako će država da proda „Telekom“, itd. Potpune, dakle, nebuloze.

Dakle, niko u državi ne planira prodaju „Telekoma“ i to je Aleksandar Vučić mnogo puta do sada rekao. Dakle, ne postoji ni jedna jedina naznaka da uopšte iko razmišlja u pravcu, ali ne, šta je briga. Ona lansira samo novu, svaki dan novu i novu teoriju zavere.

Kada već voli da se bavi teorijama zavere evo da joj kažem – trenutno su najpopularnije teorije zavere da je zemlja ravna ploča, da čovek nije ni kročio na Mesec i da reptili vladaju svetom. U tom kontekstu može da pridruži i svoje teorije zavere.

Zahvaljujem.

Ne tražim da se izjasnimo.

Prvo vanredno zasedanje , 28.01.2021.

To je jedna u nizu anomalija našeg Poslovnika o radu, ali bože moj.

Dame i gospodo narodni poslanici i uvaženi članovi Vlade, imam nekoliko poslaničkih pitanja, ali ne znam, s obzirom da je blizu 19.00 časova, da li ćemo uspeti da dobijemo odgovore, ali ako budemo efikasni možda i uspemo u tome.

Dakle, svakako prvo pitanje je upućeno ministru odbrane gospodinu Stefanoviću, a tiče se ulaganja u naoružanje i opremu, modernizaciju vojne tehnike, forsiranja u domaće proizvodnje u te svrhe. Takođe bih želeo da iskoristim priliku da se zahvalim na malopređašnjem iscrpnom odgovoru u vezi najave uvođenja obaveznog vojnog roka. Mislim da je to jako važno, zato što je u poslednje vreme na delu prava histerija u pojedinim medijima, uglavnom su to oni mediji pod kontrolom Dragana Đilasa, i vrši se snažna negativna kampanja protiv redovnog služenja vojnog roka i te ideje i te najave.

Doduše, oni inače vode kampanju protiv svega što je dobro za Srbiju, protiv svega što je patriotski, protiv svakog poteza koji štiti srpske nacionalne interese. Spremni su da napadnu i najbolju moguću ideju i najbolji mogući potez, samo ukoliko to dolazi od strane Aleksandru Vučiću, pa bile to vakcine, bio to najavljeni paket pomoći privredi i stanovništvu, bio to spomenik Stefanu Nemanji, bila to zlatiborska gondola, bilo šta, bilo šta da je u pitanju, oni će to napasti ukoliko to dolazi od Aleksandra Vučića.

I kad već spominjem najavljeni paket pomoći privredi i stanovništvu, želeo bih da nam se obrati, ukoliko nam vreme dozvoli, i ministar finansija gospodin Mali po ovom pitanju, jer ovi pomenuti mediji su, verovali ili ne, uspeli da napadnu i tu temu, uspeli su da napadnu i najavljen paket pomoći građanima, privredi i stanovništva. Kažu kako je 110 evra, dakle, 30 plus 30 plus 50 evra namenjenih za građane Srbije uvreda zapravo za građane Srbije, kako je to ništa, kako taj novac ništa ne znači, kako je to vređanje zapravo građana Srbije. Pa, izvinjavam se što nemamo svi toliko novca kao oni, što nismo toliko bogati, silni i moćni kao oni da im 110 evra ne predstavlja ništa u životu i da to smatraju uvredom. Izvinjavam se zbog toga u ime svih nas, u ime normalne Srbije, u ime zdrave Srbije i zaista im se izvinjavam u to ime.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem, uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine.

Poštovani članovi Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, veliki broj medija u Srbiji je danas objavio informacije o ogromnom bogatstvu u nekretninama brata Dragana Đilasa, Gojka Đilasa, a koje se meri u hiljadama kvadrata raznih nekretnina. Dakle, stanovima, lokalima i garažama u samom centru grada, ali i u širem centru Beograda, a čija se vrednost meri u milionima evra.

S toga, postavljam nekoliko pitanja predsedniku Vlade, gospođi Brnabić, ministru unutrašnjih poslova, i ako nije tu, ministru pravde, takođe. Kako je Đilasov brat, kako je bilo ko u Srbiji, ali u ovom slučaju Đilasov brat, stekao toliko bogatstvo koje se meri u 29 stanova, lokala i garaža u centru Beograda?

Na koje načine je zaradio stanove poput stana u Siminoj ulici u Beogradu od 91 kvadrata, zatim stana u Beogradskoj ulici, takođe čak pet stanova u jednoj zgradi u ulici Velisava Vulovića od po 127 kvadrata svaki stan? U pitanju je Savski Venac, jedna od centralnih beogradskih opština. Zatim, stan u Gospodar Jevremovoj ulici od 143 kvadrata. Gospodar Jevremova, sam centar Beograda, i još mnogo nekretnina, kao što sam rekao, 29 ukupno čija je ukupna kvadratura 1.726 kvadrata.

Znate li koliko godina je potrebno da čitava porodica radi da bi zaradila jedan ovakav stan, a ne skoro 30, koliko godina je potrebno za to? Pedeset prosečnih porodica u Srbiji, ukupno 50 porodica nema ove nekretnine ili ovoliko nekretnina koliko ima samo jedan čovek, brat Dragana Đilasa, Gojko Đilas.

S tim u vezi pitam, kako je to moguće i da li će biti istraženo poslovanje firmi, pogotovo ofšor kompanija u kojima Đilasov brat ima upravljačka prava?

Smatram, gospođo predsedniče Vlade, da je potrebno detaljno istražiti sve ove navode, jer je to idealna prilika da vidimo kako su se pojedini tajkuni decenijama bogatili do enormnih granica na račun građana Srbije, dolazili do nenormalnog kapitala i bogatstva i to u vreme kada su građani Srbije rapidno siromašili. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem predsedavajući.

Zahvaljujem i vama, gospođo Brnabić, na odgovoru.

Želeo bih samo da kažem da se, kada govorim o toj temi, vrhunac licemerja tog dela opozicije upravo vidi u hajci i kampanji koju vode protiv Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, konkretno brata, koga uporno napadaju za razne kvadrate, imovinu, zemljišta, itd. Naravno, uvek se ispostavi da su u pitanju gole laži, besmislice i izmišljotine, a oni su upravo ti koji poseduju nenormalno bogatstvo, dokazano, prijavljeno. Upravo u tome se vidi suština njihovog licemerja.

Iskoristio bih priliku da postavim i neka pitanja kada je reč o Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Gospođo Obradović, nedavno ste pozvali građane da provere svoje podatke u Centralnom registru stanovništva na portalu e-uprave, pa me zanima kakve su prve reakcije građana? Imate li podatke da li građani uopšte koriste Centralni registar stanovništva?

Drugo pitanje za gospođu Obradović je sledeće. U medijima se spominje da odbornici SO Bujanovac žele da proglase počasnim građaninom ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaja. Da li je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave stigla zvanično ta inicijativa?

Treće pitanje – pre nekoliko dana Nacionalna akademija je započela obuku za nove gradonačelnike, odnosno predsednike opština. Kakav je odziv i kakve efekte očekujete od ove obuke? Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Iskreno, nisam znao da je u poslaničkim pitanjima dozvoljeno da postavimo pitanje Ilonu Masku vezano za Tviter objave, ali, eto, doživeli smo i to.

Dame i gospodo narodni poslanici, proteklih dana u više medija, kako štampanih, tako i elektronskih, pratimo informacije o višemilionskim aferama dvoje ključnih ljudi iz opozicije. U pitanju je jedan stari lider opozicije, dobro poznati tajkun Dragan Đilas, ali i jedan novopečeni lider opozicije, Miroslav Aleksić.

Jedan je sam prijavio da je u vreme dok je bio na vlasti, dakle od 2004. do 2013. godine… Dakle, u tom periodu je obavljao razne važne državne funkcije. Da podsetim, direktor Narodne kancelarije predsednika Republike, zatim ministar u Vladi zadužen za Nacionalni-investicioni plan, potom gradonačelnik Beograda, najgori gradonačelnik Beograda, ako smem da dodam. Dakle, u tom periodu je prihodovao 619 miliona evra i to je sve sam prijavio lično. Dakle, on, njegove firme i povezana preduzeća za vreme dok je bio na vlasti prihodovale su ukupno 619 miliona evra, a za sve vreme, dakle za 20 godina poslovanja, od 2002. do 2022. godine, njegovih 11 firmi je ostvarilo prihod od preko milijardu evra, tačnije 1.067.694.650 evra.

Odmah da kažem, ovo nije ničija paušalna procena, ovo ne tvrdi niko iz SNS, ovo su zvanični podaci Agencije za privredne registre, podaci koje je sam Đilas prijavio.

Evo kako to izgleda: 2002. godine - 1.300.000, 2003. godine - skoro dva miliona evra, 2004. godine – šest miliona evra, nešto više, 2005. godine – 32 miliona evra, 2006. godine – 54 miliona evra, skoro 55, 2007. godine - 88 skoro miliona evra, 2008. godine – 80 miliona evra, 2009. godine – 70 miliona evra, 2010. godine – 63 miliona evra, 2011. godine - skoro 65 miliona evra, 2012. godine – 53 miliona, itd, itd.

Primetićete da je nagli rast njegovih prihoda počeo baš 2005. godine, kada je bio direktor one nepostojeće narodne kancelarije, kancelarije koja je i izmišljena upravo da bi Đilas imao neku funkciju u državi u to vreme, a najveću zaradu njegove firme su ostvarile baš 2007. godine, skoro 90.000.000 evra, kada je obavljao funkciju ministra u Vladi zadužen za Nacionalni, Đilasov, pardon, investicioni plan.

Dakle, Đilasov politički uspon srazmerno povećava prihode njegovih firmi. U godinama kada su građani Srbije drastično ili rapidno siromašili, Đilas se bogatio do enormnih granica. Smatram da tužilaštvo i svi nadležni organi moraju podrobno da ispitaju kako je funkcionisala Đilasova političko-finansijska hobotnica koja ga je napravila milijarderom.

Drugi tajkun, ili bolje reći tajkunčić, nešto mlađi od Đilasa, ali ispostaviće se vrlo dostojan Đilasov učenik, a to je ovaj novopečeni lider opozicije Miroslav Aleksić, narodni poslanik, za koga ovih dana čitamo da je krajnje sumnjivim transakcijama i najgorim mogućim muljanjem sa svojim tastom zgrnuo čak 55 miliona dinara

Evo, ovako to izgleda: 17. aprila 2012. godine - uplata od preko četiri miliona dinara; 12. aprila 2012. godine - skoro 12 miliona dinara; 28. februara 2012. godine - četiri i po miliona dinara; 15. juna 2011. godine – devet i po miliona dinara; 4. maja 2011. godine – preko 2 miliona dinara itd.

Šema je sledeća, predsedniče – osnuješ NVO sa ćerkom i zetom, iskoristiš svoj položaj, svoju funkciju, iskoristiš politički uticaj svoga zeta i prebaciš na svoj račun i račun svoje porodice 55 miliona dinara. Ako ovo nije vrhunski primer i kriminala i korupcije i nepotizma i sukoba interesa i zloupotrebe službenog položaja, ako želite, ja onda ne znam šta je primer.

Za sam kraj, nije nimalo slučajno da su i jedan i drugi, odnosno da će i jedan i drugi nastupiti na istoj listi na predstojećim izborima i dobro je da budu na istoj listi, dobro je da svi oni zajedno budu na istoj listi, da građani Srbije mogu da biraju između politike budućnosti, koju predstavlja Aleksandar Vučić i politike povratka u prošlost i ovakve lopovluke koji predstavljaju njih dvojica.

Zahvaljujem, predsedavajući.

(Tamara Milenković Kerković: Poslovnik!)

Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

Taman kad pomislimo da smo sve čuli, onda čujemo od ovog Vijolinog svedoka koji je izašao iz sale da je zapravo Vučić kriv za ove temperature i za ove vrućine. Ali, dobro.

Dame i gospodo narodni poslanici, juče je nekoliko štampanih medija objavilo informaciju o sumnjivom i vrlo upitnom poslovanju "Junajted grupe", kompanije poznatog tajkuna Dragana Šolaka, a našoj javnosti poznatog kao vlasnika televizija "N1" i "Nova", televizija koje već godinama 24 sata dnevno sedam dana u nedelji vode brutalnu kampanju protiv Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, Srpske napredne stranke.

Naime, u pitanju su vrlo uznemirujući navodi po pitanju problematičnog poslovanja "Junajted grupe" u više zemalja, kako Zapadnog Balkana, ali i u zemljama EU, koji idu čak dotle da se kaže da je Šolakova kompanija prevarila Vladu Grčke za čak dve milijarde evra. Tu se navodi da je "Junajted grupa" još u septembru 2022. godine prilikom kupovine grčke medijske grupe i operatora "Nova" obećala da će za uzvrat investirati dve milijarde evra u razvoj mobilne 5G mreže, razvoj optičke infrastrukture itd. ali evo do danas, dakle, 10 meseci posle toga, ništa se nije dogodilo po tom pitanju.

Takođe, tu se navodi da je atinska grupacija Dragana Šolaka na ime nerealizovanog očigledno projekta za taj posao dobila čak 100 miliona evra iz fonda EU.

Stvar, predsedavajući, postaje još gora ako je verovati navodima da su ova neispunjena obećanja predstavnici "Junajted grupe" dali lično na sastanku sa grčkim premijerom Konstantinom Micotakisom i ono što je jako važno i možda najvažnije - ovo je objavio najugledniji grčki nedeljnik "To vima" kao i vodeća grčka TV stanica "Mega".

Dakle, ovo ne tvrdi niko iz Srbije. Ovo ne tvrdi niko od nas. Ovo su naši mediji preneli iz grčkih medija. Grčki mediji dovode u pitanje ne samo kako je Šolakova kompanija dobila pristup fondu EU, već i kako će finansirati ceo projekat zato što su dužni, kako se navodi, najmanje 4,7 milijardi evra, te da nemaju pozitivan tzv. keš flou, kako bi to rekli ekonomisti, te da su bili prinuđeni da prodaju deo imovine, a da u narednim godinama tek dolaze dodatne obaveze za naplatu.

Ono što je takođe dodatno problematično to su finansijski izveštaji te Šolakove grupacije, gde se vidi da ukupna dugovanja "Junajted grupe" iznose čak 7,13 milijardi evra. Od toga dugovanja samo po osnovu obveznica iznose 4,45 milijardi evra. Da je kamata 272 miliona evra. Poslovnik gubitak, čist poslovni gubitak 227 miliona evra. Da je gubitak samo u četvrtom kvartalu prošle godine, dakle 2022. godine, 128,74 miliona evra itd.

Da pustimo mi Grke da oni brinu svoje brige sa Šolakom, Grčka je ozbiljna zemlja, članica EU, oni će imati snage da se izbore sa tajkunom Šolakom.

Setite se da je pre nekoliko meseci objavljena vest da se "Junajted grupa" nalazi u teškoj finansijskoj situaciji i da od svog osnivanja beleži najlošije finansijske rezultate. Setite se da je najveća svetska investiciona banka, "DžP Morgan" je u pitanju, potvrdila da akumulirani dug "Junajted grupe" iznosi 5,4 milijarde evra i da taj dug konstanto raste i da je trend rasta u pitanju konstantan.

Setite se i ranijih Šolakovih mutnih poslova zbog kojih holandska finansijska obaveštajna agencija vodila istragu o sumnjivim poslovima Dragana Šolaka, na nije loše podsetiti da je tom istragom bio obuhvaćen i Dragan Đilas, jer su zajedno nešto muljali, prodavali zgrade jedni drugima, razne neke transakcije, pravili.

Dakle, ako sagledamo sve ovo onda je očigledno zašto "N1", "Nova" i ostali Šolakovi mediji u Srbiji vode brutalnu kampanju protiv Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, SNS, ali i sve češće protiv konkurencije, dakle, protiv državnog "Telekoma".

Oni bi želeli da se vrati stari režim, onaj režim koji je njima omogućavao potpuni monopol na tržištu, potpuno dominantnu poziciju i samim tim enormnu zaradu.

Otuda kampanja protiv Vučića, otuda specijalne emisije, otuda nekakvi filmovi itd. u kojima je meta isključivo jedino i samo Aleksandar Vučić.

Za sam kraj da postavim pitanje Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, ali i nadležnim finansijskim organima, Poreskoj upravi, Ministarstvu finansija - da li imaju dodatna saznanja o poslovanju "Junajted medije" i da li se poslovanje "Junajted medije" u Srbiji odvija po zakonu? Zahvaljujem.

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Zahvaljujem.

Iako nemam običaj da se bavim nekrofilskom politikom poput ovih prekoputa, moram da postavim pitanje – a ko je odgovarao svojevremeno za smrt Jasmine Jovanović iz Velike Plane, koja je tragično izgubila život 5. oktobra na demonstracijama koje je organizovao tadašnji DOS i Vojsilav Koštunica? Možda to zna gospođa iz Smedereva, pošto je Jasmina Jovanović bila iz Velike Plane, a koleginica koja dolazi iz Smedereva i koja je malopre postavljala nekrofilska pitanja možda ima odgovor na ovo pitanje.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje se odnosi na tužilaštvo i ono glasi – a šta čeka tužilaštvo i da li će reagovati povodom najmonstruoznijih laži koje se plasiraju poslednjih dana, a sve u okviru hibridnog, ili ako hoćete, specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije?

Naime, pre dva dana je objavljena najnovija u moru laži, u nizu laži koje se svakodnevno lansiraju od strane velikog broja medija, kako štampanih, tako i elektronskih, onda mnoštva nevladinih organizacija, društvenih mreža itd. Ovako to izgleda. Ide naslov – SNS pokreće totalnu pljačku, SNS je započeo privatizaciju 22 javna preduzeća, među kojima se nalaze Srbijavode, Srbijašume, nacionalni parkovi itd. A onda otvorite članak, uđete u tekst i vidite da tamo nema apsolutno ničega, ni jedna jedina rečenica koja bi na bilo koji način potkrepila ovakve bezumne navod u naslovu. Tamo se spominju protesti, tamo se spominje SNS, dnevna politika, nekakvo raslojavanje u društvu, šta ti ja znam, itd, ali nema ničega što bi dokazalo ovakve tvrdnje, ali je zato naslov krajnje bombastičan kako tobože SNS sprovodi totalnu pljačku državne imovine.

O čemu se, predsedniče, zapravo radi? Radi se, i to odgovorno tvrdim, o hibridnom ratu protiv Srbije i pokušajima da se raznim scenarijima, tzv. obojenim revolucijama, maksimalno destabilizuje Srbija.

Dokaza za to ima pregršt. Dovoljno je samo uočiti koliko su i kako sinhronizovani svi napadi na Srbiju i predsednika države. Nema te opozicione stranke, bilo da je ova građanistička, kako sami za sebe vole da kažu, bilo da je ova tzv. patriotska, koja se nije svom snagom obrušila poslednjih dana na Aleksandra Vučića. Nema te organizacije, ni s leva ni s desna političkog spektra u Srbiji, koja se nije svom snagom, da kažem, obrušila, odnosno koja je propustila šansu da napadne Aleksandra Vučića ili Vladu Srbije, ako hoćete. Nema tog spavača koji se nije aktivirao poslednjih dana u Srbiji. Nema tog tobože nezavisnog, a u stvari, vrlo zavisnog medija, zavisnog naravno od para tajkuna Šolaka, koji se ovih dana nije potpuno stavio u službu da 24 sata, sedam dana u nedelji, vodi kampanju protiv Vučića. Nema tog regionalnog medija, naročito iz Zagreba, Sarajeva, delimično iz Podgorice, da ne pričam o Prištini, jel tako, koji se nije najsnažnije uključio u postojeću hajku koja se vodi protiv Vučića.

Naravno, ono što je krucijalno, to su nam i ovi nemili poslednji događaji na severu Kosova i Metohije i ovaj najnoviji teror koji se sprovodi nad Srbima u Kosovskoj Mitrovici, severnom delu naravno, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku.

Opet imamo istu medijsku matricu, isti narativ, isti scenario. Od Vučića pokušavaju da naprave Miloševića, porede ga svaki dan sa njim, prave se paralele sa devedesetima, opet imamo povampirenje nekakvog otpora. Pokreće se propagandna mašinerija u pojedinim stranim medijima, zamenjuju se teze, od žrtava se pravi krivac itd.

Šta je cilj? Cilj je potpuna destabilizacija Srbije, unošenje panike i pometnje, stvaranje atmosfere haosa, a sve u cilju promene vlasti u Srbiji i instaliranje marionetskog režima, koji bi potom bespogovorno izvršavao sve naloge koji bi pristizali spolja.

Zašto Vučića hoće da smene? Zato što je upravo on njima trn u oku. Zato što uporno insistira da je Srbija nezavisna i samostalna država, da je slobodna u donošenju sopstvenih odluka i u vođenju sopstvene politike, politike brige i zaštite srpskih nacionalnih i državnih interesa i upravo je Vučić glavni stožer te politike, politike zaštite državnih interesa i zato neće, predsedavajući, štedeti sredstva da pokušaju da ga sklone. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 26.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
NIP Kompanija Borba ad Beograd (Predstavnik Republike Srbije kao akcionara) Javni Mesečno 40000.00 RSD 10.10.2018 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 01.08.2022 -