Treća sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

06.10.2016.

Sednica broj: 3

Predsedavajuci: Ivan Kostić

Odbor: Odbor za dijasporu i Srbe u regionu

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu održao je sednicu, 6. oktobra, sa jednom tačkom dnevnog reda – Zaštita kulture sećanja na srpske žrtve genocida i žrtve Holokausta.

Sednicu je otvorio predsednik Odbora mr Ivan Kostić koji je istako da ta sednica predstavlja istorijski dan za Dom Narodne skupštine , jer će se govoriti o stradanjima Srba koji su tokom tokom 20. veka bili predmet sistematskog uništenja.
„Zadatak svih nadležnih institucija mora biti da u spoljnoj i unutrašnjoj politici promoviše strategiju prevencije genocida, kroz obrazovanje, medije i kulturne projekte, kao i kroz zakonske inicijative koje treba da budu pokrenute u Narodnoj skupštini“, naglasio je Kostić.

Prisutne je pozdravio potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić rekavši da je neophodno da svi daju svoj doprinos u sprečavanju prekrajanja istorijskih činjenica o žrtvama Drugog svetskog rata, jer bi to, kako je istako predstavljalo novi zločin. Arsić je pozdravio inicijativu da se zaštiti kultura sećanja na žrtve genocida i Holokausta.

U ime Vlade Republike Srbije skupu se obratio Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade za regionalnu saradnju i odnose sa verskim zajednicama. On je naglasio da vlada aktivno učestvuje u zaštiti kulture i sećanja na žrtve Holokausta i najavio otvaranje Državnog memorijalnog kompleksa, koji bi bio mesto na kome bi, prilikom poseta našoj zemlji,strani državnici polagali vence i odavali poštu svim žrtvama palim za slobodu otadžbine. On je tako istakao važnost usvajanja Predloga deklaracije o počinjenim zločinima u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Zamenik predsednika Odbora Miodrag Linta podržao je inicijativu vlade za otvaranje Državnog memorijalnog kompleksa , i istakao neophodnost popisa žrtava ratova tokom 20.veka.

U uvodnom obraćanju generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nedeljko Tenjević, rekao je da je predsednik Tomislav Nikolić svojom posetom Papi Franji u Vatikanu sprečio kanonizaciju Alojza Stepinca i da svi koji se bore protiv zaborava žrtvi genocida i Holokausta imaju punu podršku predsednika. Prisutnima su se obratili i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i prof. dr Gidiona Grajfa, glavni istoričar Instituta za Holokaust Šem Olam iz Izraela, a u nastavku sednice prikazan je film „Istina o Jasenovcu“.

Predsednik Odbora najavio je da će na jednoj od narednih sednica biti razmotrena pitanja koja se odnose na :

- Deklaraciju o počinjenim zločinima u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima,
- Uvođenju dana sećanja na stradanje Srba,
- Uvođenje simbola koji će podsećati na stradanje Srba,
- Uspostavljanje Memorijalnog centra.

Sednici su prisustvovale mnogobrojne visoke zvanice, predstavnici verske i akademske zajednice, diplomatskog kora i nevladinog sektora.

Poslednji put ažurirano: 29.11.2016, 09:11