12. sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

17.05.2019.

Sednica broj: 12

Odbor: Odbor za Kosovo i Metohiju

Odbor za Kosovo i Metohiju i Odbor za odbranu i unutrašnje poslove održali su danas, 17. maja 2019. godine, zajedničku sednicu, koja je bila zatvorena za javnost, nakon koje upućuju sledeće saopštenje za javnost:

„Na zajedničkoj sednici Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove razmotrena je Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Bezbednosno-informativne agencije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na AP Kosovo i Metohija, sa posebnim osvrtom na ugrožavanje bezbednosti od strane radikalnih islamista i džihadista.

Aktuelnu situaciju na AP Kosovo i Metohija karakteriše usložnjavanje bezbednosnih prilika, posebno zbog jednostranih poteza Prištine, kao što je usvajanje skupštinske rezolucije o ratnim zločinima Srbije na Kosovu, za koju Odbor za Kosovo i Metohiju i Odbor za odbranu i unutrašnje poslove smatraju da je neprihvatljiva, da je zasnovana na brutalnim lažima, da zastrašuje srpski narod, raspiruje mržnju prema srpskom narodu i Srbiji, te je s toga odbori odbacuju.

U dužem periodu jedan od značajnijih bezbednosnih izazova predstavlja prisustvo vehabijsko-selafijskih grupacija, koje deluju sa pozicija radikalnog islama. Sa teritorije AP Kosovo i Metohija, imajući u vidu broj stanovnika, najviše je ekstremista koji su otišli da se bore u redovima terorističke grupacije Islamska država. Povratnici su u stanju da nastave sa terorističkim aktivnostima. Delovanje pripadnika vehabijskog pokreta, povratnika sa Bliskog istoka i ekstremista deportovanih iz Zapadne Evrope, ozbiljan su činilac ugrožavanja bezbednosti na AP Kosovo i Metohija.

Za sada nema saznanja o konkretnim pretnjama i planovima za izvođenje napada na srpsko stanovništvo u AP Kosovo i Metohija, od strane radikalnih islamista i džihadista, međutim postoji realna opasnost od terorističkih napada manjih razmera od strane radikalizovanih pojedinaca.

Odbor za Kosovo i Metohiju i Odbor za odbranu i unutrašnje poslove zahtevaju od međunarodnog prisustva na AP Kosovo i Metohija da posveti maksimalnu pažnju svim oblicima ugrožavanja bezbednosti, posebno srpskog naroda na AP Kosovo i Metohija, koji je najugroženiji, i da na vreme preduzme sve aktivnosti na sprečavanju realizacije eventualnih nasilnih planova od strane ekstremista, radikalnih islamista i džihadista.

Odbor za Kosovo i Metohiju i Odbor za odbranu i unutrašnje poslove će nastaviti da kontinuirano prate bezbednosnu situaciju na AP Kosovo i Metohija“.

Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 07:36