MARINIKA TEPIĆ

Nova stranka

Rođena je 1974. godine. Živi u Pančevu.

Po zanimanju je diplomirani filolog.

Obavljala je funkciju Pokrajinske sekretarke za sport i omladinu. Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Filološki fakultet upisala je 1991. Godine sa 16 godina i diplomirala sa 20. Godina. Iste godine, 1995, zaposlila se u OŠ “Vasa Živković” u Pančevu, kao profesor engleskog jezika.

Bila je zamenica direktora Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije.

Više od 10. Godina (1997-2009), radila je kao profesionalni novinar. Pisala je i izveštavala za medije „Libertatea“, Radio 021, produkcije UrbaNS, IWPR, BIRN, Danas. Dugogodišnja je aktivistkinja civilnog sektora u oblasti ljudskih i manjinskih prava, tranzicione pravde, suočavanja sa prošlošču.

U sazivu vojvođanske vlade od 2012 do 2016. godine, obavljala je funkciju sekretara za sport i omladinu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanici
  • Pančevo
  • Pančevo
  • 1974
  • drugo

Statistika

  • 83
  • 4
  • 55
  • 5
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Po amandmanu.

Odmah ću da se nadovežem na obrazloženje ministarke. To kako ste vi protumačili ovde da neko odlučuje da li će ukoliko raspolaže gotovinom i spremnim novcem uzeti kredit ili ne, to je potpuno privatna stvar i tako gledate kada donosite privatnu, porodičnu, partnersku, kakvu god drugu odluku. Kada donosite tu odluku na teret građana Srbije ne možete tako da se odnosite prema tim obavezama.

Juče sam rekla – davanje garancija za kredit koji uzima EPS nije za neku imaginarnu ili od strane imaginarne žene npr. koja se zove Vlada ili država. Znači, to je obaveza za sve građane Srbije, i one koji su glasali za ovu Vladu i Aleksandra Vučića i one koji nisu i one koji su glasali protiv i koji nisu bili ni u zemlji itd. Dakle, vi preuzimate obavezu u ime svih građana Srbije na prilično dugačak period, bez obzira da li je kamata 0,01%. Ne možemo govoriti da je to najbolja moguća stvar u ovom trenutku.

Mi i dalje nismo dobili odgovor na nekoliko puta juče postavljeno pitanje, a to je, i ovaj primer ne smatram dobrim, možda dodatno obrazloženje – zašto neko ko je kreditno sposoban, u ovom slučaju EPS, duži državne garancije da bi uzeo kredit? Vrlo jednostavno pitanje. Mi smo se kroz celu jučerašnju raspravu, kao i malopre, osvrtali na to u kom stanju je neko ostavio državu i zašto su sada ovi krediti nužni i da mi imamo nešto protiv otpepeljavanja, što je zapravo cilj, odnosno unapređenje zaštite životne sredine ovim kreditom. Niko nema ništa protiv otpepeljavanja. Imamo protiv načina na koji se dolazi do sredstava, odnosno garancija za taj kredit koji uzima EPS. Daleko bilo da bilo ko od nas ima išta protiv otpepeljavanja.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Zahvaljujem.

Smatram da ste tokom prethodnih minuta povredili član 107. Poslovnika o radu Narodne skupštine, odnosno dostojanstvo Narodne skupštine i svih nas narodnih poslanika time što niste reagovali kada nas je ministar Ana Brnabić lepo, uredno u više navrata izvređala ovde.

Neću da pričam o mimici i gestikulaciji, odraz personalnog identiteta, ali da nam kaže da smo mi kao u prvom razredu osnovne škole ovde? Znači, ako se uznemirila, ako je nešto nervira, možete joj preporučiti da izađe, da napravi pauzu, prošeta, popije limunadu i da se vrati i mirne glave nastavi diskusiju sa narodnim poslanicima.

I meni se što šta ne sviđa ovde i mislim da je možda na jaslenom nivou nekada rasprava ovde, pa se ne ponašam tako, naročito ne prema ministrima i naročito ne prema ministarki Brnabić.

Moja diskusija u prvom redu je bila, verujem, vrlo utemeljena, argumentovana, bez niskih udaraca i očekujem da se prema nama isto tako ponaša i od vas, predsednice Narodne skupštine, da reagujete, bez obzira da li je neko žena ili ne. I ja sam žena pa smatram da su me kolege bezbroj puta do sada uvredile kroz svoje diskusije, pa nisam zloupotrebljavala rodnu ili seksualnu opredeljenost da doskočim ili vodim monologe.

Molim vas zaista da objektivno ponašanje uvedete kao pravilo, a ne da nas ministri tretiraju i to izgovaraju, da smo kao u prvom razredu osnovne škole. To je nedopustivo. Znači, kada vam dođe to da izgovorite, izađete, prošetate i vratite se.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.05.2017.

Zahvaljujem.

Uvažene koleginice i kolege, moj amandman kao i ostalih kolega, odnosi se na to da predložena izmena zakona, treba da se briše kao i svi ostali amandmani i kao što smatram da i sve odluke štetne vlasti Aleksandra Vučića, treba staviti van snage, naročito kada je reč o zaduživanju, jer smo svi svesni da jeste na delu dodatno zaduživanje, bez obzira što se zove - opterećenje garancijama za kredit EPS-u, odnosno 45 miliona dinara.

Naprosto, imam utisak da je vrlo malo konstruktivne rasprave ovde bilo. Pretežni deo rasprave, još unazad nekoliko dana, naročito ovog jutra, odnosilo se, uglavnom na spočitavanje pozicione većine opozicionoj strani, na način da su, recimo, izgovarane reči kao da su učinjena razna nepočinstva u ranim režimima, pa se to sada ispravlja u ovom trenutku.

Nadovezujući se na raspravu kolege Zorana Živkovića, dužna sam da podsetim da je upravo radikalski ministar Aleksandar Vučić, u zajedništvu sa svojim kolegama tada, u Vladi JUL-a i SPS-a ostavio ne samo devastiranu zemlju u jesen 2000. godine, već apsolutno unakaženu državu.

Dužna sam, takođe, da podsetim da je do kraja svog tadašnjeg mandata, u oktobru 2000. godine više…

Poslednji put ažurirano: 21.09.2016, 12:13