Otvoreni Parlament | Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Tip akta: Zakon

Status: Predložen

Akt je usaglašen sa standardima EU

Predlagač: Marko Đurišić

Pet
16.09.2016

Predlog akta

[pdf]  [doc] 

Pet
16.09.2016

Ulazak u proceduru

Sažetak

Predlogom zakona proširen je krug lica koja se smatraju poslodavcem. Naime, prema trenutnom zakonskom rešenju odredbe nisu važile za poslodavce koji posao obezbeđuju u domaćinstvu i nosioce poljoprivrednog gazdinstva. Takođe, proširen je krug poslodavaca koji mogu da obavljaju poslove iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i na poslodavce u porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.
Predlagač zakona izjednačava primenu zakona na sve poslodavce i zaposlene, preciznije definiše Službu medicine rada i pojam prevencije, evidencije o povredama o radu i profesionalnim oboljenjima. Predlogom zakona se i na precizniji način definiše da je za obavljanje poslova zaštite zdravlja na radu poslodavac dužan da angažuje službu medicine rada, što do sada nije bio slučaj.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 56
Protiv: 56
56%
56%
0%

Ključne novine

PROŠIRIVANJE POJMA POSLODAVAC

- Proširivanje kruga poslodavaca koji mogu da obavljaju poslove bezbednosti i zdravlja na radu kao i izjednačavanje primene zakona na sve poslodavce i zaposlene i,

- Definisanje obavezujućom pravnom normom da je za poslove zaštite zdravlja na radu poslodavac dužan da angažuje službu medicine rada.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 54
Protiv: 61
54%
61%
0%

Poslednji put ažurirano: 09.07.2020, 04:53